A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Aki bevezeti sorozást az jó eséllyel bukja a következő választást. Az ellenzék pedig kap muníciót,azzal hogy a hatalomra kerülést követően azonnal eltörli.
Sajnos nem egyszerű ez a dolog.
Az Alaptörvényt kell hozzá módosítani.
Azt pedig csak össztársadalmi konszenzus mellett lehet.
A jelenlegi lekvár-korosztályokat nézve - tisztelet a kivételnek - sajnos a fiatalság ebben piszkosul nem partner.
A tanárokat, szülőket is elküldik a sunyiba, utálják az alárendeltséget, bármiféle parancsokon alapuló rendszert, tesiórát, kötöttséget.
Az oktatásban is éppen ellenkező irányba megy minden, totális lazítást akar gyakorlatilag a résztvevők zöme és még sok egyebet ami nem használ a felvetésnek és akkor finoman fogalmaztam.
"Nincs szükség rá" - Persze hogy nincs - most.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 120
33 403
113
Nem akarom a btr oldalajtajat /desszant alyto./also felso../dicserni. Se az oldalajtot. De annak idelyen amikor meg nem volt megfelelo belso burkolat az aceltesten. Az oldalajto igen is hasznos volt bizonyos helyzetekben konnyulovesz. Hisz a hatbatamadas eselye nagyobb. Es egy esetleges rajtautes eseten a megtamadott harjarmu nyitott ajtaja iranyaba leadott lovedekek nem kapnak gurulatot /gellert./ hanem at megy a masik nyitott alyto iranyaba elhagyva a kudoteret... Vagy meredekszogben becsapodva kelloen roncsolodva gurulatot nem kapvan a panceltestben maradva... Mig hatso alyto eseten egy sorozattal a teljes kezeloszemelyzet harckeptelenne treheto...

Ma mar szerencsere vanak belsoleg lagy pancellal burkolt harcjarmuvek.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 120
33 403
113
Apc /pszh/ kerdese azert nehez szerintem. Mert el kellene donteni hogy marad tovabbra is ez a kalandozo huszaros harcmodor kozepen vagy sem... Mert ha marad olyan apc kell... De ha ez anhuszarkodas kalandozas leszorul konnyu szintre kell e egyaltalan oda apc es ha igen az fontosabb e mint a modern nato harcaszat...

Mert ugye a magyaros az eleg lovas taktika... Legalabbis eddig abba alkalmazasa volt... Szabadmozgasu alegysegeket nemtudom erdemes e feladni kozepszinten. Egy kvazi jol kepzett gyalogos szinte... Szerintem a harcjarmu annalnjoval fontosabb... Ne csak harcra legyen alkalmas egy apc hanem legyen nagymertekben mobil es onallo tevekenysegre kepes... Akar huzamosab ideig fullra toltve pakolva./ ha a logisztika nem az erossegunk legalabb legyen valamely szinten onallo egy harcjarmu akar napokig vagy ezer km ig... A taktika miatt hadrendbe illeszkedes. El kell donteni nagy lassu pontos vagy kicsi gyors kozeli fegyvere van szuksege./kozelharc vagy tavol./ ha a magyar huszar kalandozot valasztjuk nagy kaliber pontos lassabb fegyver kell... Kozelharcra granatvetovel kiegeszitve geppuskaval.

Mekkora loveszrajok legyenek. Ha amrad a jelenlegi huszaros kalandozos nem szukseges nagy desszant. A lenyeg a harcjamu nagy hatotavolsagu fegyverebe van.

De ha a nato t kivetnenk nagyobb letszamu desszantra lenne szukseg. Meg joval nagyobb letszamokra.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 120
33 403
113
Egy mobil harcjarmuvekre epulo kozepes dd huszaros kalandozos jo kiegeszites lenne a nehezlovassagot es kozepest kepviselo tatai nehez dd mellett...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 120
33 403
113
A gyalogsagot tamogato gepesitessel meg a tartalekosok kepezhetnek.../omt a tamogato szerepkort tamogato jarmuvekkel az ott meg a gepkocdizo gyalogsagot. /kesobb btr ekkel felvaltva./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 120
33 403
113
Apc /pszh/ ra granatvetot rakatnak fo fegyver es a geppuska melle..
Az ifv nel panceltoro raketat repesz es kumulativ minden szakasz egy jarmuvere. Es a tamogato szakaszba. A tamogatoba tennek legalabb egy geppar fofegyver geppuska granatveto kombot./

Harckocira meg mindenkepp nehezgeppuskat...

Ahogy pancelozott terepjatrok egy reszere is nehezgeppuskat vagy granatvetot alkalmaznek...egy egy atgm indito valtozattal megspekelve alegyseg igeny eseten.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 382
46 181
113
Ez a 2015M fényöregedés/fakulás azért elég kemény:
20190912_tkkh1-4.jpg


Böröndin még jobban látszik:
20190912_tkkh1-3.jpg


Ezzel az erővel simán rendelhettünk volna angol MTP-anyagot is.

1000x658@cikk_01.jpg
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 933
18 410
113
Tudom sci-fi, de ha leülnek a pártok és megegyeznek abban, hogy mondjuk a sorozást nem teszik kampánytémává és együtt állítják vissza/hatalomra kerülés esetén sem számolják fel akkor azért ezzel a lépéssel minimalizálni lehet a politikai veszteségeket.

Ma ehhez nem elég leülni a pártoknak. Az infrastuktúrája is megszűnt annak, hogy sorkatonai szolgálatot visszaállítsák. Ráadásul munkaerőhiány van a társadalomban. Magam is híve lennék, egy normális sorkatonai szolgálatnak, meghagyva a hivatásos mellett, a szerződéses szegmenst is. Azonban ez ma irreális gondolat. Nem azért mert nem lehetne jó katonát faragni egy sorkatonából, mert lehet, egy megfelelő kiképzéssel. Hanem azért, mert a kiképzőtől, a laktanyán, felszerlésen, fegyveren át, a társadalmi akaratig, minden hiányzik hozzá.
Amit lehet és kell is megítélésem szerint, Azonnal drasztikusan emelni a katonák illetményén. Valamint eldönteni végre, mi az a létszám ami bizony kell és azt akkor fel is töltjük és megtartjuk, békeidőben is.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss and tonyo

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 179
119 667
113
Ez a 2015M fényöregedés/fakulás azért elég kemény:
20190912_tkkh1-4.jpg


Böröndin még jobban látszik:
20190912_tkkh1-3.jpg


Ezzel az erővel simán rendelhettünk volna angol MTP-anyagot is.

1000x658@cikk_01.jpg
Az konkrétan nem 15M :D Hanem régi reintexes ghurka multicam. Amit egyes főtisztek elkezdtek hordani pár éve és rászoktak :D Teljesen mások a foltok is.