A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
Ha nem segitenek a szerdzsok lakhatasaba szolgalati lakas formalyaban kitermelnek egy rakas zsakutca eletet vagy osszetortet... Vagy ido eliott lelep a java.../az elete felaldozasat a haza oltarant senki nem igy gondolja vagy kepzeli el.../
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
Szar a csaladi elet be viszi a munkahelyre... Mert a munkahely az elete... Haza csak latogatoba jar havi 1x2x hetvegere.... Jonhogy a hangulatra a munkakedvre is ranyomja a belyeget...nincs varazsutes egyik eletem masik eletem... /ha helyorseg kozelebe lenne csaladostol baratmostol lakhatasi lehetoseg biztositva kulon tudna valasztani mert a masik a harmadik is kulonvalasztjja a magan es a munkahelyi eletet../ fe igy nem lehet... Vannak gyerekek akiknek katona az apjuk azt a szomszed tobbet beszel a gyerekeivvel mint az apjuk... Pedig ma mar a nagy szomszedolas idoszakabol kinottunk reges reg... Johogy megy a odalkozas hogy a ni meg talal masikat...aki ot van vele a gyereknevelesbe csaldi eletbe...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
Az alberlet tamogatas is cak altisztol jar ami egy kibaszott nagy penzszivattyu.., ennyi erovel a MH tulajdonaba is lehetne az ingatlan mert tamogatasba tobszoroset fizeti ki mint amenmyibol sajatot epittetne sajat anyagbol ... Sokkal nagyobb hozzajarulassal.../meg ez a koltozkodesi tamogatas se jar ami a civileknek igen /ha sok km re arrebb vallal munkat..../
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
A rendorok jo resze is azert szeretne korzeti megbizott lenni mert ingyen van a lakas.../hiaba nem keres joval tobbet sot... De ingyen lakik.../ sporol olyan mintha alberleti dijjal tobbet keresne.../
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
Bele kell csak gondolni akinek egy havi vizetese egy havi alberlet tatan /ez a szerzodeses./ semmien tamogatast nem kap... /es nem akarom az altisztek tisztek tamogatasat megvonni mert a szerdzso nem kap.../csak azok tobbszoroset keresik... Egy szerzodesesnek meg ha alberletbe menne a teljes fizeteset alberletre kolrtene a rezsire mar nem is futna... Jo hogy nem marad.../a legmelyebb szegenyseg ennel mar csak a csives van aljabb /ezek a kilatasok ha nincs szolgalati lakas./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
Ott a baszott nagy bajomi laktanya is... Komplett katonavaros lehetne... Ellehetne adni kesobb felet lakasnak boltoknak kiadni stb... Aztnrohad szet...a honvedsegnek eleg lenne 3 epulet lakasokkal... A tobbit egy reszet eladni ingatlan befektetonek a masik reszet meg a honvedseg ertekesithetne lakas formalyaba vagy telek kent vagy berlakaskent...mennenek az eberek aranyarba vannak az ingatlanok./az a laktanya mar sohase lessz uzembe.../a tatait nem birjak feltolteni../kozmuves meg minden.//egy reszenek ertekesitesebol meg lehet finanszirozni a lakasok kialakitasat ha a munkalatok megkezdese utan ertekesitik nem elotte...kesobb meg megtobszorozik arukat azok az ingatlanok...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
20 perc busszal biciklivel is mert jobb az utvonal.… klapkatol../nem hogy veszteseges a mai ingatlan arak mellett meg boven nyereseges uzlet.../aki fent van nem latja mi van lent es mibol mit lehetne csinalni mert fentrol azt se latja minek mi az erteke mert csak a koltseget szamolja.../mikozben szamolhatna a profitot....ha lentre latna./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
A baji laktamya is egy hutlen kezelest minimum megerdemel a jovibe ha hagyjak vesszni... /penz termelo helyett penzegeto..../ a honvedseg is adhat ki ingatlant civilnek berbe es nagy parcellarol is ertekesithet kimeres utan maganszemelyynek... Nem kell eladni nagyba potomert ... Lehet kicsibe eladni jo oenzert. Aprankent gazdalkodva../csak fent nem ismernek madt csak mindent vagy semmit.../
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Se lakhatás, se pénz, plusz lehet, hogy a mai elvárásokhoz képes az "isten háta mögött" kell szolgálni. Mind ez párosul fizikai és szellemi elvárásokkal is.
És akkor pislognak, hogy nincs elég ember...? Nahát...

