Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az első számomra értelmesnek tűnő ok hogy miért is kéne nekünk a Földön kívül - konkrétan a Holdon - építkezzünk.
Overwhelmingly Large Telescope (OLT) - a holdon!
https://arxiv.org/pdf/1908.02080.pdf
Pontos megnevezés:
Very high resolution spectro-polarimetric interferometry and imaging
from the Moon

Röviden: egy 100m átmérőjű teleszkóp a holdon.
A linkelt anyagban benne van minden miért lenne forradalmi egy ilyen eszköz.
Egyszerűbb az ok: Valahol el kell kezdeni.
Aztán meg nekem mindegy miért, csak csinálják már.
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero and gergo55
T

Törölt tag 1586

Guest
Összefoglalva, amit olvastam, mert más lehet, hogy nem teszi meg.
  • Exobolygó kutatáshoz.
  • 0,004 szögmásodperces felbontás.
  • 100 méteres átmérővel is 3 órás megfigyelési idő az infószerzéshez. Földön a szél és gravitáció miatt ekkorát esélytelen perpill csinálni.
  • A bolygók három fő jellemzője a forgási periódusidő, az átmérője és az abeldó. Ebből az első kettőt ma is egész jól lehet mérni, az utóbbit semennyire. Ezt tudná mérni a cucc. Atmoszfére modellezés lenne ezzel lehetséges.
  • Pontosabb spektrumanalízisre is jó lenne a teleszkóp.
  • Extrém távoli galaxisok megfigyelésével a tágulás és inflációs modell pontosítása (?) vagy igazolása?
  • Csillagközi szondával tudna kommunikálni. (Ha lenne ilyen, ez csak ötlet szintjén van most.)
Hát, kb. ennyi. Azt gyors átfutásra nem értettem, hogy akkor most 3000 db bolygót vizsgálhatna vagy ennek csak töredékét-e.
Igen, elképesztő képességei lennének egy ilyen teleszkópnak...
- Olyanokat írnak hogy közvetlenül vizsgálni lehetne a közeli (10 parsecen belüli) exobolygók felszínét (vannak e óceánok, vannak e hegyek és ha igen milyen magasak, vannak e vulkánok, stb…)
- 40 parsecen belül lehetne érzékelni Föld méretű bolygókat egy naphoz hasonló méretű és típusú csillagok közelében.
- A földi teleszkópokkal együttműködve egy 380 ezer km bázistávolságú extrém nagy felbontású rendszert lehetne létrehozni.

A SpaceX Super Heavy-vel megoldható lenne az új generációs könnyebb tükrök holdra szállítása.
A tartóelemeket a helyszínen elő lehet állítani helyben bányászott anyagokból 3D nyomtatással.
Külön előny hogy a kisebb gravitáció miatt egyébként is az egész szerkezetet könnyebbre lehet méretezni, megfelelő árnyékolással az IR érzékelők nem igényelnek külön hűtést, nem kell állandóan takarítani a tükröket, stb…
 
M

molnibalage

Guest
A tartóelemeket a helyszínen elő lehet állítani helyben bányászott anyagokból 3D nyomtatással.
Ez az a pont, ahol engem elvesztenek. Minden odaszállítani készen egyszerűbb. Még összerakni is embert próbáló feladat lenne, nemhogy gyártani.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ez az a pont, ahol engem elvesztenek. Minden odaszállítani készen egyszerűbb. Még összerakni is embert próbáló feladat lenne, nemhogy gyártani.
Lehet, bár némi alapozásra és földmunkára - pardon...holdmunkára - bizonyosan szükség lenne.
Vannak olyan dolgok amiket bizonyosan nem lenne érdemes a földről vinni. Pl. a holdon épített lakóhelyeket a sugárzástól, meteoritoktól védő takarót érdemesebb lenne helyi anyagokból elkészíteni.
Nekem eddig a leg hihetőbbnek az ESA koncepciója tűnt (bár millió egyéb ötlet létezik)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 788
75 834
113
Lehet, bár némi alapozásra és földmunkára - pardon...holdmunkára - bizonyosan szükség lenne.
Vannak olyan dolgok amiket bizonyosan nem lenne érdemes a földről vinni. Pl. a holdon épített lakóhelyeket a sugárzástól, meteoritoktól védő takarót érdemesebb lenne helyi anyagokból elkészíteni.
Nekem eddig a leg hihetőbbnek az ESA koncepciója tűnt (bár millió egyéb ötlet létezik)

Holdmunka?Ezek szerint a Hold felszíne nem föld hanem hold?
Nyugi csak kötözködök!Lassan hozzá kell szoknunk,hogy a problémákat fog okozni az,hogy a bolygónk neve meg a sima föld azonos...
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55
T

Törölt tag 1586

Guest
Biztató hírek a Stratolaunch háza tájáról:
"Stratolaunch LLC has transitioned ownership and is continuing regular operations. Our near-term launch vehicle development strategy focuses on providing customizable, reusable, and affordable rocket-powered testbed vehicles and associated flight services. As we continue on our mission, Stratolaunch will bring the carrier aircraft test and operations program fully in-house."
A céget eladták egy magán befektetőkből álló csoportnak és újra elkezdtek embereket felvenni...
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Az amerikai Artemis Holdra-szálló program céldátumát megváltoztatták, 2024 helyett immár 2028. A szenátusi meghallgatás roppant mulatságos elemekkel bírt, a politikusok megpróbálták a kört négyszögesíteni (hogy a Boeing gyártson le valahogy évi két SLS rakétát), és a Falcon Heavy-t meg elfelejteni, és kisebbíteni, miszerint a célra nem alkalmas...

Egyben a Boeing rögtön megbízást kapott a Artemis X. küldetésig tartó utakhoz az SLS rakéták legyártására...

Szerk.: Ja, és egyben írhatom át a 2019-es űrhajózási összefoglaló leghosszabb részét... :p
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 771
7 008
113
Érdekes, új, reakciómentes hajtómű elképzelés a NASA-tól!
Az EmDrive-tól eltérően nem sérti (nagyon) az elfogadott fizikai törvényeket, és semmi olyat nem tartalmaz, ami a mai technológiával elképzelhetetlen lenne.
https://ntrs.nasa.gov/search.jsp?R=20190029657
(Ahelyett, hogy közvetlenül sértené Newton harmadik törvényét, inkább önmaga ellen fordítja és megpróbálja kijátszani relativisztikus tömeggel.)

Nem fizikus vagyok hanem mérnök, de azért megpróbálom az elméletet érthetően összefoglalni:
- Képzelj el egy zárt hasáb alakú dobozt, amiben középen a hosszanti tengely mentén egy merev rúd van.
- Erre a rúdra felhúzva egy toroid alakú tömeg pattog a doboz két oldala között.
- A doboz egyik oldaláról indul és ahogy nekicsapódik a másik oldalnak, a lendületét átadja doboznak, ami egy kicsit elmozdul a tömeg mozgásának irányába.
- Ahogy visszatér a tömeg az eredeti helyzetébe az egész megismétlődik csak az ellenkező irányban, tehát az eredő elmozdulás nulla.
- Ha azonban sikerülne a zárt rendszerben egy változtatható tömeget létrehozni, akkor a kívánt elmozdulás irányába megnöveljük, a visszatéréskor csökkentjük a tömegét, így a tiszta elmozdulás pozitív lesz.
- Hogyan hozzunk létre változó tömeget? Relativitással!
- Ha valaminek nő a sebessége nő a tömege is, méghozzá exponenciálisan, tehát ha felpörgeted a toroidot relativisztikus sebességre és úgy gyorsítod a rúd mentén, majd a visszatéréshez lelassítod, előállhat a kívánt hatás.
- Természetesen nem súlyokat pörgetünk hanem nehéz ionokat, és nem rúdon hanem részecskegyorsítóban.
- A tervezet egy kettős helikális részecskegyorsítót javasol, ami a hajó hossztengelye mentén futva előrefelé gyorsítja, hátrafelé lassítja az ionokat.

Screen-Shot-2019-10-11-at-2.49.42-PM-1024x547-580x310.jpg


Az előzetes számítások szerint az LHC-hez hasonlítva:
Hossz: 577 m (LHC: 27 Km)
Legnagyobb mezőerősség: 7.2 T (LHC: 8.3 T)
Legnagyobb sebesség: 99.05 %c (LHC: 99.9999991 %c)
Lorentz-tényező: 7.26 (LHC: 7454)
Összes ion: 1.6*10^12 (LHC: 3.4*10^14)
Teljesítmény: 165 MW (LHC: 120 MW)

- Gyakorlatilag végtelen ISP (>10^7).
- Jelen konfigurációban csak néhány N tolóerő, de vannak az elképzelésben tartalékok.

Azt nem tudom, hogy működne-e, de az mindenesetre megfigyelhető, hogy legalább bekerült a köztudatba a reakciómentes meghajtás fogalma, tehát nem söprik le egyből az asztalról még csírájában az ötletet is. Talán ez egy jó kiindulási pont, hogy egyszer észrevegyünk valamit ami felett elsiklott a figyelmünk.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Érdekes, új, reakciómentes hajtómű elképzelés a NASA-tól!
Az EmDrive-tól eltérően nem sérti (nagyon) az elfogadott fizikai törvényeket, és semmi olyat nem tartalmaz, ami a mai technológiával elképzelhetetlen lenne.
https://ntrs.nasa.gov/search.jsp?R=20190029657
(Ahelyett, hogy közvetlenül sértené Newton harmadik törvényét, inkább önmaga ellen fordítja és megpróbálja kijátszani relativisztikus tömeggel.)

Nem fizikus vagyok hanem mérnök, de azért megpróbálom az elméletet érthetően összefoglalni:
- Képzelj el egy zárt hasáb alakú dobozt, amiben középen a hosszanti tengely mentén egy merev rúd van.
- Erre a rúdra felhúzva egy toroid alakú tömeg pattog a doboz két oldala között.
- A doboz egyik oldaláról indul és ahogy nekicsapódik a másik oldalnak, a lendületét átadja doboznak, ami egy kicsit elmozdul a tömeg mozgásának irányába.
- Ahogy visszatér a tömeg az eredeti helyzetébe az egész megismétlődik csak az ellenkező irányban, tehát az eredő elmozdulás nulla.
- Ha azonban sikerülne a zárt rendszerben egy változtatható tömeget létrehozni, akkor a kívánt elmozdulás irányába megnöveljük, a visszatéréskor csökkentjük a tömegét, így a tiszta elmozdulás pozitív lesz.
- Hogyan hozzunk létre változó tömeget? Relativitással!
- Ha valaminek nő a sebessége nő a tömege is, méghozzá exponenciálisan, tehát ha felpörgeted a toroidot relativisztikus sebességre és úgy gyorsítod a rúd mentén, majd a visszatéréshez lelassítod, előállhat a kívánt hatás.
- Természetesen nem súlyokat pörgetünk hanem nehéz ionokat, és nem rúdon hanem részecskegyorsítóban.
- A tervezet egy kettős helikális részecskegyorsítót javasol, ami a hajó hossztengelye mentén futva előrefelé gyorsítja, hátrafelé lassítja az ionokat.

Screen-Shot-2019-10-11-at-2.49.42-PM-1024x547-580x310.jpg


Az előzetes számítások szerint az LHC-hez hasonlítva:
Hossz: 577 m (LHC: 27 Km)
Legnagyobb mezőerősség: 7.2 T (LHC: 8.3 T)
Legnagyobb sebesség: 99.05 %c (LHC: 99.9999991 %c)
Lorentz-tényező: 7.26 (LHC: 7454)
Összes ion: 1.6*10^12 (LHC: 3.4*10^14)
Teljesítmény: 165 MW (LHC: 120 MW)

- Gyakorlatilag végtelen ISP (>10^7).
- Jelen konfigurációban csak néhány N tolóerő, de vannak az elképzelésben tartalékok.

Azt nem tudom, hogy működne-e, de az mindenesetre megfigyelhető, hogy legalább bekerült a köztudatba a reakciómentes meghajtás fogalma, tehát nem söprik le egyből az asztalról még csírájában az ötletet is. Talán ez egy jó kiindulási pont, hogy egyszer észrevegyünk valamit ami felett elsiklott a figyelmünk.
A vége egyszerűbb lessz. Mint a telefon a lovas futárnál. Ha majd a Jupiterre akarsz menni, Idehozzák neked a Jupiter egy darabját. Minek magyarázzam. Nézd meg a Csillagkaput.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Egy darabig még elbaszaxunk az űrhajókkal és a szkafanderekkel, de aztán megkerüljük őket. Valójában nincs szükség a biológiai testünkre, így űrhajóra, és szkafanderre sem.
Persze test nélkül nem lehetne látványos és izgalmas scifi filmeket csinálni. Mi lenne pl. a szexjelenetekkel? A nyolcadik utas sem érdekelne minket, és a meteorzápor sem. Az ionizáló sugárzásról meg nehéz látványos jelenetet forgatni.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
A SpaceX-nek jelenleg a StarLink műholdas internetszolgáltatáshoz 15 ezer (!) műhold indítására van engedélye, ezek több különböző magasságban keringenek, nagyjából 5 ezer műhold LEO (1000 km alatt), a többi MEO (1000 és 36 ezer km között, itt zömmel 1000-5000km között) magasságban. Most benyújtottak egy kérvényt, hogy további 30 000 (harmincezer) műholdat szeretnének majd pályára állítani a StarLink részére 360-520km között. Már a 15 ezer is felfoghatattlanul nagy szám, eddig összesen nem indított az emberiség ennyi műholdat, és ez csak egyetlen hálózat (a OneWeb és az Amazon is több ezer műholdat tervez pályára állítani hasonló célból). A mostani 30 ezer műhold iránti kérelem pedig ezt ugye még megfejeli, nem is kicsit.

Mi értelme van a kérelemnek?

  1. A kérelem önmagában nem jelenti azt, hogy a műholdakat el is kell indítani, de a papír birtokában nem kell külön az FCC-hez fordulniuk, tehát előre dolgoznak.
  2. Mivel egyre több az aggodalom a hatalmas műholdas rendszerek miatt, így a SpaceX még esélyesen egy későbbi (várható) szigorítás előtt kapja meg az engedélyt, így nem kell olyan elvárásoknak megfelelnie, aminek a későbbi műholdaknak igen.
  3. Mivel ilyen magasságba ennyi műholdat állítanak pályára, a konkurensek kérvényei hátrányos elbírálásban részesülhetnek, ha azonos magasságra kérnének engedélyt.