[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
A 2010-2017 közötti időszakban a GDP 35-37 százalékának megfelelő támogatás érkezett az unióból és ha ehhez még hozzávesszük a 3 ezer milliárd forintos magánnyugdíjpénztári megtakarítások lenyúlását, amelynek jelentős részét beforgatták a gazdaságba, akkor 45-47 százalékos GDP arányos külső többletforrás érkezett a gazdaságba. Ebből sikerült 2010-2017 között összesen 17 százalékos gazdasági növekedést elérni. Ez egy elég gyenge teljesítmény arányosan. Azért nem gazdasági világválság közben kormányoznak, a munkaerő hiány felnyomta a béreket, a közalkalmazottak pedig töredékét keresik a V4-hez képest. Leszólni viszont nem akarom őket, mert komoly eredményeket értek el és valóban nőtt bizonyos helyeken az életszínvonal. A minimumnyugdíj megtartása, ami most 28500 Ft viszont szégyen.
Ha csak ezeket 50ezerre emelnék, évente mindössze plusz kb 20milliárd lenne.
Az uniós támogatást le is kell tudni hívni. Most azt kéred számon mire ment el, nem azt hogy fletóék arra is alkalmatlanok voltak hogy lehívják. Szerintem amúgy jó sok hitel és annak kamataiban keresd a maradékot.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Hagyjuk már ezt a manyupos témát! Ha valami új infó van akkor az jöhet, de az ezerszer kitárgyalt dolgokon ne pörgessük a topikot.
(Visszatették az állam kasszájába a lenyúlt pénzt és most úgy működik a rendszer, ahogyan azt eredetileg is tervezték. Ennyi történt. Pont.)
Én egy mondatot szántam erre, azt annyi. Ennyi férjen már bele ha vki meg a többszörösét írja erről a témáról azt miért nem teszed szóvá?
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Szélsőbalos kormányok ugyanúgy elutasítják a melegházasságot vagy az abortuszt mint a jobbosok, nem igazán értem a logikád. Szovjetunió vagy Kuba olyan megengedő volt?
A Szu-t meg többit hagyjuk, más társadalmi háttér. Viszont a mai magyarországi és nyugat-európai szélsőjobb éppen ugyan azt vallja mint a liberális "mérsékelt" baloldal csak radikálisabb eszközökkel.
Számomra ugyanúgy elmebeteg dolog az előző posztomban leírt tevékenység, csak a megfogalmazás miatt menőnek tűnik. A baloldal illetve kiváltképp a liberálisok nagyon korán felismerték hogy a propaganda, a sajtó mekkora fegyver. Az elmúlt harminc évben(plakátkampány ide vagy oda) mindenhonnan ők ömlenek, ha bármivel nem értesz egyet a dogmáik közül akkor minimum begyöpösödött béna öregember vagy, de inkább vérgőzös náci.
a V4ek akarnak egy közös bajnokságot.
Ez egy elbaszott ötlet. A lengyel-magyar barátságon kívül mind a négyen oda-vissza rühelljük egymást, egy közös bajnokság arra lenne jó hogy tovább növeljék a fociszövetségek a bevételeiket és a mérkőzések fele zárt kapus legyen.
A magyar foci rákfenéje az hogy a szövetség elbaszott üzletemberekből áll, nem tanult szakikból. Kétségtelen hogy a pénz nem akadály(ezt Csányi jól csinálja), de a régi nóta ugyanúgy marad: a tehetségesek helyett a gazdag hülyegyerek kap lehetőséget, temérdek visszaosztott pénz, bundahegyek, az utánpótlás rosszul vezetett, a bajnokság kicsi, az elszállt fizetések miatt a játékosok nem akarnak fejlődni hanem megelégednek a húgymeleg vízzel, a pénzéhes menedzserek, ésatöbbiésatöbbi.
Fosvahánytam például attól hogy egy noname belga öregurat neveztek ki szöv.kapitánynak aki aztán újabb mélyzuhanásba lökte a válogatottat. Asszem' az mlsz olyasmivel magyarázta hogy az adatbázisukban neki volt a legjobb statisztikája(wtf:confused:), közben ugye kiderült hogy milyen menedzseri háttere van...
Na mindegy, véleményem szerint ez az összevont liga halva született dolog, mi legyen helyette? Nihil, vagy megpróbálni esetleg úgy csinálni ahogy Izland Horvátország vagy az Ajax. Az uefának úgysem érdeke a fejlődés, lásd az európai kupasorozatok átszervezését.
Nézzétek meg a magyar hokit honnan jött fel!
Amikor fejlődőben volt a hokink akkor pont nem kapott annyi támogatást, jelenleg inkább stagnálunk válogatott szinten. Kellene minden megyeszékhelyre egy csapat(nem csak az állandó főváros-dömping), első-másodosztály felosztásban plusz kupa. Mondjuk kétségtelen hogy a klubcsapatok is fejlődnek, a Miskolc és a MAC szlovák bajnokságban játszik már második éve és elég jól helyt is állnak. Ez előbb-utóbb azért kifizetődik ahogy anno a Volánnál is történt.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Én egy mondatot szántam erre, azt annyi. Ennyi férjen már bele ha vki meg a többszörösét írja erről a témáról azt miért nem teszed szóvá?
Szinte mindig szólok érte. főleg ha butaságokat olvasok a témában. :hadonaszos:
És nem kell másra mutogatni. Ez nem szép dolog. Tisztára mint az oviban. :p
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Durva de tényleg nem volt igazi megszorítás. A melód után ilyen kevés adót még sosem fizettél. 36-40% volt a korábbi SZJA, most meg 15%!!! A gyerekek utáni kedvezmények csak a bónusz. Cserében 2%-al nőtt az ÁFA. Ez jo deal volt. Nem a munkát, hanem a vásárlást adóztatjuk. Így nemhogy rést nem ütött a költségvetésen, hanem ez biztosítja többek közt, a stabilan 3% alatti ktg vetési hiányt.
A fenntarthatatlan rezsicsökkentés is kitart már 5-6 éve. Az se durva megszorítási progi volt.

2013 előtt is volt EU támogatás csak azt a szoci kormány vagy nem hivta le vagy többnyire faszságra költötte, netán ellopta?? Lásd 4es metró!
Lázár alig bírta, az utolsó pár évben a kifizetéseket felpörgetni, hogy ne vesszen el az előző ciklus penze.
Az tudod, hogy új EU ktg.vetés csak akkor lesz, ha minden állam elfogadja?! Tehát itt vétó jogunk van! Ráadásul nem egyedül indulunk a harcba, V4 és Kelet-Európa érdekei hasonlóak. Sőt mezőgazdasági területen lehet Macronnal is újra közös érdek Timmermans es Webber megbuktatása után.
Fog csökkeni a támogatás egyértelmű, de a mértéke még erősen kérdéses.
Na ne röhögtesd már ki magad. Az a sok plusz adó, szerinted nem hatott vissza közvetve vagy közvetlenül az emberekre? A rezsicsökkentésnek még kell egy kis idő(Már nem sok.) és sokan sírni fognak. Lásd. Venezuela olajcégeit mennyi idő alatt rohasztották le a komcsik. A vétót meg kb. feldughatjuk magunknak, mert azzal egy euró sem jönne Brüsszelből.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 431
10 129
113
, hogy a dunaparti Napóleon kitalálta az egysávos SZJA-t, amivel 400-500 milliárdot kidobott a költségvetésből és majdnem csődbe mentünk.

Most meglepődtem, te támogatod a többsávos SZJA-t? Szerintem nem hatékony, a teljesítményt bünteti bár ez attól is függ hogy néz ki. Ráadásul főleg az alkalmazottként keresett jövedelmet érinti, és ők azért egy széles réteg.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zeal

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Most meglepődtem, te támogatod a többsávos SZJA-t? Szerintem nem hatékony, a teljesítményt bünteti bár ez attól is függ hogy néz ki. Ráadásul főleg az alkalmazottként keresett jövedelmet érinti, és ők azért egy széles réteg.
Nem támogatom, de alap közgáz. dolog, ha lecsökkented az adókat(a bevételt), akkor le kell csökkenteni a kiadásokat is, mert különben borul a büdzsé.
 
  • Tetszik
Reactions: Morishima

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 431
10 129
113
Nem támogatom, de alap közgáz. dolog, ha lecsökkented az adókat(a bevételt), akkor le kell csökkenteni a kiadásokat is, mert különben borul a büdzsé.
Sejtettem csak így drámaibb volt :) amúgy alapjába véve igaz is meg nem is, ha feltételezzük hogy az intézkedés a költségvetés pillanatnyi kilengését hosszútávon stabilabb alapokra helyezi, és végül is egy ilyen intézkedés növeli a lakosság tőkeerejét, a fogyasztást és az alacsony mérték miatt még fehéríti is a gazdaságot ( a politikai haszonról most inkább nem értekezek :rolleyes: )
Amúgy a magyar költségvetésen nem tudom mi lenne képes lyukat ütni, eszméletlen bevételei vannak arányaiban az államnak és rendkívül tékozlóan bánik azokkal, de ez történelmi távlatokban van így nem csak a mostaniakra gondolok.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
705
2 999
93
Nem támogatom, de alap közgáz. dolog, ha lecsökkented az adókat(a bevételt), akkor le kell csökkenteni a kiadásokat is, mert különben borul a büdzsé.

Ennek az éremnek van egy másik oldala is: a lakosságnál maradó magasabb nettó jövedelem annak elköltése után 27%-al adózik - ÁFA -, így végül úgy keletkezik költségvetési bevétel, hogy nő a fogyasztás, ezáltal a gazdaság is növekedhet. Továbbá a magasabb jövedelműek megtakarítása is nőhet, amivel részben az államháztartás hiányát is finanszírozzuk - állampapírok.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Nem támogatom, de alap közgáz. dolog, ha lecsökkented az adókat(a bevételt), akkor le kell csökkenteni a kiadásokat is, mert különben borul a büdzsé.
Szerencsére a közgazdaságtan ettől picit bonyolultabb. Tudom a ballib oldalin csak 8 általánost végzett pártkáderek vannak ezért is áll pontosan ebből a gazdaságpolitikájuk.
Bevétel = magas adók, megszorítások és privatizálás.

Akik viszont tanultak közgazdaságtant azok tudják, hogy ha magas adókkal bünteted a keresőket akkor a szürke/fekete zóna bővülni fog és 3 millió minimálbéres országa leszünk. Ha egységes az adózás nincs értelme elkerülni, viszont ahogy föntebb írták az áfabevétel (ami mindig is a legmagasabb bevételi forrása volt az államnak) nőni fog.
Továbbá más módszerek is vannak pénzszerzésre. Pl a szürke zóna kifehérítése. Ez persze az összes vállalkozó érdekeit sérti, mert ugye online pénztárgép óta nem nagyon tudnak adót csalni. Szóval bízz a kormány gazdaságpolitikájába. Tényleg baromi jó szakemberek vannak ott. Értik a dolgukat.
 

MsA2

New Member
2017. május 18.
27
19
3
Szerencsére a közgazdaságtan ettől picit bonyolultabb. Tudom a ballib oldalin csak 8 általánost végzett pártkáderek vannak ezért is áll pontosan ebből a gazdaságpolitikájuk.
Bevétel = magas adók, megszorítások és privatizálás.

Akik viszont tanultak közgazdaságtant azok tudják, hogy ha magas adókkal bünteted a keresőket akkor a szürke/fekete zóna bővülni fog és 3 millió minimálbéres országa leszünk. Ha egységes az adózás nincs értelme elkerülni, viszont ahogy föntebb írták az áfabevétel (ami mindig is a legmagasabb bevételi forrása volt az államnak) nőni fog.
Továbbá más módszerek is vannak pénzszerzésre. Pl a szürke zóna kifehérítése. Ez persze az összes vállalkozó érdekeit sérti, mert ugye online pénztárgép óta nem nagyon tudnak adót csalni. Szóval bízz a kormány gazdaságpolitikájába. Tényleg baromi jó szakemberek vannak ott. Értik a dolgukat.

Mint a régi viccben: Megmagyarázni én is tudom, csak nem értem...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 509
113
Szerencsére a közgazdaságtan ettől picit bonyolultabb. Tudom a ballib oldalin csak 8 általánost végzett pártkáderek vannak ezért is áll pontosan ebből a gazdaságpolitikájuk.
Bevétel = magas adók, megszorítások és privatizálás.

Akik viszont tanultak közgazdaságtant azok tudják, hogy ha magas adókkal bünteted a keresőket akkor a szürke/fekete zóna bővülni fog és 3 millió minimálbéres országa leszünk. Ha egységes az adózás nincs értelme elkerülni, viszont ahogy föntebb írták az áfabevétel (ami mindig is a legmagasabb bevételi forrása volt az államnak) nőni fog.
Továbbá más módszerek is vannak pénzszerzésre. Pl a szürke zóna kifehérítése. Ez persze az összes vállalkozó érdekeit sérti, mert ugye online pénztárgép óta nem nagyon tudnak adót csalni. Szóval bízz a kormány gazdaságpolitikájába. Tényleg baromi jó szakemberek vannak ott. Értik a dolgukat.


"Bevétel = magas adók, megszorítások és privatizálás."
Igen,de nekik sikerült még így is csődbe vinni az országot.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 691
90 786
113
Gázsztori folyt.köv.
Szerdán jön Putyin. Lesz vmilyen talán rövid távú?? 1,5 éves gázzal kapcsolatos megállapodás. Ami érdekes, hogy Horn Gyula által 95-ben kötött szerződés jár le most. Illetve Orbánék tolták ki taktikusan eddig a határidőt. Most érzésem szerint sokkal jobb pozícióból tárgyalunk, mint öt éve.

Mindenesetre Gyurka nagyon szorosan követi a sztorit. A cikk 444es szemüvegből de viszonylag korrekt összefoglalót ad. Csak múlt heti katari gázmegállapodás maradt ki, ami szintén nagy előrelépés a gázbeszerzés diverzifikációja felé.

https://tldr.444.hu/2019/10/28/szerbia-felol-hoznanak-ide-rengeteg-gazt-az-oroszok

Ami nekem érdekes a cikkből.
1. Annyi gáz van betárolva nálunk iden, hogy egy téli ukrán-orosz gázhaboru esetén még a szerbeket is el tudjuk látni. Erre van sansz, mert jan1-jén lejár az orosz-ukrán szerződés.

2. A románok annyira balfaszok, hiába lennének gázból önellátók, sőt exportra is mehetne, jelenleg mi exportálunk gázt nekik.

3. A Török Áramlat és a két Északi Áramlat megépítése után Ukrajna eljelentéktelenedik. Mki erre készül.

4. A mi pozícióink folyamatosan javulnak. Az Exxon akár nekünk is eladná a román gázmezőt. Ennek sztem nincs realitása, de megnéztem volna a románok pofáját, amikor ezt belengeték. :D
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Szerencsére a közgazdaságtan ettől picit bonyolultabb. Tudom a ballib oldalin csak 8 általánost végzett pártkáderek vannak ezért is áll pontosan ebből a gazdaságpolitikájuk.
Bevétel = magas adók, megszorítások és privatizálás.

Akik viszont tanultak közgazdaságtant azok tudják, hogy ha magas adókkal bünteted a keresőket akkor a szürke/fekete zóna bővülni fog és 3 millió minimálbéres országa leszünk. Ha egységes az adózás nincs értelme elkerülni, viszont ahogy föntebb írták az áfabevétel (ami mindig is a legmagasabb bevételi forrása volt az államnak) nőni fog.
Továbbá más módszerek is vannak pénzszerzésre. Pl a szürke zóna kifehérítése. Ez persze az összes vállalkozó érdekeit sérti, mert ugye online pénztárgép óta nem nagyon tudnak adót csalni. Szóval bízz a kormány gazdaságpolitikájába. Tényleg baromi jó szakemberek vannak ott. Értik a dolgukat.
Te miről beszélsz? Én arról beszéltem, ha nem csökkented a bevételek után a kiadásaidat, akkor bizony elszáll a költségvetés. Ez kb. már 1000-szer bebizonyosodott a történelemben.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Te miről beszélsz? Én arról beszéltem, ha nem csökkented a bevételek után a kiadásaidat, akkor bizony elszáll a költségvetés. Ez kb. már 1000-szer bebizonyosodott a történelemben.
Igen, csak te egy elemet nézel. Az SZJA csökkent, de az áfa nőtt + többen fizettek SZJA-t mint előtte és a végösszeg nem lett kevesebb.
Kissebb réteg fizet be többet = nagyobb réteg fizet be kevesebbet. Az eredmény ugyanaz, csak a társadalom egy bizonyos rétegének nem annyira megterhelő.
A rezsicsökkentés lehet vitt el pénzt, de legalább nem kell a külföldi cégeknek kifizetni a garantált profitot, mert ugye így adta el a kedves baloldal. Szóval lehet még az sem volt akkora mínuszos.
 

Whyper

New Member
2018. július 20.
9
20
3
"Stadionok" vs. Egészségügy &" Lokálmédia" vs. "független média"
Nagyon sokszor fordulnak elő a pro-és kontra ezek a kifejezlések, természetesen annak függvényében ki kit utál :) Mert a mi magyarok általában, mint szokták mondani szakavatott emberek, szóval a magyar polgár az protest szavazó, valami ellen szava, valaki ellen akit utál, mert mellenszenves, mert vélt-valós kárt okozott neki, valamilyen szinten. Lehet ez egy félresikerült vállakozás, magányugdíjpénztár-bukás, elvesztett státusz, pozició, munkahely, magánéleti probléma, vagy csak egyik-másik vigyorba, grimaszba belenézett, negatív, lekezelő magatartás, esetleg irritáló hang, akármilyen furcsa az elvek iks szerepet játszhatnak néhányunkánl,....és még sorolhatnánk. Józan ész? Van-e szakértelem, elég apparátus-kiállító készség, vannak-e pozitivumok, lehetsőségek, milyen rizikók lehetnek egyes hatalmi csoportoknál........Hmm...nem tudom, szerintem ez kevésbé dominál....Tegyük hozzá...SAJNOS....Szóval...stadionok...én nem vagyok elkötelezett politikai oldal felé, csak a hazámnak, nem vagyok nagy sportrajongó, de 2016-ban láttam mit tett az az ici-pici siker, a sokat gyűltölt-szidott foci által.....hihetetlen módon nem volt gyűlöködés, nem nézett senki sandán a másikra, hurrá-optimista, és talán kimondható, boldog hangulat volt....Úgy gondolom, hogy ennek a népnek már régen szüksége van sikerekre, ez a nép betegeskedik lelkében-testében....aki mást mond hazudik...nem romkocsmák, kábítószer, LMBTQ, kibeszélő- és reality showműsorok kellenek, ezek csak ideig-óráig adnak örömet, hanem egészséges közösségi érzés, kohézió! A sport és egy megfelelő háttér, infrastruktúra megadja ezt, a drukkolónak, szülőnek, játékosnak egyaránt, illetve egészségesebb, ellenállóbb szervezetet biztosít... Azaz elgondolkodhatunk mi a fontosabb....gyógyítani a betegségeket vagy megelőzni.....Ez hosszú távú program része(mert merem és akarom hinni, hogy nemcsak a stadionok építési költségeinek árrése az ok), megformázni egy testileg-lelkileg egészségesebb nemzedéket, aki kevesebbet fog kórházba járni, mint mi, és apáink.....Ne értsetek félre....nem a foci által...de van aki a foci miatt lép erre az útra...a sport, a mozgás, és ehhez kapcsolódóan a társadalmi-személyes kapcsolatok javulása, tartóssá válása lehet a reménye egy optimista fickónak, mint én és még pára, illetve az országunknak.
Na és jöjjön egyetlenegy hosszú gondolatom a médiáról.....1. Független médium nincs! Tegyük hozzá sajnos......de valójában ez egy kortünet és valahol szükségszerű.....NIncs új a nap alatt, mindig a rómaiat hozzuk elő, hogy ők mondták először, hogy "divide et impera", oszd meg és uralkodj....valószínűleg ez sokkal régebbi módszer. Mi magyarok mégse vesszük észre ezt...felülírja a fentebb említett gyűlölet-érzésünk. Pedig le is van írva! Úgyhívják történelem.....igaz ez se pontos, sőt...de legalább az utolsó 100-150 évét egy átlagos koponya simán értelmezheti. Tanulni kellene belőle...és látni...milyen kis játékszerek vagyunk, a nagyok sakktábláján....és igen....valakinek fáj, hogy nem elég nekünk a paraszt szerepe, hanem mondjuk bástya vagy futó akarunk lenni....és a mostani kormányzat ezt játsza....na meg némi "Kállai kettős". Egy másik kormányzatnak elég lenne a paraszt szerepe, megfelelően bevédve.....mindkettőnek van előnye, és hátránya.....Úgy gondolom, hogy a nagyoknak egy nem elkötelezett ország nem tetszik! És tesznek azért, hogy ez megváltozzon.....tevékenyen tesznek.... Erre is vannak példák....az arab tavasztól, Ukrajnán át a nemrégiben leszavazott balkáni csatlakozási tárgyalásokig. De elég visszmenni fájdalmunkig Trianonig....remélem soha nem feledi senki! Tanulni kell belőle.....DE! nem mi voltunk a célpont...szerintem...a lényeg a megosztás volt....sok kicsi széthúzó nemzetecske egy, potenciális, függetlenedési veszélyt hordozó konglomerátum helyett. Jól, éles és könyörtelen logikával meglépett lépések. Szóval.....az erősek manipulálnak...kezükben ostor a média! Itthon a kormánypárt erős, tehát kezükben egy fegyver a jobboldali média, míg a magát függetlennek nevező többi médium, amellett, hogy a "szövetségbeforrt" baloldalt szolgálja ki, egyéb, magasabb erőknek is javára tesz, ahogyan általában a nehézfegyverzet, a nagy közösségi oldalak is "függetlenül pártatlanok" :) Nálam a független szó azt jelenti, hogy objektívan nézve melyek a pozitiviumok, melyek a hibák, s nem azt, hogy agysejtjeimet, korbáccsal meghajtva kitaláljam, hogy miért nemzetrontó, korrupt, náci, fajgyűlölő, homofób, meg még ki tudja mi, egy egy döntés. Ezért nem független a "független média". Az ország ténylegesen 2 pólusúvá vált, a több évszázados megosztásunk új szintre lép. Izgalmas, félelmetes, reményteli, bukást magában hordozó, önmagába visszatérő....mind mind lehet...előttünk áll, és át fogjuk élni! Amit tehetünk, az eszünkkel írjuk felül a gyülöletet és gondolkodva, visszatekintve, tényekre alapozva mondjunk véleményet és hozzunk döntéseket. Olvassunk, téjékozódjunk több forrásból, fenntartásokkal, és ne féljünk felemelni a hátsónkat, akkor se ha fáradtak vagyunk, mozogjunk és barátkozzunk élőben, szavakkal, gesztusokkal!
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
"Stadionok" vs. Egészségügy &" Lokálmédia" vs. "független média"
Nagyon sokszor fordulnak elő a pro-és kontra ezek a kifejezlések, természetesen annak függvényében ki kit utál :) Mert a mi magyarok általában, mint szokták mondani szakavatott emberek, szóval a magyar polgár az protest szavazó, valami ellen szava, valaki ellen akit utál, mert mellenszenves, mert vélt-valós kárt okozott neki, valamilyen szinten. Lehet ez egy félresikerült vállakozás, magányugdíjpénztár-bukás, elvesztett státusz, pozició, munkahely, magánéleti probléma, vagy csak egyik-másik vigyorba, grimaszba belenézett, negatív, lekezelő magatartás, esetleg irritáló hang, akármilyen furcsa az elvek iks szerepet játszhatnak néhányunkánl,....és még sorolhatnánk. Józan ész? Van-e szakértelem, elég apparátus-kiállító készség, vannak-e pozitivumok, lehetsőségek, milyen rizikók lehetnek egyes hatalmi csoportoknál........Hmm...nem tudom, szerintem ez kevésbé dominál....Tegyük hozzá...SAJNOS....Szóval...stadionok...én nem vagyok elkötelezett politikai oldal felé, csak a hazámnak, nem vagyok nagy sportrajongó, de 2016-ban láttam mit tett az az ici-pici siker, a sokat gyűltölt-szidott foci által.....hihetetlen módon nem volt gyűlöködés, nem nézett senki sandán a másikra, hurrá-optimista, és talán kimondható, boldog hangulat volt....Úgy gondolom, hogy ennek a népnek már régen szüksége van sikerekre, ez a nép betegeskedik lelkében-testében....aki mást mond hazudik...nem romkocsmák, kábítószer, LMBTQ, kibeszélő- és reality showműsorok kellenek, ezek csak ideig-óráig adnak örömet, hanem egészséges közösségi érzés, kohézió! A sport és egy megfelelő háttér, infrastruktúra megadja ezt, a drukkolónak, szülőnek, játékosnak egyaránt, illetve egészségesebb, ellenállóbb szervezetet biztosít... Azaz elgondolkodhatunk mi a fontosabb....gyógyítani a betegségeket vagy megelőzni.....Ez hosszú távú program része(mert merem és akarom hinni, hogy nemcsak a stadionok építési költségeinek árrése az ok), megformázni egy testileg-lelkileg egészségesebb nemzedéket, aki kevesebbet fog kórházba járni, mint mi, és apáink.....Ne értsetek félre....nem a foci által...de van aki a foci miatt lép erre az útra...a sport, a mozgás, és ehhez kapcsolódóan a társadalmi-személyes kapcsolatok javulása, tartóssá válása lehet a reménye egy optimista fickónak, mint én és még pára, illetve az országunknak.
Na és jöjjön egyetlenegy hosszú gondolatom a médiáról.....1. Független médium nincs! Tegyük hozzá sajnos......de valójában ez egy kortünet és valahol szükségszerű.....NIncs új a nap alatt, mindig a rómaiat hozzuk elő, hogy ők mondták először, hogy "divide et impera", oszd meg és uralkodj....valószínűleg ez sokkal régebbi módszer. Mi magyarok mégse vesszük észre ezt...felülírja a fentebb említett gyűlölet-érzésünk. Pedig le is van írva! Úgyhívják történelem.....igaz ez se pontos, sőt...de legalább az utolsó 100-150 évét egy átlagos koponya simán értelmezheti. Tanulni kellene belőle...és látni...milyen kis játékszerek vagyunk, a nagyok sakktábláján....és igen....valakinek fáj, hogy nem elég nekünk a paraszt szerepe, hanem mondjuk bástya vagy futó akarunk lenni....és a mostani kormányzat ezt játsza....na meg némi "Kállai kettős". Egy másik kormányzatnak elég lenne a paraszt szerepe, megfelelően bevédve.....mindkettőnek van előnye, és hátránya.....Úgy gondolom, hogy a nagyoknak egy nem elkötelezett ország nem tetszik! És tesznek azért, hogy ez megváltozzon.....tevékenyen tesznek.... Erre is vannak példák....az arab tavasztól, Ukrajnán át a nemrégiben leszavazott balkáni csatlakozási tárgyalásokig. De elég visszmenni fájdalmunkig Trianonig....remélem soha nem feledi senki! Tanulni kell belőle.....DE! nem mi voltunk a célpont...szerintem...a lényeg a megosztás volt....sok kicsi széthúzó nemzetecske egy, potenciális, függetlenedési veszélyt hordozó konglomerátum helyett. Jól, éles és könyörtelen logikával meglépett lépések. Szóval.....az erősek manipulálnak...kezükben ostor a média! Itthon a kormánypárt erős, tehát kezükben egy fegyver a jobboldali média, míg a magát függetlennek nevező többi médium, amellett, hogy a "szövetségbeforrt" baloldalt szolgálja ki, egyéb, magasabb erőknek is javára tesz, ahogyan általában a nehézfegyverzet, a nagy közösségi oldalak is "függetlenül pártatlanok" :) Nálam a független szó azt jelenti, hogy objektívan nézve melyek a pozitiviumok, melyek a hibák, s nem azt, hogy agysejtjeimet, korbáccsal meghajtva kitaláljam, hogy miért nemzetrontó, korrupt, náci, fajgyűlölő, homofób, meg még ki tudja mi, egy egy döntés. Ezért nem független a "független média". Az ország ténylegesen 2 pólusúvá vált, a több évszázados megosztásunk új szintre lép. Izgalmas, félelmetes, reményteli, bukást magában hordozó, önmagába visszatérő....mind mind lehet...előttünk áll, és át fogjuk élni! Amit tehetünk, az eszünkkel írjuk felül a gyülöletet és gondolkodva, visszatekintve, tényekre alapozva mondjunk véleményet és hozzunk döntéseket. Olvassunk, téjékozódjunk több forrásból, fenntartásokkal, és ne féljünk felemelni a hátsónkat, akkor se ha fáradtak vagyunk, mozogjunk és barátkozzunk élőben, szavakkal, gesztusokkal!

Csak egyetlen kérdés és ha megválaszolod feleslegessé válik az egész hozzászólásod.
Kik azok az erősek és miért erősebbek ők a többieknél?