• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-s...otat-adenben-a-kormanyhoz-hu-eroktol-7200965/
"A Dél-Jemen függetlenségéért küzdő szakadárok szombaton elfoglalták az elnöki palotát Ádenben a Szaúd-Arábia által támogatott kormányhoz hű erőktől és megerősítették a kikötőváros ellenőrzését – közölték helyi források és a sajtó.
Szerda óta tartott a harc az elnöki palotáért. Az ország déli részén fekvő Áden azt követően lett a nemzetközileg elismert kormány ideiglenes székhelye, hogy az Irán által támogatott húszi erők 2014 végén elfoglalták az ország tényleges fővárosát, Szanaát.
Az úgynevezett Déli Átmeneti Tanácshoz köthető felkelők szombaton nagyobb harc nélkül vették birtokukba Áden központi negyedét, miután az elnöki gárda elhagyta a területet – számoltak be helyi források.
Egy nevét elhallgató forrás elmondta, hogy számos elnöki gárdista csatlakozott a szeparatistákhoz. Ez utóbbiak a világhálóra feltettek egy videót, amit a nemzetközileg elismert jemeni elnök Abed Rabbó Manszúr Hádi kormányának korábbi székhelyén, az elnöki palota belsejében készítettek szakadár fegyveresek.
Szombaton a szakadárok arról is beszámoltak, hogy Áden környékén számos, korábban a kormányhoz hű erőknek bázisul szolgáló katonai támaszpontot is ellenőrzésük alá vontak...
...Szaúd-Arábia szombaton arra szólította fel a feleket, hogy sürgősen tartsanak találkozót a sivatagi királyságban, hogy rendezzék nézeteltéréseiket.
A Rijád vezette koalíció képviselője egyben a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel, hozzátéve, ha ez nem következik be, akkor katonai erőt vetnek be a tűzszünet megsértőivel szemben.
Értesülések szerint a Déli Átmeneti Tanács máris jelezte, hogy kész azonnal beleegyezni egy tűzszünetbe és felfüggeszteni a harcokat.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A szaúdiak most mit fognak tenni elvonulnak?

Jemenben odáig fajult az évek óta tartó polgárháború, hogy a héten már az elvben egymással szövetséges Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek által támogatott milíciák is egymásnak estek, amikor az utóbbiak váratlanul lerohanták a főváros, Aden stratégiai pontjait. Ami csak azért fura, mert Aden amúgy a szaúdiak támogatta kormány kezén van.
https://444.hu/2019/08/14/jemenben-mar-a-szaudiak-es-az-emirsegekbeliek-miliciai-is-lovik-egymast
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2019/08/14...irseg_szaud-arabia_haboru_koalicio_felbomlas/
"A TOTÁLIS SZÉTESÉS JELEIT MUTATJA MOHAMED BIN SZALMÁN SZAÚDI TRÓNÖRÖKÖS AMBICIÓZUS JEMENI VÁLLALKOZÁSA.
Legfontosabb koalíciós szövetségese, a 90 ezer harcost kiképző, irányító és finanszírozó Egyesült Arab Emírségek elkezdte kivonni katonáit a térségből, közben azonban milíciái véres harcok árán elfoglalták a szaúdiak által támogatott kormány fővárosát, Ádent, újabb frakcióval bonyolítva az így is kaotikus konfliktust...
...A háború az arab monarchiák szövetségeseinek is egyre kellemetlenebbé vált, de 2019 júliusára mégsem ez a tényező tűnik a döntőnek, hanem az, hogy
SZAÚD-ARÁBIA KÖRÜL SZÉTESETT A KOALÍCIÓ.
Az erózió már korábban megkezdődött, amikor Marokkó, majd a szaúdiak szemében árulóvá vált Katar otthagyta a koalíciót, de a legfájdalmasabb veszteség mégis az Egyesült Arab Emírségek kiválása.
Trump iráni balhéja volt az utolsó csepp
Az Emírségek ugyanis 10 ezer, főleg kiképzői és tanácsadói feladatot ellátó katonájának több mint a felét kivonta az országból, velük ment a kontingens felszerelésének jelentős hányada. Elsősorban a Patriot légvédelmi rendszer elemeit siettek hazaszállítani, ugyanis Halífa bin Zájed al-Nahján emír úgy látta, hogy ezekre nagy szükség lehet, ha az Öbölben elfajulna Irán és az Egyesült Államok konfliktusa...
...A szunnita emír meglovagolja a szovjet idők nosztalgiáját
Az Emírségek által kiképzett és irányított, összesen nagyjából 90 ezer harcost számláló milíciák persze nem tűnnek el Jemenből, és helyükön maradnak a Hodejdát szorongató erők is. Azonban augusztusban újból kiderült, hogy Halífa bin Zájed al-Nahján nem elsősorban Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök központi uralmának helyreállításán dolgozik, hanem saját befolyási övezetének kialakításán.
Ennek legfőbb eszköze pedig az ún. Déli Átmeneti Tanács, mely a hatvanas években szovjet támogatással 23 évig fennálló Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság visszaállításán dolgozik. A Déli Átmeneti Tanács 2018 elején egyszer már elfoglalta a kormány jelenlegi fővárosaként funkcionáló Ádent, de utána kiegyezett Hádiékkal. Vasárnap azonban a szeparatista csapatok újból megjelentek a kikötőben és a környező katonai bázisokon, és teljesen ellenőrzésük alá vonták a régiót. Bár a Déli Átmeneti Tanács szaúdi fenyegetésre azonnal elfogadta a tűzszünetet, világos, hogy valójában soha nem fog belemenni az ország de facto még helyre sem állt egységébe. Áden elfoglalásának időzítése pedig a szeparatistákat támogató Egyesült Arab Emírségek részéről egy markáns állásfoglalásként fogható fel, miszerint LE KELL SZÁMOLNI AZ EGYSÉGES JEMEN ILLÚZIÓJÁVAL, AZ ORSZÁGOT EL KELL KEZDENI FELEKEZETI- ÉS FRAKCIÓHATÁROK MENTÉN FELDARABOLNI.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 377
23 022
113
Alighanem öngyilkos merénylők támadták meg az izraeli rendőrség egyik egységét jeruzsálam óvárosában.
A két csóri kölökből az egyik a helyszínen meghalt, a másik válságos állapotban fekszik a kórházban. Csak egy rendőr sérült meg, az is viszonylag könyebben.

 
  • Tetszik
Reactions: szegcsab and blogen

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 174
20 110
113
A huszik 10 drónnal támadtak egy szaúdi gáz telephelyet. Aramco közlemény szerint nincs áldozat.
Egy ilyen közlemény gyakran azt takarja, hogy hatalmas az anyagi kár.
ECLfRSuWsAEU0gX.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 549
113

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Alighanem öngyilkos merénylők támadták meg az izraeli rendőrség egyik egységét jeruzsálam óvárosában.
A két csóri kölökből az egyik a helyszínen meghalt, a másik válságos állapotban fekszik a kórházban. Csak egy rendőr sérült meg, az is viszonylag könyebben.

Ugye most mar ertheto hogyaz ha az arabokat a lenti a nem arabokat a fenti utra kuldik az nem rasszizmus hanem biztonsagi intezkedes.

Amugy a ket gyerek azert csori hogy szavaiddat hasznaljam mert elhittek azt amivel masok teletomtek a fejuket. A mindenfelehosies maszlagot. Az eset nem az elsovolt es nem is az utolso amikor gyerekek civilek tamadnak katonakra. Igy nem kell majd nagyon erthetetlenkedni ha a katonaknak rendoroknek gyorsan jar majd a kezuk. Ott ilyen viszonyok uralkodnak.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 991
53 878
113
Alighanem öngyilkos merénylők támadták meg az izraeli rendőrség egyik egységét jeruzsálam óvárosában.
A két csóri kölökből az egyik a helyszínen meghalt, a másik válságos állapotban fekszik a kórházban. Csak egy rendőr sérült meg, az is viszonylag könyebben.



Jobban jár a második is ha meghal,nem ülnék le a helyében 1 életfogytot a zsidó böriben,palesztinként.;)
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Inkább a su-57 programba menjenek bele

Szerinted milyen technologiajuk van a Torkoknek amivel erdemben lokni tudnanak a SZU-57 projekten ?

Hajtomu? Avionika? FEgyverzet? Gyartaskulturaban minosegbiztositasban tudnanak ujat mutatni az oroszoknak es rendszerintegracioban is ha nem is a top szinten de ez utobbihoz "rendszerek" kellenenek amit integralni lehet.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Szerinted milyen technologiajuk van a Torkoknek amivel erdemben lokni tudnanak a SZU-57 projekten ?

Hajtomu? Avionika? FEgyverzet? Gyartaskulturaban minosegbiztositasban tudnanak ujat mutatni az oroszoknak es rendszerintegracioban is ha nem is a top szinten de ez utobbihoz "rendszerek" kellenenek amit integralni lehet.

A SZU57 projekt egy penznyelo. Irdatlan osszegeket lehet beletolni de ha sikeres is lesz akkor is egy a mai 5 gen tol messze elmaradogep lesz az eredmeny. Kozben meg mar megy a 6 gen koncepciojanak kidolgozasa.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 041
113
ozben meg mar megy a 6 gen koncepciojanak kidolgozasa.

Azért attól kicsit távol vagyunk.A lemaradásról meg eddig is tudtunk.

A SZU57 projekt egy penznyelo.

Ha 2028-ig összehoznak 80 db gépet (igaz kevéske a NATO-hoz mérve) 30 hajtóművel akkor már jók .
+ A legközelebbi ország Lengyelek majd valamikor 2026-után kapnak f-35-öst