Il-76 Candid / Il-476 / Il-78 Midas (Iljusin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
Vannak különböző változatai, már nem az alapverziót használják.
.
.
A PS-90A-76, ami az IL-76-ra kerult 2003-ban kapta meg a tanusitvanyat, tehat mar ez a verzio is 16 eves, ami oke, nem 20+, de azert nem is keves, a gyarto honlapja jelenleg is futo tipusnak irja, es elönyeit tovabbra is az ösregi D-30KP-vel hasonlitja össze.

(Azutan kijöttek utasszallitokhoz a PS-90A2-vel, amivel azert ovatosan legyenek buszkek, mert teleraktak nyugati alkatreszekkel fejlesztes cimen, pont ettöl azutan az exportja egyböl problemas is lett, pl Iran fele. Azota a PS-90A3 is van, ami ujabb es talan orosz is, de az azt a Tu-2xx gepekhez adjak, nem az Il-76-hoz.)
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A fő probléma ma is az, ami a Szovjetunióban is volt. Az állambácsinál kunyerálnak, és Putyin parancsára meg az állami lóvéra várnak.
El nem tudom képzelni, hogy egy orosz légitársaság igazgatója odamenjen egy orosz repülőgépgyár igazgatójához, hogy "figyu, Szergej! Kéne nekünk egy olyan repülő ..." Egyszerűen nem döntésképesek. Hatalom nélküli strómanok mind.
Következő lépés: A repülőgépgyár igazgatója együtt golfozik a bankár haverjával, és azt mondja: " Figyu Pável! Kéne nekünk 200 mrd rubel kölcsön..."
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 848
113
A fő probléma ma is az, ami a Szovjetunióban is volt. Az állambácsinál kunyerálnak, és Putyin parancsára meg az állami lóvéra várnak.
El nem tudom képzelni, hogy egy orosz légitársaság igazgatója odamenjen egy orosz repülőgépgyár igazgatójához, hogy "figyu, Szergej! Kéne nekünk egy olyan repülő ..." Egyszerűen nem döntésképesek. Hatalom nélküli strómanok mind.
Következő lépés: A repülőgépgyár igazgatója együtt golfozik a bankár haverjával, és azt mondja: " Figyu Pável! Kéne nekünk 200 mrd rubel kölcsön..."

Szerinted Putyin valami polihisztor,hogy minndenben ő meg a stábja döntsön?
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 525
113
Egy újabb elfogási kép....

EDDubrXX4AEh0sw.jpg:large


(ha jól látom, ezt sem valamelyik videóból vágták ki)

Az IL-76-os oldalán mi az a nagy doboz? :cool:
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 832
113
IL-78M, ennyi kiszolgáló teherautó kell hozzá?
Szerintem igen is, meg nem is. :)
A két TZ-22 (22 köbméter fér bele) szükséges, vagy legalább egy, mert azzal töltik fel keróval.
A mellettük lévő Uralról nem látom szemből, hogy micsoda, de lehet, hogy APA-5d... Ez adja az áramot a VSzU (alias APU) indításához... Ez igencsak fontos, hogy ne akkumulátorról kelljen a VSzU-t indítani... (ha a VSzU már megy, akkor az termel levegőt a nagy hajtóművek beindításához..meg onnét van áram is..) az APA-kocsi is tud mindenféle áramnemet szolgáltatni, ha szükséges..
A következő Ural (a felépítmény oldalán kék csík, rajta Кислород felirattal :D) un. AKZSz, vagyis oxigén töltő kocsi... Ha ezen az Il-76 változaton sincs még OBOGS, akkor erre is szükség van.
Mellette a platós kamaz szerény véleményem szerint nélkülözhető.
A következő Ural narancssárga csíkkal egy UGZSz... Elvileg képes bármilyen „műszaki gázt” tölteni a repülőgépekbe (levegő, oxigén, nitrogén),m mert Univerzális (ezt jelenti az első betű ) szóval lehetséges, hogy ki tudja válktani az AKZSZ-t, meg a mellette álló VZ-20-ast (a Zilt [fekete csíkkal Воздух felirattal)... bár ilyen taligát én még élőben nem láttam.
A fekete csíkos oldalú Zil, a VZ-20, az levegőtöltő (van egy rakás levegőpalack (gondolom 20db) a hátuljában és kb.130bar-ig képes levegőt tölteni repülőgépbe)...szerintem az Il-76-oshoz nem kell..
A két hátsó, egy Zil, meg egy Ural .. hát azokat nem látom, hogy mik lehetnek...
ami még elő szokott fordulni reptéren (mármint orosz stílusú reptéri kiszolgáláshoz), az a Zil alvázon lévő UPG-300. Az a hidraulikus rendszerpróbához kell (amit akkor kötelező csinálni, ha meg lett bontva a hidraulikarendszer, vagy időszakos munkák alkalmával), szóval arra ritkán van szükség.
Ami még gyakori, az az UKSz-kocsi... Az komolyabb cucc, mert 400bar-ig tud sűrített levegőt előállítani... egy 3 fokozatú dugattyús kompresszort hajt egy V8-as dízelmotor.. egy JaMZ-238 (A Krazokban is ezt a mocit használják, meg még sok járműben).
Nitrogénfeltöltéshez még nem láttam, hogy létezne teherkocsi, mert azt palackról meg lehet csinálni... (rugóstagokba, hidraulika akkumulátorokba szokott kelleni max 60-70bar-ig utántölteni)
De például olyan járgány nincs a képen, amit vontatáshoz lehet használni... az pedig mindenképpen kell. Egy Il-76-osnak meg neki kell feszülni, mert 170-200tonna között van valahol, ha tele van.
Klotyóleszívató kocsi, meg cateringes, meg ilyen járgányok szerintem nem kellenek hozzá.