A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 524
72 522
113
Ez a hír komolyan meglepett...mentségemre legyen mondva hogy nem csak engem.
- Igen, úgy tűnik az NFTC meg lett hosszabbítva.
- Aki jelentkezni akar siessen mert Aug.16 a határidő
- Szerintem jó döntés a hosszabbítás, de ezek után kérdések merülnek fel bennem mennyire lehet komolyan venni a légierő utánpótlásért felelős részlegét.
Mi volt ez a "saját képzés" vargabetű? Végül is mekkora csődtömeget kellett ahhoz összehozni "saját képzés" címén hogy hosszabbítsanak az NFTC nél?
Remélem hamarosan lesznek további részletek...


Szerintem nem tettek le saját képzésről, jövőre jönnek az L-39NG-k, csak a utasszállító gépek rendszeresítésének nehézségeiből rájöttek, hogy nem biztos hogy az L39 rendszeresítése olyan könnyen fog menni. A pilóták meg már tegnapra kellenének.

Rendeztek volna egynél több rendes repülőnapot az elmúlt nyolc évben... most nem lenne ekkora probléma a toborzással.
És persze nem kellett volna évekig sulykolni hogy "sz@ragripen"...

Repült már idén itthon bemutatót a Gripen? Vagy csak a budaörsi áthúzás volt?
Külföldön hányszor bemutatózott már idén, háromszor-négyszer?
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 590
5 197
113
68372392_10157306910183006_6587046103261118464_o.jpg
68478227_10157306906253006_5998467895300980736_o.jpg

Érdekesség :
BTR-80 átépítésnek néz ki. itt a filmhez írják . Viszont filmeshez képest elég profi a kivitel, illetve megvan neki az új típusneve, ami a Gamma zrt. többi gépéhez hasonlónan RDO-val kezdődik.
67910349_10157307142993006_4786360809347350528_o.jpg

Ha emlékeztek, az itt forgatott Die Hard-ban is volt egy Kommondorhoz hasonló MRAP. Az is tök élethű volt, pedig Szalay Dakar team építette, nem kevés melót belerakva.
Remélem ez is csak kellék, mert a Leók, PzH-k mellett elég hülyén mutatna ez az ukrán csodákra hasonlító doboz :confused:
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 124
113
Ha emlékeztek, az itt forgatott Die Hard-ban is volt egy Kommondorhoz hasonló MRAP. Az is tök élethű volt, pedig Szalay Dakar team építette, nem kevés melót belerakva.
Remélem ez is csak kellék, mert a Leók, PzH-k mellett elég hülyén mutatna ez az ukrán csodákra hasonlító doboz :confused:

Mitől csúnyább mint a Boxer?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 457
113
Hát ha van alatta akkor filmkellék és ezzel a mi érdeklődésünk iránta a végéhez is ért :D
Ez így van. Ez " kamu", de ügyes.
Pár részlet amiből látszik, hogy a teljes BTR test alatta van:
- az oldalajtó full megvan, csak eltérő síkokkal rejtve. Az egyik képen ott a legyitott fellépő.
Ha hátul van egy kurvanagy pajtaajtó, akkor mi szükség az oldalajtóra?
- az orrán lévő rácsozás nem hűtő, hanem kilátás az alatta lêvő üveg elé. Árulkodó: a visszapillantónak külön rácsozás van oldalt.
- a hátsó képen a hatalmas kamuajtó mellett ott a 2 kormos nyílás az alatta lévő kipufogónak.
Magyarul a motor hátul van, akkor meg hova nyílik az ajtó, a motortérre?
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

hollywood

Member
2013. március 30.
39
25
18
Semmi nem biztos. Mondott valamit a gyártó hogy van már közép/kelet-európai megrendelő az NG-re. De lehet L-159 is, annak is újrakezdik a gyártását. Bár ott még nem hallottam, hogy lenne megrendelés, csak maguknak gyártanak 3 példányt.

