Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Az fel sem merül benned, hogy az ügy logisztikája picit meg fog változni, amint megugrik a leszerelésre kerülő panelek száma?
10-15 évvel ezelőtt mennyi "sima" szelektív hulladék újrahasznosító üzem volt? Most mennyi van?
A háztartási szelektív hulladékot sem vasúttal szállítod el otthonról, igaz? :p:D
Pedig elég sok van belőle!

Ezek szerint a te "modelledben" külön szakág fog létrejönni a pv hulladék kezelésére a jövőben.
A sok szmájliról meg:
nQm1t4W.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: zeal
M

molnibalage

Guest
Szerintem inkább arról szól a cikk, hogy a projekt nem csak műszaki vagy gazdasági, hanem politikai kockázat miatt is elbukhat. Magyarországon ez a faktor óriási, ugye.
8+ éve narancsos 2/3-ad mellett? Ki és hogyan buktatná meg?
Korábban én is írtam, hogy Paks 2-t lehet azért nem építik meg, mert bénák lesznek összehozni az egészet. Hát esélyes.
És ezt mire alapozod?
A gyakorlatban a projekt összetettsége és jellege előrevetíti, hogy biztosan jóval rosszabb lesz a megtérülés.
Ez az a pont, ahol kb. megint felrobbanok. Semmi érv. Basszus a teljes kamatos kamat összes és a teljes kamatos kamatos építési költség 20%-át rátolva rohadt olcsó termeléssel és eladással azt hozza ki, hogy a kérdés pusztán az, hogy akkor 22 vagy 28 év alatt térül meg a min. 60 évre tervezett erőmű úgy, hogy kb. 14 HUF/kW eladási árral számoltam, ami finoman szólva minden, csak nem drága. A kamatos kamat építés 15%-át rávétve bontásként is 30 év alatt behozza a fenti költségek összegét.

Ennyi eladási áramárral a naperőmű itthon 40 év alatt sem térül meg úgy, hogy 0 karbantartás, 0 kamatköltség és nincs bontás sem. Megmutatattam számokkal. Mennyire kell ezek után elvakult hívőnek lenni ilyen kommenthez...?

Felelősen csak nullszaltóban lehet reménykedni.
LOL.

Nem véletlen, hogy kereskedelmi alapon nem épülnek atomerőművek.
Talán mert nagyon kevés olyan vállalat van a világon, ami saját zsebre megengedhet ekkora projektet? Vagy azért, mert a világ felelősen gondolkodó országaiban az ország alapellátásáért felelős erőművek amúgy is állami kézben vannak? Állami tulajdonú erőműveket mióta építenek pusztán kereskedelmi alapon? Egyáltalán mi a tököm az, hogy kereskedelmi alapon...? Bedobtad ezt a kifejezést mindenféle jelentéstartalom nélkül. Mert Paks is brutális profitot termel.

Mindenki a másodlagos hasznával számol csak egy atomerőműnél. Hogy legyen - ha nem is olcsó, de - elfogadható árú és nagy mennyiség áram folyamatosan.
Szegény hülye franciák, ahol stabil és olcsó az áram és ott is profitot termelnek az erőművek, mert a szomszéd olyan hülye, hogy még oda is lehet exportálni drágán az olcsó zsinóráramot.

Ráadásul mintha Paks 2 hűtésénél pont a Duna alacsony vízállása miatt módosítottak volna.
Mindig is terveztek hozzá légkondenzátort.
Másegyéb?
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and fip7

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Talán mert nagyon kevés olyan vállalat van a világon, ami saját zsebre megengedhet ekkora projektet? Vagy azért, mert a világ felelősen gondolkodó országaiban az ország alapellátásáért felelős erőművek amúgy is állami kézben vannak? Állami tulajdonú erőműveket mióta építenek pusztán kereskedelmi alapon? Egyáltalán mi a tököm az, hogy kereskedelmi alapon...?

USA-ban pl. az összes atomerőmű magántulajdon:
https://www.nei.org/resources/statistics/us-nuclear-plant-owners-and-operators

Mondjuk ott most az alacsony gázárak miatt nem épül atomerőmű, mivel egy tőzsdei cégnek nem fér bele a hosszú megtérülés egy gázerőműhöz képest.



 
M

molnibalage

Guest
Jó az előadás, tetszik ahogy Aszódi gondolkodik. Bár néhány elvi dologgal nem értek egyet. A balesetekre például azt mondta, hogy a Titanic katasztrófája után sem tiltották be a hajózást. Ez igaz, de egy hajó elsüllyedésének és egy atomerőmű balesetének nagyon mások a következményei. Az előbbi az emberiségre nézve gyakorlatilag nem jelentett semmit, míg az utóbbi nagyon is durva eredménnyel jár.
Leszámítva, hogy a Titanic katasztrófájában sokkal többen haltak meg, mint atomerőmű üzemeltetésben. ÁÁáááá, semmi....
Meg utána tiltva lett jégzónában hajózgatás csak úgy és hiába volt drágább délre kerülni, akkor is kötelezővé tették és jégőrséget szerveztek. Áááááááááá, semmi...

Atomerőműveknél nem nagyon van tanulási folyamat, hiszen nem mondhatjuk azt, hogy majd a tizedik baleset után milyen jól megy majd...
Apró probléma öregem, hogy nincs semmiféle 10. baleset. Üzemszerű atomerőműben nem történt eddig katasztrófa. A legnagyobb üzemszerű működési zavar a TMI volt. Anyagi kár nagy lett, de senki nem halt bele, nem kapott többletdózist.

Vagy ott van a repülőgépek biztonságának statisztikája. Ami tudtommal csak megtett távra jó, míg felszállásokra vetítve nem.
  1. Minden utazásnál utaskm-ra számolnak, mert a megtett idővel és távolsággal nő az aránya annak, hogy valami baj történik.
  2. Felszállásokra is lehetne számolni, de autóknál az indulási számot azt szerinted ki tartja számon?
Ezek után ez a mondat mégis mi a frászban releváns?

Az energiatermelések kockázatainál sem lehet csak úgy simán a halálozásokat összehasonlítani. Eléggé más jellegűek a hatások.
Mert? Megint leírsz valamit, érv, indoklás semmi.

Aszódi jól rámutat, hogy hogyan kell végiggondolni a kockázatokat. Mind paksi, mind fukusimai példákat is hozva. És akaratlanul is éppen ezzel mutat rá, hogy mi a baj az egésszel. Eleve a tervezéskor megpróbálnak minden kockázati tényezőt felmérni. De idővel újabb és újabb tényezők kerülnek elő. És hiába kezelik azokat, mindig találni újabbat. Ez egyrészt oda vezet, hogy egyre drágább dolog erőművet építeni, másrészt folyamatosan rá is kell költeni. A másik, hogy gyakorlatilag mindig vannak kockázatok. Fukusimánál is primitív hibák sora vezett a balesethez (védőgát, generátorok, hidrogéngén gáz stb). Paks is rendelkezik most is kockázatokkal (talaj vizesedése?, dunavíz bevezetésénél a szennyeződést eltávolító automatika energiaellátása stb).
Kérlek sorold már, hogy mik azok az újabb és újabb tényezők..? Basszus jelenleg arra méretezik az egészet, hogy ha egy airliner telibeveri az egészet, akkor se legyen semmi. Basszus katonai létesítmények gyengébbek ennél. Mutass már egy erőmű típust is, amit erre méreteznek. Ha minden erőművet vagy ipari létesítményt atomerőművi standard szerint méreteznének, akkor nem lenne modern civilizáció, mert olyan drágák lennének. Ehhez képest az atomerőmű még ilyen eszement megközelítésekkel is röhejesen olcsón termel áramot, mert az üzemanyaga az, ami.

