[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

R

rejsz felügyelő

Guest
  • Tetszik
Reactions: alfa74

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
A román hadseregben alapszintű dolgok hiányoznak. Ha a mali beavatkozásban részvételük körüli diskurzusukat figyelemmel kísérted, akkor ott elég kemény tények kerültek elő a seregük valós állapotáról!

Amúgy pedig a HIMARS az, ami hasznavehetetlen lényegében. Iszonyú pénzért kapnak minimáli számú precíziós fegyvert.



De nem fognak, mert ha erre is odafigyeltél volna, akkor a feljebb "texasi nyaklevesnek" nevezett amerikai beavatkozásban a texasi az az Exxon volt, amely cég bárkinek el akarta adni a gázt, elsősorban az ÖMV-nek, vagy ha másnak nem, hát a magyaroknak, míg a románok azért kapták a nyaklevest, mert hoztak egy törvény az öneállátásukról, miszerint a kitermelt gáz legalább felét belföldön kell értékesíteni. Na erre föl az Exxon leállította a befektetéseit, mi magyarok fenyegetni kezdtünk a ténnyel, hogy ha nincs Exxon gáz, akkor Putyintól kell vennünk bármi áron és az amerikaiak pedig beavatkoztak, hogy a román gázból Magyarország legyen független és az Exxon profitja általunk legyen garantálva a románok meg örüljenek, hogy letérdelhetnek az amerikai ambasszador elé, hogy ne kelljen már az elnöknek is foglalkozniuk velük személyesen, mint most, amikor az ország függetlenségéért kénytelen volt személyesen egy baseball sapkát adni!

A HIMARS preciziós/okosfegyver melyik része hasznavehetetlen? Az a része, hogy 70/300kmre repül az, hogy preciziós, USMCnél 70/300km sniper riflenek becézik, vagy az, hogy okos? Csak egy koordináta kell, meg, hogy a célpont híd, finomító, laktanya vagy tank, páncélos erő.
Hogy kevés avval is lehet vitatkozni. Én ha elkezdem felsorolni MO startégiai pontjatit, Paksi transzformátorállomástól, hidakon, finomítokon, katonai objekumokon át 54db ATACMS minden fontosra elég. Igazából pedig abból vettek keveset a "csak" 70kmes M30ból nem. És bár most nem téma ott van nekik az igencsak potens LAROM. Igaz az csak max 45kmet repül...

https://ukrainetoday.org/2019/08/20/ukraine-to-receive-gas-from-romania-scheme/

Romániának Moldova, Ukrajna és Bulgária felé is van vezetékük, nem csak felénk. Szó nincs arról, hogy csak nekünk lehetne eladni.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 920
11 569
113
A HIMARS preciziós/okosfegyver melyik része hasznavehetetlen? Az a része, hogy 70/300kmre repül az, hogy preciziós, USMCnél 70/300km sniper riflenek becézik, vagy az, hogy okos? Csak egy koordináta kell, meg, hogy a célpont híd, finomító, laktanya vagy tank, páncélos erő.
Hogy kevés avval is lehet vitatkozni. Én ha elkezdem felsorolni MO startégiai pontjatit, Paksi transzformátorállomástól, hidakon, finomítokon, katonai objekumokon át 54db ATACMS minden fontosra elég. Igazából pedig abból vettek keveset a "csak" 70kmes M30ból nem. És bár most nem téma ott van nekik az igencsak potens LAROM. Igaz az csak max 45kmet repül...

https://ukrainetoday.org/2019/08/20/ukraine-to-receive-gas-from-romania-scheme/

Romániának Moldova, Ukrajna és Bulgária felé is van vezetékük, nem csak felénk. Szó nincs arról, hogy csak nekünk lehetne eladni.
Teljesen egyetértve veled azzal egészítem ki, hogy időközben 18-ra csökkebtették az ATACMS és a kilővő számát, anyagi ok miatt. De ez késôbb természetesen bármikor bővíthető.
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Ha esetleg itt nem lett volna :D

Moldáv lap beszámolója szerint a román egy parazita állam

A Nyezaviszimaja Moldova című moldáv függetlenségpárti lap szerint Moldova expanzív célokat megfogalmazó szomszédja, Románia egy parazita államhoz hasonlítható, melynek lehetséges, hogy üt az órája a világrendszer átalakulásával.
A természetben 4100 parazita faj él – írja a cikk szerzője, Szvjatoszlav Mazur – ezek közös jellemzője, hogy egy gazdaállat vérét szívják, annak erőforrásait használják. Az államok között is vannak paraziták, amelyek mások vérét szopják, ellopják mások kultúráját, történelmét, ezek az államok hatalmasra növesztik potrohukat, mielőtt aztán végleg összeomlanának.
A Nyezaviszimaja Moldova szerint a parazita államok mintapéldánya Románia, amely a római kor örökségére építi állami és terjeszkedő identitásának alapjait. „Románia, ezen mesterségesen létrehozott parazita állam agresszív vezetése, becsapva a világ közvéleményét, arra törekszik, hogy elfoglalja a szuverén és tősgyökeres Moldova földjét, olyan földeket, melyek soha nem tartoztak hozzá.”
A románok el akarják lopni a moldovaiak kultúráját, történelmét, művészetét, nyelvét, mindezt románnak nevezve. El akarják törölni a föld színéről a moldáv népet, moldáv történelmet, moldáv nyelvet. Románia egy nagy blöff, egy parazita állam, amely Magyarország, Bulgária, Moldova ősi területeit kebelezte be, és ezeken élősködik – írja Mazur.
Románia csakis azért létezhet, mert külső hatalmak támogatják, maga Románia állam is külső erők jóvoltából, támogatásával születhetett meg a 19. század második felében. Ez lehet a veszte is, mert a korábbi világrendszer közelgő összeomlásával Románia léte is veszélybe kerülhet – írja a moldovai lap. Moldovai politikai elemző: “Romániának el kell tűnnie a világ térképéről” A Moldovai Köztársaság parlamentjének volt képviselője, a jelenleg politikai elemző Andrej Szafonov az orosz nyelvű nr2.ru portálon azt írta másfél héttel ezelőtt, hogy „Romániának el kell tűnnie a világ térképéről”, ez lévén az egyetlen megoldás a román expanzionizmus megállítására. Szafonov megemlíti, hogy Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei Csernovicban fognak találkozni a moldovai–transzdnyeszteri konfliktus kérdésének megvitatására, a helyet nem véletlenül választva ki, hanem azért, mert Romániának Észak-Bukovinára vonatkozó területi követelései vannak. Szafonov azt mondja, a találkozó ideális alkalom lehetne arra, hogy Oroszország és Ukrajna koordinálják a román expanzionizmus visszaszorítására irányuló erőfeszítéseiket.
„Szembe kell néznünk a valósággal. A román expanzionizmussal szemben nem lehet félmegoldásokkal kiállni. Még ha Oroszországnak és Ukrajnának közösek is lesznek az álláspontjaik, nehéz meggátolni Ion Antonescu utódainak expanziós tendenciáit. Románia minden politikai rezsimje agresszív diplomáciai tevékenységet folytatott, mely expanzióért és sovinizmusért küzdött. Másodsorban Romániának erős és befolyásos szövetségesei vannak, mint például az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO”, írja Szafonov, megoldást is javasolva a románkérdésre.
„Nyíltan ki kell mondanunk: az egyetlen mód egyszer és mindenkorra megszabadulni a román veszélytől az a román állam létezésének megszűnése és eltűnése a világ politikai térképéről”.
Szafonov álláspontja szerint Románia térképről való eltűnéséhez együtt kell működniük mindazoknak az államoknak, melyek szenvedtek az oláhok miatt, vagyis Magyarországnak, Bulgáriának, Szerbiának, Ukrajnának, Oroszországnak és a Moldovai Köztársaságnak.
Magyarország megkapná az erdélyi történelmi területeket, a Moldovai Köztársaság egyesülne a román Moldvával, Ukrajna és Oroszország pedig átvenné ezen ország kisebbségek által lakott területeit, Dobrudzsa a bolgárokhoz kerülne vissza stb. Romániát Vlachiára kellene szűkíteni, véli Szafonov, esetleg királysággá válva.
Andrej Szafonov moldovai parlamenti képviselő volt a Szovjetunió idejében és aztán 1994-ig a Moldovai Köztársaság parlamentjében. 1992-től a tiraszpoli szeparatista rendszer egyik ideológusává vált. (Orosz Világ – Kolozsváros – Brassó Infó – Romániai Sajtófigyelő nyomán)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 518
113
Ha esetleg itt nem lett volna :D

Moldáv lap beszámolója szerint a román egy parazita állam

A Nyezaviszimaja Moldova című moldáv függetlenségpárti lap szerint Moldova expanzív célokat megfogalmazó szomszédja, Románia egy parazita államhoz hasonlítható, melynek lehetséges, hogy üt az órája a világrendszer átalakulásával.
A természetben 4100 parazita faj él – írja a cikk szerzője, Szvjatoszlav Mazur – ezek közös jellemzője, hogy egy gazdaállat vérét szívják, annak erőforrásait használják. Az államok között is vannak paraziták, amelyek mások vérét szopják, ellopják mások kultúráját, történelmét, ezek az államok hatalmasra növesztik potrohukat, mielőtt aztán végleg összeomlanának.
A Nyezaviszimaja Moldova szerint a parazita államok mintapéldánya Románia, amely a római kor örökségére építi állami és terjeszkedő identitásának alapjait. „Románia, ezen mesterségesen létrehozott parazita állam agresszív vezetése, becsapva a világ közvéleményét, arra törekszik, hogy elfoglalja a szuverén és tősgyökeres Moldova földjét, olyan földeket, melyek soha nem tartoztak hozzá.”
A románok el akarják lopni a moldovaiak kultúráját, történelmét, művészetét, nyelvét, mindezt románnak nevezve. El akarják törölni a föld színéről a moldáv népet, moldáv történelmet, moldáv nyelvet. Románia egy nagy blöff, egy parazita állam, amely Magyarország, Bulgária, Moldova ősi területeit kebelezte be, és ezeken élősködik – írja Mazur.
Románia csakis azért létezhet, mert külső hatalmak támogatják, maga Románia állam is külső erők jóvoltából, támogatásával születhetett meg a 19. század második felében. Ez lehet a veszte is, mert a korábbi világrendszer közelgő összeomlásával Románia léte is veszélybe kerülhet – írja a moldovai lap. Moldovai politikai elemző: “Romániának el kell tűnnie a világ térképéről” A Moldovai Köztársaság parlamentjének volt képviselője, a jelenleg politikai elemző Andrej Szafonov az orosz nyelvű nr2.ru portálon azt írta másfél héttel ezelőtt, hogy „Romániának el kell tűnnie a világ térképéről”, ez lévén az egyetlen megoldás a román expanzionizmus megállítására. Szafonov megemlíti, hogy Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei Csernovicban fognak találkozni a moldovai–transzdnyeszteri konfliktus kérdésének megvitatására, a helyet nem véletlenül választva ki, hanem azért, mert Romániának Észak-Bukovinára vonatkozó területi követelései vannak. Szafonov azt mondja, a találkozó ideális alkalom lehetne arra, hogy Oroszország és Ukrajna koordinálják a román expanzionizmus visszaszorítására irányuló erőfeszítéseiket.
„Szembe kell néznünk a valósággal. A román expanzionizmussal szemben nem lehet félmegoldásokkal kiállni. Még ha Oroszországnak és Ukrajnának közösek is lesznek az álláspontjaik, nehéz meggátolni Ion Antonescu utódainak expanziós tendenciáit. Románia minden politikai rezsimje agresszív diplomáciai tevékenységet folytatott, mely expanzióért és sovinizmusért küzdött. Másodsorban Romániának erős és befolyásos szövetségesei vannak, mint például az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO”, írja Szafonov, megoldást is javasolva a románkérdésre.
„Nyíltan ki kell mondanunk: az egyetlen mód egyszer és mindenkorra megszabadulni a román veszélytől az a román állam létezésének megszűnése és eltűnése a világ politikai térképéről”.
Szafonov álláspontja szerint Románia térképről való eltűnéséhez együtt kell működniük mindazoknak az államoknak, melyek szenvedtek az oláhok miatt, vagyis Magyarországnak, Bulgáriának, Szerbiának, Ukrajnának, Oroszországnak és a Moldovai Köztársaságnak.
Magyarország megkapná az erdélyi történelmi területeket, a Moldovai Köztársaság egyesülne a román Moldvával, Ukrajna és Oroszország pedig átvenné ezen ország kisebbségek által lakott területeit, Dobrudzsa a bolgárokhoz kerülne vissza stb. Romániát Vlachiára kellene szűkíteni, véli Szafonov, esetleg királysággá válva.
Andrej Szafonov moldovai parlamenti képviselő volt a Szovjetunió idejében és aztán 1994-ig a Moldovai Köztársaság parlamentjében. 1992-től a tiraszpoli szeparatista rendszer egyik ideológusává vált. (Orosz Világ – Kolozsváros – Brassó Infó – Romániai Sajtófigyelő nyomán)



Andrej az új barátom.:D
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
8x8-as APC-ből sosem elég. A Piranha üzlet után is vannak álmaik.
saur-boxer-...jpg
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
A román sajtó szerint egy román focista nyerte az idei Puskás-díjat

A „félreértésre” az adhatott okot, hogy Zsóri Dániel Nagyváradon látta meg a napvilágot, majd pedig az Arad megyei Simonyifalván nőtt fel.
Azt már eddig is tudtuk, hogy a románok valamit nagyon kompenzálni akarnak, a történelmük és a jelenük is elsősorban a kisebbségi komplexusuk megéléséről szól, a legújabb akciójuk azonban még a tapasztalt románismerőket is meglephette. Történt ugyanis, hogy a román sajtó úgy interpretálta a tegnap esti FIFA-gálát, hogy az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat

egy román labdarúgó nyerte meg.

A Gazeta Sporturiror című román sportújság a Facebookon osztott meg egy Zsóri Dánielt ábrázoló képet, melyet az „Egy román nyerte a Puskás-díjat” felirattal láttak el.
70612460_10157780122304379_2845908788471398400_n.jpg


 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
MSPI: ismét kudarcot vallott Románia akadálygördítési kísérlete

Másodszor is pert vesztett Románia az Európai Unió Bíróságán a Minority SafePack Innitiative (MSPI) európai kisebbségvédelmi kezdeményezés miatt – üdvözölte az EU-s bíróság ítéletét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közleményben. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint, amit az őshonos kisebbségek szeretnének Kelet-Európában, az semmivel sem különb annál, ami bevett szokás a Nyugaton. „Közel 1,3 millió magyar él Romániában. Mindannyian építjük ezt az országot: munkánkkal, gondolatainkkal, adóinkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy a dolgaink jobban menjenek. Nem vagyunk senki ellensége: nem elvenni akarunk, hanem közösen építkezni. Mi is egy jobb országban akarunk élni, jó államban és jogállamban, ahol nemcsak a polgár tiszteli a jogot, hanem az állam is tiszteli polgárait, kisebbségi közösségeit” – idézte a kommüniké a szövetségi elnököt.
Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, az európai szintű aláírásgyűjtést koordináló őshonos európai nemzetiségek konföderációjának (FUEN) elnöke a Facebook-on értékelte a döntést. „A román állam mindent megpróbált, hogy keresztbe tegyen a Minority SafePack kezdeményezésnek. Belénk akartak rúgni, de öngólt rúgtak helyette” – írta. - a Maszol.ro portálról
71622864_23843841787510747_380637954734817280_n.png.jpg

„A sorozatban elvesztett perek után Romániának komolyan meg kell fontolnia, hogy mi az érdeke: elszigetelődik Európában a kisebbségi kérdés európai szintű rendezésének elutasításával vagy pedig ezentúl támogatóan áll a kérdéshez, és elfogadja azt, hogy sem a többség, sem az államok nem veszítenek azzal, ha az EU intézkedéseket hoz a kisebbségi nyelvek és kultúrák védelmében. Nagy elégtétel számunkra, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése ismét minket igazolt” – foogalmazott az EP-képviselő.
Az Európai Bizottság 2013-ban elutasította a Minority SafePack bejegyzését, a kezdeményező bizottság ezt követően fordult az EU Bíróságához, amely végül 2017 elején a kezdeményezőknek adott igazat. Ezt követően megegyezés született az EB és a kezdeményezők között, majd beindulhatott az azóta sikeres aláírásgyűjtés. Románia már akkor kísérletet tett arra, hogy meggátolja az európai kisebbségek azon törekvését, hogy európai szinten szavatolják jogaikat, és az Európai Bizottság oldalán szállt be a vesztes perbe.
A Minority SafePack kezdeményezést támogató 1 128 385 hitelesített aláírást a kezdeményezők december 3-án nyújtják át az Európai Bizottságnak. Ezen az eseményen az RMDSZ küldöttsége Kelemen Hunor szövetségi elnök vezetésével fog részt venni. A FUEN november elejéig véglegesíti a kezdeményezés alapján nemzetközi szakértők által összeállított jogszabálytervezeteket, amelyeket az aláírásokkal együtt fognak benyújtani. A leadást követően az Európai Bizottságnak három hónapja lesz állást foglalni a kezdeményezéssel kapcsolatban. - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/bel...ot-vallott-romania-akadalygorditesi-kiserlete
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and szuvorov

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
A román sajtó szerint egy román focista nyerte az idei Puskás-díjat

A „félreértésre” az adhatott okot, hogy Zsóri Dániel Nagyváradon látta meg a napvilágot, majd pedig az Arad megyei Simonyifalván nőtt fel.
Azt már eddig is tudtuk, hogy a románok valamit nagyon kompenzálni akarnak, a történelmük és a jelenük is elsősorban a kisebbségi komplexusuk megéléséről szól, a legújabb akciójuk azonban még a tapasztalt románismerőket is meglephette. Történt ugyanis, hogy a román sajtó úgy interpretálta a tegnap esti FIFA-gálát, hogy az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat

egy román labdarúgó nyerte meg.

A Gazeta Sporturiror című román sportújság a Facebookon osztott meg egy Zsóri Dánielt ábrázoló képet, melyet az „Egy román nyerte a Puskás-díjat” felirattal láttak el.
70612460_10157780122304379_2845908788471398400_n.jpg


Ja román b.meg! Így kell ellopni a történelmet és mindent , de már tőlük ezt megszoktattuk!

ecf0966bb454b17d74558cf70a3350c4.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Hoppácska
Trump küld nekünk román gázt! :)

"Adócsökkentést irányoz elő és növelné Románia vonzerejét a befektetők számára az a szakminisztériumi indítvány, amely a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő törvényen változtatna. Elemzők már korábban jelezték, hogy Bukarest engedni fog az Egyesült Államok nyomásának

Orbán Viktor miniszterelnök májusban a romániai fekete-tengeri gázkészlet kitermelésének elindítását sürgette Donald Trumpnál annak érdekében, hogy alternatívát biztosítson az orosz gázzal szemben.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt, miután tavaly magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román–magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/bukaresti-ajandek-washingtonnak-7329560/

Ha elintézik, akkor kicsengetjük az amcsi fegyverekért a zsét.
A románok meg duplán szívnak. Lenyúljuk a gázukat, pluszban még fegyverkezünk is és mindezt az USA legnagyobb örömére!!!
:p:p:p
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Hoppácska
Trump küld nekünk román gázt! :)

"Adócsökkentést irányoz elő és növelné Románia vonzerejét a befektetők számára az a szakminisztériumi indítvány, amely a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő törvényen változtatna. Elemzők már korábban jelezték, hogy Bukarest engedni fog az Egyesült Államok nyomásának

Orbán Viktor miniszterelnök májusban a romániai fekete-tengeri gázkészlet kitermelésének elindítását sürgette Donald Trumpnál annak érdekében, hogy alternatívát biztosítson az orosz gázzal szemben.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt, miután tavaly magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román–magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/bukaresti-ajandek-washingtonnak-7329560/

Ha elintézik, akkor kicsengetjük az amcsi fegyverekért a zsét.
A románok meg duplán szívnak. Lenyúljuk a gázukat, pluszban még fegyverkezünk is és mindezt az USA legnagyobb örömére!!!
:p:p:p
Ennél a vezetéknél, mintha az osztrákoknak is lenne érdekeltsége vagy rosszul tudom? Talán pont náluk végződne, nem? Segíts, ha ez nem igaz.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Ennél a vezetéknél, mintha az osztrákoknak is lenne érdekeltsége vagy rosszul tudom? Talán pont náluk végződne, nem? Segíts, ha ez nem igaz.
Jól sejted, az OMV is benne van.

"Az osztrák OMV Petrom olajtársaság júliusban a távirati iroda beszámolója szerint még azt közölte, hogy a romániai jogi környezet továbbra sem teszi lehetővé, hogy a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről döntsenek, de jelezték: továbbra is érdekeltek a projektben, és tárgyalnak a hatóságokkal.

A vállalat a Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő földgáz kitermelését az amerikai ExxonMobillal közösen kellene felszínre hozniuk. "

Hogy hol lesz elosztva a gáz, nálunk vagy az osztrákoknál az még kérdéses, de mivel az osztrák elosztóközpontban jelentős ruszki részesedés van, nem lenne meglepetés ha az amcsik a magyarországi elosztást favorizálnák.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and Schurrer

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Jól sejted, az OMV is benne van.

"Az osztrák OMV Petrom olajtársaság júliusban a távirati iroda beszámolója szerint még azt közölte, hogy a romániai jogi környezet továbbra sem teszi lehetővé, hogy a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről döntsenek, de jelezték: továbbra is érdekeltek a projektben, és tárgyalnak a hatóságokkal.

A vállalat a Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő földgáz kitermelését az amerikai ExxonMobillal közösen kellene felszínre hozniuk. "

Hogy hol lesz elosztva a gáz, nálunk vagy az osztrákoknál az még kérdéses, de mivel az osztrák elosztóközpontban jelentős ruszki részesedés van, nem lenne meglepetés ha az amcsik a magyarországi elosztást favorizálnák.
Köszi a választ!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Ahogy én latom.

Az idei esedékes orosz-magyar gázszállítási megállapodás nagyon felizgatta az USAt.
Ki akarják szorítani az oroszokat a Kelet-Európai gázpiacról. Első lépésben érezhetően csökkenteni a befolyásuk és ezért sok engedményre képesek.
A lengyelek, baltiak és részben az ukránok annyira akarnak szabadulni az oroszoktól, hogy belementek a drágább amcsi gáz vásárlásába.

A magyar-szlovak, bolgár piac még nyitott. A románok itt nem játszanak, mert önellátóak. Azaz nagyon is, mert tőlük lehetne ellátni a fenti három országot. (nálunk az amcsi gáz az ára miatt nem jatszik, nem vagyunk annyira hülyék mint északi barátaink)
Amerikai és osztrák cég (omv) szerzett jogot a fekete tengeri román gáz kitermelésére. Viszont a romanok a buli közben meggondolták magukat (ilyet még sosem csináltak:D) és különadóval sújtották volna az exportra történő gazkitermelést. Így megdöglött a buli, Idén kötnénk újra hosszú távú orosz gázszerződést alternatív beszerzési lehetőség hiányában. Már qrvára jönne Putyin, lassan itt az év vége.

Az USA lépett. Lecsukatta a román kormánypárt vezetőjét, hirtelen korrupt lett.:p
A többiek belátták, hogy rossz a törvény és a mai hirek alapján módositanák. Igy már megérné exportra kitermelni. Ami egyelőre csak hozzánk jöhet. (akarnak egy bolgár leágazáat is)

Mi le is kötöttük a teljes szállitási kapacitásra a jogot több évre előre. (most ebben is volt vmi román xarkeverés, hogy utólag visszavonták a szerződést, de mintha ez rendeződött volna. Sztem öt év sittet az új román miniszterelnökasszony nem kockáztat,. :))

Viszont mi is kavartunk! :rolleyes:
Elvileg úgy volt, hogy mi csak szállítjuk a román gázt és majd az osztrákok osztják el. Még nyerettek is EU pénzből gázvezeték kiépítést az osztrákok velünk, hogy a Dunántúlon az új vezetékben full kapacitással nyomassuk át nekik a gazt, ők majd elosztják és a hasznot bezsebelik.

De mi nem szeretnénk koltségbe verni az EUt, hisz már a határkerítést sem tudták finanszírozni.. Ezért inkább építettünk gázelosztóközpontot. Így nem csak saját használatra, hanem egy kis extra bizniszre is marad nálunk román gáz. Ezt az osztrákokat megkerülve el tudjuk passzolni Szlovákia és Szerbia felé. Ha nagyon megszorulnak az ukránok és jók lesznek oda ia juthat. :)
Sőt az osztrákok is vehetnek szlovák közvetítéssel. Jó igy egy kicsit nekik drágább lesz, de ott a hasznuk a kitermelésben, úgyhogy ne sírjanak.

Elvileg a magyar elosztás az USAnak sem fáj, mert az osztrák gázelosztóközpontban jelentős orosz érdekeltség van. Viszont a cél éppen az oroszok kiszorítása volt és osztrák gázeloaztással így gellert kapna. A magyar elosztóközpont viszont oroszmentes övezet.

Hogy Putyin ehhez mit fog szólni azt nemtom.......de jó okunk van egy tuti bizniszben reménykedni, ami lokálisan még egy kis befolyáaerősödést is hozhat és az USA is elégedett lesz.

Ha ezt megcsinálják az nagy húzás lesz!!!