Én örülnék ha folytatódna az NFTC. Egy ilyen kis légierőnek és viszonylag kis költségvetésű haderőnek megfelelő. Illetve azt is megfontolnám, hogy ha mégis beinditják a hazai teljes képzést akkor is részlegesen továbbra is részt vennék a programba úgy mint a Britek. Ők is otthon képzik a pilótáikat, de kihasználva a hatalmas rendelkezésre álló szabad kanadai légteret, az NFTC utolsó fázisára(harci képzés és bonyolultabb manőverek) ők is kiküldik a pilóta jelölteket és ott fejeződik be a kiképzés.

Nem tudom másnak erről mi a véleménye?
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Na szoval ez a csunya joszag mint kiderult csak kellek..

De felvetete a btr ek jovobeni hasznositasanak lehetoseget.
Mert azert kukazni kar lenne... /foleg hogy most a piacon egy csomo felszabadulo potalkatresz kerul eladasra.../

En tovabbra is kitartok azon allaspontom mellett hogy kidobni kar lenne a regi technikat a 72 est is es a btr csaladot is..,.

Tartalekba meg boven van hely.../ugyanis ott semmi se lessz ha ezek mennek kohoba.../eladni szinte lehetetlen..../

Btr ekbol a /A sakat minimalis aramid erositessel egy kis motortuningal es fek felujitassal netan valami elyel lato optikaval /lehetoleg termoval ami nappal is hasznalhato /nem kell csucs kategorias./ ellatva a tartalekosoknak meg megfelelne...

A sima 80 asokat tobb csoportra szednem.
5+1 /2\ re szednem es alakittatnam at.

5 mar letezikk van tapasztalat vele.

Az elso a muszaki pancelozott akadalyelharito jarmu...
/kiegeszitesnek terveztetnek hozza egy opcionalisan felhelyezheto tololapot es egy nyujtott toltet kivetesere alkalmas berendezest..,/

A masodik a mento vontatto.

A harmadik vegyi sugarfelderito

A negyedik a mento sebesult kihordo

Az 5. Et en a mento sebesult kihordo jarmu alapjaira epitenem es logisztikai feladatok ellatasara es a tamogato tartalekos alegysegek jarmuvenek szannam.

+ 1 lehetne valami foldmunkageg /markolo kanallal esetleg kerekes arokaso szerkezettel./
/+2/ dik pedig egy konnyu hidveto jarmu lehetne /nem minden hova kellene az 55 osok altal vetett meretu hid.../

Ha nem lopjak a penzt ezekkel az atalakitasokkal olcson egy nagyon hasznos tartalekos jarmupark erheto el... Es 10-15-20 evig le lenne a gond ami ido kozeledtevel az uj technika lassan de biztosan szivaroghatna at a tartalekosokhoz... /bmp k meg mindigg jobb alapot jelentenenek de hat nincsenek igy azzal kell fozni ami van./

Sot meg valami olcso mampads vagy kouel legvedelem platformjaul is szolgalhatna a tartalekosoknak /mistral./ vagy valami olcsobb..
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
De lehetne agregatort/generatort is belejuk epiteni /azert megis csak pancelozott valamellyest./ az elektromos aram ugye napjainkab elwngedhetettlen... Colop szallito es colopveerokent is alkalmazni automata adagolassal.../a hatar megmutatta hogy colopveresre /oszlopallitasra./ igen is szukswg van ha mind ezt pancelozva kepes egy hadsereg ellatni az csak elony es nem hatrany... Akar meg uzemanyag szallito jarmu is kialakithato lenne belolluk.../1 m2 boven eleg azzal mar egy alegyseg boven ellathato.../ de nagyon sok minden van amire szukseg lenne es uj jarmuvel nem fog erkezni... Minden napos hasznalatba viszont nem kerulne de a tartalekosok helyzet eseten elboldogulnanak a feladat ellatasaval a vonalak mogott.az elozoleg felsoroltakbol nagyobb a most felsoroltakbol kissebb tetel is eleg lenne.../ es meg lehetne vagy 20 par db os valtozatot kesziteni alkalmazas mod szerint amire szukseg lenne... Es nem bonyolult csak mar aletezo akar a civil piacon megtalalhato kessz rendszereket kellene integralni.../pl atjatszo allomas internet biztosito pont stb../
 
  • Tetszik
Reactions: megazez