Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Mivel van állami, van verseny is. Ha csak magán lenne, akkor ők döntenék el, mennyit kérnek, hisz monopolhelyzet lenne.
Másrészt itt is írták már többen. Bemegy az ember a magánba és az orvos egy rakás vizsgálatot az állami gépeken végez el, miközben az államiban dolgozik.
Ha nem lenne állami, akkor ők kellene mindent megvegyenek.
Pont az lenne a lényege a magánnak, hogy akárhány biztosító lenne. Magyarul lenne verseny!
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Sajátos helyi viszonyokra van kitalálva mindegyik, szerintem nem lehet 1:1-ben adoptálni.

Az USA-ban egy minimális központosítás irányából a központosítottabb európai mintájú államszervezet irányába mennek már vagy 100 éve, nem véletlenül lett majdnem Obamacare.. nem hiszem hogy a sikeresség mérőszáma az lenne, hogy a felhőkarcolók árnyékában beledöglesz egy banális egészségügyi problémába, mert nem tudod az orvost megfizetni (akkor is ha jó a fizetés, hiszen ha beteg vagy, dolgozni sem tudsz).

Japánban a társadalom baromi fegyelmezett, és hierarchikus, ott működik ez a rendszer, az európai rendszer meg a társadalmi feszültségek levezetésére van kitalálva. Elég sikeresnek mondanám, a legnagyobb gondja ennek a rendszernek a korfa elöregedése és az aktív/passzív arány változása, hiszen az aktív társadalomra egyre nagyobb terhet fog róni. Egyébként az öngondoskodás egy jó szöveg, de a leggazdagabb réteget leszámítva mindenki másnak csak szopóág lesz.
Pont ezért nem működik, mert már kezd feje tetejére állni a korfa rendesen. Mit gondolsz miért? Van állami nyugdíjrendszer, majd a fiatalok eltartanak öregkoromra. Na ja, de ha senki nem vállal gyereket, akkor kik? A bevándorlók? Az egész úgynevezett szociális állam lustává tette az embereket, majd a társadalom gondoskodik rólam alapon. Ezért kell az egész kollektívista ökörséget a kukába dobni. Egyéni felelősség. Ezt felejtette el mindenki, mert kurva kényelmes más kontóján élni, csak amikor már nem lesz más, csak eltartottak, na akkor jön a szopóka. Ebben már nagyon durván benne vagyunk, csak a politikusok sem merik kimondani, hogy gyerekek, leépítjük a szociális rendszert, oszt gondoskodjatok magatokról. A sok pronyó rögtön leszavazná őket. Na ez a 22-es csapdája. Csak hát így a szakadék elkerülhetetlen. És baromi fájdalmas lesz az ébredés.
 
  • Tetszik
Reactions: Celebra and Halfdan

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Erről már volt szó. Az ötlet elvileg jó, gyakorlatban szinte lehetetlen megvalósítani, vagy nem éri meg. Hogy oldod meg ? Mindenki beköti a Runstaticot ra a NAV-hoz, és ha nem volt meg az előírt futókör, büntit fizet...? Igazolás háziorvostól, edzőtől - ezekkel tudjuk mi lesz. A kóla/pia/cigi részre pedig ott a chips adó és a jövedéki adó.

A másik gond pedig pénzügyi. Baromi nehéz úgy egy hatalmas államháztartási rendszer költségvetését megtervezni, hogy nagy amplitúdókkal változhatak az évenkénti befizetések, és nehéz korrelációt vonni az egészséges életmóddal is, pl. attól hogy valaki egészségesen él, még simán elkaphat egy fertőző betegséget vagy kijöhet egy örökölt betegség.

Szerintem nem annyira nehéz kivitelezni.
Első körben a szociális hozzájárulási adót csökkenteném mondjuk 2-4 százalékponttal és az egészségügyi járulékot a felére.
Az alkohol és a szeszes italok adóját növelném a duplájára és az ebből származó bevételek nagy része menne az eü-be.
Ezáltal máris elérném, hogy az alkoholisták és a dohányosok, akik jobban ígénybe veszik az eü-t, azok többet is fizessenek, akik meg kevésbé, azok kevesebbet.
Aztán 2 évente mindenki kötelező, de ingyenes kivizsgálásra kellene menjen. Aki nem megy el, annak növeljük az eü-járadékát mondjuk 10%-al.
Egy ekkora kivizsgálás persze pénzbe kerül, de megtérül, hisz megelőzni vagy korai szakaszban kezelni a betegségeket sokkal olcsóbb, mint később.
Ezen a kivizsgáláson kiderülne, hogy kik a kórosan elhízottak. Na nekik szintén növelni az eü járadékot 10%-al a következő kivizsgálásig.
Akit droghasználaton kapnak, vagy detoxba kerül, utcán többször részegen igazoltatják, azoknak szintén növelni a járulékát 20-30%-al mondjuk 2 évig.
Közlekedési szabályt szegők járulékát szintén növelni mondjuk 2 évig. Ittas vezetőkét nagyon durván növelni.
Ezzel lényegében el lehetne érni, hogy az egészségügyet leginkább azok fizessék, akik saját hibáik miatt gyakrabban veszik ígénybe.
Az százalékok mértékén persze lehet változtatni, attól függően, hogy kik a kockázatosabbak: pl. egy alkoholista kerül több pénzbe vagy egy drogos esetleg egy gyorshajtó.

Pénzügyileg szerintem kiszámítható lenne, hisz tudjuk most is, hogy mennyi bevétel van minden évben a dohány és szeszes italokból, mennyi közlekedési szabálysértés van, stb.
Ha pár év múlva ezekből a bevételekből csökkenés lenne (az lenne az ideális, ha egyre kevesebb lenne a bevétel), akkor az eü kiadás is csökkenni fog.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 950
82 749
113
Nem gondoljuk át, mert az állami rendszerben már csak meghalnak a családtagjaink és mi is! Az utolsó esélyünk a túlélésre, ha ki tudjuk vonni a pénzünket belőle és a keresményünkből ezen felül megspórolhatóval talán elég lesz egy tisztességes magánbiztosításra és ellátásra!

Állami? Apám túlélte, és a feleségem is túlélte amikor a legnagyobb gondjuk volt. Hülyeségeket beszélsz, bocs.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 950
82 749
113
Költözz egy tetszőleges afrikai országba és minden vágyad teljesül. :p

USA. Ismerős kint élt, vele volt a felesége is, de a feleség kórházba került komoly fertőzéssel. Volt a pasinak kinti biztosítása, kemény pénzekért, de még így sem volt teljes körű a családjának. Drága város, kemény árak. Aztán két hétig ott maradt a kórházban. Két autó árát akarták tőle legombolni távozáskor. Nem mondom meg hogyan ügyeskedtek, de a végén csak egy autóét fizették ki két hétre a kórháznak.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Dehát nincs állami! Nincs. Ha valami bajod van, akkor mész a magánkórházba, mert csak ott van elérhető eü. szolgáltatás. Nem tudsz államiba menni, mert meghalsz, mire a várólista végére érsz. Mire a végére érsz mindenképp, mert orvos nincs a végén, csak egy olyan félanalfabéta hentes, aki megöl, mert azért maradt itthon, mert alkalmatlan arra, hogy Európában munkát vállaljon!

Az állami egészségügyi ellátás megszűnt Magyarországon az átlagember számára. Se én, se az ismerőseim nem tudnak államiba menni, mert nem kapnak semmilyen szolgáltatást. Széttárják a kezüket a csilivili felújított kórházban, hogy most nincs orvos, mert elment, de felírjuk a várólistára, jövőre talán! Nem tudom te hol élsz, de menj és próbálj meg bármilyen állami eü. szolgáltatást ígénybe venni!

Évek óta csak úgy tudok bagatell eü. problémákat is megoldani, hogy fizetek érte a magánkórházban. Igaz, príma ellátást kapok, azzal nincs gond.
Ehhez képest én is túléltem mikor műtétre volt szükségem, a mellettem másik ágyon fekvő is túlélte (neki volt súlyosabb műtétje), a feleségem is túlélte pár éve, ezek szerint mi nem hentesekkel találkoztunk - és még zsebpénzt se fogadott el egyik doki sem (bár ez lehetett az Ő egyéni "betegségük" is), szóval ne beszélj már hülyeségeket. Talán az lehet az egyik bajod hogy "bagatell eü problémákkal" (te írtad!) tényleg várni kell, akinek nagyobb baja van az mehet előbbre a sorban, a másik meg az hogy esetleg nem minden orvos és nem minden kórház kórház egyforma. Persze azt se mondom hogy minden tökéletes, sok probléma van főleg amíg sikerül bekerülni az embernek, de hogy az állami eü = halál, az kimondottan hülyeség. A magánkórházakban (hol van ilyen Magyarországon hogy A-tól Z-ig MINDENT ott csinálnak?!!) lehet hogy kevesebben halnak meg, de csak valószínűleg azért mert az igazán nehéz és veszélyes eseteket el se vállalják, ráadásul egy barátom szerint műtét előtt ott is ugyanúgy aláíratják a beteggel a papírt hogy van kockázat, és elhalálozás esetén mossák kezeiket, a páciens beleegyezett ...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and blitzkrieg

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Dehát nincs állami! Nincs. Ha valami bajod van, akkor mész a magánkórházba, mert csak ott van elérhető eü. szolgáltatás. Nem tudsz államiba menni, mert meghalsz, mire a várólista végére érsz. Mire a végére érsz mindenképp, mert orvos nincs a végén, csak egy olyan félanalfabéta hentes, aki megöl, mert azért maradt itthon, mert alkalmatlan arra, hogy Európában munkát vállaljon!

Az állami egészségügyi ellátás megszűnt Magyarországon az átlagember számára. Se én, se az ismerőseim nem tudnak államiba menni, mert nem kapnak semmilyen szolgáltatást. Széttárják a kezüket a csilivili felújított kórházban, hogy most nincs orvos, mert elment, de felírjuk a várólistára, jövőre talán! Nem tudom te hol élsz, de menj és próbálj meg bármilyen állami eü. szolgáltatást ígénybe venni!

Évek óta csak úgy tudok bagatell eü. problémákat is megoldani, hogy fizetek érte a magánkórházban. Igaz, príma ellátást kapok, azzal nincs gond.

Szerencsére én 3 éves korom óta nem voltam korházban (akkor is csak egy könnyű műtéttel) és a családom sem az a korházba járó tipus, így nem tudom első kézből, hogy mi a helyzet, de az itteni elmondások alapján akik korházban voltak komoly betegségekkel, azokon minden segítettek. Ok, Molni bőrbetegségére sokára került volna rá a sor, de talán pont azért, mert a súlyosabb esetekkel foglakoznak előbb.
Egyébként biztos, hogy Európa egyéb részein jobb a helyzet? Mert egy gyors rákereséssel az jön ki, hogy mi vagyunk a jobbik részén.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegu...kkenhet-tovabb-a-varolistak-hossza-2-1436350/
Az egészségbiztosító nyilvánosságra hozta a 2018-as összesített várólistaadatokat, ezek szerint Európában a középmezőnyhöz tartozunk.
A várólistaadat a Magyarországon éves szinten elvégzett 191 ezer műtéttel és a nemzetközi szinten is jónak számító két hónapos várakozással számolva 25-30 ezres várakozószámot jelent, ez alá viszont már nem csökkenthető.
Példaként említik, hogy míg Norvégiában, Spanyolországban és Portugáliában több mint 100 napot kell várni egy szürkehályog-műtétre, addig Magyarországon átlagosan 45 napot. Tavaly több mint 11 500-an vártak ennyit erre a beavatkozásra, amelyből hozzávetőleg 78 500-at végeztek el.


http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/nalunk_a_2_3__legrovidebbek_a_varolistak_europaban
Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, 2010 előtt senki sem tudhatta, hányan vannak a várólistákon, 2012-ben azonban a kormány az adatokat hivatalossá tette és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által vezetett listákon kell időpontot adni. Ezen időszak alatt a korábbi 70 ezres várólista mintegy 27 ezresre, vagyis a harmadára csökkent a műtéti körben, miközben évente 200 ezer műtétet végeznek hazánkban.

https://168ora.hu/itthon/magyarorszagra-menekulnek-a-kulfoldi-betegek-a-varolistak-elol-6332
Már nemcsak pénzt, főleg időt akarnak spórolni a külföldi betegek, ezért jönnek hozzánk gyógyulni. A napokban egy újabb magyar magánszolgáltató kötött megállapodást a külföldi ellátást szervező vezető brit céggel, így ha ott vállalhatatlan a várakozási idő, a kezelést megkaphatják nálunk is biztosításuk terhére. Ugyan nagyon komoly minőségi feltételeket kell ehhez biztosítania adott intézménynek, de érdekes helyzet áll így mégis elő: az ezer sebből vérző magyar egészségügy megfelelő feltételek mellett úgy tűnik, világszínvonalon teljesít. Ha akar.
Az utóbbi négy évben ugyanis Angliában megháromszorozódott azoknak a pácienseknek a száma, akik több mint 6 hónapot várnak műtétre, idén pedig a rutin beavatkozások tekintetében az évtized leghosszabb várólistáját regisztrálta az NHS England – idén júniusban közel 4 millióan vártak műtétre”– adta hírül a magán egészségügyi intézmény.


Ok, az utolsó magánszolgáltatóról szól, na de azért az is Magyarországon van, magyar egyetemen képezték ki a "hentest".

mert azért maradt itthon, mert alkalmatlan arra, hogy Európában munkát vállaljon!

Jah és nekem az itthon pontosan Európa közepén van. :p
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 049
26 597
113
Igen, én be se jutottam. Több alkalommal! Egy vacak laktózérzékenységvizsgálatra öt hónap, egy kis megelőző célzatú sérvműtétre négy hónap volt a várólista és az utóbi esetében nem a legkorszerűbb laparoszkópos megoldást, hanem mészárszéket csináltak volna, ha egyáltalán olyan orvos kezébe kerülök, aki még tud műteni vagy ne pusztulok ott egy kórházi fertőzésben! Magánkórházban egy héten belül elintéztem ez utóbbit és olyan színvonalon láttak el, amit el is várok a pénzemért!

Nem, köszönöm, saját bőrömön tanultam meg, hogy nekem már nem jár semmilyen állami ellátás. Tapasztalataimon alapuló meggyőződés, hogy az egész állami eü. szektort fel kell számolni maradéktalanul és áttérni a kizárólag magánbiztosításra és magánellátásra épülő rendszerre! Legalábbis lehetővé tenni, hogy egy ideiglenes (huszonöt évig mondjuk, aztán csökkenő arányú) mondjuk huszonöt százalékos szolidaritási hozzájáruláson kívül minden befizető, ha akarja kivonhassa a hozzájárulását és azt szabadon fizethesse be a továbbra is kötelező biztosítás keretei között egy magánbiztosítónak, hogy cserébe magánkórházban kapjon európai színvonalú ellátást, amiben már volt részem és elégedett vagyok vele!
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Pont ezért nem működik, mert már kezd feje tetejére állni a korfa rendesen. Mit gondolsz miért? Van állami nyugdíjrendszer, majd a fiatalok eltartanak öregkoromra. Na ja, de ha senki nem vállal gyereket, akkor kik? A bevándorlók? Az egész úgynevezett szociális állam lustává tette az embereket, majd a társadalom gondoskodik rólam alapon. Ezért kell az egész kollektívista ökörséget a kukába dobni. Egyéni felelősség. Ezt felejtette el mindenki, mert kurva kényelmes más kontóján élni, csak amikor már nem lesz más, csak eltartottak, na akkor jön a szopóka. Ebben már nagyon durván benne vagyunk, csak a politikusok sem merik kimondani, hogy gyerekek, leépítjük a szociális rendszert, oszt gondoskodjatok magatokról. A sok pronyó rögtön leszavazná őket. Na ez a 22-es csapdája. Csak hát így a szakadék elkerülhetetlen. És baromi fájdalmas lesz az ébredés.
Azért azt valljuk meg,hogy nálunk a tisztán magán rendszer csak a felső 10%nak működne.És a birósági rendszernek is alkalmasnak kellene lenni az esetleges számonkérésre.Nálunk inkább egy vegyes rendszernek kéne lennie,mind finanszirozás,mind ellátás szempontjábol.
Módszerváltás körüli idők egy figyelemre méltó akkori,még liberális (érdekes,de akkor még azt nem keverték a szocializmussal) figyisz javaslat volt a 3+1 pilléres nyugdijrendszer.Egy kötelező,%szerint vont állami pillér,ami mindenkinek ugyanakkora összeget fizet mindenkinek,kéviselve a szolidáris részt.Kötelezően kötendő magánnyúgdijbiztositás a 2.pillér.3. meg a leszármazottak TB befizetéseinek egy része közvetlenül kerülne a nyugdijas felmenőhöz.+ 1meg az önkéntes magánnyugdij pénztár-adóbol részben leirható formában.
Egész pofás kis javaslat volt.Az még egy másik fityisz volt
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Pont az lenne a lényege a magánnak, hogy akárhány biztosító lenne. Magyarul lenne verseny!

Na persze, azért a legdrágább a világon az USA egészségügye, mert olyan nagyon versenyeznek egymással.

Pont ezért nem működik, mert már kezd feje tetejére állni a korfa rendesen. Mit gondolsz miért? Van állami nyugdíjrendszer, majd a fiatalok eltartanak öregkoromra. Na ja, de ha senki nem vállal gyereket, akkor kik? A bevándorlók? Az egész úgynevezett szociális állam lustává tette az embereket, majd a társadalom gondoskodik rólam alapon. Ezért kell az egész kollektívista ökörséget a kukába dobni. Egyéni felelősség. Ezt felejtette el mindenki, mert kurva kényelmes más kontóján élni, csak amikor már nem lesz más, csak eltartottak, na akkor jön a szopóka. Ebben már nagyon durván benne vagyunk, csak a politikusok sem merik kimondani, hogy gyerekek, leépítjük a szociális rendszert, oszt gondoskodjatok magatokról. A sok pronyó rögtön leszavazná őket. Na ez a 22-es csapdája. Csak hát így a szakadék elkerülhetetlen. És baromi fájdalmas lesz az ébredés.

Ha gyerekek nincsenek, akkor rakhatod te félre aktív éveidben a világ minden pénzét, semmit sem ér majd, hisz nem lesz mit vegyél rajta.
Szóval gyerekek nélkül nemcsak az állami nyugdíjrendszer csődöl be, hanem a magán is.
 
M

molnibalage

Guest
Talán az lehet az egyik bajod hogy "bagatell eü problémákkal" (te írtad!) tényleg várni kell, akinek nagyobb baja van az mehet előbbre a sorban, a másik meg az hogy esetleg nem minden orvos és nem minden kórház kórház egyforma.
A probléma abból adódik, hogy egy elsőre bagatellnek tűnő probléma lehet, hogy nem az. Kicsit fájogat a csontocsaka, kapsz MR/CT időpontot 4-6 hónap múlvára. Megcsinálják majd közlik, hogy "hoppá" csontrák, túl sokat nem lehet tenni. Vagy 3-4 hónap múlva csak úgy eltörik a csont, mert van ilyen rákfajta.
De a korai szakaszban senki nem mondja meg, hogy akkor ez komoly vagy semmi.

És a legnagyobb baj, hogy ha még sikeres is lehet a kései kezelés, akkor majdnem biztos, hogy sokkal többe kerül a pácienst kezelni, mint amikor még csak valaminek az elején van és nem halálközeli a helyzet vagy jár mondjuk végtagvesztéssel...

A magánkórházakban (hol van ilyen Magyarországon hogy A-tól Z-ig MINDENT ott csinálnak?!!) lehet hogy kevesebben halnak meg, de csak valószínűleg azért mert az igazán nehéz és veszélyes eseteket el se vállalják, ráadásul egy barátom szerint műtét előtt ott is ugyanúgy aláíratják a beteggel a papírt hogy van kockázat, és elhalálozás esetén mossák kezeiket, a páciens beleegyezett ...
Ott is vannak tévedések. Csak a nagy különbség, hogy - hülyén fogalmazva - legalább esélyt kap a beteg, hogy tévedjenek, mert megvizsgálják őket. Persze, ha valaki elpatkol vizsgálatra várva, akkor "nagyon szuper", hiszen nem jelenik meg úgy a statisztikában, hogy rontson bármit is...

Igen, én be se jutottam. Több alkalommal! Egy vacak laktózérzékenységvizsgálatra öt hónap, egy kis megelőző célzatú sérvműtétre négy hónap volt a várólista és az utóbi esetében nem a legkorszerűbb laparoszkópos megoldást, hanem mészárszéket csináltak volna, ha egyáltalán olyan orvos kezébe kerülök, aki még tud műteni vagy ne pusztulok ott egy kórházi fertőzésben! Magánkórházban egy héten belül elintéztem ez utóbbit és olyan színvonalon láttak el, amit el is várok a pénzemért!

Nem, köszönöm, saját bőrömön tanultam meg, hogy nekem már nem jár semmilyen állami ellátás. Tapasztalataimon alapuló meggyőződés, hogy az egész állami eü. szektort fel kell számolni maradéktalanul és áttérni a kizárólag magánbiztosításra és magánellátásra épülő rendszerre! Legalábbis lehetővé tenni, hogy egy ideiglenes (huszonöt évig mondjuk, aztán csökkenő arányú) mondjuk huszonöt százalékos szolidaritási hozzájáruláson kívül minden befizető, ha akarja kivonhassa a hozzájárulását és azt szabadon fizethesse be a továbbra is kötelező biztosítás keretei között egy magánbiztosítónak, hogy cserébe magánkórházban kapjon európai színvonalú ellátást, amiben már volt részem és elégedett vagyok vele!
Ezt túl radikális megoldás, de hogy semmiféle differenciálás nincs azért az valahol egészen elképesztő.

Szerencsére én 3 éves korom óta nem voltam korházban (akkor is csak egy könnyű műtéttel) és a családom sem az a korházba járó tipus, így nem tudom első kézből, hogy mi a helyzet, de az itteni elmondások alapján akik korházban voltak komoly betegségekkel, azokon minden segítettek. Ok, Molni bőrbetegségére sokára került volna rá a sor, de talán pont azért, mert a súlyosabb esetekkel foglakoznak előbb.
Egyébként biztos, hogy Európa egyéb részein jobb a helyzet? Mert egy gyors rákereséssel az jön ki, hogy mi vagyunk a jobbik részén.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegu...kkenhet-tovabb-a-varolistak-hossza-2-1436350/
Az egészségbiztosító nyilvánosságra hozta a 2018-as összesített várólistaadatokat, ezek szerint Európában a középmezőnyhöz tartozunk.
A várólistaadat a Magyarországon éves szinten elvégzett 191 ezer műtéttel és a nemzetközi szinten is jónak számító két hónapos várakozással számolva 25-30 ezres várakozószámot jelent, ez alá viszont már nem csökkenthető.
Példaként említik, hogy míg Norvégiában, Spanyolországban és Portugáliában több mint 100 napot kell várni egy szürkehályog-műtétre, addig Magyarországon átlagosan 45 napot. Tavaly több mint 11 500-an vártak ennyit erre a beavatkozásra, amelyből hozzávetőleg 78 500-at végeztek el.


http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/nalunk_a_2_3__legrovidebbek_a_varolistak_europaban
Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, 2010 előtt senki sem tudhatta, hányan vannak a várólistákon, 2012-ben azonban a kormány az adatokat hivatalossá tette és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által vezetett listákon kell időpontot adni. Ezen időszak alatt a korábbi 70 ezres várólista mintegy 27 ezresre, vagyis a harmadára csökkent a műtéti körben, miközben évente 200 ezer műtétet végeznek hazánkban.

https://168ora.hu/itthon/magyarorszagra-menekulnek-a-kulfoldi-betegek-a-varolistak-elol-6332
Már nemcsak pénzt, főleg időt akarnak spórolni a külföldi betegek, ezért jönnek hozzánk gyógyulni. A napokban egy újabb magyar magánszolgáltató kötött megállapodást a külföldi ellátást szervező vezető brit céggel, így ha ott vállalhatatlan a várakozási idő, a kezelést megkaphatják nálunk is biztosításuk terhére. Ugyan nagyon komoly minőségi feltételeket kell ehhez biztosítania adott intézménynek, de érdekes helyzet áll így mégis elő: az ezer sebből vérző magyar egészségügy megfelelő feltételek mellett úgy tűnik, világszínvonalon teljesít. Ha akar.
Az utóbbi négy évben ugyanis Angliában megháromszorozódott azoknak a pácienseknek a száma, akik több mint 6 hónapot várnak műtétre, idén pedig a rutin beavatkozások tekintetében az évtized leghosszabb várólistáját regisztrálta az NHS England – idén júniusban közel 4 millióan vártak műtétre”– adta hírül a magán egészségügyi intézmény.


Ok, az utolsó magánszolgáltatóról szól, na de azért az is Magyarországon van, magyar egyetemen képezték ki a "hentest".

mert azért maradt itthon, mert alkalmatlan arra, hogy Európában munkát vállaljon!

Jah és nekem az itthon pontosan Európa közepén van. :p
Tök jó, hogy hozod a műtéteket, amikor én most arról beszélnek, hogy a háziorvostól csak úgy simán elzavarhatnak, hogy "nem ebben a körzetben van". Még jó, hogy Bp-ről csak agglomerációba kellett pár éve mennem és nem mondjuk Szegeden volt a lakcímem...

Itt most arról van szó, hogy a könnyebb esetek és alapvető vizsgálatokra is várólista van. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb az esély arra, hogy valami komolyabb bajod is lehet és senki nem veszi észre időben. Mármint, ha nem nyúlsz a zsebedbe.

Azért azt valljuk meg,hogy nálunk a tisztán magán rendszer csak a felső 10%nak működne.És a birósági rendszernek is alkalmasnak kellene lenni az esetleges számonkérésre.Nálunk inkább egy vegyes rendszernek kéne lennie,mind finanszirozás,mind ellátás szempontjábol.
Módszerváltás körüli idők egy figyelemre méltó akkori,még liberális (érdekes,de akkor még azt nem keverték a szocializmussal) figyisz javaslat volt a 3+1 pilléres nyugdijrendszer.Egy kötelező,%szerint vont állami pillér,ami mindenkinek ugyanakkora összeget fizet mindenkinek,kéviselve a szolidáris részt.Kötelezően kötendő magánnyúgdijbiztositás a 2.pillér.3. meg a leszármazottak TB befizetéseinek egy része közvetlenül kerülne a nyugdijas felmenőhöz.+ 1meg az önkéntes magánnyugdij pénztár-adóbol részben leirható formában.
Egész pofás kis javaslat volt.Az még egy másik fityisz volt
Tisztán állami nélkül sanszosan igen. Csak éppen alig 1 éve volt cikk valahol számokkal, hogy a magyar magában EÜ-ben elköltött pénz lassan összemérhető azzal, amit a TAJ finanszíroz. Ez azt jelenti, hogy messze a nem éppen tehetősek is összekaparják valahogy a pénz sokszor, csak hogy valaki ellássa őket. Persze a kormipropi erről sem szól, mert akik magánba mennek az nem jelenik meg az állami statisztikában. Minden szép és minden jó. Mert amikor közlik a várólista időt, akkor igen sok ember legyint és elmegy magánba. Így jár csotrogány kocsival, nem megy nyaralni vagy akár hitelt vesz fel erre.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A magánkórházakban (hol van ilyen Magyarországon hogy A-tól Z-ig MINDENT ott csinálnak?!!) lehet hogy kevesebben halnak meg, de csak valószínűleg azért mert az igazán nehéz és veszélyes eseteket el se vállalják, ráadásul egy barátom szerint műtét előtt ott is ugyanúgy aláíratják a beteggel a papírt hogy van kockázat, és elhalálozás esetén mossák kezeiket, a páciens beleegyezett ...

Na ez meg a másik. Himi humi rutin műtéteket elvállalnak a magánkorházban ami persze, hogy olcsón kijön a korháznak, mert kevés és olcsó eszköz kell hozzá, az állam meg gyógyítsa méregdrága eszközökön a halálos betegeket. Na de ha csak magán lenne, akkor nekik is meg kellene venni mindent és még profit is kellene maradjon, elvégre a befektető nem azért adta a pénzt, hogy 20 év alatt térüljön meg a beruházása.
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 049
26 597
113
Ezt túl radikális megoldás, de hogy semmiféle differenciálás nincs azért az valahol egészen elképesztő.

Nem, mert aki maradni akar az államiban, az önként maradhat. Sőt! Igazad van, ne privatizáljunk minden kórházat, megyénként hagyjunk meg az államihoz ragaszkodóknak egy-egy állami kórházat is, mert megérdemlik! :D
 
M

molnibalage

Guest
Na ez meg a másik. Himi humi rutin műtéteket elvállalnak a magánkorházban ami persze, hogy olcsón kijön a korháznak, mert kevés és olcsó eszköz kell hozzá, az állam meg gyógyítsa méregdrága eszközökön a halálos betegeket. Na de ha csak magán lenne, akkor nekik is meg kellene venni mindent és még profit is kellene maradjon, elvégre a befektető nem azért adta a pénzt, hogy 20 év alatt térüljön meg a beruházása.
Itt kicsit a farkába harap az érvelésed. Hiszen fajlagosan annál olcsóbb egy berendezés használata minél többet használják. Ehhez képest, akkor érdekes, hogy magánban és államiban is ugyanazon berendezéshez zarándokoltam el, csak az egyiknél, a fizettem 25k forintocskát, akkor 3 napon belül adtak időpontot és nem 3-6 hónap múlva.

Akkor hogy is van ez az egész finanszíroszósdi...? Az külön érdekes volt, hogy se előttem se utánam nem volt senki... Akkor miért nem tudtak abban az időpontban +25k fizetése nélkül ellátni...?
 
T

Törölt tag 008

Guest
...a háziorvostól csak úgy simán elzavarhatnak, hogy "nem ebben a körzetben van". ....
Át lehet jelentkezni. Szólsz a háziorvosnak, hogy mostantól őt szeretnéd és ő intézi. Pénzt kap érted. Ha nem a saját háziorvosodhoz mész azért nem kap pénzt, de az ő betegei elől veszed el az időt. Aztán meg jönnek az ordibálók, hogy nem azé fizetem a TBt hogy itt várjak, mert olyanok mennek be akik nem is ide vannak bejelentve.
Én is 60 km-re a lakcímemtől választottam háziorvost, mert nem otthon laktam de pl sógorom budára járkált át évekig, mert lusta volt átjelentkezni pestre.

Ha meg annyira nagyon beteg vagy, hogy azonnal kell valami, akkor meg ügyelet. Az nem zavar el.

Más, Lakótelepen egyik nő kitalálta, hogy TB szar a csípőprotkó műtétet privátban csináltatja meg.
2 millió ft-al később elb@szták neki ugyanúgy alig tud járni, mig ugyanazon a lakótelepen állami pénzből kb egy tucat idős embernek megcsinálták akik azóta tudnak járni.
 
Status
Not open for further replies.