A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 416
46 261
113
Ez egy másik BW gyakorlat, ahol kimondottan nem kiépített (értesd kibetonozott) átkelőknél raktak át a folyón csapatokat.
Igenjól látszik, hogy a túloldalra igenis szükség van műszaki járművekre. Még akár az első (átúszó) hullámban is, mert egy lazább talajt pillanatok alatt szétkaphatnak még a lánctalpasok is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 333
76 975
113
Ez egy másik BW gyakorlat, ahol kimondottan nem kiépített (értesd kibetonozott) átkelőknél raktak át a folyón csapatokat.
Igenjól látszik, hogy a túloldalra igenis szükség van műszaki járművekre. Még akár az első (átúszó) hullámban is, mert egy lazább talajt pillanatok alatt szétkaphatnak még a lánctalpasok is.

Némá!Ezek pontonoznak!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 416
46 261
113
Szép kis film.De pont az hiányzik róla,mit von Dudi hiányol.A vizhez illetve vzből kivezető rámpák kialakitása.Mert olyan partszakaszt kell kerseni,ami megfelel a harcjárművek terepleküzdő képességének,vagy ki kell annak megfelelőt alakitani.Viszont Mo eléggé sűrűn lakott,és a falvakhoz általában tartozott révhely,illetve olyan marhacsorda itató/fürdető partszakasz ami külnösebb müszaki beavatkozás nélkül alkalmas partváltásra.És a természet maga is kialakit olyan fövenyes partszakaszokat,amik alkalmasak ilyen mveletekre.
A marhaitatókat nagyon gyorsan felejtsd el! Személyes tapasztalatból mondom. Fiatal :rolleyes: koromban rendszeres nyári vízitúrázásaim egyik komoly tanulsága volt ez.
A marhák "feldagasztják" a partot. Egyszer egy olyan lapályok keresztül kellett a parton feljebb lévő táborunkhoz eljutnunk, amit itatónak használnak. Egy kb. 50-60m-es távolságot több mint negyed óra alatt tettünk meg. Combközépig süllyedtünk a dágványba.
Az úszóképesség szerintem azért fontos, mert a folyószakaszok elképesztően változatosak. A hazai pálya előnyét kihasználva szerintem rengeteg olyan helyet lehet találni, amielyik minimális átalakítással alkalmassá tehető átkelésre. Ráadásul ha ez a nem közvetlenül település határában van, akkor nehezebben felderíthető.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 043
73 540
113
Csak nekem új, hogy ott villog az árcédula? 100 milliárd forint kb a 44 harckocsi meg a 24 PZH 2000 + a 12 A4 + 13 logisztikai jármű(+extrák)?

"Die Lieferungen beginnen 2021 und dauern bis 2025. / Delivery begins in 2021 and will be completed in 2025."

Nem úgy volt eddig hogy 2023-tól? Vagy keverem a Puma helikopterekkel?
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 333
76 975
113
Ez így van, de mennyi ideig! ;)
Meg érdemes megnézni, hogy a Bergepanzer mindig az első, ami átmegy, és onnantól folyamatosan szükség van rá. Hol rendbe rakja a rámpát, hol vontatja a szétcsapott rámpán az elakadt járműveket. 47. perctől érdemes figyelemmel követni az eseményeket.

Mivel viszel át egy műszaki páncélost(nem munkagépet!!!)ami nem ponton?Még mindig ott tartunk,hogy csak itt tudsz úszni is szóval hol is az előny?
Nem érzed a paradoxont?Egy pontonos videóval érvelsz az úszás mellett.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 416
46 261
113
Mivel viszel át egy műszaki páncélost(nem munkagépet!!!)ami nem ponton?Még mindig ott tartunk,hogy csak itt tudsz úszni is szóval hol is az előny?
Nem érzed a paradoxont?Egy pontonos videóval érvelsz az úszás mellett.
Szerinted az AACE mi, ha nem műszaki páncélos? Saját ködgránátvetővel, Ballisztikai és akna elleni védelemmel. Meg pozitív nyomású kabinnal. Úszóképesen?
 

Kishuszár

Active Member
2019. június 19.
108
242
43
Majd a román úszik helyettünk :hadonaszos:
úszóképesség helyett inkább fektessünk a tüzérségbe (rakéta + löveges). Az feltart egy átkelést és minket is biztosít.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 043
73 540
113
Közbeszerzési értesítőből:

2019/S 188-458423
Tüzér optikai eszközök beszerzése

1. rk.: Nagytávolságú, hőkamerás felderítő és bemérő állomás 2 +1 készlet
2. rk.: Hőkamerás felderítő és bemérő műszer 10 + 4 készlet
Lézeres felderítő és bemérő műszer 18 + 12 készlet

A szerződés(ek) végleges összértéke: 787 220 000,00 HUF

A beérkezett ajánlatok száma: 1

A nyertes gazdasági szereplő neve és címe
DEFCON Systems Ipari és Kereskedelmi Kft.
Rétkerülő út 20.
1112 Budapest
Magyarország
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 416
46 261
113
Ha az APC-d nem tud partot fogni akkor a munkagép hogy fog?
Olyan helyen felesleges átkelést indítani, ahol már a vízből sem tudsz kijönni. Az úszóképes buldózernek ott van szerepe, ahol - ahogy te is írtad - a növényzet akadályozná a föveny elhagyását, vagy mondjuk egy 1-1,5m-es laza partfal különben megakadályozná a parti sáv elhagyását.
A teljes folyószakasz ellenőrzése lehetetlen.
Ha a nyilvánvaló árkelési pontokat levédik, akkor hogy tudsz átkelni? Nem olyan helyen kell megpróbálni, ahol nem, vagy kevésbé számítanak rá?
Ideális esetben a lövészek mellett harckocsikat is át kell vinned. Ha túl mély a víz a "snorkel kit"-ekhez, akkor kompolnod kell őket. De mennyivel gyorsítja meg a dolgokat, ha a zászlóaljaknak csak a felét kell kompokkal átvinned, a többi önerőből megoldja?
Mert szerintem legalább duplájára, de inkább triplájára gyorsítja a műveletet.
Ha pedig az elsők közt át tudsz küldeni egy úszó buldózert, ő már régen megkezdte a munkát a túlparton, mire a ponton kompokat összerakják. Ha a Bergepanzerre akarod bízni a dolgot akkor az csak 20-30 perccel később tud munkához látni, mire az első komppal átviszik.
Ilyenkor már az önjáró kompok megkezdhetik a a nem uszóképes harci technikák átszállitását is.És meg lehet kezdeni egy hadihid épitését is,ha szükséges.Szóval hadihidra,hadikompra,PTSz jellegű járművekre akkor is szükség van,ha a harcjárműveid maguk úszóképesek.De ezek a járművek nem túl jol védettek,harcászatilag korántsem olyan mozgékonyak,mint a rendes harcjárművek
Ezzel egyetértek, ugyanakkor ne felejtsd el, hogy ugyan a jelenlegi pontonjaink neccesen elbírják a Leopardokat, de nem hídként összekapcsolva.
Legutóbb azt találtam, hogy nagyobb a teherbírásuk kompként, mint pontonhíddá összeépítve, és hídként már nem bírják el a Leokat. (Ha erről valakinek van frissebb infója, szóljon!)
Tehát ha már átmentek a Leo-k, akkor összerakhatod a hidat, de addig meg ingázni kell.
/Vagy új pontonokra is kell költeni :rolleyes:/
A folyó ugyebár természetes műszaki zárként működik. Ahol létfontosságú a gyors átkelés, mint minden műszaki zár esetén.
Mivel mi nem rendelkezünk olyan méretű légimozgékony erőkkel, - mint a németek - így nem tudjuk a mélységi biztosítást olyan szinten megoldani.
Náluk áddobják az ejtőernyősöket Wieselestül, és a nehéztechnikát ráérnek szépen "lazába" átkompolgatni.
Nekünk viszont szerintem mindenképpen fenn kell tartani az úszóképességet (vagy annak lehetőségét) a járműveink egy jelentős részénél.
 

Whyper

New Member
2018. július 20.
9
20
3
Majd a román úszik helyettünk :hadonaszos:
úszóképesség helyett inkább fektessünk a tüzérségbe (rakéta + löveges). Az feltart egy átkelést és minket is biztosít.
Hát...végülis a történelmünk során többször előfordult az a taktika, hogy területet engedtünk át a benyomulóknak....., talán ez nem is ördögtől való, hiszen egy nagyobb folyó, mely megfelelő erővel, eszközökkel jól védhető természetes akadály. Viszont ezt szerintem csak úgy érdemes elméleti síkon is elképzelni - szintén a történelmi múltra hagyatkozva - , hogy vannak gyorsan mozgó egységek, melyek bárhol át tudnak kelni, és az ellenség hátában akciókat végrehajtani....talán, ezért lehet hasznos egy ilyen képesség megléte.
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
Ukrajna keleti részén, a Dnyepertől keletre főleg és a Krímben tózse, teljességgel értelmezhetetlen az "ukrán" mint nép, ui, annyira vegyesek a családok, hogy szétválasztani,kizárólagosan ukránként, oroszként, tatárként stb, nyilvántartani, megnevezni, rámondani, na őőőőőők azok, a mese kategória.
Az oroszok domináltak, nyelvben, etnikailag is így keveredtek már a cári időktől kezdve. Ezt egy csapásra megváltoztatni, nem lehet, a wikipédia szabadon szerkeszthető zagyvaságait csak az hiszi el aki nem járt még a keleti szomszédban.

A "domináltak a cári időktől" az erős túlzás. Még a mai kelet-Ukrajnában sem. Az igaz, hogy évszázadok óta élnek arra oroszok de a mai Ukrajna teljes területén "csak" a lakosság 7-8 százaléka volt orosz a 30-as évekig, utána nőtt meg a számuk ('89-ben a csúcs, cirka 23%). Lásd Krím, a 30% "szaladt fel" 70 %-ra, vagy a Baltikum azol a cári idők pár százaléknyi orosza "szaladt fel" 20-30 százalékra a szovjet idők végére,

Egyébként erről ezek az emberek ma 2019-ben nem tehetnek, nekik az az otthonuk. Csak azért a jelent ne vetítsük vissza a múltba...

Más: A hétvégét Milánóban töltöttem, érdekes látvány volt hogy a belváros több pontján járőrözgetett az olasz hadsereg. Senkit nem zavart és még jól is nézett ki...
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
Ja persze mi nem is létezünk.. csak még nem tudjuk...

A történelem nagy mókamester.

A hódoltság hajnalán, a 16. század elején ugyanannyi, de inkább több ember beszélte a magyart mint az angolt az egész BOLYGÓN. Aztán mi mentünk a levesbe, annak örültünk, hogy nem írtottak ki minket teljesen, a szigetlakók nép meg kirajzottak és meghódították a világot.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Olyan helyen felesleges átkelést indítani, ahol már a vízből sem tudsz kijönni. Az úszóképes buldózernek ott van szerepe, ahol - ahogy te is írtad - a növényzet akadályozná a föveny elhagyását, vagy mondjuk egy 1-1,5m-es laza partfal különben megakadályozná a parti sáv elhagyását.
A teljes folyószakasz ellenőrzése lehetetlen.
Ha a nyilvánvaló árkelési pontokat levédik, akkor hogy tudsz átkelni? Nem olyan helyen kell megpróbálni, ahol nem, vagy kevésbé számítanak rá?
Ideális esetben a lövészek mellett harckocsikat is át kell vinned. Ha túl mély a víz a "snorkel kit"-ekhez, akkor kompolnod kell őket. De mennyivel gyorsítja meg a dolgokat, ha a zászlóaljaknak csak a felét kell kompokkal átvinned, a többi önerőből megoldja?
Mert szerintem legalább duplájára, de inkább triplájára gyorsítja a műveletet.
Ha pedig az elsők közt át tudsz küldeni egy úszó buldózert, ő már régen megkezdte a munkát a túlparton, mire a ponton kompokat összerakják. Ha a Bergepanzerre akarod bízni a dolgot akkor az csak 20-30 perccel később tud munkához látni, mire az első komppal átviszik.

Ezzel egyetértek, ugyanakkor ne felejtsd el, hogy ugyan a jelenlegi pontonjaink neccesen elbírják a Leopardokat, de nem hídként összekapcsolva.
Legutóbb azt találtam, hogy nagyobb a teherbírásuk kompként, mint pontonhíddá összeépítve, és hídként már nem bírják el a Leokat. (Ha erről valakinek van frissebb infója, szóljon!)
Tehát ha már átmentek a Leo-k, akkor összerakhatod a hidat, de addig meg ingázni kell.
/Vagy új pontonokra is kell költeni :rolleyes:/
A folyó ugyebár természetes műszaki zárként működik. Ahol létfontosságú a gyors átkelés, mint minden műszaki zár esetén.
Mivel mi nem rendelkezünk olyan méretű légimozgékony erőkkel, - mint a németek - így nem tudjuk a mélységi biztosítást olyan szinten megoldani.
Náluk áddobják az ejtőernyősöket Wieselestül, és a nehéztechnikát ráérnek szépen "lazába" átkompolgatni.
Nekünk viszont szerintem mindenképpen fenn kell tartani az úszóképességet (vagy annak lehetőségét) a járműveink egy jelentős részénél.
Itt jön az,hogy ha veszünk Leo2eket,ahoz bizony kell venni hk-szállitót,önjáró kompot,rohamhidat,müszaki utász,müszaki mentő páncélost,és még olyan hadihid készleteket is,amik elbirják.Még csak nem is egyfélét,és nem is egy készletet.
Légifelderités,csapatfelderités illetve Dudiék felderitő üzemmódban átnézik a tulpartot,és felmérik az átkelésre alkalmas terepszakaszokat.Hazai terepen ezt mondjuk illik előre felmérni békeidőben,de a szomszédos országokban is meg lehet ezt csinálni,némi viziturizmussal.Az ellen csapatainak mozgását,képességeit meg a felderitésnek alapbol figyelemmel kell kisérnie-a vakvilágba folyamátkelést kezdeni igencsak necces dolog.
Ha egy úszoképes harcjárm család van rendszeresitve,ami felőleli egy kisebb harccsoport minden szükséges elemét(beleértve egy minimális kisérő logisztikát is),akkor lehet több kisebb átkelési pontot kialakitani,és igy elfedni a súlypontot,biztositási övet létrehozni a nehéz technika átkelési pontja körül,illetve széthúzni az ellen erőit.
Viszont itt jön az,hogy a mi épülgető minihaderőnk egyszeren olyan kicsi lesz,hogy az már végletesen behatárolja a lehetőségeit még országvédelmi helyzetben is.Ha ezt viziakadály leküzdő képességre vetitem,kényszerüségből széthúzott hadrendben az egymástol elkülönlve tevékenykedő harccsoportoknak csak nem úszóképes technika esetén olyan iszonyú mennyiségű átkelőeszkzre lenne szükségük az önálló manőverképesség megtartásához,hogy az már akadályozza magukat a harccsoportokat is a manőverezésben,a harcban.