Fun fact:
Amikor a Duna vízszintje nemrég nagyon alacsony volt, akkor mondtam, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy úgy kell rá tekinteni, hogy adott esetben nem is lesz víz a Dunában. Jól mutatja hogy a HTKA-n érzelmileg, politikailag mennyire elfogult, szekértáborban gondolkodó, komolyabb tudás nélkül magabiztos emberek vannak, hogy ezért a véleményért leszidtak, hogy milyen hülyeség már. Pedig mérnöki-tudományos szempontból nézve magától értetődő a dolog. Nekik érdemes megnézni a videót, mert Aszódi arról is beszél benne, hogy Paks 1-et konkrétan felkészítették arra, hogy nem tudnak a Dunából vizet nyerni. Fúrt kutakkal és horgásztó vizével tudnának - ha csak korlátozottan is, de - valamennyi vízhez jutni.
Fun fact, ez mutatja, hogy mennyire eszement az egész megközelítés. Más fajta erőműnél nincs ennyire biztonsági ráhagyás. Érzelmileg elfogult és szekértábor?
Odafent bazmeg ott a modell, ami kihozza, hogy mennyibe kell kerülnie a napáramnak, hogy itthon emberi idővel számolva (20 éven belül) megtérüljön egy naperőmű. Az atomáram háromszorosa kell hozzá kb. Majd egyetlen felkent ökopápa sem tudott belekötni, hogy melyik része nem igaz. Az összes bemenő paramétere a jelenlegi erőművek megvalósult számain alapszik. Nem elmélet.

Hoppá...
Ha meg nem lesz víz a Dunában, akkor előbb hal szomjan Bp, de oda se neki.
Még csak reggel 9 van, de már sikerült két shitposztot összehoznod. Well done...
 
M

molnibalage

Guest
Egy szabványkonténer 8'*8'*40', kb. 20 tonnával terhelhető ha nem akarok tengelytúlterhelés miatt fizetni az államnak közúton.
Elvileg megoldható az intermodális szállítás, pl. szuperzöld skandináv módszerrel elvihetem Afrikába és elfelejtkezhetek róla.
A kérdés az, hogy a táblákból mennyi fér bele a konténerbe, mert ha azok nem idomulnak a mérethez, akkor nem lehet csak úgy kihasználni a teret 90-100%-ban. Ha meg le kell darálni őket a helyszínen az is pénz... Meg hulladékkezelési gond, mert zártan kell csinálni.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
A kérdés az, hogy a táblákból mennyi fér bele a konténerbe, mert ha azok nem idomulnak a mérethez, akkor nem lehet csak úgy kihasználni a teret 90-100%-ban. Ha meg le kell darálni őket a helyszínen az is pénz... Meg hulladékkezelési gond, mert zártan kell csinálni.

Szerintem előbb éri el a tömegkorlátot, mivel úgyis hulladék ezért lehet egymásra terhelni, az tök mindegy a konténerbe való be-kirakodás meddig tart emiatt, a fuvarozót a konténer fel és lerakodása között fizeted (mondjuk kirakodáshoz elegendő lehet a rámarkol-kiborít módszer).
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár
M

molnibalage

Guest
Az fel sem merül benned, hogy az ügy logisztikája picit meg fog változni, amint megugrik a leszerelésre kerülő panelek száma?
10-15 évvel ezelőtt mennyi "sima" szelektív hulladék újrahasznosító üzem volt? Most mennyi van?
LOL
Évtizedek óta tudjuk, hogy a műanyag hulladék káros. Ehhez képest itthon alig 30%-ot éri el az újrahasznosítás aránya és az EU-s átlag sem túl jó. Na ezért van az, hogy a mikroműanyagok egyre nagyobb gondot okoznak és a hírek szerint lassan több a műanyag a világ tengereiben és óceánjaiban tömegre, mint hal.

