A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Nekem spec. az oktatással az égvilágon semmi bajom nincs, a lányaim olyan oktatásban részesülnek, amiről én nem is álmodhattam 30 éve.
A benne dolgozóknak is van baja vele bőven. Ha van pénzed, van lehetőséged minőségi oktatásra. de ha nincs - ld. előző hozzászólásomat - akkor nincs választásod. Csak azt tanulhat a gyereked, amit a közvetlen környezetedben tanítanak, mert albérletet+tandíjat+kaját+utazást kiköhögni elég nehéz.
Vannak pozitív dolgok is, soha nem tagadtam, és nem kívánom vissza az inkompetens baloldali politikusok egyikét sem, de az 1920-30-as éveket idéző milliő sem nagy kedvencem.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Van egy kb 2miliós réteg,akinek ez a rendszer jó.Ők védik is foggal-körömmel.Minden hasonló rendszernek van egy ilyen kedvezményezett rétege,akikre támaszkodva fenntartaja a hatalmát.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

37 M

Active Member
2017. szeptember 8.
69
109
33
Általában csak r.o. üzemmódban vagyok, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni. Szerintem kicsit félre kéne a TGM-féle neoliberális gőgöt és a háttérbeszorultság okán fellépett sértettséget. Körül kéne nézni egy kicsit objektív szemüvegen át is és nem csak a pocskondiázásra koncentrálni. Sokan saját személyes kudarcukat vetítik ki Magyarország "borzalmas" állapotára és szidnak mindent, holott a helyzetnek saját maguk is részesei, sőt nem kis mértékben okozói. A külföldre "menekülők" között nemcsak értékes mérnökök és orvosok vannak ám, hanem sok lusta, semmirekellő mihaszna pöcs, akik itthon nem gazdagodtak meg két hónap alatt és ezért hőzöngve külföldre távoznak. De azért megjegyezném azt is, hogy akik itthon maradnak és szorgalmasan dolgozgatnak, azok ha valamikor, hát most elérhetnek valamit, többet, mint eddig bármikor. Kereken negyven éves vagyok és a feleségemmel tíz év alatt eljutottunk albérletből, a 0-ról szép családi házba két gyerekkel 0 szülői segítséggel. Dolgoztunk. Ennyi történt. Nem hőbörögtünk, hanem dolgoztunk, és ezt a jelenlegi rendszer támogatja. Lehet fideSS-ezni, meg NER-ezni, leszarom. És a baráti körben, családban, rokonoknál mindenki kivétel nélkül ugyanígy előre jutott az elmúlt években, és vidéken, még kis zsákfaluban is ezt látom. Nekem spec. az oktatással az égvilágon semmi bajom nincs, a lányaim olyan oktatásban részesülnek, amiről én nem is álmodhattam 30 éve. Igenis van fejlődés, csak nemcsak a szart kell keresni mindenben. Elmehetsz ugyanabba a szállodába úgy, hogy eldöntöd hogy szarul fogod érezni magad és mindenben hibát keresel, és igen, szarul is fogod magad érezni, meg úgy is, hogy észreveszed a jót is és nem csak a hibákat keresed. Sok múlik a hozzáálláson is. Látni kell, hogy itthon mindig is divat volt fikázni meg szarozni mindent, csak amikor nem egy-kettő, hanem tömegével jönnek haza végleg a régi osztálytársak, kollégák, rokonok külföldről, akkor esik le, hogy annyira nem is szar ám itthon minden. Hogy Angliából, Franciaországból, Spanyolországból az összes ismerősöm hazajön, ha baja van, hogy az állandóan szarozott egészségügybe elmehessen és rendbetetesse a visszereit, kioperáltassa a zsírgombócát, meg kivetesse a firlefrancait. Anyám tüdőrákban halt meg két hónapja. Öt éve diagnosztizálták nála a rákot, azt mondták, hogy világszinten 3-6 hónap a túlélési esélye. Öt évig életbentartotta ez a mocsok szar egészségügy. Örök hálám érte nekik. Igenis van mit védeni, ezt csak akkor látná sok ember, ha tényleg nem lenne már mit védeni.

„Kereken negyven éves vagyok és a feleségemmel tíz év alatt eljutottunk albérletből, a 0-ról szép családi házba két gyerekkel 0 szülői segítséggel." - és mond kedves Sinonelli Nertárs 30 éves korodig mit csináltál?

„És a baráti körben, családban, rokonoknál mindenki kivétel nélkül ugyanígy előre jutott az elmúlt években, és vidéken, még kis zsákfaluban is ezt látom."
Kis zalai zsákfaluban lakom 13 éve, és én nem látom! - biztos az én szememmel van a baj.

