A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 529
113
Ennek ellenére a szaudiak vásároltak belőle, pedig homok ott van bőven.
A rendőrségi alakulataik, kis számban. Pár ország még vett belőle a rendőrségi mesterlövészeiknek, amikor én próbáltam ki az interpol-tól voltak ott lőni vele éppen :) De amúgy a cégnek van megtervezve több másik fegyver, valamint elkészítve prototípusként is.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Az természetes, hogy a katonai modellnek lényegesen más szoftvert (és ew védelmet) kell kapnia, azonban a mechanikai rész az simán megegyezhet.
Elég friss hír, hogy a Black Hornet beszerzése, és rendszerbe állítása mellett a Pentagon most bízta meg a Parrott céget egy Mavic 2 méretkategóriás katonai felderítődrón fejlesztésére.
A követelmények: 3 font payload, 30 perces repidő, 2 percen belüli elindítás, a zsákból kivéve.
A Mavic ezt kb. tudná is, bizonyos dolgokban jobb is, csak ugye most a kínai gyártók nem annyira játszanak. ;)
A 3 km-es hatótáv pedig pont azért ennyire korlátozott, hogy nehezebb legyen bemérni.
De mondjuk képzeld el azt a helyzetet, hogy egy ilyen mavic méretű járművet hőkamerával, egy kisméretű He balonnal felküldesz kötélen a katonai tábor közelében éjszaka.
0 jelkibocsátással, gyakorlatilag 0 hanggal, olyan felderítőeszközöd lesz, ami tőbb óráig aktív, és helyzet esetén a ballonról oldva pár percen belül az aktivitást közelebbről is megnézheti.
Ennek a leprogramozása gyakorlatilag egy ilyen cégnél 1 hónap alatt megoldható.
Egy kicsivel nagyobb méretkategória amit az amik is rendszerbe állítottak...Aeryon Defense R80D SkyRaider
ez is egy speciális katonai quadcopter védett adatkapcsolattal, autonóm működési képességgel, stb…
Az ilyen speciálisan katonai célra fejlesztett drónokat a polgári társaikhoz képest valószínű kicsit nehezebb elektronikusan zavarni és földre kényszeríteni..
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 350
46 154
113
Egy kicsivel nagyobb méretkategória amit az amik is rendszerbe állítottak...Aeryon Defense R80D SkyRaider
ez is egy speciális katonai quadcopter védett adatkapcsolattal, autonóm működési képességgel, stb…
Az ilyen speciálisan katonai célra fejlesztett drónokat a polgári társaikhoz képest valószínű kicsit nehezebb elektronikusan zavarni és földre kényszeríteni..
Ezekkel a méret a fő probléma. A csávó hordozója harci körülmények között azért már a mókás kategóriába tartozik. ;)
Egy ekkora hordozóban egy több órás merevszárnyú UAV elfér.
Egy Mavic méretű drón hordtokja kb. így néz ki:
De ha egy picivel nagyobb tokba rakják, akkor már a VR szemüveg kiegészítő is belefér. :rolleyes:
A Black Hornet 3 meg málhamellényre fűzhető tokból kapják ki. :D
Fontos: Itt méretkategóriákról, és kialakításról diskurálunk, nem konkrét típusokról.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 350
46 154
113
Hazai lövész raj kis létszámú, géppuskásnehéz szervezret. ( 2 géppuskás ) 8 fős egy raj. Amiben van rajparancsnok, RPG gránátvetős, a 2 géppuskás mellett. Marad 4 gépkarabélyos, ha így van egyáltalán és nem még kisebb a létszám ma már. Ráadásul, a rajok közvetlenül egymás mellett vannak a harcrendben. Egy drón fel tud deríteni nagyobb terepszakaszt is, felesleges, egymástól 40-50 méterre lévő rajok szintjén mindenkinek felelmelni drónt ugyanarra a feladtatra, lekötve egy harcoló katonát, annak kezelésével. Nem tudom mennyire lenne hatásos. Jó lenne erről mai katonák véleményét hallani.
Raj szintre kizárólag a mikro drónnak (Black Hornet 3) van értelme.
A normál ügymenet az, hogy először felderítesz, majd akciózol. Tehát senkit nem kötsz le semmivel, mert jó esetben amíg a drón felderít a raj a seggén ül.
Másrészről, ha védelmi helyzetben használod, és kitör a hepaj, akkor sincs para mert 1 gombnyomással visszatér a drón a kiindulási helyére a korábban bejárt - tehát biztonságos - útvonalán. A gombnyomástól kezdve el is felejtheted. A kezelő meg részt vehet a harcban. Amikor meg ott lebeg mellette, akkor meg eldönti, hogy mikor szedi össze. De ha nem szedi össze, akkor sincs baj, mivel ezek mérete, és ára simán megengedi, hogy fogyóeszközként bánjanak vele. Alapvetően a BH3 koncepcióban az szerepel, hogy raj szinten 2-3 darab van, hogy akár hosszabb időre folyamatos (egymást váltó) megfigyelést biztosítson a katonáknak.
Ráadásul ezek mérete lehetővé teszi az indoor használatot is (fel is vannak erre készítve).
Mennyivel egyszerűbb egy ilyet beküldeni a raj előtt egy épületharc előtt, és tudni, hogy melyik helységek lehetnek problémásak. Max. az ellenség ledurrantja. Na BUMM! :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 350
46 154
113
Ami ebből ránk, a MH-re releváns az az, hogy ha amúgy is űrméretet váltunk, akkor miért elavult, kifutó lőszertípusokat rendszeresítünk (5.56 és 7.62 NATO), miért nem az újakat (6.8 GP és 8.6 NM).
De ettől a nem standard űrmérettől mit vársz? Ez egy elég fontos kérdés ám!
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 144
10 857
113
Olyan ez, mint a Zsuk volt. Van, mert lett, most már csak ki kéne találni, hogy mire használható.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Mivel ez nyitott fórum, mindenki szépen elmondja, hogy mit utál, illetve mi az, amit szeretne. Vannak, akiknek ez elég egyszer, és túl vannak rajta, másoknak pedig folyamatosan ismételni kell.
Ezek tengerében pedig elvész az érdemi tartalom.
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
A "kvantum, lézer és űrtechnológia" azért odabasz! Borneó és Celebesz... Meg még az Olympos Mons is. :D





A "terepjáró gépkocsi" fedőnév az szerintem a Rába teherautókat takarja.



Vegyesen érdemes használni forgószárnyas és merevszárnyas elektromos mini-mikro UAV-ket. Mert a forgószárnyas UAV-k üzemideje nagyon kicsi. Jellemzően csupán 20-30 percet bír az aksijuk, mint pl. a Mavic Pro-é is. A legtovább, maximum 50 percig, tudomásom szerint a Lockheed Indago bírja, de annak az ára is elég durva (25000$, szemben a Mavic Pro, vagy a Phantom 4 1000-2000 dolláros árával).
Míg a merevszárnyas elektromos meghajtásúak úgy másfél-két óráig bírják, mint pl. az RQ-11 Raven is.

A terepjáró gépkocsi a Csepel D 566 volt, a Rába csak részt vett a kooperációs gyártásban (futómű motor). Ebből volt e 4tg-es minta példány is, D 588 jelzéssel. Amúgy a 70-es évek elején a D 566-ból1000-es nagyságrend volt hadrendben....
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
De MAN és nem Rába gyártásúak......

Na és? Számít az valamit? Valahol kompromisszumot kell kötni. Persze rátehetjük egy itthon, valószínűleg drágábban legyártott, alacsonyabb terhelhetőségű és alulmotorizált, szarabb platformra is, ha annyira zavaró rajta a MAN felírat. Magyar seggbe magyar lófaszt! :hadonaszos:
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Na és? Számít az valamit? Valahol kompromisszumot kell kötni. Persze rátehetjük egy itthon, valószínűleg drágábban legyártott, alacsonyabb terhelhetőségű és alulmotorizált, szarabb platformra is, ha annyira zavaró rajta a MAN felírat. Magyar seggbe magyar lófaszt! :hadonaszos:

Nem erről volt szó......
Azért jeleztem hogy nem Magyar a cucc, mert végig arról volt szó hogy Rába alvázra tegyék lehetőség szerint...... H 25 fölött viszont nincs hazai összeszerelés.
Egyébbként meg ha 8x8, akkor MAN a befutó, mivel a Honvédségnek a H 32 ből már van jó pár darabja, így az alkatrész és egyébb support meg van hozzá.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Na és? Számít az valamit? Valahol kompromisszumot kell kötni. Persze rátehetjük egy itthon, valószínűleg drágábban legyártott, alacsonyabb terhelhetőségű és alulmotorizált, szarabb platformra is, ha annyira zavaró rajta a MAN felírat. Magyar seggbe magyar lófaszt! :hadonaszos:

Vagy elkezdünk csak feliratokat gyártani, és a Man feliratokat, meg jelet átcseréljük Rábára az kb teherjárművenként fél óra ha szuttyog az ember.
 
  • Tetszik
Reactions: tacticool

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 016
11 840
113
De ettől a nem standard űrmérettől mit vársz? Ez egy elég fontos kérdés ám!
Első a hatásosság, csak utána következhet a szabványnak megfelelés.
Az 5/56 , 7.62 NATO a jelen szenderdje, a jövő a 6.8 GP és 8.6 NM a jövőé. Minek ruházzunk bele 10 milliárdokat olyan fegyverek és lőszerek gyártásába, amelyek már a jelen követelményeit sem elégítik ki?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 350
46 154
113
Első a hatásosság, csak utána következhet a szabványnak megfelelés.
Az 5/56 , 7.62 NATO a jelen szenderdje, a jövő a 6.8 GP és 8.6 NM a jövőé. Minek ruházzunk bele 10 milliárdokat olyan fegyverek és lőszerek gyártásába, amelyek már a jelen követelményeit sem elégítik ki?
És mi ellen lesz hatásosabb a 6.8/8,6 kombó az 5.56/7.62 NATO párossal szemben?
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár