A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

R

rejsz felügyelő

Guest

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Mindig tudom, csak tiszta technikai topicba kéne benéznem ha lehet... srsly...

Ez a rengeteg bontott alkatrész ötlet - ez nem valami autóbontó!
MINDEN repülőgép alkatrésznek rendelkeznie kell egy un. "Form 1"-al, ez jelenti, hogy repalkalmas, beépíthető repülőgépbe. Hogy Európában repülhessen bármi is, ezzel rendelkeznie kell (és fogalmam sincs milyen MIL szabványos egyéb kritériumok vannak). Vagyis most ha te bontott cuccot veszel, Form 1 nélkül, akár ki is dobhatod, de bele nem teheted üzemképes gépbe. Max a skanzenban álló valamelyik emlékbe.

Ok, hogy legyen Form 1-esed, az adott alkatrészt/berendezést el kell küldenes shopba (workshop - certificált, felszerelt labor), ahol bevizsgálják, és adnak egy pecsétet, hogy a cucc repalkalmas - a bibi az, hogy olyan áron, hogy kb. újat vehetsz belőle. Ha az nincs gyártásban - öntsd ki aranyból, az is olcsóbb (komolyan!!).

Szóval ezt kukázást felejtsd el szépen, repülőgép alkatrészeknek naptári, shelflife, repórája vagy ciklusa van (többnyire ezek kombinálva)... és ha veszel bontott szart, abban sem sok van ezekből, de atom drágán. Tapasztalat...


Amúgy meg, F-35-el szemben az a gép konkrétan versenyképtelen a huszas évekhez közeledve. Csak néhány kiegészítés a sokszor leírtak mellé (képességek, support, etc...), keresd vissza ezeket.
- alapból ez lesz lassan mindenkinek - alkatrészellátás miatt ez iszonyú fontos. Olaszok gyártják is, itt a közelben.
- veszteségek szövetségesektől könnyedén pótolhatóak (adnak, veszed, stb...), simán átrepülhetőek az új gépek, mivel a flotta full homogén.
- kiképzés tökegyszerű, éleslövészetre elmenni dettó, stb... mind költséglehajtó tényező.
- nincs alternatívája...

A Kfirre ebből zéró áll.
Csakhogy nem is az F35 helyet,hanem mellé,kiegészitő tipusnak gondoltam rá-többek között,mert nem ragaszkodom hozzá.
Egy Viking hajót is tudnánk ma gyártani némi tanulással. Ha igény lenne rá. A bontott alkatrészek elérhetőségével kapcsolatban vannak fenntartásaim. Az USA az F-14 kivonása után bezúzott mindent. Ha mi lennénk az egyedüli hajtómű üzemeltető gondolod érdekelné őket...?

Meg + $$$.
Meg, ha az USA hagyja. Nem hagyta az használt izraeli exportot sem. El lehet adni az F414-eset amerikai Hornetben is ám...


Az egész lázálomból +2-3 db Gripen C. Meg, ha nem cseréljük le őket, akkor 2026 után alapkövetelmény lenne ESA alapú radar és MAWS. Meg vontatott csali.
Különben most,hogy a HTT-d szerint a lizing lejártakor a mi tulajdonunkba kerülnek a Gripenek ráfizetés nélkül,a plusz használt svéd gépekkel kiegészitve,az általad irt modernizálásokkal lehet a nyerő megoldás.
De azt továbbra is fenntartom,hogy az F35 kellene fő tipusnak.
A támogató tipus szerepére viszont változik a jelöltem.Eredetileg az FA50 egyszemélyes változatára gondoltam-ami nem készült el.Ami elkészült kétszemélyes,az meg túl drága.Átváltottam a Kefirre,de ha a svédek valóban megcsinálják a Gripen C-be való AESA radart,és egyebeket,megfelelő áron,elegendő repidővel a modernizáció után,nekem az is jó.Lényeg,hogy tudja betölteni a feladatát,a konkrét tipus nem különösebben izgat.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
És mi garantálja hogy nem fogják kilőni alóla a járművet és válik ugyanolyan lövésszé mint mondjuk kriss?

Nekem nem gond, de ez ugyanúgy korrupció mint amit minden második posztodban kántálsz, csak kisebb méretben. :p
Az.És elég szomorú,hogy most,30év múlva is ugyan olyan még mindig az ország.Sőt,rosszabb.Mert akkor mindenki sározódhatott egy kicsit,amivel dolgozott.Most viszont van aki pofátlanul sokat lophat,a kisember meg fizetheti.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 075
33 331
113
Ezt a svajci mintas rendszert felejtsuk el svajcba nincs a haborunak fogalma. Nem el senki svajcba aki csak ismert volna valaha is olyan svajcit aki megelt egy haborut meg csecsemokent sem... Es ugy vannak vele hogy nem is lessz... Az hogy a hadseregbe bevonulnak olyan nalluk mint a sport. /hogy mennyire lehetne komolyan venni oket ugy sem tudjuk meg./ de nekem nincsenek illuzioim. Az elejen biztos nagylenne a melleny a termeszeti adottsagok miatt meg sikeresek is lennenek kezdetben... Egy olyan orszagba ahol abszolut nem kell haboruval szamolni /azert is elnek jol./ konnyen lehet hobbi katonat toborozni. Plane ha ahhoz hogy hobbi ktona legyen mert van ideje es penze jo lete a teljes vilag altal garantalt bekenek koszonheti.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 867
9 777
113
Az.És elég szomorú,hogy most,30év múlva is ugyan olyan még mindig az ország.Sőt,rosszabb.Mert akkor mindenki sározódhatott egy kicsit,amivel dolgozott.Most viszont van aki pofátlanul sokat lophat,a kisember meg fizetheti.

Nekem meg az a tapasztalatom, hogy mindig azok sírnak a legjobban a "korrupció" miatt, akik a jelenlegi kormány hatalomra kerülése okán elvesztették a saját kis "korrupciós" lehetőségeiket. :p
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 075
33 331
113
Ha a magyar fiatal lelepne egy sima sorozas elol. Gondoljatok a vilagszinten csucsgazdag atlag 2 kulfoldi nyaraloval rendelkezo svajci szulo engedne a fiat meghalni. Ahelyett hogy elzavarja nyaralni...
 
M

molnibalage

Guest
Ha a magyar fiatal lelepne egy sima sorozas elol. Gondoljatok a vilagszinten csucsgazdag atlag 2 kulfoldi nyaraloval rendelkezo svajci szulo engedne a fiat meghalni. Ahelyett hogy elzavarja nyaralni...
És a szomorú az, hogy nem érted, hogy mi a szitu. Ez nem valamiféle turbó fennkölt nacionalista hazaszeretet. (Nehéz lenne egy alsó hangon 3 ajkú országban.)

Egy svájci sanszosan megvédené azt a társadalmi rendszert a saját és állami a vagyont, ami nekik van. A fiatal itthon mit a búbánatos faszt védjen? Ezt a szarfaszú politikai garnitúrát? A NER-t? Az összerogyó közszolgáltatást? A nepotizmust köbön? A kőként zuhanó oktatási színvonalat? Mi a perspektíva...?

Öregem, háború nélkül is lépnek le a 40 alattiak. Majd akkor fegyverrel harcolnának ezért az országért, amikor DOLGOZNI és ÉLNI nem hajlandóak itt sokan már, mert elegük van abból, hogy sok helyen az ország 30 év alatt semmit sem változott?

Pont azt van, mint 56 után a viccben. Kalandvágyból élnek már csak itt sokan vagy mert nem tudnak elmenni, mert ideköti őket kényszer vagy olyasmi, amit pénzben nem lehet megfizetni. Család, barátok.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 075
33 331
113
És a szomorú az, hogy nem érted, hogy mi a szitu. Ez nem valamiféle turbó fennkölt nacionalista hazaszeretet. (Nehéz lenne egy alsó hangon 3 ajkú országban.)

Egy svájci sanszosan megvédené azt a társadalmi rendszert a saját és állami a vagyont, ami nekik van. A fiatal itthon mit a búbánatos faszt védjen? Ezt a szarfaszú politikai garnitúrát? A NER-t? Az összerogyó közszolgáltatást? A nepotizmust köbön? A kőként zuhanó oktatási színvonalat? Mi a perspektíva...?

Öregem, háború nélkül is lépnek le a 40 alattiak. Majd akkor fegyverrel harcolnának ezért az országért, amikor DOLGOZNI és ÉLNI nem hajlandóak itt sokan már, mert elegük van abból, hogy sok helyen az ország 30 év alatt semmit sem változott?

Pont azt van, mint 56 után a viccben. Kalandvágyból élnek már csak itt sokan vagy mert nem tudnak elmenni, mert ideköti őket kényszer vagy olyasmi, amit pénzben nem lehet megfizetni. Család, barátok.
Tevedsz szerintem. Egy svajci nagyon is tisztaba van azzal hogyha svajcot tamadas erne. Es meg ha meg is vedenek az orszagukat. A joletnek vege. Onnettol kezdve ugy zuhannanak bele a szakadekba mint egy darab ko. Es soha nem jutnanak meg csak a kozelebe se annak amibe a haboru elott eltek... Mindenuk elertektelenedne mar a haborut megelozo honapokba../mire az elso ellenseges csapatok atlepnek a hatart svajc mar szegenyhazza valna.../
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 127
119 485
113
Tevedsz szerintem. Egy svajci nagyon is tisztaba van azzal hogyha svajcot tamadas erne. Es meg ha meg is vedenek az orszagukat. A joletnek vege. Onnettol kezdve ugy zuhannanak bele a szakadekba mint egy darab ko. Es soha nem jutnanak meg csak a kozelebe se annak amibe a haboru elott eltek... Mindenuk elertektelenedne mar a haborut megelozo honapokba../mire az elso ellenseges csapatok atlepnek a hatart svajc mar szegenyhazza valna.../
Miért is ?
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 075
33 331
113
Bankrendszer. /1 ki tartana a penzet olyan orszagba ami hadba all?./
Ha megrohannak a svajci bankokat hany % at tudnak kifizetni az ott parkoltatott penzeknek./amit a svajci bankok mar reg elfektettek?./ mekkora kamatot kellene fizetni hogy meg par honapig tartsak a penzuket es ne csodoljon azonnal a teljes bankszektor a lakossag teljes megtakaritasaval eggyutt? Mit erne a svajci fran ezekutan? De lehetne ezt folytatni... Mennyi oenz ragadna bent egy haboru alatt? Aki racseszett emiatt allam maganszemely lekopne a svajciakat nem hogy a penzuket bizna ra. Ezek az emberek cegek allamok miatt ki alna szoba svajci bankal mind ezek utan? /egsszeruen szitokszova valna a svajci mint a ki nem mondom kik./
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 011
11 834
113
És a szomorú az, hogy nem érted, hogy mi a szitu. Ez nem valamiféle turbó fennkölt nacionalista hazaszeretet. (Nehéz lenne egy alsó hangon 3 ajkú országban.)

Egy svájci sanszosan megvédené azt a társadalmi rendszert a saját és állami a vagyont, ami nekik van. A fiatal itthon mit a búbánatos faszt védjen? Ezt a szarfaszú politikai garnitúrát? A NER-t? Az összerogyó közszolgáltatást? A nepotizmust köbön? A kőként zuhanó oktatási színvonalat? Mi a perspektíva...?

Öregem, háború nélkül is lépnek le a 40 alattiak. Majd akkor fegyverrel harcolnának ezért az országért, amikor DOLGOZNI és ÉLNI nem hajlandóak itt sokan már, mert elegük van abból, hogy sok helyen az ország 30 év alatt semmit sem változott?

Pont azt van, mint 56 után a viccben. Kalandvágyból élnek már csak itt sokan vagy mert nem tudnak elmenni, mert ideköti őket kényszer vagy olyasmi, amit pénzben nem lehet megfizetni. Család, barátok.
Ebben sajnos nagyon is igazad van.
1918 őszén is azért omlott össze az ország, mert az akkori NER-ért már senki sem akart harcolni.
Hazajött a baka a frontól, látta, hogy a gróf, a báró, a jegyző, a kisbíró keféli a feleségét, erre bepipult, és elment kastélyokat, kúriákat gyújtogatni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 127
119 485
113
Bankrendszer. /1 ki tartana a penzet olyan orszagba ami hadba all?./
Ha megrohannak a svajci bankokat hany % at tudnak kifizetni az ott parkoltatott penzeknek./amit a svajci bankok mar reg elfektettek?./ mekkora kamatot kellene fizetni hogy meg par honapig tartsak a penzuket es ne csodoljon azonnal a teljes bankszektor a lakossag teljes megtakaritasaval eggyutt? Mit erne a svajci fran ezekutan? De lehetne ezt folytatni... Mennyi oenz ragadna bent egy haboru alatt? Aki racseszett emiatt allam maganszemely lekopne a svajciakat nem hogy a penzuket bizna ra. Ezek az emberek cegek allamok miatt ki alna szoba svajci bankal mind ezek utan? /egsszeruen szitokszova valna a svajci mint a ki nem mondom kik./
Ez bármelyik nemzetközi bankrendszerrel rendelkező országra igaz lenne... Viszont a rengeteg arany meg műkincs ami ott van nem vesztené értékét.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ok, hogy legyen Form 1-esed, az adott alkatrészt/berendezést el kell küldenes shopba (workshop - certificált, felszerelt labor), ahol bevizsgálják, és adnak egy pecsétet, hogy a cucc repalkalmas - a bibi az, hogy olyan áron, hogy kb. újat vehetsz belőle. Ha az nincs gyártásban - öntsd ki aranyból, az is olcsóbb (komolyan!!).
Különben az ajánlat része a logisztikai támogatás.Annak meg része,hogy az IAI leányvállálata,a Sin Beth 1600 óránként elvégzi a hajtómű nagyjavitását az élettartam végéig-na,mondjuk azt nem részletezi,mennyiért.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 075
33 331
113
Ez bármelyik nemzetközi bankrendszerrel rendelkező országra igaz lenne... Viszont a rengeteg arany meg műkincs ami ott van nem vesztené értékét.
Csak az a barmely orszag nem ebbol el.arany mukin csak megorzik. Amit a svajciak sikkasztottak el vagy halmoztak fel elsokent menekitve lenne az orszagbol. /svajcnak egy haduzenet nagyobb kart okozna mint maga a haboru./
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
És a szomorú az, hogy nem érted, hogy mi a szitu. Ez nem valamiféle turbó fennkölt nacionalista hazaszeretet. (Nehéz lenne egy alsó hangon 3 ajkú országban.)

Egy svájci sanszosan megvédené azt a társadalmi rendszert a saját és állami a vagyont, ami nekik van. A fiatal itthon mit a búbánatos faszt védjen? Ezt a szarfaszú politikai garnitúrát? A NER-t? Az összerogyó közszolgáltatást? A nepotizmust köbön? A kőként zuhanó oktatási színvonalat? Mi a perspektíva...?

Öregem, háború nélkül is lépnek le a 40 alattiak. Majd akkor fegyverrel harcolnának ezért az országért, amikor DOLGOZNI és ÉLNI nem hajlandóak itt sokan már, mert elegük van abból, hogy sok helyen az ország 30 év alatt semmit sem változott?

Pont azt van, mint 56 után a viccben. Kalandvágyból élnek már csak itt sokan vagy mert nem tudnak elmenni, mert ideköti őket kényszer vagy olyasmi, amit pénzben nem lehet megfizetni. Család, barátok.
Nyugodj meg,a 40év felettiek is egyre nagyobb számban lépnek le....
Pilóta honnan lesz?
Miért,gyalogos baka lesz?Sima melós lesz?
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 166
7 974
113
Tevedsz szerintem. Egy svajci nagyon is tisztaba van azzal hogyha svajcot tamadas erne. Es meg ha meg is vedenek az orszagukat. A joletnek vege. Onnettol kezdve ugy zuhannanak bele a szakadekba mint egy darab ko. Es soha nem jutnanak meg csak a kozelebe se annak amibe a haboru elott eltek... Mindenuk elertektelenedne mar a haborut megelozo honapokba../mire az elso ellenseges csapatok atlepnek a hatart svajc mar szegenyhazza valna.../
Jelenleg a seregüknek van 120.000 aktív katonája, amiből seperc lehet 200.000. Olyan fegyver- és nehézgépgyáraik vannak, amelyek elsővonalas termékeket gyártanak. A földrajzi adottságaik olyanok, hogy a támadó végig szopóágon működne, elég lenne csak a területvédelmi erőiket bevetniük.
És egyébként is, ki a tököm háborúzna ellenük, amikor még a nácik sem merték megtámadni őket?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 075
33 331
113
Jelenleg a seregüknek van 120.000 aktív katonája, amiből seperc lehet 200.000. Olyan fegyver- és nehézgépgyáraik vannak, amelyek elsővonalas termékeket gyártanak. A földrajzi adottságaik olyanok, hogy a támadó végig szopóágon működne, elég lenne csak a területvédelmi erőiket bevetniük.
És egyébként is, ki a tököm háborúzna ellenük, amikor még a nácik sem merték megtámadni őket?
Nem az a lenyeg hogy ki tamadna meg oket hanem az hogyha megtamadnak az orszaguk gazdasaganak vege ahogy a vilagba betoltott szerepuknek is vegleg. A tartalekosaik egy haduzenet utan mar nem lennenek apolyan lelkesek mikor mar tudjak hogy az eddigi jo eletuknek vege es indul a szoporoller ha nyernek ha nem... /mivel pnzuk van ingatlanaik vannak kulfoldon a vsodolo gazdasagbol minel elobb menekulnenek hogy minel hamarabb uj eletet kezdhessenek epiteni valami nyaraloba mert az eletszinvonaluk fentartasara csak igy van eselyuk./ van mit veszteniuk./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 075
33 331
113
Tok mind 1 hogy mennyire tarthato az orszag. Nem kell elfoglalni mint mar irtam a haduzenetet megelozoleg mar terden lennenek gazdasagilag... Csak a vegtelen adossag maradna... /te se tenned olyan bankba a penzed amit tudod hogy megfognak probali kirabolni./ tudom a biztosito majd fizet csak ebbe az esetbe nincs az a biztosito./
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Nyugodj meg,a 40év felettiek is egyre nagyobb számban lépnek le....

Miért,gyalogos baka lesz?Sima melós lesz?
Őket talán azért könnyebb kiképezni a feladatukra. De Benkő is azt jelölte meg egyik legfontosabb célnak, hogy a repülő állomány növekedjen. Még az amcsiknál is van pilótákból hiány, bizonyos típusoknál.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba