Összfegyvernemi harc, a harccal kapcsolatos fogalmak és kifejezések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Egy érdekes cikk hogyan is képzeli el az USA a jövőben a szárazföldi összfegyvernemi harcot "near-peer" ellenséggel szemben:
"TECHNET AUGUSTA KONFERENCIA: Egy jövőbeli háborús övezetben egy amerikai tankoszlop behatol az ellenség területére. Egy útelágazásnál a tankok balra fordulnak - de mindegyik lerak egy kicsi lánctalpas robotot amelyek jobbra haladnak tovább. A személyzettel felszerelt járművek kikapcsolják a nagy hatótávolságú rádió adójukat, és sötétté válnak az ellenség irány meghatározó szenzorai számára, miközben a robotok jókedvűen beszélgetnek továbbra is minden hullámhosszon elvonva ezzel a figyelmet az igazi egységtől. Amikor az ellenség precíziósan rakétái megérkeznek, felrobbantják a robotokat, de eközben a személyzettel ellátott járművek észrevétlenül és háborítatlanul mozognak a széleken.
Néhány mérfölddel távolabbról Paladin önjáró tarackok nagy távolságból indított tűzcsapással támogatják a harckocsik támadását. A kilőtt gránátok többsége rakéta póthajtású, precíziós vezérlésű lövedék, a célmeghatározást és célmegjelölést pedig pedig támogatott drónok és előre tolt célmegjelölők végzik AI-val támogatott távcsövek segítségével. Néhány lövedék testében azonban nem robbanóanyag van hanem ütésálló rádióadóvevő készülék. Becsapódáskor ezek a gránátok nem robbannak föl hanem zavaró jeleket kezdenek el sugározni, megbénítva ezzel a környezetükben lévő rádióka és radarokat vagy elterelő rádióüzeneteket kezdenek el sugározni hogy úgy tűnjön hogy egy légideszant szállt le a körzetben.
Amikor az ellenség légvédelmét elvakította a zavarás, megsemmisítette az tüzérségi tűz, vagy lerohanták a tankok akkor lép színre a légideszant. A helikopterek vagy a jövő nagy sebességű helikopter-repülőgép hibridjei által szállított gyalogság megtisztítja a célpont körzetét szobáról szobára. Miközben a főerők a valódi kirakási zóna felé tartanak (LZ) ami egy focipálya, addig néhány gép és drón a többi szóba jöhető LZ (nagy parkolók, autópálya kereszteződések, stb…) felé tart ahol még több elterelő eszközt raknak ki. Ezek a csalik a parancsnokság és a kirakott egység közötti rádió forgalmazást szimulálják. Kisebb mobil robotok indulnak útnak itt is és u.azon a mobil rádiókon kezdenek kommunikálni amit a gyalogos rajok is használnak.
Miközben az ellenség a fals LZ-k ellen indít ellentámadást - ahol csak a robotok működnek - a valódi deszant rárúgja az ajtó az ellenséges parancsnoki központra. A támadók össze kapkodják a laptopokat - amik teli vannak értékes hírszerzési adatokkal - mielőtt a parancsnoki központ megdöbbent személyzete törölni tudná az adatokat a merevlemezekről.
Az ARMY-nak egyenlőre még nem állnak rendelkezésre a fenti eszközök a fenti földi, légi, cyber-elektronikai elemeket kombináló komplex multi-domain hadviseléshez, de valamennyi fejlesztés alatt áll: ágyúból indított zavaró töltetek, levegőből ledobható kamu parancsnoki központok, tankokat vagy gyalogságot szimuláló mobil földi robotok. A sereg jelenleg azon dolgozik hoy ezek az eszközök kiforrot, bevethető eszközökké váljanak
"
Nincs ebben semmi új.40-50évvel ezelött is már ileneket,meg még ilenebbeket tervezgettek.Rádiózavaró gránát már vagy 40éve létezik.60as évek végi haditechnika évkönyvben már olvastam hasonló elképzeléseket.Rajonként egy önvezető atv szerüség,ami viszi,és táv/önirányitással használja a rajtámogató autómata gránátvetőt/ngp-t,egyesitett hk+ifv harcjármű,hálózatos hadviselés,távirányitott mini csataheli,stb.60as években már repültek helirepülő hibrid kisérleti gépek.Bell csőlékcsavarosa,vagy a Curtiss 4csavaros konvertiplánja.Lényegében semmi újat nem találtak ki azóta,csak az akkor már felskiccelt dolgokat próbálják megvalósitani.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 910
73 319
113
https%3A%2F%2Fs3-us-west-2.amazonaws.com%2Fthe-drive-cms-content-staging%2Fmessage-editor%252F1572562762788-osv.jpg