Szóval mikor lesz ez a "megugrás"? Hova ez a kincstári optimizmus? A németek 15+ éve tolják ezt a zöld ökörséget és semmiféle kísérő beruházást nem valósítottak meg mellé, hogy simítsák a problémákat. Nincs elég tározós erőmű, francia és osztrák + lengyel importtal is balanszolnak. Az É-D-i gerinc vezetéket talán már tervezik, de tudtommal még ma sem épült meg. Emiatt a szomszédok hálózatát torzítják.

Valahol irritáló, hogy az oköbarmok végtelenül optimisták a saját ügyük háza táján és a "meg lesz oldva ez is" mantrát tolják, amikor látjuk, hogy kb. annyira van megoldva, hogy az elhagyott naperőművek és szélerőművek ott rohadnak szét pl. az USA-ban, ahogy hagyták őket. A műanyag évtizedes gond és nincs megoldva sokkal nagyobb léptéke ellenére. Arra hagyatkoztak, hogy a 3. világ szórakozik vele. Hát már nem...
https://www.portfolio.hu/vallalatok...endszere-teljes-ujratervezes-kell.303170.html

De igen, a PV RC meg lesz oldva...

Aha. A dzsinnekben is hisztek ennyire erősen?

20181130PHT20675_original.jpg


Miért gondolod, hogy 1000 km-eket kellene utaztatni a hulladékot, amikor akár azt is el tudom képzelni, hogy országonként több ilyen üzem is épül?
Talán mert nem gazdaságos kis tételekkel szórakozni...? Mert úgy drága?
A háztartási szelektív hulladékot sem vasúttal szállítod el otthonról, igaz? :p:D
És jó drágán is viszik el. Vagy a szemétdíjadra soha nem néztél rá, hogy tömegre nézve milyen drágán viszik el? Gondolkozni mikor fogsz...?

Hogy legyen valami értelmes is itt.

Azt azért meg kell hagyni, tájékozott és kitartó marketinges.
Tájékozott? Telibe szarja realitáson alapuló számokat, ami nem elmélet és mindenféle álmokkal jön. Még azt sem érti meg, hogy a jelenlegi PV celláknak mik az alapvető költségkorlátai, mert nem érti meg, hogy másból is áll egy erőmű, mint PV cella...

Ha Európában számos ország akarna atomerőművet építeni, akkor lehet érdemes lenne létrehozni egy európai atomerőmű építő vállalatot, ami a teljes folyamatot elvégzi, beleértve az anyagi hátteret is. Elvileg ugye van egy európai atomreaktor típus is. Bár fogalma sincs mennyire jó. Egy ilyen céggel csökkenteni lehetne az építés politikai, gazdasági kockázatait.

Persze vannak országok, amelyeknek épp a homályos politikai-gazdasági háttér miatt is tetszik az atomerőmű építése...
Mi az, hogy "európai atomreaktor"...? Ahogy nincs közös európai vadászgép sem, úgy nincs európai tulajdonú atomerőmű vállalat, amiben minden tagország tulajdonos. Ergo nincs közös reaktor típus sem. Finnországan
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 420
113
Ezek szerint a te "modelledben" külön szakág fog létrejönni a pv hulladék kezelésére a jövőben.
A sok szmájliról meg:
nQm1t4W.jpg
Te is modellezel?
A való életben jönnek (és jöttek) létre specializált üzemek. Minnél nagyobb mennyiségben keletkezik a hulladék annál több üzem fog létesülni.
Svájcban pl. 2007 óta szervezetten gyűjtik.

A PV Cycle 20db alatt (privát felhasználás)
ingyen átveszi a paneleket.