Ellenbe ha átmegyek a szomszéd (nagyon)kisvárosba szombat délután, szinte csak túrbános (nagyon)sötétbőrű embereket látok ténferegni az utcákon. A baromfi feldolgozóban dolgoznak, abba, ami tizenegy néhány éve nyitott meg. Akkor a meghirdetett állásokra sokszoros túljelentkezés volt, nehéz volt bekerülni (csak magyarok jelentkeztek, a környező településekről). Most már mind Ausztriában dolgozik, helyükre először ukrajnai magyarok, majd echte ukránok, majd indiaiak érkeztek.
Múltkor a nagylányomat nem mertem a buszmegállóban hagyni, inkább bevittem Egerszegre, mert a buszállomáson csak (ezek) azok lézengtek akik ellen a Ner (nagyon)megvédett bennünket.

„Öt évig életbentartotta ez a mocsok szar egészségügy. Örök hálám érte nekik. Igenis van mit védeni, ezt csak akkor látná sok ember, ha tényleg nem lenne már mit védeni."

Anyósom az egészségügyben dolgozik (intenzív osztály), feleségemnek is egészségügyi végzetsége van, most a szociális szférába dolgozik, - tehát van némi rálátásom. Az egészségügyi rendszer azért nem omlik össze, mert mindig akadnak olyan lelkiismeretes, mély hivatástudattal rendelkező orvosok, ápolónők, stb. akik a vállukon viszik, - örök hála (és több megbecsülést nekik)!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 817
65 344
113
Ja. Te amúgy nem figyeltél amikor ezekről volt szó korábban?
Na en nem a malhazsakos hatizsakra gondoltam. Azt tudtam hogy selejtezik a malhazsakot, beszeltetek korabban. Bar nekem azzal se volt semmi bajom mert azt az ujabb fajtat kaptam a vastag pantost, bar gyalogolna vele az ordog 20km-t, meg minek is mikor van taxi. Mondjuk utazni meg boven jo mert sok minden belefer. En amolyan rajzsakra vagy mi a toszra gondotam amiert mindig nyafogtok hogy nincsen. Meg a Rakosi idokben volt utoljara rendszerben azt hiszem.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
mert a buszállomáson csak (ezek) azok lézengtek akik ellen a Ner (nagyon)megvédett bennünket.
Különben valaki kutassa fel Matolcsi a 90es évek közepe táján irt könyvét.Abban leirja,hogy a magyar,túlságosan öntudatos(!) munkaerőt le kell cserélni kiszolgáltatott és olcsó,lehetőleg távolkeleti szorgos munkaerőre.Jujj,de nagyon nemzeti......
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Na en nem a malhazsakos hatizsakra gondoltam. Azt tudtam hogy selejtezik a malhazsakot, beszeltetek korabban. Bar nekem azzal se volt semmi bajom mert azt az ujabb fajtat kaptam a vastag pantost, bar gyalogolna vele az ordog 20km-t, meg minek is mikor van taxi. Mondjuk utazni meg boven jo mert sok minden belefer. En amolyan rajzsakra vagy mi a toszra gondotam amiert mindig nyafogtok hogy nincsen. Meg a Rakosi idokben volt utoljara rendszerben azt hiszem.
Valami ilesmire gondolsz?
https://combatgear.blog.hu/2019/04/09/tengereszzsak_lakattal#more14752181
 
M

molnibalage

Guest
Ugyanezt megteheti a használt Gripeneknél is,annak is lényegében helyi összeszerelésű GE hajtóműve van.Vagy akármelyik másik használt amerikai származású gépnél.Utoljára Sri Lanka vett Kfirt,akkor nem feküdtek keresztbe.
Különben ez szerintem inkább az F414re való áthajtóművezésnél lenne probléma.J79 annyira régi,hogy tán el is felejtették,hogy van még.Kfirbe meg a Sin Beth gyártotta licencbe.Az ajánlatukban benne is van az 1600 óránkénti nagyjavitás elvégzése is
Ameddig repülnek Hornetek is, addig az F404 háttere stabil. Ez még legalább 10 év és azért az akkora üzlet, hogy megérje fentartani 200+ Gripenhez még. KB. 20-30 Kfirrel a nagyvilágban ki fog törődni...?

@emel
@Celebra
Kérlek ne posztoljátok ezt a továbbiakban az A400 topikban. Lehet idézni topikok között. Kérlek használjátok már.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 206
119 825
113
Na en nem a malhazsakos hatizsakra gondoltam. Azt tudtam hogy selejtezik a malhazsakot, beszeltetek korabban. Bar nekem azzal se volt semmi bajom mert azt az ujabb fajtat kaptam a vastag pantost, bar gyalogolna vele az ordog 20km-t, meg minek is mikor van taxi. Mondjuk utazni meg boven jo mert sok minden belefer. En amolyan rajzsakra vagy mi a toszra gondotam amiert mindig nyafogtok hogy nincsen. Meg a Rakosi idokben volt utoljara rendszerben azt hiszem.
Az egynapos hátizsákra gondolsz ?
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Kérlek ne posztoljátok ezt a továbbiakban az A400 topikban. Lehet idézni topikok között. Kérlek használjátok már.
Hogyan?
20-30 Kfirrel a nagyvilágban ki fog törődni...?
Aki eddig.A Sin Beth.Az ajánlat tartalmazza az 1600óránkénti nagyjavitást is.És szerintem a kolumbiaiak is maradni fognak a Kfirnél,de az eqvadoriak biztosan.
Noch da zu.Brazilok most újitottak fel ősöreg A4eket,az J79el egykorú J52 maradt bennük.
De nyitott vagyok a jobb megoldásokra a kérdés megoldására.
Különben szerinted lehetne az F35A-t hajlékony csöves töltéssel rendelni?Vagy kettős rendszerrel?Szerintem igen,csak túl drága lenne
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 817
65 344
113
„Kereken negyven éves vagyok és a feleségemmel tíz év alatt eljutottunk albérletből, a 0-ról szép családi házba két gyerekkel 0 szülői segítséggel." - és mond kedves Sinonelli Nertárs 30 éves korodig mit csináltál?

„És a baráti körben, családban, rokonoknál mindenki kivétel nélkül ugyanígy előre jutott az elmúlt években, és vidéken, még kis zsákfaluban is ezt látom."
Kis zalai zsákfaluban lakom 13 éve, és én nem látom! - biztos az én szememmel van a baj.

Ellenbe ha átmegyek a szomszéd (nagyon)kisvárosba szombat délután, szinte csak túrbános (nagyon)sötétbőrű embereket látok ténferegni az utcákon. A baromfi feldolgozóban dolgoznak, abba, ami tizenegy néhány éve nyitott meg. Akkor a meghirdetett állásokra sokszoros túljelentkezés volt, nehéz volt bekerülni (csak magyarok jelentkeztek, a környező településekről). Most már mind Ausztriában dolgozik, helyükre először ukrajnai magyarok, majd echte ukránok, majd indiaiak érkeztek.
Múltkor a nagylányomat nem mertem a buszmegállóban hagyni, inkább bevittem Egerszegre, mert a buszállomáson csak (ezek) azok lézengtek akik ellen a Ner (nagyon)megvédett bennünket.

„Öt évig életbentartotta ez a mocsok szar egészségügy. Örök hálám érte nekik. Igenis van mit védeni, ezt csak akkor látná sok ember, ha tényleg nem lenne már mit védeni."

Anyósom az egészségügyben dolgozik (intenzív osztály), feleségemnek is egészségügyi végzetsége van, most a szociális szférába dolgozik, - tehát van némi rálátásom. Az egészségügyi rendszer azért nem omlik össze, mert mindig akadnak olyan lelkiismeretes, mély hivatástudattal rendelkező orvosok, ápolónők, stb. akik a vállukon viszik, - örök hála (és több megbecsülést nekik)!
Zalaban amugy is nagyon sok a nagyon sotetboru ember. :D Nem lognak ki a tomegbol. Annak idejen azert mentek oda az emberek mert nem volt mas munkahely, vagy ha volt is ezt mint ujat jobbnak gondoltak. Az uj cegek amugy is nagyobb berrel inditanak kezdeskor hogy megfogjak a tomeget. Aztan szep lassan egyre kevesebbet emelnek a jo dolgozok lelepnek, jon a selejtje, viszonylag alacsonyabb berert, aztan azok is elmennek es meg xarabbak jonnek akik meg gyorsabban elmennek, a vege meg csiki csuki igyis ugyis. Hogy ez megeri egy cegnek azt en nem tudom eldonteni. A baromfifeldolgozok nem fizetnek jol es eleg xar egy munka bizony, valamint foleg alacsony vegzettsegueket alkalmaznak. Akinek meg akadt jobb az menjen, Zalabol nem nagy kihivas Ausztriaba menni, igaz oda se urhajosnak, csak egy hasonloan xar helyre, csak ezt mindenki szereti elbagatellizalni, meg hallgat rola, mert az nem buszkeseg.  :D Most van valasztasi lehetoseg, mindenki oda megy ahova akar, bekopogsz valahova es felvesznek. Az hogy egy telepules mennyire fejlodik, az meg nagyreszt polgarmester fuggo, ertelmes-e annyira hogy megfeleljen ra, vannak - e megfelelo szinten megfelelo kapcsolatai a palyazatok, utepitesek stb miatt, erdekli-e tenylegesen a dolog vagy csak unalombol csinalja. Van akinek minden midegy, van akinek meg semmi se jo, meg a jo(bb) se.
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 817
65 344
113
Különben valaki kutassa fel Matolcsi a 90es évek közepe táján irt könyvét.Abban leirja,hogy a magyar,túlságosan öntudatos(!) munkaerőt le kell cserélni kiszolgáltatott és olcsó,lehetőleg távolkeleti szorgos munkaerőre.Jujj,de nagyon nemzeti......
Kerdezd Merkel mamat, o biztosan olvasta. :D
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Zalaban amugy is nagyon sok a nagyon sotetboru ember. :D Nem lognak ki a tomegbol. Annak idejen azert mentek oda az emberek mert nem volt mas munkahely, vagy ha volt is ezt mint ujat jobbnak gondoltak. Az uj cegek amugy is nagyobb berrel inditanak kezdeskor hogy megfogjak a tomeget. Aztan szep lassan egyre kevesebbet emelnek a jo dolgozok lelepnek, jon a selejtje, viszonylag alacsonyabb berert, aztan azok is elmennek es meg xarabbak jonnek akik meg gyorsabban elmennek, a vege meg csiki csuki igyis ugyis. Hogy ez megeri egy cegnek azt en nem tudom eldonteni. A baromfifeldolgozok nem fizetnek jol es eleg xar egy munka bizony, valamint foleg alacsony vegzettsegueket alkalmaznak. Akinek meg akadt jobb az menjen, Zalabol nem nagy kihivas Ausztriaba menni, igaz oda se urhajosnak, csak egy hasonloan xar helyre, csak ezt mindenki szereti elbagatellizalni, meg hallgat rola, mert az nem buszkeseg.  :D Most van valasztasi lehetoseg, mindenki oda megy ahova akar, bekopogsz valahova es felvesznek. Az hogy egy telepules mennyire fejlodik, az meg nagyreszt polgarmester fuggo, ertelmes-e annyira hogy megfeleljen ra, vannak - e megfelelo szinten megfelelo kapcsolatai a palyazatok, utepitesek stb miatt, erdekli-e tenylegesen a dolog vagy csak unalombol csinalja. Van akinek minden midegy, van akinek meg semmi se jo, meg a jo(bb) se.
Ugyanaz a meló,csak 3xos pénz,rendes bejelentés,kisebb hajtás.
A rákosi hadseregben volt még rendszerben egy egész használható kis hátizsák mielőtt a 65M málhazsák nevű iszonyatot rendszerbe állították.
Van egy francia málhazsákom.Kb ugyan az,mint a magyar rettenet,csak széles párnázott vállhevederek mellpánttal,külön kézifoganttyú,vizálló bevonat az alján,vagyis zongorázni lehetne a különbséget....
 
  • Tetszik
Reactions: honved

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 817
65 344
113
Ez olyan mint a regi malhazsak. Csak valami M2015 fantazianev alatt kicsit mas szinben ujragondolva.
Az egynapos hátizsákra gondolsz ?
Igen, valami olyasmi neve van. Par hete beszeltunk a fejlodesukrol a hogy milyenek voltak a regi cseh dizajnutol kezdve. Meg en is irtam hogy van nekem egy szerintem ritka darab.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 206
119 825
113
Ugyanaz a meló,csak 3xos pénz,rendes bejelentés,kisebb hajtás.

Van egy francia málhazsákom.Kb ugyan az,mint a magyar rettenet,csak széles párnázott vállhevederek mellpánttal,külön kézifoganttyú,vizálló bevonat az alján,vagyis zongorázni lehetne a különbséget....
Az a külünbség, hogy nekik volt harcászati hátizsákjuk is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 817
65 344
113
Ugyanaz a meló,csak 3xos pénz,rendes bejelentés,kisebb hajtás.

Van egy francia málhazsákom.Kb ugyan az,mint a magyar rettenet,csak széles párnázott vállhevederek mellpánttal,külön kézifoganttyú,vizálló bevonat az alján,vagyis zongorázni lehetne a különbséget....
Ezt irtam, ugyanaz a xar melo. A penz tobb, miert is? Ja mert az itthoni csibevagos nem fizet jol. Errol ki tehet? A NER? Na ne nevettess. Azok a cegek megkaptak minden leheto tamogatast, konnyitest. Meg az szja 15 szazalekra csokkent tobbek kozt, stb hat miert nem fizet akkor normalis bert, lenyelte? Majd ha fizetne normalisan mondjuk egy kb 300-at,akkor visszajonne osztrakbol aki kiment mert nem hiszem hogy elmeny neki napi szinten 2-3-kor kelni es este 6-7-re hazaerni. Aki itthon ennyit dolgozna az semmivel se keresne kevesebbet mint kint.
Nekem szeles 1 db vallpant volt, az alja valami mubor akarmi ami nagyjabol vizallo. Amikor meg sorkatona voltam volt egy elnyutt ket vekony pantos malhazsakom.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_ and borisz