Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Ki beszelt kuncsorgasrol? A kovetelozesrol volt szo, tudod, a masik veglet.
Sokan vannak akik egy sima kerest is megalazonak tartanak. Valamiert rosszul erzik magukat, ha nem parancsolgathatnak. :rolleyes:
- Pincer, két sör lesz!
- Lesz? Talan kerek, vagy kerek szepen...

Az ilyesmi EQ kerdese. Van aki hamar megerti es van aki kesobb sem. Ezert folosleges is tovabb magyarazni.

Senkinek nem kell fenyesre nyalnia a feneked. Senkinek nem kell ugrania, ha te csettintesz. Hogy te mit gondolsz a szolgaltatasrol az egy dolog, es az meg egy masik, ami valoban beletartozik.
(Megjegyzem rendesen fizetsz, de csak gombokat, es ezt pontosan tudod te is. Ekkora koltsegvetesbol ilyen szolgaltatas jut.)

Ezek a megjegyzések azért roppant mókásak, mert MigFun egy szóval nem írt olyasmit, amit megpróbálsz a szájába adni.
Ő csak annyit írt, hogy a rendszer (közszféra) van értünk, adófizető állampolgárokért.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Senki sem azért fizet, hogy utána kuncsorognia kelljen azért, ami a befizetése után jár neki. A jóságos állam bácsi képe, aki ad, ha szépen kérünk, egy letűnt rendszer rémképe. Rendesen fizetek mindent, igenis elvárhatom a szolgáltatás működését.
A "jóságos állam bácsi" csak azt tudja adni amit mástól elvesz. Sajnos az állam szolgáltatásait nem tudom lemondani.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Ezek a megjegyzések azért roppant mókásak, mert MigFun egy szóval nem írt olyasmit, amit megpróbálsz a szájába adni.
Ő csak annyit írt, hogy a rendszer (közszféra) van értünk, adófizető állampolgárokért.
Mokás a megjegyzésed, mert migfun Kurfürst irasara valaszolt, aki pedig molnibalage bejegyzesere reagalt, aminek az előzménye viszont egy privát társalgás volt. o_O
A beszélgetés másik szála volt az onkologia intézetről születtett fröcsögö cikk. Nyilván ott sincs szó őszinte aggódásról, csak egyesek a beteg emberek elesettségét használják fel a kormány rugóztatására. Van aki erre kapható, de én ebből a fröcsögésből szeretnék kimaradni. Köszi.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Az EU terror,meg közbiztonsági helyzetéhez.Mivel a legnagyobb rinyálók vagy rövid memóriával vannak megáldva,vagy csak fiatalabbak mint a zacskóstej.70es 80as években nagyságrenddel komolyabb terrorhullám volt Ny. Európában.ETA,IRA,RAF,stb,stb.Még olyan is volt,hogy Korzikai Felszabaditási Hadsereg-és robbantgatott.És a tucatnyi európai mellet jöttek még az arab csoportok,de még a Japán Vörös Hadsereg is keverni a meleg sz.rt.A közbiztonság se volt a topon.A futbalhuliganizmus is tombolt,meccsek után rendszeres volt a halálos bunyó.
Sőt: német ismerősöm nosztalgikusan mesélt a neonáci és szélbalos csoportok közötti derűs tömegverekedésekről, amik rejtőjenői magasságokba emelték az utcai pofozkodást. Úgy mesélte, hogy ezeken a bunyókon gyakoroltak a rendőrök is, mert ha valahol kitört a ribillió, hamar ott teremtek, és részrehajlás nélkül szétcsapták a bulit.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711
M

molnibalage

Guest
Mokás a megjegyzésed, mert migfun Kurfürst irasara valaszolt, aki pedig molnibalage bejegyzesere reagalt, aminek az előzménye viszont egy privát társalgás volt. o_O
A beszélgetés másik szála volt az onkologia intézetről születtett fröcsögö cikk. Nyilván ott sincs szó őszinte aggódásról, csak egyesek a beteg emberek elesettségét használják fel a kormány rugóztatására. Van aki erre kapható, de én ebből a fröcsögésből szeretnék kimaradni. Köszi.
Frocsoges. Ja persze, ami nem illeszkedik a vilagkepedbe, az az. Az persze, hogy emel vagy tobben leírtak micsoda káosz es várólista van az smafu. De persze számodra ez biztos ujbeszelul van....
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Egy kis matek. Ha 20 év van ket generacio között es a kisebb populacio kb ötvened resze a nagyobbnak, akkor milyen repro difi es mennyi idő kell ahhoz, hogy csak 20% legyen az arányuk?

Aztan mennyire ostoba társadalom kell, aki mögött választói többség van ennek megállítására? Már most radikalizalodik több ország...

According to Eurostat, in 2010 there were 1.8 million foreign-born residents in the Netherlands, corresponding to 11.1% of the total population. Of these, 1.4 million (8.5%) were born outside the EU and 0.43 million (2.6%) were born in another EU Member State.[183] On 21 November 2016, there were 3.8 million residents in the Netherlands with at least one foreign-born parent ("migration background").[184] Over half the young people in Amsterdam and Rotterdam have a non-western background.
https://en.wikipedia.org/wiki/Netherlands#Demographics

Ez azért nem túl rózsás helyzet.
A bevándorlás jó dolog, mindaddig, amíg a bevándorlók átveszik a befogadók nyelvét és kultúráját. De ha rövid idő alatt túl nagy méretű a bevándorlás, ráadásul gyökeresen eltérő kultúrájú és nyelvű emberek jönnek, akkor nem lesz idő a beolvadásra.
Felhívnám külön a figyelmed az utolsó mondatra.
Amsterdam és Rotterdam fiatal lakosságának a fele nem nyugat-európai.
Vagyis 20-30 év múlva (addigra meghalnak az idősebb hollandok) már a teljes lakosság fele nem lesz nyugati. Most lehet abban reménykedni, hogy azok mind kelet-európaiak, de az első két mondat leírása szerint nem valószínű.

Nézd meg azt is, milyen gyorsan nő az ország lakossága még most is, pedig már az 1970-es évek óta 1,6-1,7 között ingadozik a termékenységi mutató, még annak ellenére is, hogy a bevándorlók valószínűleg ennél jóval több gyereket vállalnak, vagyis annak a kevés vállalt gyereknek is nagy része valószínűleg nem hollandé.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_the_Netherlands#Total_Fertility_Rate_from_1840_to_1899
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Azt se felejtsük el, hogy a Német és Osztrák-Magyar megszállás alatt százezrek haltak éhen Romániában, mivel minden betakarított terményt elszállítottak, a civileket pedig kényszermunkára hurcolták hadigyárakba, nyugati frontra.

Nana. Több százezer?
Összesen 130000 román civil halt meg az első vh-ban, úgy, hogy áthaladt rajtuk a front (vagyis a visszavonuló katonáik harca közben sok civil is meghalhatott).
https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_I_casualties
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Magyarul igen kevés van róla, de román forrást találtam.
Románul is utána néztem (nem ástam bele mélyen magam), az alábbi cikket találtam: https://adevarul.ro/locale/galati/marea-foamete-1917-ajuns-romanii-ucida-hrana-adevarata-ipoteza-canibalismului-1_56d5c7da5ab6550cb86113a3/index.html

Érdekes, hogy itt nem emelik ki, hogy az osztrák-magyar/német megszállás mint egyedüli ok (sőt, ugye Moldva nagy része nem is volt megszállva a Közp. hatalmak által, hanem az oroszok mentek "baráti segíteni"). Az éhínség okainak említi: OMM "blokád", eleve nagy szegénység, emberek és igás állatok elvitele a román háborúskodáshoz (Csak Moldovában több százezer hektár maradt műveletlen), időjárás (aszály), saját csapatok élelmezése, oroszok (majd a bolsevikok) kirabolták az általuk támogatott területeket, háborús helyzet (Galac lövetése; itt volt a legsúlyosabb a helyzet).
Több tízezerről és nem több százezerről ír.
Az éhezés Moldovában volt a legnagyobb, amit nem szállt meg a Monarchia, harcban álltak vele, így onnan elrekvirálni sem tudtak. De érdekes adatot ír a fent hivatkozott írás: Moldvában a csecsemőhalandóság 70% volt 1916/17-ben, még a Monarchia által megszállt területeken 30% (Az kb. abban az időben a megszokott, tehát nem kiugró).

Szerintem ha a románok nem állítják, és eddig sem vetették a szemünkre (nincs kétségem, hogy szíves-örömest tették volna), akkor ne mi találjuk ki, ne mi túlozzuk el. De ha van valami forrásod rá, akkor azt szívesen elolvasom (magyarul csak annyit találtam, hogy a németek rátették a kezüket a kőolajra és a gabonára, de nem volt semmi részletezés).

Jaja. Éhezés leginkább ott volt, ahova a központi hatalmak be sem tették a lábukat.
Jobban jártak volna azzal, ha Moldvát is elfoglaljuk, akkor ott sem lett volna éhezés, mint a többi megszállt területükön.
Egyébként meg ők kezdték ezt az egész megszállósdit, mi ott tényleg csak visszaütöttük.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Azt se felejtsük el, hogy a Német és Osztrák-Magyar megszállás alatt százezrek haltak éhen Romániában, mivel minden betakarított terményt elszállítottak, a civileket pedig kényszermunkára hurcolták hadigyárakba, nyugati frontra.
Ez az a románia, ami a háború kitörésekor a központi hatalmak oldalán volt, majd a szerződése ellenére hirtelen fegyveres semlegességet hirdetett, majd amikor győzelemszagot érzett hátbatámadta a volt szövettségeseit.....kétszer?
A román által aláírt papír még s.gg kitörlésre sem jó. Erről nem mi tehetünk. Jobbat nem érdemeltek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 138
113
Nekem is volt közeli jóbarátom, aki rákban ment el. De annak sokkal több összetevője volt, hogy leszarozzam a rendszert- mert pl. Ő nem élt a rendszer kínálta lehetőségekkel, pedig megtehette volna. Ennek is több oka volt, de nem a lehetőség hiánya.
Persze azokról a -vidéki- onkológusokról is meg van a véleményem, főleg azért, mert busásan meg lettek fizetve és nem tudták elmondani, hogy mi-miért, mi mivel jár... másik városban, maszek rendelésen meg a másik onkológus (igaz magánrendelésen) egy "zsebpénznél" kevesebbért 1 órán keresztül válaszolt a kérdéseinkre.
Más ismerőseimnek, rokonaimnak meg jól sikerült, akár pesti onkológia nélkül is.
Szóval ez a dolog sem fekete-fehér. Ezért nem feltétlen lehet teljesen lehúzni a rendszert.
Nem csak a pesti onkologian van ilyen, Szombathelyen is halomban allnak az emberek, egesz napos a dolog sajnos. Szerintem sehol sem tokeletes, nemet ismeroseim meg a nemet egeszsegugyet szidjak kb ugyanilyen a helyzet elmondasuk alapjan. Szoval sajnos ez van, termeszetesen lehetne jobb. Nekem mondjuk a privat betegek rendelesi ido alatti kezelese jobban faj, na meg a "szakszeru" javitasok a korhazi karbantartok reszerol.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Vlach részek lakosságának jelentős része átmenekült Moldovába, persze, hogy ott éheztek...
Amit bolsevikok műveltek az meg az előszele volt az elkövetkező évtizedeknek.
Csecsemőt meg nehéz úgy összehozni, hogy csak a Ganz-nál 40.000 életerős férfi dolgozott hadifogolyként.

Oroszok rohadtul nem akartak a románokon segíteni (Miklós cár ellenezte a bevonásukat), viszont miután a franciák megnyitották a frontot és az hetek alatt összeomlott, kivonták onnan a román csapatokat 8 hónap átképzésre/átfegyverzésre, odalökve az oroszoknak, hogy oldják meg.

Románia 1916 augusztus 27-én lépett be a háborúba, a Moldvai éhezés 1916-1917 telén volt, ugyebár egy gyerek kihordása 9 hónap, vagyis akik 1916 végén, 1917 elején születtek, azok még bőven a háború előtt fogantak, vagyis még nem voltak fogságban az apáik.
A Ganznál nem dolgozott volna annyi román hadifogoly, ha nem támadják meg az addigi szövetségesüket majd pedig nem esik hadifogságba a fél román hadsereg.
Mégis mit kellett volna velük csinálni? Főbelőni, vagy esetleg visszaküldeni Moldvába, hogy ismét harcolhassanak ellenünk?
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
According to Eurostat, in 2010 there were 1.8 million foreign-born residents in the Netherlands, corresponding to 11.1% of the total population. Of these, 1.4 million (8.5%) were born outside the EU and 0.43 million (2.6%) were born in another EU Member State.[183] On 21 November 2016, there were 3.8 million residents in the Netherlands with at least one foreign-born parent ("migration background").[184] Over half the young people in Amsterdam and Rotterdam have a non-western background.
https://en.wikipedia.org/wiki/Netherlands#Demographics

Ez azért nem túl rózsás helyzet.
A bevándorlás jó dolog, mindaddig, amíg a bevándorlók átveszik a befogadók nyelvét és kultúráját. De ha rövid idő alatt túl nagy méretű a bevándorlás, ráadásul gyökeresen eltérő kultúrájú és nyelvű emberek jönnek, akkor nem lesz idő a beolvadásra.
Felhívnám külön a figyelmed az utolsó mondatra.
Amsterdam és Rotterdam fiatal lakosságának a fele nem nyugat-európai.
Vagyis 20-30 év múlva (addigra meghalnak az idősebb hollandok) már a teljes lakosság fele nem lesz nyugati. Most lehet abban reménykedni, hogy azok mind kelet-európaiak, de az első két mondat leírása szerint nem valószínű.

Nézd meg azt is, milyen gyorsan nő az ország lakossága még most is, pedig már az 1970-es évek óta 1,6-1,7 között ingadozik a termékenységi mutató, még annak ellenére is, hogy a bevándorlók valószínűleg ennél jóval több gyereket vállalnak, vagyis annak a kevés vállalt gyereknek is nagy része valószínűleg nem hollandé.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_the_Netherlands#Total_Fertility_Rate_from_1840_to_1899
Van egy még elvisrlhető klímatikusviszonyokkal rendelkező kontinens, amelyen önszántukból csökkenő népesség lakik, meg egy éghajlati régió, amely lakhatazlanná kezdválni, olyan népességgel, amelyik erős növekedést produkál. A mi szempontunkból nem örvendetes, de természetes folyamatok zajlanak.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Zavart érzek a fejedben (de nagyot). Jogaim és kötelességeim is vannak. Az államnak (a rendszernek, ha úgy tetszik) kötelességei vannak velem szemben, amit teljesítenie kell. Ahhoz, hogy velem szemben teljesíteni tudja, nekem is vannak teljesítendő kötelességeim.(amihez az államnak meg joga van). Pl. rendesen fizetem az adót, egészségügyi hozzájárulást, leszolgáltam a (sor) katonaidőmet, stb.
Nem kell kérnem: az alkotmányban (most, hogy átnevezték alaptörvényre, attól még a funkciója nem változott) és a jogszabályokban rögzített, hogy mihez van jogom (mi jár), és mi a kötelességem.
Az eu-re forditott penz keves. A rezsin es a gyogyszer koltsegeken alig tud a rendszer sporolni, vagyis marad a dolgozok lehuzasa. Ez megy hosszu evtizedek ota es ezt mindenki tudja. Na most ezek utan menj be egy rendelobe es mondd el, hogy neked jogaid vannak es voltal katona is... Majd nezd meg az arcukat. :rolleyes:
Hiaba te fizetsz, megsem te rendelsz, hanem a doki. Tudom, szokatlan, de ez egy ilyen szolgaltatas. Persze a folosleges hisztivel es kopkodessel akkor sem fognak foglalkozni, ha tobbszorosere emeled a fizetesuket. (Lehet tovabb szidni oket. Egyik fulemen be, a masikon ki.)