Azért sehol nem lesz a keresők felső harmadában a katona, de általában ezt olyan juttatások kompenzálják, mint egészségbiztosítás, leszerelés után ösztöndíj felsőoktatásban stb.Ennek alapjai hol vannak meg itthon? Az én figyelmem kerülte el vagy tényleg semmi sincs...?

Nem mindenféle nehezen átlátható pótlékokkal kellene ezt megoldani. Mennyi egy középfokú végzettségű átlagbére egy kvázi tökéletesen biztonságos munkát végző melósnak mondjuk sima raktárosként meg pultosként? Na, ha ez alatt van a bér jócskán a hivatásos állomány bérezése, akkor mi a frászra számítanak...? Csodára? Megint egy kis analógiával. Ez nehézgép vezetője mennyit tud összerakni? Na, akkor egy harckocsi vezetőnek vagy annak parancsnokának hol van a szintje? Egy sima lövésznek is valahol nettó 220-240 táján kellene lenni a fizunak, akkor talán menne is az ember. Ennyiből még előlépés esetén mission impossible előtakarékoskodni, még a duplájából sem lehet.

Ráadásul mivel az ember ebből relatíva hamar kiöregszik (40+ év felett az öregedés teszi a dolgát) olyan életpályát szükséges biztosítani, ami a rendszert elhagyva a civil pályán is alkalmassá teszi a leszerelt katonát. Ez azoknál, akik a műszaki vonalon voltak nem gond, hiszen aki ért a harckocsi vagy más nehézgép szervizeléshez az mást is meg tud tanulni. Na, de egy katona, aki mondjuk 17+ évig csak lövész volt, az mihez ért azon kívül...? Milyen egyéb, a civilek számára értékelhető skillje van? A APC/IFV sofőrje max. nehéz járművet tud vezetni, de ha jön az önvezető világ, akkor kb. 0 igény lesz egy idő után sofőrökre. (Ez már önmagában is gond lesz a civil szférának is...)

A lövész igen nagy szarban lesz, szerintem amúgy a rendőrséghez próbálják majd terelni őket járőrnek némi átképzés után. Sofőrök meg kevesebb kell majd a jövőben, de önvezetés csak a szállítás során játszik, a telephelyen belül maradnak a sofőrök, mert ott szükség lesz rájuk. meg valószínű jó ideig hiába az önvezetés, nem fogják megengedni a jogszabályok még sokáig, hogy felügyelet nélkül önvezessen a teherautó.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Nem tudja valaki, hogy van folyamatban rádiók beszerzése? Találtam egy sejtelmes cikket, ahol két európai országot említenek azok megnevezése nélkül. Ez a titkolózás pedig nagyon jellemző ránk.

https://www.armyrecognition.com/sep..._tactical_radios_to_two_european_nations.html
Én pont mostanában nézegettem ezeket (különösen 152/A-as típust). Olyan hordozható alternatívát néztem, amelyik beilleszthető a hálózatos környezetbe. Az IdZ elemei nekem az esetek 90%-ában túllövésnek tűnnek.
 
  • Tetszik
Reactions: ijasz

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 126
93
A rendorok jo resze is azert szeretne korzeti megbizott lenni mert ingyen van a lakas.../hiaba nem keres joval tobbet sot... De ingyen lakik.../ sporol olyan mintha alberleti dijjal tobbet keresne.../
A körzeti megbizotti bér az egyik legmagasabb a tiszthelyettesi beosztàsok között, csak szólok. 240-270k netto szolgàlati idötöl függöen. Azèrt mert egyszerre kellene bünügyes, közrendes és bünmegelözèsi munkàt végezni. Elmèletben olyan összetett munkàt szinte senki nem végez, mint egy kmb.Elméletileg...A többiben igazad van, a polgik adjàk az ingyen lakhatàst, csak legyen kmb a településen.