De maguk a gyártók is szervezik az újrahasznosítást.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
A kérdés az, hogy a táblákból mennyi fér bele a konténerbe, mert ha azok nem idomulnak a mérethez, akkor nem lehet csak úgy kihasználni a teret 90-100%-ban. Ha meg le kell darálni őket a helyszínen az is pénz... Meg hulladékkezelési gond, mert zártan kell csinálni.
Napelemtáblákbol nem fogsz 20tonnát rakni egy konténerbe.Ledarálva meg nem konténerbe,hanem inkább kipperben fogják szállitani.Ha az ujrahasznositóm eljárás megengedi,különben szállitás szempontjábol úgy olcsóbb.Ledaráláshoz viszont kell egy mobil daráló.
A szállitásnál uganigy ferdén számolnak a méregzöldek.Csak a konkrét szállitás tonna/km költségét nézzik,ráadásul azt is torzitva.Vasuton csak a mozdony fogyasztását számolva,közuton meg mindent.Holott a vasuti pályarendszernek is van fenttartási/épitési költsége,a szerelvényeknek is,és a többszöri átrakási költség/környezetterhelést sem számolják.
A magyar politikát meg Paks 2 jol jellemzi.Még a szocik alatt lett az egész előkészitve,és az orosz ajánlat elfogadva.Akkor a fityisz kiabált ellene.Hatalomváltással megfordult a helyzet.Ugylátszik mégiscsak a lét határozza meg a tudatot.:(
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
A szállitásnál uganigy ferdén számolnak a méregzöldek.Csak a konkrét szállitás tonna/km költségét nézzik,ráadásul azt is torzitva.Vasuton csak a mozdony fogyasztását számolva,közuton meg mindent.Holott a vasuti pályarendszernek is van fenttartási/épitési költsége,a szerelvényeknek is,és a többszöri átrakási költség/környezetterhelést sem számolják.

Ha jól emlékszem nálunk a felsővezeték használat 350ft/m, mondjuk abban benne van az áram ára is.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 420
113
Valahol irritáló, hogy az oköbarmok végtelenül optimisták a saját ügyük háza táján és a "meg lesz oldva ez is"
Hol is hallottam ezt korábban?:rolleyes:
Hja tőled! Amikor arról kérdeztelek, hogy mi lesz a használt fűtőelemekkel.
De vicces, hogy az otthagyott elemekkel pédálózol.
Mi is lesz a Paksi erőművek sorsa?
Egyelőre még az sem biztos, hogy kikerülnek valaha
az "ideiglenes" tárolóikból a fűtőelemek!
Az épület meg konkréten ott fog maradni.
Egyre szórakoztatóbb ez a dolog.
És jó drágán is viszik el. Vagy a szemétdíjadra soha nem néztél rá, hogy tömegre nézve milyen drágán viszik el? Gondolkozni mikor fogsz...?
Na innen látszik, hogy elfogytak az érvek.
Most pont olyannal példálóztál, ami a PV panelek javára írható.
Nem napi szinten keletkezik. Könnyedén szelektíven gyűjthető (nem úgy, mint a kommunális hulladék), és nem kerül nagyságrendekkel drágábba a kezelése, mint mondjuk a nukleáris hulladéknak.
Ráadásul az újrahasznosítási aránya is sokkal jobb, mint a sima kommunális hulladéknak.
Pedig azt milyen drágán viszik el!?!:rolleyes:
 
M

molnibalage

Guest
Hol is hallottam ezt korábban?:rolleyes:
Hja tőled! Amikor arról kérdeztelek, hogy mi lesz a használt fűtőelemekkel.
De vicces, hogy az otthagyott elemekkel pédálózol.
Mi is lesz a Paksi erőművek sorsa?
Egyelőre még az sem biztos, hogy kikerülnek valaha
az "ideiglenes" tárolóikból a fűtőelemek!
Az épület meg konkréten ott fog maradni.
Egyre szórakoztatóbb ez a dolog.
Nos, most is tárolva vannak a fűtőelemek és semmiféle problémát nem okonak. Tehát valahol vicces a dolog, hogy most is tárolva vannak, de hosszabb távú tárolásra is még építünk egy létesítményt, mert biztonság, biztonság, biztonság. A műanyagot meg belekúrjuk a vizekbe...

Na innen látszik, hogy elfogytak az érvek.
Most pont olyannal példálóztál, ami a PV panelek javára írható.
Nem napi szinten keletkezik. Könnyedén szelektíven gyűjthető (nem úgy, mint a kommunális hulladék), és nem kerül nagyságrendekkel drágábba a kezelése, mint mondjuk a nukleáris hulladéknak.
De ez kit érdekel, ha ugyanazt a mennyiségű áramot sokszor drágábban termelik? Ja, hogy ez el van felejtve... Leírtam, hogy mibe kerülne az, hogy kb. 20 év alatt megtérülő és pici profitot termelő naperőműnél mibe kerülne az áram. Szarsz bele. Jó szokásod szerint. Csak mantrázod azt, ami lényegtelen tétel az életciklus költségben, közben elfelejted, hogy röhejesen drága a napáram és nem lehet zsinóráram, tehát kellene mellé valami. Annak is ára van. Az is el van felejtve. Tehát az, hogy X GWh áram termeléséhez a beruházási költséget min. kétszer fizeted ki.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 420
113
Nos, most is tárolva vannak a fűtőelemek és semmiféle problémát nem okonak. Tehát valahol vicces a dolog, hogy most is tárolva vannak, de hosszabb távú tárolásra is még építünk egy létesítményt, mert biztonság, biztonság, biztonság.
Mennyi is a tároló rendszered élettartama?
Mennyi ideig is sugároznak a fűtőelemek?
Ezt hívják úgy, hogy csúsztatás.

És én szarom telibe a termelői áram árát. :rolleyes::D
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Mondjuk egy régi tv-s vita jut eszembe,még közel sem volt ennyi gépjármű.Termeljünk repcét,és biodizellel váltsuk ki a dizelolajat!-27 Magyarországnyi terület kellene optimális termésátlagokkal számolva,hogy fedezze a magyar dizelolajszükségletet.....
Szerintem amig az áram olcsó és veszteségmentes tárolásának és szállitásának problematikáját nem oldják meg,a nap és szélerőművek csak futottak még kategóriájuak lehetnek eleve.Egyszerűen muszály mögéjük épiteni valamiféle időjárásfüggetlen erőművet,a kettős rendszer meg már kicsit drágás.
Ha meg hagyom nekilódulni a fentáziámat,az atomerőmű elméletileg tényleges energiafüggetlenséget biztosithatna."Mindössze" egy újabb CANDU erőmű kellene,amelyik már szaporitó reaktori tulajdonságokkel is bir,egy fémnátriumos tenyésztőreaktor,meg fütőelem feldolgozó mű,és az uránbánya ujranyitása.Csupa bagatel dolog;):D:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 420
113
Fűtőelemek túl értékesek ahhoz, hogy a ruszkik itt hagyják nekünk...
Márpedig itt hagyják. Már elég régóta.
Ha elszállítják is visszadúsításra, a keletkezett mellékterméket ugyan úgy visszahozzák. Ami attól még ugyan olyan veszélyes, mint a normál fűtőelem.
Ha pedig most felelevenedik egy nukleáris fegyverkezési verseny, a NATO első dolga lesz, hogy betiltja az oroszokhoz való hasadó anyag kiszállítását.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Márpedig itt hagyják. Már elég régóta.
Ha elszállítják is visszadúsításra, a keletkezett mellékterméket ugyan úgy visszahozzák. Ami attól még ugyan olyan veszélyes, mint a normál fűtőelem.
Ha pedig most felelevenedik egy nukleáris fegyverkezési verseny, a NATO első dolga lesz, hogy betiltja az oroszokhoz való hasadó anyag kiszállítását.

Halandsza.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg