[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
Donald Trump visszautasította azokat a felvetéseket, miszerint az amerikai csapatok kivonása és ezzel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban az amerikaiak szövetségeseiként harcoló kurdok cserbenhagyása után az Egyesült Államoknak nehéz lesz szövetségeket kötnie.

"A szövetségek könnyen létrehozhatók" - mondta. Aztán azt hangoztatta, hogy a kurdok "a saját földjükért" és a saját jól megfontolt érdekeik miatt harcoltak együtt az amerikai katonákkal a dzsihadisták ellen. Megjegyezte továbbá, hogy a kurdok nem segítették az Egyesült Államokat a második világháborúban. "Nem segítettek bennünket Normandiánál".:D:D:D:D:D
https://privatbankar.hu/makro/trump-megfenyegette-a-torokoket-328878

ez azt sem tudja hol van sziria..lehet azt kepzeli h europaban van :D

amugy ez nekem mostmar ugy tunik hogy trumpli meg tobb bajt csinalt maganak..telefonalt neki a szultan..bex vmi, es trump mindja twitter megyunk sziriabol..
semmi gondolkodas, semmi terv, semmi mi lesz ha igy vagy ugy lesz..es most megjobban bajban van mert meg a republikanus haverjai is (akik eddig koromszakadasig vedtek) ellene fordultak..ez meg amit dumal az utolso napokban siman az hogy probalja kimagyarazni azt amit csinalt..wazzeg uzletember..azok alitolag jol megondolnak mindent..ha igy vezeti cegjeit ako lesz meg csodje az biztos...
Most ugrik be hogy mi sem segitettunk nekik Normandiaban... Meg Merkelek sem... :eek:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
Mielőtt elkap a gépszíj és elkezded köpködni a hazádat tájékozódj már ember!

https://444.hu/2019/10/09/magyarors...esse-torokorszagot-a-sziriai-hadmuvelet-miatt

"Szerda este aztán, órákkal a török hadművelet megkezdése után az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője arról tájékoztatta az EUrológus blogot, hogy este fél nyolckor megszületett a közös deklaráció, miután a helyzet Szíriában súlyosabbá vált, és a szöveget elfogadták a tagállamok nagykövetei. A szerda este kiadott nyilatkozatban az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet és újabb menekülthullámot indíthat meg. Az EU arra is emlékezteti Törökországot, hogy az akcióval veszélybe sodorja az Iszlám Állam ellen létrehívott globális koalíció munkáját. E koalíciónak egyébként Törökország is tagja."
Na ezert a sulytalan par mondatert felesleges volt osszehivni egy csomo kovetet.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
316
1 556
93
Én a ruszkik helyében most demonstrálnám mit tud a légvédelem. Feldobnék egy combos Sz-300 üteget az éj leple alatt ;)

Erre utaltam én is, de nem feltétlenül S-300 szintjén. Elég lenne fű alatt - bárkinek, nem feltétlenül az oroszoknak - ellátni a kurdokat csapatlégvédelemmel, minimálisan MANPADS, maximálisan Sztrela-10 szinten. A korábban említett BUK már owershoot, mert ahogy Donbasz-ban is bebizonyosodott nem rendszerben alkalmazva messzebb lehet vele lőni, mint "látni". Így - a Szerbia elleni légi csapásban tapasztalt módon - kizárnák közvetlen légi támogatás lehetőségét, az ellenfelet 4500 m fölé kényszerítenék, ellenklező esetben vállalnia kéne a gépvesztés igen magas esélyét. (lásd orosz Szu-25 szíriában...)
 
T

Törölt tag 008

Guest
Csak szólok, mielőtt túl nagy álmodozásba kezd valaki, hogy jelenleg nem a kurdok a vevők, hanem kardigán.
S-400 és Szu-35 ösöket akar venni. Sőt, S-400-ast vett is. Szóval ha valaki ott orosz haditechnikát kap akkor az csak az oszmán pasa lehet.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
Illetve hülyeséget irtam. Nem a szövegen módosítottak. Nem EU közös állami nyilatkozat lett, hanem az EU főképviselőjének nyilatkozata. Itt kihangsúlyozta Szíjjártó, hogy ezzel nem kellett egyetértenünk, mert ehhez nincs közünk, a főképviselő azt mond amir akar. A konkrét témáról pedig nincs véleményünk, ebben a világpolitikai xarkeverésben nem osztottak nekünk lapot.
Erre a magyar félvétóra visszatérve, tegnap egy hír elkerülte a figyelmem. Ez is lehetett a fegyverbuli mellett a háttérben.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20191010/azerbajdzsanban-terjeszkedne-a-mol-403505?amp
"Azerbajdzsánban terjeszkedne a Mol
A Reuters információi szerint a Mol érdeklődne az amerikai Chevron nagyságrendileg 2 milliárd dollárt érő részesedéséért egy azeri olajmezőben. A Chevron jelenleg 9,57%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik, amit a BP üzemeltet.
2018-ban átlagosan naponta 584 000 hordó olajegyenértékes termelésére volt képes a mező, mely a globális olajtermelés fél százalékát teszi ki
Jól jöhet az amerikai olajcégek távozása a Molnak, így talán barátibb áron férhet hozzá a már termelési fázisban lévő eszközhöz. Politikailag is jelentősége lehet a tranzakciónak, ugyanis Orbán Viktor közeledési szándékát fejezte ki a közép-ázsiai országokhoz"

Ez kb. egy 600milliárd Ft-os üzlet. Azerbajdzsán Törökország érdekszférája.
Ekkora biznisz előtt, amiben az USA is bent van, nem xarunk az asztalra....
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
Gratula, zseniális hasonlat... Minden kis nép így jár majd akkor remélem..Ja és fogalmam nincs kit is haraptak meg..
Asszadék békén hagyták őket, élhettek normálisan. Amikor USA támogatással elindultak a szír olajmazőket elfoglalni, akkor haraptak egy nagyot. Most majd ennyek lesz böjtje!!! Nem ártana képben lenned!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113

Mind, mind szomorú, de amikor a Kurd városokat tavalyelőtt (?) lerombolták a törökök Törökországban, konkrétan donbasszi szinten háborút viseltek a kurdok ellen otthon, akkor hol volt az EU? Vagy az török belügy volt, ez meg - mivel az USA most a rosszfiú, mert magára hagyja a kurdokat - nyilvánosságot kap, csak hogy Trumpba be lehessen rúgni? Ugyan mit tud ő tenni? Felvázolta a három lehetőséget. Tényleg a kurdok (balos kommunisták, kevésbé tanult, de harcedzett népség) miatt háborúzzon egy balosokat utáló, tőlük minden rosszat kapó elnök a NATO tag Törökországgal szemben, miközben ezzel azt az Asszadot segítse, akit nem akar ott látni? És közben meg tűnjön el egy erős Törökország a térségből, mint ahogy anno a sok kisantant szar miatt eltűnt az OMM, és még nagyobb esélye legyen egy iszlamista államnak a térségben? Mindezt úgy, hogy a ruszkik is ott vannak, mit ott vannak, modern légvédelmük van arrafelé. Törökország kiütésével pedig Izraelre szabadítsa rá a zozókat és a szélsőségeseket, hogy az egyetlen komoly erő Izrael maradhasson, amit vsz a csökkenő lakosságszámával (mármint csökkenő zsidó) egymaga már nem bírna el?

Sajnálom a kurdokat, de jelenleg 30 kilométerről van szó. Oda akarja a nála lévőket betelepíteni úgy, hogy ezzel a közvetlen kurd kapcsolatot elzárja Törökországtól. Papíron.

Trump nem hülye. A 3. lehetőséget fogja választani. Izrael és a helyi stabilitás miatt (ha már Clingonnéék szétqurták a térséget az arab tavasszal) tárgyalni fog. Nem tehet mást. Hülye, szűk látókörű balosok miatt üsse ki Izraelt és ágyazzon meg egy évtizedekig elhúzódó háborúnak úgy, hogy közben a térségben Oroszország is befigyel? Ennyire nem lehetnek a mindennek okai demokraták ekkora debilek?! Értem én, hogy a kedvenc kurdjaikat bántják a törökök, de ha megállnak, igazából a 3,5 milla betelepített lesz a garancia arra, hogy a kurdok nem kavarnak majd bele közvetlenül a török belpolitikába, mert éveken át ellesznek azzal, hogy ezt a 3,5 milla embert elűzzék, kicsinálják. Közben Erdogan leszámol a saját kurdjaival, ahogy anno Szaddam is tette Irakban, és a világ Trianon, Párizs és Versailles, Lengyelország felosztásai, Jalta, a Molotov-Ribbentropp paktum, Jeruzsálem muszlim védőinek és lakosságának lemészárlása, az indiánok kiírtása, a feketék rabszolgának eladása, a haláltáborok nem bombázása, a "Vasfüggöny" tétlenül nézése, Irak 1991-es nem teljes legyőzése és Szaddam kiütése, az 1956os forradalmárok cserbenhagyása, stb. mellett egy újabb szar üggyel felkerül a történelem lapjaira.

Move Along! ...
 
T

Törölt tag 1586

Guest
"Gyalázatunk vissza fog hullni ránk.
Napok óta erre gondolok, ahogyan nézem a híreket Észak-Szíriából. Nézem kurd ismerőseim fotóit a közösségi médiában, a képeket a halottakról. Nem sokáig vannak fent ezek a képek, mert az algoritmus kiszűri a vért és az erőszakot, és letiltja őket. Nem szeretik látni az emberek.

Kétségetek azonban ne legyen: vér és ölés zajlik most Észak-Szíriában, európai ésszel szinte felfoghatatlan szinten. Égnek a kurd nagyvárosok, civilek ezrei menekülnek az ágyúzás, légicsapások és az utcáról-utcára zajló lövöldözések elől.

A kurd önvédelmi erők pedig reménytelen védekező háborút folytatnak - ellenünk.

Azok a kurdok, akiket 2014-ben még az európai civilizációnak a megmentőjeként ünnepeltünk. Azok, akik az egyetlen népcsoportként a térségben meg tudták állítani és visszaverni az Iszlám Állam nevű halálszektát.

Helyettünk ontották a vérüket, mi pedig modern kütyüket adtunk nekik érte cserébe. Na, nem olyan modern kütyüket, amivel meg tudnák védeni magukat, de ahhoz elegendőket, hogy harcoljanak a különböző szélsőséges csoportokkal.

Önként harcoltak értünk és az érdekeinkért. Azért, hogy a világ egyáltalán tudjon arról, hogy vannak olyanok, hogy kurdok.

Míg tőlük alig száz kilométerre a nőket élő állatként adták a pénteki nagy piacon, addig az észak-szíriai kormányzat forradalmi emancipációt hirdetett. Törvényben írták elő, hogy minden társadalmi pozícióban 50%-os helyet kell fenntartani a nőknek, és a közel-keleti társadalmakban szinte egyedülálló módon létrehozták a női hadosztályokat, akik bátrabban és büszkébben harcoltak, mint a férfiak.

Többet tettek a női emancipációért a világban, mint bármelyik európai femnáci. Nem látszatproblémákon szájkaratéztak, egyszerűen átkapcsolták a patriarchális társadalmukat.Ezt pedig bárki láthatta, aki elment Rozsavába.

A legfontosabb szövetségeseink voltak a térségben. Egy nép, ami szét van szórva Irakban, Szíriában, Törökországban és Iránban, aminek sosem volt saját országa. Élni akartak, önrendelkezést. Azokat a dolgokat, amiket mi alapvetőnek tartunk.

Észak Szíria lett a kurdok mintaországa. Sikeresen integrálták az arab törzseket is.

Öt éven keresztül hitegettük őket, hogy a kiontott vérük nem lesz hiába, hogy emlékezni fog rá a világ.

Nos, hazudtunk.

A NATO vezetője, az Egyesült Államok elnöke megegyezett a törökökkel, hogy kivonulnak Észak-Szíriából, hogy Erdogan azt csináljon velük, amit akar.

Kisebb áldozatnak tűnik ez, mint a szövetségen belül konfrontálódni a ,második legnagyobb katonai erővel.

Pontosan tudtuk, mit akar Erdogan. Senki ne merje abba ringatni magát, hogy döntéshozóink nem voltak tisztában azzal, miről határoztak.

Erdogan etnikai tisztogatást végez Szíriában, hogy a Törökországban élő hárommillió menekültet oda tudja telepíteni, és ezzel megszüntesse a kurd konfederációt.
Megölik a kurdokat, otthonaikba pedig arabokat költöztetnek be, nyelvüket betiltják, tanáraikat, melyek mindezt túlélik koncentrációs táborokba hurcolják.

Ezt pedig mi, vérforraló cinizmussal nézzük végig. Csodát ne várjunk: a kurdok el fognak esni. Az Eufrátész vörösleni fog a vértől.

Nem lennék meglepve, ha tíz éven belül kurd önkéntes merénylők robbantgatnának szerte Európában. Valószínűleg én is ezt tenném, ha tudnám, hogy kik határoztak úgy, hogy hagyják, hogy miután értük harcoltam a szemem előtt végezzék ki a családomat, irtsák ki a falumat. Valószínűleg semmi mást nem akarnék, csak minél nagyobb pusztítást okozni azoknak, akik ezt tették velünk.

Ez pedig a NATO. Kényelmes azt mondani, hogy nem mi voltunk, hanem Törökország. De, mi voltunk, mi is tagjai vagyunk a szövetségnek. Engedtük az egyik tagállamnak, hogy pogromot és népirtást csináljon, ugyanúgy hagytuk, hogy ez megtörténjen, mint a holokausztot is hagytuk.

A teljes felelősség a miénk. Sosem fogjuk lemosni a szégyent. Sosem fogjuk tudni jóvátenni. Történelmi igazságtalanságban veszünk részt, és a vér a kezünkön Istenhez kiállt.

A gyalázat vissza fog hullni ránk."
Nem libsibalos ember írta, hanem aki ott volt a frontvonalban anno és nem a fotelből mond véleményt. ..
Mondjuk oda tehetted volna a szerző nevét: Jászberényi Sándor

Amúgy az a véleményem hogy aki tenni akart a Kurdokért eddig is volt lehetősége kiutazni és fegyverrel harcolni értük.
Számos Eu.i fiatal ezt megtette és meg is halt az ügyért. A lehetőség most is adott. Ha valaki a Törökök ellen szeretne revansot venni, nosza rajta...

Màsik oldalról nézve viszont a Kurdok - bármennyire szimpatikus is az ügyük - talán mégsem világpolitikai jelentőségű történet. Számos ennél sokkal durvább igazságtalanság történt / történik a világban amit senki le se sz.r (mondjuk elég csak visszagondolni az elmúlt 100 év Magyar történelmére)
Én komolyan megértem azt az USA / EU.i politikust aki a saját választói felé tartozik elszámolàssal és azt mondja hogy nem küld katonákat meghalni egy isten háta mögötti kvázi törzsi háborúba.
Én abban is biztos vagyok hogy az lenne az igazi gyalázat ha USA / EU.i (Magyar??) katonák véreznének egy olyan helyen és ügyért amihez - a morális alapelveken kívül - az ég világon semmi közünk sincs.
Ez a gyalázat sokkal hamarabb visszahullana ránk!
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Mondjuk oda tehetted volna a szerző nevét: Jászberényi Sándor

Amúgy az a véleményem hogy aki tenni akart a Kurdokért eddig is volt lehetősége kiutazni és fegyverrel harcolni értük.
Számos Eu.i fiatal ezt megtette és meg is halt az ügyért. A lehetőség most is adott. Ha valaki a Törökök ellen szeretne revansot venni, nosza rajta...

Màsik oldalról nézve viszont a Kurdok - bármennyire szimpatikus is az ügyük - talán mégsem világpolitikai jelentőségű történet. Számos ennél sokkal durvább igazságtalanság történt / történik a világban amit senki le se sz.r (mondjuk elég csak visszagondolni az elmúlt 100 év Magyar történelmére)
Én komolyan megértem azt az USA / EU.i politikust aki a saját választói felé tartozik elszámolàssal és azt mondja hogy nem küld katonákat meghalni egy isten háta mögötti kvázi törzsi háborúba.
Én abban is biztos vagyok hogy az lenne az igazi gyalázat ha USA / EU.i (Magyar??) katonák véreznének egy olyan helyen és ügyért amihez - a morális alapelveken kívül - az ég világon semmi közünk sincs.
Ez a gyalázat sokkal hamarabb visszahullana ránk!
Valahogy ezzel egyet tudok érteni.
Megemelem kalapom a kurd harcosok előtt, de politikailag túlsakkozták a dolgot. És most a másik fél lép. Baššár Háfiz al-Asad pedig hátradőlve nézheti a műsort, nemcsak az otthonit, hanem a nemzetközit is...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Valahogy ezzel egyet tudok érteni.
Megemelem kalapom a kurd harcosok előtt, de politikailag túlsakkozták a dolgot. És most a másik fél lép. Baššár Háfiz al-Asad pedig hátradőlve nézheti a műsort, nemcsak az otthonit, hanem a nemzetközit is...

A felesége kezd rendbe jönni, lassan az országa is magára talál. Nem hiszem, hogy hátra dőlne. Megtanulta 8 évvel ezelőtt, hogy mi az, hogy engedetlenség. Ha megnézed az egész teljesítményét, kellettek hozzá az oroszok, de teljesen más a felfogás. A népe is felfogta, hogy az un. szarnál van rosszabb, a fos. Nem akarnak többet beszarni, hogy pár degenerált nyugat-európai illetőségű muszlimceleb terrorgenya bármikor, kénye és kedve szerint kiírtsa, megerőszakolja, lemészárolja, megsemmisítse, kizsebelje őket és a családjukat.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Kizárt. Igazából az orosz-szír szövetségnek nincs ellenére a kurdok gyengítése.
Azért ne felejtsd el, hogy a hangzatos török szólamok mögött az is megbújik, Ki konktrollálja az észak-szír Suwayda olajmezőt. Mert ha a török szultán oda bevonul, akkor nem nagyon akar majd onnan távozni. Arról nem beszélve, hogy a jelen helyzetben csak török területen nem ér török katonákat gyilkolni, ha átmennek Szíriába, már tilosban járnak és teljesen halal módon lehet irtani őket :)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 485
113
https://kitekinto.hu/2019/10/11/eur...-de-a-konfliktus-egyre-csak-fokozodik/176015/
"Donald Trump amerikai elnök arra utasította az amerikai külügyminisztériumot, hogy próbáljon meg tűzszüneti megállapodást tető alá hozni Törökország és a szíriai kurdok között, hogy véget lehessen vetni az északkelet-szíriai török offenzívának – közölte helyi idő szerint csütörtökön egy neve mellőzését kérő magas rangú amerikai illetékes."