A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 991
113
látom Te még koma mindig elhiszed hogy normális haderőt akarnak itt összerakni
szerinted nem szarnak bele ha Debrecen nem kap majd támogatót? dehogynem
1 normális , modern , tényleg azt tudom rá mondani hogy 21.századi dandárunk lesz , az MH25 , szóval nem mondta senki hogy bármi is lesz Debrecenben , de legalább felderítő szakaszt kapnak , innentől pluszba én már annak is örülnék ha meglenne 3 lövészzlj meg kapnának egy osztály valami kerekes SPH-t , ha nagyon álmodni akarok akkor még egy páncéltörő osztályt is jó lesne de hát ne legyen telhetetlen az ember
Kérdésedre válaszolva:
semmit nem hoznék helyettük , az APC-nek kell olyannak lennie hogy normálisan tudja támogatni a gyalogságot , 105-öst felesleges , Leo-t meg végképp nem ( persze nyilván az lenne a normális de hát a "közepes dandárba ugye minek is" logikával elég reménytelennek tűnik a dolog)
amúgy , az hogy nem jelentjük be 2-3 évvel az érkezés előtt még nem jelent semmit , ha a németek úgy akarnák akkor 2 év alatt itt lehetne mind a 44 vas
Most nyilván jöhet a "hát a semminél jobbak a T72-esek" , ez tényleg igaz is de szerintem a bárcsak ne lenne ez a fémkoporsó sokkal értelmesebb hozzáállás mert másra nem lennének jók , szerencsétlen személyzet örülne ha egyet tudna lőni mielőtt kiszedik őket , hát majdnem 25 éve a régi szaros RPG-vel átlőttük .... hagyják már ezt a T72 dolgot mert mindig ugyanoda lyukadunk ki

ezek után végképp nem értem hogy páran itt miért is Istenítik a románokat ... ha már ők is látják hogy eszik a kefét akkor mi miért képzelgünk mást ??
Valszeg az újságírok kb ott is annyit értenek hozzá mint itt. Annál azért több van mint amit leírnak, csak ott is a közvéleményt kell terelni a fegyverkezés felé...
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
És mi hoznál helyettük mint "támogató" harckocsi? Nehéz ifv 105 ös el? 1 zl leo édes kevés a 2 dandárnak. A másodikra zl ra meg semmi esélyt vagy igen halvány esélyt látok. Ahhoz már bejelentéseknek kellene lennie. Még a "megrendelt" A7 ek is ezer év mire megérkeznének. Mikora is várjuk őket az eddigi infok alapján? 2023-26 között. Ha két zl gondolkodnának már ismét bejelentésnek kellene lennie. Minél tovább reménykedünk, annál biztosabb hogy csak 1 zl leonk lesz.

Én komolyan nem értem mit rinyáltok folyamatosan a 44 darab miatt! Papíron van hetven-nyolcvanvalahány T72. Tízendarabokról suttognak amik folyamatos szerelés és kannibalizálások mellett aktív szolgálatban vannak. Ott vannak a képek a 72-es topikban, meg lehet nézni, meg azt is, hogy azok is hogy néznek ki. Minden nyamvadt gyakorlat előtt elmondják, hogy hetekig kellett szerelgetni az öreg vasakat, hogy egy-két napig üzembiztosak legyenek. És itt nem 44 harckocsiról beszélünk, hanem jó esetben 8 darabról.
Az a 44 Leo nem csak egy generációs ugrás lesz, hanem még az aktív állomány is sanszosan a háromszorosára fog nőni velük. Ha egy éve itt valaki megemlíti, hogy veszünk 44 Leo 2a7+-t visítva külditek el a picsába, hogy az lehetetlen.
Szittya esetén megértem, hogy szereti, ragaszkodik az öreg vasakhoz, azt kevéssé értem, hogy olyan emberként aki ott élt közöttük, hogy jelenthet ki olyan csacsiságot, hogy fillérekből, meg könnyedén. Lehet nézni mibe fáj a cseheknek a modernizáció, vagy azt, hogy a fenntartás és képesség aránya miatt a lengyel tesók is szabadulnának tőlük. De nem baj, majd mi, akik nem gyártottuk, nem modernizáltuk, de még csak egy alapos gyári nagyjavítást se eszközöltünk rajtuk, majd mi, gazdaságosan fenntartjuk őket.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 846
113
Annyi a különbség, hogy az A4-ek csere nélkül is modulárisan upgrade-elhetőek A7-re. Én múltkor összeszámoltam, hogy hol mennyi Leopard 2 lehet a különböző variánsokban, aztán kiderült, hogy volt még a KMW-nek is elfekvőben... :rolleyes:
Ugyebár mi a 12-őt a saját készletükből kaptuk...

Azért az elég nagy upgrade.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 453
113
Azért az elég nagy upgrade.
5-6M USD/db, de nem kell most azonnal kifizetni. Elég '26 utáni költségvetésekbe beletervezni...;)
Mondjuk én egy PUMA-s üzletbe simán belevennék 32-40db A4-et - darabját 800.000-1M USD áron. Meg 8-10db Bergepanzer 3-at, meg pár Leguant... ;)
De az sem, baj, ha esetleg elfekvő német A5-ök "esnének le a teherautóról" ugyanekkora mennyiségben, és árban! :p:D
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 124
113
látom Te még koma mindig elhiszed hogy normális haderőt akarnak itt összerakni

Oké, ha csak az a cél hogy költséghatékonyan elkészítsék a házi feladatot ahhoz kell még 2x44 Puma és meg is van a nehézdandár de akkor hova kell a 3500 milliárd? :rolleyes:

Mert ha tényleg ekkora a keret - és vadászgépet ebből nem teveznek venni- akkor én elhiszem hogy normális(3 rendesen felszerelt dandár) haderő lesz.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 991
113
Oké, ha csak az a cél hogy költséghatékonyan elkészítsék a házi feladatot ahhoz kell még 2x44 Puma és meg is van a nehézdandár de akkor hova kell a 3500 milliárd? :rolleyes:

Mert ha tényleg ekkora a keret - és vadászgépet ebből nem teveznek venni- akkor én elhiszem hogy normális(3 rendesen felszerelt dandár) haderő lesz.
2x ekkora keret kéne ahhoz ....
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 280
7 753
113
Oké, ha csak az a cél hogy költséghatékonyan elkészítsék a házi feladatot ahhoz kell még 2x44 Puma és meg is van a nehézdandár de akkor hova kell a 3500 milliárd? :rolleyes:

Mert ha tényleg ekkora a keret - és vadászgépet ebből nem terveznek venni- akkor én elhiszem hogy normális(3 rendesen felszerelt dandár) haderő lesz.
3500 milliárd a teljes költségvetés 2026-ig ha jól értettem...Abból egy része a fejlesztés....
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and SilvioD

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 615
113
látom Te még koma mindig elhiszed hogy normális haderőt akarnak itt összerakni
Szerintem ne írjunk itt még semmi így papírra (akarom mondani virtuális kijelzőre), ha nem gondolnának valamit komolyan akkor belementek volna a Leopard1A6 megvételébe, meg kub, btr modernizáció lenne nem pedig A7 és piackutatás új lérakra meg ifv/apc-re. 2026 után de leghamarabb szerintem 2024 fele kiderül, hogy pontosan mit is terveznek Z26 után.
Mi jelenleg azt látjuk, hogy új gk és egyéni felszerelés, cg, lérak, aim120, a7+pzh, 44 helikopter+kiegészítőik, apc/ifv meg pár apróság fér bele a keretbe amit 2026-ig el tudnak költeni (ennek a felére van bejelentés másik fele piackutatás). Ami ezután jöhet azt mi még nem látjuk de Benkő már beszélt róla, hogy Z26 utánra is vannak elképzeléseik.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 991
113
Szerintem ne írjunk itt még semmi így papírra (akarom mondani virtuális kijelzőre), ha nem gondolnának valamit komolyan akkor belementek volna a Leopard1A6 megvételébe, meg kub, btr modernizáció lenne nem pedig A7 és piackutatás új lérakra meg ifv/apc-re. 2026 után de leghamarabb szerintem 2024 fele kiderül, hogy pontosan mit is terveznek Z26 után.
Mi jelenleg azt látjuk, hogy új gk és egyéni felszerelés, cg, lérak, aim120, a7+pzh, 44 helikopter+kiegészítőik, apc/ifv meg pár apróság fér bele a keretbe amit 2026-ig el tudnak költeni (ennek a felére van bejelentés másik fele piackutatás). Ami ezután jöhet azt mi még nem látjuk de Benkő már beszélt róla, hogy Z26 utánra is vannak elképzeléseik.
Hol láttál te új személyi felszerelést ?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 615
113
Hol láttál te új személyi felszerelést ?
Mint mondtam fele csak piackutatás, pont ott láttam ahol írták, hogy szeretnének lérakot és apc/ifv-t (ezt sem láttuk még csak hallottunk róla) valami digitális katona program vagy mifene volt (bren már megvan hozzá már csak a többi kell).
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 991
113
24-25 milliárd USD 3 dandárt felszerelni vagy hatot, nem értettem meg?
3 dandárt felszerelni, felújítani a laktanyákat, kialakítani egy értelmes életpálya modellt, rendbe tenni a kiképzési rendszert és a gyakorlótereket és kialakítani egy működő tartalékos rendszert ? Kihagytam valamit ? Ne higgyétek azt hogy ez az egész a 3 dandárról szól.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Annyi a különbség, hogy az A4-ek csere nélkül is modulárisan upgrade-elhetőek A7-re. Én múltkor összeszámoltam, hogy hol mennyi Leopard 2 lehet a különböző variánsokban, aztán kiderült, hogy volt még a KMW-nek is elfekvőben... :rolleyes:
Ugyebár mi a 12-őt a saját készletükből kaptuk...
Nem, nincs saját készletük. Úgy vásárolták vissza valakitől, felújítják, majd bérbe adják nekünk. Sajna nincs nagyon készleten senkinek, akinek van az meg nem akarja elkótyavetyélni, bármilyen állapotban is van. Ki tudja, egyszer kell azt nincs?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 991
113
Mint mondtam fele csak piackutatás, pont ott láttam ahol írták, hogy szeretnének lérakot és apc/ifv-t (ezt sem láttuk még csak hallottunk róla) valami digitális katona program vagy mifene volt (bren már megvan hozzá már csak a többi kell).
Hát a karabély a kevésbé fontos része lenne a nagy egésznek.....
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Valszeg az újságírok kb ott is annyit értenek hozzá mint itt. Annál azért több van mint amit leírnak, csak ott is a közvéleményt kell terelni a fegyverkezés felé...
Ezzel én is egyetértek, a románok folyamatosan veszegettek az elmúlt 30 évben, modernizálgattak, meg nem is építettek le. Ez egy hangulatkeltő cikk, mert sokan félnek, hogy a megrendelt fegyvereket az új kormány visszamondja, halasztja. Rossz irányba megy a szekér, ha a költségvetési gondjaikat nézzük. Nyilván meg kell ágyazni annak, hogy honnan ne vegyenek el forrásokat, ha megindul az olló a költségvetésben.
 
  • Tetszik
Reactions: ibanez de bobadilla

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
  • Tetszik
Reactions: Anti