https%3A%2F%2Fs3-us-west-2.amazonaws.com%2Fthe-drive-cms-content-staging%2Fmessage-editor%252F1572561880757-5866805.jpg


https%3A%2F%2Fapi.thedrive.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2Ft-72-alike.jpg%3Fquality%3D85



"We will be able to train against a realistic enemy"
 
R

rejsz felügyelő

Guest
A cseh hadsereg létrehozott egy kifejezetten pilóta nélküli légi járműveket alkalmazó zászlóaljat.
Egyelőre csak kisebb taktikai drónjaik vannak(ScanEagle, Raven), de fejleszteni akarják a képességet nagyobb típusokkal.
https://www.uasvision.com/2020/01/22/czech-army-creates-unmanned-systems-battalion
Czech-Raven.jpg


Szóba jöhető gép akad bőven, például:
És ha már szó volt a Heron 1-ről...az ára is fontos.
Izrael most szállít Indiának 50 db-ot $500m-ért vagyis $10m / db
Nagyon fontos lenne hogy a Honvédségben is megjelenjen végre egy ilyen potens minden idős harcászati felderítő kapacitás!
Israel_has_signed_an_agreement_with_India_to_sale_50_Heron_UAVs_925_001.jpg

52 órán keresztül 10 km magasan 200 km/h órával ott lebeg a harcmező felett egy EO / IR szenzor, egy SAR radar, némi ELINT kapacitás folyamatos műholdas kapcsolatban a parancsnoksággal….ha valami hát ez az igaz force multiplier.
Illetve ennél nagyobbak is, a cikk szerint akár 1200kg-os kategóriában.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem teljesen előzmény nélküli ez a képesség. Amikor korábban hasonló videó volt az oldalon, akkor azokat a drónról vezetett pontos tüzérségi találatokat az irániaknak tulajdonították.
Azt hiszem jó volna ha figyelnék a HM ben is az ilyesmire...
Ha egy szíriai szintű papucsos háborúban ez a jelen akkor itt a környékünkön ezt muszàly figyelembe venni.
Valaki írta hogy kezdenek eltűnni a korszerűbb tankok a kormányerők oldaláról.
Ha ilyen precíziós tüzérségi támogató képességük van akkor nem is nagyon van már szükség tankokra...csak a TOW kezelőknek adnának munkát.
 
M

molnibalage

Guest
Azt hiszem jó volna ha figyelnék a HM ben is az ilyesmire...
Ha egy szíriai szintű papucsos háborúban ez a jelen akkor itt a környékünkön ezt muszàly figyelembe venni.
Valaki írta hogy kezdenek eltűnni a korszerűbb tankok a kormányerők oldaláról.
Ha ilyen precíziós tüzérségi támogató képességük van akkor nem is nagyon van már szükség tankokra...csak a TOW kezelőknek adnának munkát.
A BIZTPOL-ban levő hosszú videóra. Pontosan melyik bevágott eseteket mondod? Mert egy csomó bevágásnál szerintem nem tüzérség lőtt, hanem harckocsik a drónok figyeltek felülről.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Azt hiszem jó volna ha figyelnék a HM ben is az ilyesmire...
Nagyokat bólogatok. Ebben bízom én is. :)
Ha ilyen precíziós tüzérségi támogató képességük van akkor nem is nagyon van már szükség tankokra...csak a TOW kezelőknek adnának munkát.
Aktív védelem nélkül tényleg nem sokat érnek.
(Egyébként én például ezen a téren látok hazai fejlesztési potenciált.)
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Pontosan melyik bevágott eseteket mondod?
Erről a videóról volt szó

Figyelemre méltó részek (lefejezősök Feb 16.ai ellentámadásav Miznaz ellen - 26:10 nél kezdődik) :
Kezdődik azzal hogy az út jobb oldalán szerintem RPG-vel kilőnek egy tankot, miközben az úttol balra néhány IFV eléri a települést szegélyező kőkerítést és kirakja deszantot.
Ebben még semmi érdekes nincs, ha csak az nem hogy az SDF a drón jóvoltából élő adásban követi az eseményeket.

- az első érdekesen pontos találat 28:06-nál
- még érdekesebb 28:34 nél. Mozgó járművet vernek telibe - tutira nem oldalról jön a találat hanem fentről. Látszik a gránàt tölcsér mikor továbbhalad a jármű.

8:39 től megint egy olyan rész jön ami kevésbé érdekes. Az Orosz tudósító a Szír katonák harcát mutatja. Talán annyi az érdekes hogy az Orosz tudósítón kívül senki nem visel sisakot és érdekes kommunikációs zavarok vannak a rohamcsapat vezetője és a parancsnokság között

33:38 tól megint érdekes képek jönnek
Először a tudósító képeit mutatják a földről amint a kőkerítés mögötti reszt vereti a tüzérség. A tudósító el is mondja hogy akkor még nem tudták micsoda mészárlás történt azon a rrészen.
34:11 nél megint átvált a kép a drón felvételre és fenntről mutatja be mi is történt
Elképpesztő pontos találatokkal szó szerint kivégezték a fal mögé szorult csoportot.
És nem csak úgy vaktában...látszik hogy a nagyobb embercsoportokra és járművekre céloznak.:eek:
Kb ennyi
 
M

molnibalage

Guest
Erről a videóról volt szó

Figyelemre méltó részek (lefejezősök Feb 16.ai ellentámadásav Miznaz ellen - 26:10 nél kezdődik) :
Kezdődik azzal hogy az út jobb oldalán szerintem RPG-vel kilőnek egy tankot, miközben az úttol balra néhány IFV eléri a települést szegélyező kőkerítést és kirakja deszantot.
Ebben még semmi érdekes nincs, ha csak az nem hogy az SDF a drón jóvoltából élő adásban követi az eseményeket.

- az első érdekesen pontos találat 28:06-nál
- még érdekesebb 28:34 nél. Mozgó járművet vernek telibe - tutira nem oldalról jön a találat hanem fentről. Látszik a gránàt tölcsér mikor továbbhalad a jármű.

8:39 től megint egy olyan rész jön ami kevésbé érdekes. Az Orosz tudósító a Szír katonák harcát mutatja. Talán annyi az érdekes hogy az Orosz tudósítón kívül senki nem visel sisakot és érdekes kommunikációs zavarok vannak a rohamcsapat vezetője és a parancsnokság között

33:38 tól megint érdekes képek jönnek
Először a tudósító képeit mutatják a földről amint a kőkerítés mögötti reszt vereti a tüzérség. A tudósító el is mondja hogy akkor még nem tudták micsoda mészárlás történt azon a rrészen.
34:11 nél megint átvált a kép a drón felvételre és fenntről mutatja be mi is történt
Elképpesztő pontos találatokkal szó szerint kivégezték a fal mögé szorult csoportot.
És nem csak úgy vaktában...látszik hogy a nagyobb embercsoportokra és járművekre céloznak.:eek:
Kb ennyi
Értem.
Azt kéne tudni, hogy mivel tüzeltek. Merre erre hagyományos tüzérség az képtelen.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 742
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 075
33 327
113
Kiváló kérdések...
jó lenne tudni a választ...:rolleyes:

Én még hozzátenném azt a kérdést is hogy milyen tűzvezető rendszert használtak, mert kivlálóan manővereztek a tűzzel.
Biztos volt valami speci cucc de jo par helyen latszik korabbi krater. Azok a pontok /minden bizonnyal/ elorre be voltak love. Persze van ahol semmi fele korabbi becsapodasnak nincs nyoma. De a terulet elorre belovese reszemrol 100% mint magyarazat a latottak jelentos reszere. /minden tuzernek elsodleges feladat hogy vedelmi allasba torteno telepules utan minel elobb lojje be a terepet.