A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Nekem az elve nagyon szimpatikus.
A Caesar és az ATMOS is tulajdonképpen félautomata töltésű rendszer. Mindkét esetben kézzel rakják az automata betöltő rendszerbe a robbanótöltetet, és a lövedéket.
A EVA esetében tudtommal előre be van töltve 12 darab, és maga a tüzelés/töltés teljesen automata, és a kabinból a tűzvezető rendszerrel irányítható. 12 lövedéknek meg elégnek kell lennie mivel ha tovább állna egy helyben, akkor bemérhetik. A tüzelőállás váltásnál meg szépen kézzel újratölthetik. Hja és emellett természetesen alkalmas teljesen manuális üzemre is. Az automata töltőben lévő 12 lövésen kívül további minimum 1 teljes "tárat" tud magával vinni. De szerintem a 8x8-as kivitelben ez több is lehet.
Az EVA-nak egyedül a letalpaló része nem tűnik nekem teljesen frankónak. Abból a szempontból talán mindkét fentebbi járműnek jobb megoldása van.
Ugyebár az EVA jelenleg is fejlesztés alatt van, tehát simán változtathatunk rajta. Ráadásul ez egy marginális dolog. Ha saját járműre tesszük fel, akkor ilyen jellegű szerkezeti elemet olyat teszünk fel, amit akarunk. Aztán közben statikailag meg lehet hogy a képen látható megoldás is tök rendben van:
EVA-8x8_konstrukta-defence44.jpg
Az összes itt említett tipusnak az a gondja hogy nrm alkalmassak körtüzelèsre csak egy elég szűk szögben jobbra-balra.
A vezető kabin miatt vízszintesen nem tudnak előrefelé lőni.
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Csak azt nem értem, mi baja azzal a nyomott EVA-val, 70%-ban német alkatrészekből áll az egész, amit onnan szállítanak be vagy lízingelik, többek közt a tűzvezető rendszert pont ugyan attól a gyártól ahol a PZH 2000-et gyártják. Mivel kiemelt PESCO projekt ezért nagyon magas a megosztott technológiák aránya benne. (noha kicsit biztos butítottabb mint az eredeti, de az EVA egy korrekt gép)

Sok mindent nem értesz, főleg akkor nem mikor nem a magyarokat fikázod ok nélkül.
Egyébként ha ez tényleg így van a te "észjárásod" szerint nem szlovák az EVA, hanem egy összeszerelt-összetákolt fos.
A magyarok esetében nagyon ki szoktad emelni, hogy oh hát ez nem magyar mert egy "csavart a kinából" hozzák.
És mivel nem létezik olyan, hogy szlovák hadiipar teljesen tény beli kijelentés, hogy nem szlovák.
A szlovák összeszerelő minőség se egetrengető. Így nagy barom lenne az aki ezektől szerezne be bármit is.
A tervezést meg inkább hagyjuk... jobban értenek a kecskék hátulról "ápolásához" az a ő szakmájuk nem a fegyver ipar...

A zuzana 2-re meg érdemes ránézni. Undoritó és még a kinaik is jobb minőségben tudnak gyártani, de bocsánat a szlovákok nem gyártják hanem összeszerelik azt is....
Ott van a patriot kamujuk is, ami nem ér semmit. A csehek írtak róla cikket, hogy a szlovákoknak annyira jól sikerült összeszerelni és olyan hülyeségeket rátenni, hogy a sima patriot szintjét se éri el....
Egy törpe "állam" aki a buta átlagnak próbálja elhitetni mintha nagy fegyvergyártó ország lenne és a hülyék be is veszik XD

Jah és végül a tótoknak nincs se eva sem pedig zuzana 2 csak mutatóba
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Az állam meg a közösség, kikből áll?
Biztosan nem egyénekből!
Állampolgárok alkotják ha sokáig boncolgatod természetesen, de még ma is minimum
családok, életközösségek alkotják. Valamilyen párkapcsolati formációk, családi viszonyrendszerek, érdeklődési körök,
akár politikai nézetek szerinti tömörülések.
Nyilván már nem a nagycsalád, nemzettség, törzs, törzsszövetség rendszert éljük, de még mindig meghatározóak lehetnek
lokációk szerinti elkülönülések is, pl: zalai, erdélyi, sváb, zsidó... Tehát akár a származás is egy halmazba helyezheti az egyént.
Még nem beszéltünk a vallásról, vagy valamilyen deklarált hovatartozásról sem.

Szóval a kultúr-marxizmus bárhogy is egyénre akarja bontani az államot, már a kérdés is fals, hiszen nem államot hanem társadalmat alkotunk.
Nem állami, hanem társadalmi szerepünk van, stb.
De ez egy másik topik témája lenne... Sorry.
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Mert tanulni nem szeret, meg valószínűleg erről nem is tudott...
Érzelmi alapon mond véleményt. A németek jó gépeket gyártanak, mindenki más meg szart! o_O

Szerintem ne vitázzatok vele, csak tényekkel segítsük, hátha benő a feje lágya.
Ha valaki unja, akkor egy két cinikus válasz után olyat mond, hogy már ki is tiltották... De ez inkorrektség.
Tényleg szimpatizálok a lelkesedésével (mondjuk csak azzal).
Hülyeségeket képzelegsz mint mindig, és vicces, hogy mindig nyalsz a Krisss féléknek. Mintha ápolni kellene a lelküket a magyarelleneség után és azért mert a tényeket közlik velük XDDD engedélyt is kérsz tőlük, hogy kimehes a wc-re? :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 460
113
Az összes itt említett tipusnak az a gondja hogy nrm alkalmassak körtüzelèsre csak egy elég szűk szögben jobbra-balra.
A vezető kabin miatt vízszintesen nem tudnak előrefelé lőni.
Ez mennyiben is korlátozza a felhasználásukat? Ez Kb. olyan, mintha azt kérnéd számon rajta, hogy nem lopakodó.
Minek a leváltására is lennének a terveinkben?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 992
113
Hülyeségeket képzelegsz mint mindig, és vicces, hogy mindig nyalsz a Krisss féléknek. Mintha ápolni kellene a lelküket a magyarelleneség után és azért mert a tényeket közlik velük XDDD engedélyt is kérsz tőlük, hogy kimehes a wc-re? :D
Tényeket nemigen szoktál közölni, ha azt tennél nem úgy viszonyulna hozzá a fórum, te a meggyőződéseidet közlöd amit alátámasztani mendemondával meg honvédségi pletykával sem tudod, ha már ezt felróttad nekem.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Az összes itt említett tipusnak az a gondja hogy nrm alkalmassak körtüzelèsre csak egy elég szűk szögben jobbra-balra.
A vezető kabin miatt vízszintesen nem tudnak előrefelé lőni.

Ez nem olyan nagy probléma. Amely lövegeknél kihangsúlyozzák ezt a lehetőséget, ott is csak a TÁS előkészítése teszi ezt lehetővé, azaz körkörös irányban kijelölni a kisegítő célokat. Azok nélkül nem megy. Ha ezt megteszik, csak akkor lehet gyorsabban irányt váltani/rögzíteni. Ezeknél sem sokkal bonyolultabb és annyival nem is lassabb egy másik alapirányra ráfordulni. Ezeket inkább a mobilabb alegységek támogatására tervezték, ahol kicsi az esélye a hosszabb ideig történő helyben maradásra és forgolódásra. Arra vontatott kell.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 189
13 479
113
Sok mindent nem értesz, főleg akkor nem mikor nem a magyarokat fikázod ok nélkül.
Egyébként ha ez tényleg így van a te "észjárásod" szerint nem szlovák az EVA, hanem egy összeszerelt-összetákolt fos.
A magyarok esetében nagyon ki szoktad emelni, hogy oh hát ez nem magyar mert egy "csavart a kinából" hozzák.
És mivel nem létezik olyan, hogy szlovák hadiipar teljesen tény beli kijelentés, hogy nem szlovák.
A szlovák összeszerelő minőség se egetrengető. Így nagy barom lenne az aki ezektől szerezne be bármit is.
A tervezést meg inkább hagyjuk... jobban értenek a kecskék hátulról "ápolásához" az a ő szakmájuk nem a fegyver ipar...

A zuzana 2-re meg érdemes ránézni. Undoritó és még a kinaik is jobb minőségben tudnak gyártani, de bocsánat a szlovákok nem gyártják hanem összeszerelik azt is....
Ott van a patriot kamujuk is, ami nem ér semmit. A csehek írtak róla cikket, hogy a szlovákoknak annyira jól sikerült összeszerelni és olyan hülyeségeket rátenni, hogy a sima patriot szintjét se éri el....
Egy törpe "állam" aki a buta átlagnak próbálja elhitetni mintha nagy fegyvergyártó ország lenne és a hülyék be is veszik XD

Jah és végül a tótoknak nincs se eva sem pedig zuzana 2 csak mutatóba
Egy kommentbe sikerült belepréselni egy kis sérelmi politizálást, személyeskedést, kecskeszexet és rengeteg okosságot pl., hogy esztétikaila egy fegyver undorító.
:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 031
2 712
113
Én meg úgy, hogy ennek kölcsönösnek kell lennie.
Az előtérbe tolt individualizmus rombolja az államot és a közösséget is.
Nagyon igazad van, kölcsönös kötelességek vannak. A magyar legény igen is védje meg a hazát, ha szükség van rá, cserébe a magyar állam ne afgán felkelők színvonalán kiképezve - felszerelve küldje őket a darálóba! Jelenleg egyikben sem állunk valami fényesen, sajnos.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 460
113
Libsiként csak az elírásokat tudod követni, szánalmas vagy!
Figyu koma! Abban a gyöngyszemben megpróbáltam a releváns részt kiválogatni. De annyira nem volt, hogy csak a "patriots" maradt. :rolleyes:
Ahogy Mack is megjegyezte, ez a gyöngyszem faliújságra való!
De értem már. Ha ezzel akarsz bekerülni a halhatatlanok közé, akkor az nem fog menni!
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Figyu koma! Abban a gyöngyszemben megpróbáltam a releváns részt kiválogatni. De annyira nem volt, hogy csak a "patriots" maradt. :rolleyes:
Ahogy Mack is megjegyezte, ez a gyöngyszem faliújságra való!
De értem már. Ha ezzel akarsz bekerülni a halhatatlanok közé, akkor az nem fog menni!
patriots nem is írtam te nyomi, de vergődj még hamár a tartalomba nem tudsz belekötni és fájnak a tények neked is.