A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43

Sajnos nekünk szerintem nincs időnk éveket várni, de meggyőződésem, hogy izraeli technikában is elsődleges szempont a biztonság. Viszont szerintem a mostani Eitan is , megfelelne nekünk. Nem tudom, biztonság terén és árban hol van, szerintem egy Boxer kategória. Egy szó, mint száz: én alapból kizárom - lehet, hogy tévedek : Pandur 2, Piranha, Terex és a dél- koreai csodát sem tartom valószínűnek. Ha a láncos IFV KF41-es lesz, akkor Boxer jöhet hozzá, ha Puma, na ahhoz, jöhetnek a török csodák is vagy az Eitan. A Patriat most hagyjuk. Szerintem 1-2 APC egyáltalán nem rosszabb nála.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Sajnos nekünk szerintem nincs időnk éveket várni, de meggyőződésem, hogy izraeli technikában is elsődleges szempont a biztonság. Viszont szerintem a mostani Eitan is , megfelelne nekünk. Nem tudom, biztonság terén és árban hol van, szerintem egy Boxer kategória. Egy szó, mint száz: én alapból kizárom - lehet, hogy tévedek : Pandur 2, Piranha, Terex és a dél- koreai csodát sem tartom valószínűnek. Ha a láncos IFV KF41-es lesz, akkor Boxer jöhet hozzá, ha Puma, na ahhoz, jöhetnek a török csodák is vagy az Eitan. A Patriat most hagyjuk. Szerintem 1-2 APC egyáltalán nem rosszabb nála.

Olyan harcjárművet kell venni, ami már rendszerben van valahol és nem közd a fejlesztés gyerekbetegségeivel. Azokból szemezgessünk, ne a készülő, tervezett harcjármű projektekről álmodozzunk, hogy majd egyszer, valamikor, talán....
 
  • Tetszik
Reactions: ibanez de bobadilla

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Rendszerben van, a cseh tenderen vert mindent, csak azaz átkozott 6fős deszant bosszantó és eddig csak ifv típus van belőle.

Itt mindegyik láncos IFV-nek is van előnye és hátránya. Legelőször is a Puma. Szerintem esetleg a németen kívül a csehek vagy mi fogjuk rendszeresíteni, tehát sehol sincs rendszerben. A K21-nek nem tudom milyen problémája van, legfeljebb távol van a gyártó. CV90-es állítólag drága, de még egyszer ennyi Grippen-nel meg Acher megrendeléssel ki lehetne valami jó árat alkudni,mert szerintem a CV 90-es kiforrott típus. A török csoda, a Tulpar lehet, hogy veri mindenben. Az Ascod-ról annyit, hogy szerintem amink van, annál biztos, hogy 100x jobb, mert semmink nincs. AZ APC-k közül szerintetek melyik a kiforrott típus? Azért a Patriát sem használja, húú de sok ország, meg valahogy az északi zöldekben nem nagyon bízok, bármikor beinthetnek. A tengerentúlról a Striker Lav 3-as, de az előbbitől az amcsik sem voltak elájulva. A Piranha-ról szerintem olyat nem fogunk venni, amilyet a szőrös talpúak vettek, gondolom mi ennél is jobbat akarunk venni. Számomra egy nagy talány, a Kentauro 2-es. Mondjuk úgy tudom, hogy ez is csak az olaszoknál és spanyoloknál van hadrendben. Legyen 85 Boxer, 2 féle toronnyal, olcsóbbik verzió fele-fele arányban. Csak ebben az a bökkenő, hogy nehéz technikában német függők leszünk. Még egy dolog: nem tartom valószínűnek, hogy jövőre egyetlenegy APC is beérkezik. Sajnos rendelgetünk- rendelgetünk de nagy a totojázás. Szinte soha nem ér ide semmi.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Sajnos rendelgetünk- rendelgetünk de nagy a totojázás. Szinte soha nem ér ide semmi.
Nem totojázás, egyszerűen nem olyan mint PC-n a stratégiai játékban, hogy két kattintással kihivod a depóból :)
Papirmunak, papirmunka, gyártás előkészités, gyártás, tesztek, átadás = évek. Hidd el, mi is türelmetlenek vagyunk. :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Még egy dolog: nem tartom valószínűnek, hogy jövőre egyetlenegy APC is beérkezik. Sajnos rendelgetünk- rendelgetünk de nagy a totojázás. Szinte soha nem ér ide semmi.

Én se de nem is ígért ilyet senki. Pl. csehekhez képest ez fénysebesség.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nem neked írtam.Egyébként nem nagyon lehet átkelni úgy,hogy ne legyen ott elleség.Egy ilyen átkelést elég sok idő(napok-hetek)előznek meg hisz nem elég elindulni,át is kell érni és ha átértél onnan tovább is kell tudni menni.Annak nincs értelme,hogy átmegy egy század és ott van de semmi mást nem képes csinálni mert semmilyen más feltétel nem adott hozzáArról nem is beszélve,hogy a gépesített lövészeknél a zászlóalj az alap egység így egy század magában át sem menne,egy zászlóaljnyi erő meg a büdös életben nem tud úgy átkelni,hogy az ellenség ne tudja,hogy ezt tervezi.
De törekedni lehet arra,hogy ott keljünk át,ahol gyenge a védelem.És a szerb példánál maradva,van értelme 1 század átkelésének is,ha az már a mögöttes területeikre,a hadtápvonalaik rombolására szánt portyára történik.És azt is vedd figyelembe,hogy a szóbajhető ellenségek sem tudnak korlátlan méretű haderőt kiállitani
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Szerintem esetleg a németen kívül a csehek vagy mi fogjuk rendszeresíteni, tehát sehol sincs rendszerben.
Ezt a dolgot nagyon összeraktad! :eek::D
Mi az, hogy nincs rendszerben? A németek szerinted minek vették? Hogy legyen mit a tombolán kisorsolni?
Az egy dolog, hogy fejlesztés alatt áll, de ezek a fejlesztések pontosan azzal egyenértékűek, mint amit F-35-tel csinálnak.
A CV90 talán a legsokoldalúbb jármű a piacon. Ehhez érhető el a legtöbb verzió, és a legtöbb országban ez van rendszeresítve. Előny, hogy a mechanikai elemeiből elég sok civil kereskedlmi forgalomban szerepel, így nem tud a gyártó irtózatos pénzeket kérni érte. (neki meg legalább nem kell kisszériás szarokkal foglalkoznia)
Mondjuk nem tudom, hogy honnan vetted, hogy a CV90 drága, de szerintem messze nem az a gép a legdrágább.
Az ASCOD-ról csak annyit, hogy talán a legnagyobb tűzerővel rendelkező típus a CT40-es ágyúval. És a védettsége is eléggé rendben van (a PUMA mondjuk keményebb ;))
El kell hogy keserítselek. Nem az "északi zöldek" intettek be nekünk, hanem mi nekik a NASAMS/norvég alapok relációjában. Szerintem a Norvégok leszarják, ha nem kell a pénzük. :p:D
Elhiszem, hogy türelmetlen vagy, de IFV szinten ne akarj gyors megfejtést. Ha rendszerben gondolkodsz, akkor láthatod, hogy ennek a beszerzése igényli a legtöbb összefésülendő dolgot. Olyan szinten kell kidolgozni a teljes rendszert, hogy minden klappoljon, hogy el sem hiszed. Nagy a valószínűsége, hogy a hazai cégek is be lesznek vonva, és szerintem ha már meg is van a kívánt típus, akkor is hónapok lehet az, amíg kidolgozzák a gyártás, beszállítói hálózat, ellentételezés, részleteit.
A csehek valami 3-4 éve nyűglődnek az IFV-jük beszerzésén. Ott már az ajánlati fázisban be kellett adni, hogy hogyan képzeli a szállító a cseh gyártást. Emiatt minden jelölt lestoppolt egy cseh partnert. (Az RM-nek már nem jutott o_O) . Itthon inkább fordítva lesz. Ha megvan a győztes, akkor Ő fog a lehetséges beszállítók közül válogatni.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Ami miatt szerintem Izraeltől nem fogunk Spike-on kívül semmit venni:
  • nem tudni hogy melyik évben fog háborúba keveredni, az izraeli Eitan gyártása kicsit nagyobb prioritás lenne mint a magyaré, alkatrész utánpótlás ugyanúgy stb.
  • nem hinném hogy annyira megbíznának bennünk hogy űrtechnikát adjanak el - ha meg nem űrtechnika akkor vehetünk másoktól is
  • NATO integráció kérdése - elég csak a cseh radarokra gondolni
 

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Ezt a dolgot nagyon összeraktad! :eek::D
Mi az, hogy nincs rendszerben? A németek szerinted minek vették? Hogy legyen mit a tombolán kisorsolni?
Az egy dolog, hogy fejlesztés alatt áll, de ezek a fejlesztések pontosan azzal egyenértékűek, mint amit F-35-tel csinálnak.
A CV90 talán a legsokoldalúbb jármű a piacon. Ehhez érhető el a legtöbb verzió, és a legtöbb országban ez van rendszeresítve. Előny, hogy a mechanikai elemeiből elég sok civil kereskedlmi forgalomban szerepel, így nem tud a gyártó irtózatos pénzeket kérni érte. (neki meg legalább nem kell kisszériás szarokkal foglalkoznia)
Mondjuk nem tudom, hogy honnan vetted, hogy a CV90 drága, de szerintem messze nem az a gép a legdrágább.
Az ASCOD-ról csak annyit, hogy talán a legnagyobb tűzerővel rendelkező típus a CT40-es ágyúval. És a védettsége is eléggé rendben van (a PUMA mondjuk keményebb ;))
El kell hogy keserítselek. Nem az "északi zöldek" intettek be nekünk, hanem mi nekik a NASAMS/norvég alapok relációjában. Szerintem a Norvégok leszarják, ha nem kell a pénzük. :p:D
Elhiszem, hogy türelmetlen vagy, de IFV szinten ne akarj gyors megfejtést. Ha rendszerben gondolkodsz, akkor láthatod, hogy ennek a beszerzése igényli a legtöbb összefésülendő dolgot. Olyan szinten kell kidolgozni a teljes rendszert, hogy minden klappoljon, hogy el sem hiszed. Nagy a valószínűsége, hogy a hazai cégek is be lesznek vonva, és szerintem ha már meg is van a kívánt típus, akkor is hónapok lehet az, amíg kidolgozzák a gyártás, beszállítói hálózat, ellentételezés, részleteit.
A csehek valami 3-4 éve nyűglődnek az IFV-jük beszerzésén. Ott már az ajánlati fázisban be kellett adni, hogy hogyan képzeli a szállító a cseh gyártást. Emiatt minden jelölt lestoppolt egy cseh partnert. (Az RM-nek már nem jutott o_O) . Itthon inkább fordítva lesz. Ha megvan a győztes, akkor Ő fog a lehetséges beszállítók közül válogatni.


Újfent okosabb lettem, na de azért van a fórum, hogy ha valaki tud valamit megosszuk egymást között. Mondjuk a CV90-ről gondoltam , hogy nem 1-2 ország használja, csak itt a fórumban írták, hogy 90-es évek technikája,de gondolom azért folyamatosan fejlesztették. Én felőlem ez is lehetne, de nem én döntöm el. Az Ascod-ot először én is kicsit lenéztem, persze a cseh tenderből kiindulva, akkor az sem egy gagyi darab. Abban igazad van, hogy a csehek annyit tökölnek, hogy lehet, nekünk hamarabb lesz új IFV-nk. A Nasams-ról csak annyit, hogy ha nem az lesz, szerintem van ahhoz hasonló képességű rakétarendszer, pld: az Aster, de egyáltalán nem értek hozzá, csak így eszembe jutott. Meg egyszer nekik is elfogy a kőolajuk. Mindenesetre remélem, hogy a legjobb döntés születik, ha nem más, valami alkatrész vagy miegymás gyártás, vagy felőlem lehet összeszerelés is. Svédek gyártanak IFV-t gumikerekesben? Most hirtelen nem tudom.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Ami miatt szerintem Izraeltől nem fogunk Spike-on kívül semmit venni:
  • nem tudni hogy melyik évben fog háborúba keveredni, az izraeli Eitan gyártása kicsit nagyobb prioritás lenne mint a magyaré, alkatrész utánpótlás ugyanúgy stb.
  • nem hinném hogy annyira megbíznának bennünk hogy űrtechnikát adjanak el - ha meg nem űrtechnika akkor vehetünk másoktól is
  • NATO integráció kérdése - elég csak a cseh radarokra gondolni

Hát, szerintem teljes mértékben igazad van. El is gondolkodtam rajta, hogy adtak- e el ők egyáltalán valahova IFV-ket vagy egyéb nehéz technikát? Hát, innen csak "apró" dolgokra tudok gondolni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Abban igazad van, hogy a csehek annyit tökölnek, hogy lehet, nekünk hamarabb lesz új IFV-nk.
Szerintem náluk a katonai vezetés ASCOD-ot szeretne.
Csakhát nyilvános megmérettetésben nagyon agyonverte a mezőnyt a PUMA, és ezért kezdtek el variálni. Én már nem is tudom követni, de asszem újraindították a tendert. Mostanában adták be újra az ajánlatokat.
Ha a szolgálatoknak van rálátása az ügyre, akkor biztosan van elképzelés, hogy ki lesz a befutó.
Mindenesetre azt szem előtt kellene tartani, hogy ha mindkét ország a PUMA-t választja, akkor azé lesz a belengetett összeszerelő sor, aki hamarabb stipistoppol! ;)
Esetleg azt is el tudom képzelni, hogy a tornyot a tervezett cseh RM üzemben gyártják, a testet meg itthon.:rolleyes: