A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 456
23 920
113
Q5NYWVZ.jpg

Szerintem a bal oldalon lévő szék, kihajtható/könnyen eltávolítható. Ott már nincsen rácsozat, szóval akik a kezszem részei így hátulról is ki tud jutni ha kell.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 122
119 459
113
Ne hülyéskedj már! Nézd már meg alaposabban! Már a fal és a torony között sincs hely, plusz a székek között. Ha megfigyeled a torony jobb oldalán nincs egyáltalán átjárás. A bal oldalon meg vagy 30 centi, és még elé be van rakva 2 szék.
Hidd el esett a tökömre (ölembe) BTR-ben "malac". :p:D
Ott legalább alternatíva van. Ez meg egy elvileg csúcskategóriás IFV, amit igen komoly összegekért akarnak eladni az USA hadseregének.
Elhiszem, hogy 3+8 fővel ez emészthető, de egyre biztosabb vagyok benne, hogy nem " véletlenül" maradt le a tesztről a Lynx.
Van rá 2 évük, hogy rendbehozzák. Hajrá!!!:cool::rolleyes:
Nézz meg egy Bradleyt vagy egy 8 fős cv 90-er belülről, ebben táncolni lehetne. Ha elől van a motor amellett gecire nem férsz el kényelmesen, hogy hátramenj.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Tulajdonképpen a Lynx az első komoly próbálkozásuk, viszont Ő maguk is azzal dicsekednek, hogy tulajdonképpen csak összelegózták az egészet. Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy a váz maga sem saját találmány, akkor inkább elkeserítő és erősen izzadtságszagú a dolog.

Ezt a "váz nem saját találmány" dolgot megmagyaráznád, ha kérlek?
Ugyanis tegnap már leírtam, hogy tudomásom szerint a Lynx KF41-nek semmi köze nincs a Marderhez. Vagyis csupán annyi (alapvető forma, elrendezés, stb...), mint bármelyik másik modern IFV-nek, így a Pumának is.
A Lynx KF31-nél (ami a Marderre épül) meg igen nagy valószínűséggel mindenben jobb a Puma, de ezt szerintem senki nem is vitatta.


Rá kell jönni, hogy lehet, hogy specifikációkban "autóskártya" szinten egy non-plus-ultra jármű, ugyanakkor aki bele tudja magát képzelni annak a jövőbeni 9 katonának a helyébe, akiket az ülések SZÁMA szerint bele akar passzírozni a RM a járműbe, az rájöhet, hogy ez így nem lenne f@sza! o_O

Nekünk magyaroknak szerintem elég lenne a 8+3 fős konfiguráció is. :) A 9 főssel bajlódjon csak az USA, ha az valóban akkora probléma, mint véled.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Ha drágállod a Pumát, (meg szar is), akkor keress új érveket a Lynx-hez, mert már sokkal jobbnak kellene lenni (tudod, az ár/érték arány miatt) ettől:

https://www.defenseworld.net/news/2...ralia___s_LAND400_Contest_Trials#.XcG4tiWnzZE

A titokban fejlesztett szuper Lynx 10 m EUR/db !

Amúgy meg a német igény (10x leírtuk, de neked külön) 2020 nyarán "kielégül"....


Egy csúcsmodern német IFV soha nem lesz nagyon olcsó. És a hasonló képességű eszközök ára is hasonló általában. Szóval, ha a KF41 többet tud, mint a Puma, akkor nem nagyon lesz annál olcsóbb (vagy esetleg akkor, ha valami komoly politikai-gazdasági háttéralku jár mellé). Aki esetleg szuperolcsó KF41-ben reménykedett, hát...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 342
46 135
113
Ezt a "váz nem saját találmány" dolgot megmagyaráznád, ha kérlek?
Ugyanis tegnap már leírtam, hogy tudomásom szerint a Lynx KF41-nek semmi köze nincs a Marderhez. Vagyis csupán annyi (alapvető forma, elrendezés, stb...), mint bármelyik másik modern IFV-nek, így a Pumának is.
A Lynx KF31-nél (ami a Marderre épül) meg igen nagy valószínűséggel mindenben jobb a Puma, de ezt szerintem senki nem is vitatta.
Hát figyelj.
Múltkor már betettem a Marder CCV képét, de megint beteszem. Ime:
marder_evolution.jpg

Ez először 2012-ben jelent meg. Tulajdonképpen ez a Lynx elődje. Ahhoz hogy 2012-ben működő járművük legyen, szerintem minimum 2 évet szórakoztak a Marder alvázzal. Azaz ha jóindulatúak vagyunk, akkor elmondhatjuk, hogy a Lynx KF31-hez - amit te még a Mardertől származtatsz -, 6 év kelljen, hogy egy már létező alapra létrehozzanak/átdesignoljanak egy járművet. Azért 6 év, mert 2016-ban mutatták be az első KF31-et.
Namost ha ez így van, akkor te mekkora esélyét látod annak, hogy egy vadonat új alapokon nyugvó járművet mozgóképes állapotra hozzanak, és az alapvető teszteléseket (mozás tesztek, IED tesztek, szilárdsági tesztek) el is végezzék 2 év alatt, mivel 2018-tól létezik a KF41?
Ez pedig a CCV belseje:
marder_evolution_l4.jpg

Ez tulajdonképpen a megegyezik a Lynx41 belsejével. Új ülésekkel, minusz a kék diszkófények + a légkondicionálás csövei. Érdemes megnézni a tetőn balra kifutó kábelköteget, amelyik ugyan ott fut a Lynxben is, csak ügyesen leburkolták:
Lynx_KF41~5.jpg

Ezen felül érdemes még megfigyelni a padlón a fal mellett végigfutó, hosszanti ferde burkolatot.....ami tulajdonképpen megegyező dőlésszögű, mint a CCV képén lévő szerkezeti merevítés alsó bekötése. Ha lebontanánk, akkor ezt valószínűleg fel is fedezhetnénk alatta. :rolleyes:

És igen, valószínűleg tényleg nem lódítottak túl nagyot, amikor azt állították, hogy nem a Marder alvázból csinálták. Mármint hogy fizikálisan és ténylegesen.
Ha új elemekből összeállítasz egy újat, akkor tulajdonképpen már majdnem rendben is vagyunk! :)
A jogi lépések elkerülése érdekében elmondanám, hogy teljes mértékben elhatárolódok a saját szavaimtól... :D
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 215
14 067
113
Senki nem mondta, hogy a RM kispályás lenne, ugyanakkor elmondható, hogy a RM rendszeresített járművet saját maga, teljes egészében még nem tervezett.
Kétségtelen, hogy fegyverzeti téren csúcsminőségre képes, ugyanakkor a meghajtásban, és a járművek alapjainak lerakásában nem igazán jeleskedik.
Megvették a MAN védelmi divízióját, de tulajdonképpen ott is MAN alapokra építenek át járműveket.
Tulajdonképpen a Lynx az első komoly próbálkozásuk, viszont Ő maguk is azzal dicsekednek, hogy tulajdonképpen csak összelegózták az egészet. Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy a váz maga sem saját találmány, akkor inkább elkeserítő és erősen izzadtságszagú a dolog.
Szerintem nem az a lényeg, hogy szar-e vagy nem szar-e a Lynx. Inkább az, hogy nem szabad mindent készpénznek venni amit a RM beígér a Lynx-szel kapcsolatban.
Itt mindenki, aki a Lynx-et favorizálja azt hiszi, hogy ez egy olyan jármű ami a PUMA-val mindenben egyenrangú tudna lenni, amennyiben mi azt megrendeljük.
Erre csak annyit tudok mondani, hogy nézzük meg, hogy hogyan lett 3+9-fős a Lynx az amerikai tenderre. Rá kell jönni, hogy lehet, hogy specifikációkban "autóskártya" szinten egy non-plus-ultra jármű, ugyanakkor aki bele tudja magát képzelni annak a jövőbeni 9 katonának a helyébe, akiket az ülések SZÁMA szerint bele akar passzírozni a RM a járműbe, az rájöhet, hogy ez így nem lenne f@sza! o_O
Múltkor felhoztam az Ajaxot. Elvileg az angolok kérhették volna a CT40-es toronnyal is 3+6 fővel. Ők mégis a 3+4 mellett döntöttek. Hogy miért? Ezért:
scout_GDUK_general%20dynamics_DVD-13.jpg

scout_GDUK_general%20dynamics_DVD-11.jpg


Ez elvileg nem a 40-es torony, de jól látszik a koncepció. Én mondjuk kicsit nagyvonalúnak érzem ezt a helykihasználást :), de amit a RM csinál az minden csak nem életszerű kialakítás.
Különben én pontosan valami ilyen megoldásra gondoltam, amikor a Jelcin hátsó részének lehetséges átalakításáról beszéltem @dudinak. :cool:


Ez nem a felderítő változat?
Vagy ezekkel mit váltanak le?
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 165
7 963
113
Ne terelj, butaságot beszélsz, hiába próbálkozol.
Figyeld és értelmezd szavanként!
Az RM-nek nincs saját gyártósora!... Érted? Nincs....
A PSM-ben lévő közös cége Pumát gyárt, ott nem lehet Lynxet gyártani...... Hoppá! Ezt felfogtad?
Tehát hol fogja a Lynxet gyártani? Nem a PSM-né!l pedig (igen már te is tudod, én meg eltitkoltam a világ elől) a fele az övé! ......Hát ilyet ember....
A gyártósort ki kell építeni. Ami akár lehet Csehországban, USÁ-ban, vagy máshol, pl nálunk. Ezért szimpi sok embernek (emiatt nekem is). De hát azért objektívan nagyon sok a buktató...

Szeretnél még tovább okoskodni? Akarsz még badarságokat idehányni? Technikai ismereteid, vagy képek, adatok, tények nem lennének megfelelőbbek, mint a baromságok szajkózása?
Hiába próbálkozol sunyi módon, érvek nélkül nem tudsz manipulálni itt senkit. Amúgy, ha olvasnád is a fórumot nem égetnéd be magad.....
Én úgy látom, hogy te írtál marhaságot az RM-ről, csak azért, mert a Pumát preferálod. A PSM egyébkén, ha nem lesz megrendelésük 2020 után akár Lynxet is gyárthatna - mi az akadálya az átállásnak? És igen, csehországi gyárról fantáziálnak. Az ARTEC-ben (Boxer) van 64% részesedésük, így gondolom teljesen tapasztalatlanok a harcjármű gyártásban. Meg azt a néhányezer Mardert is legyártották valahol. Szerintem az a baromság, amit írtál:"Na mi az érdekes? Igen eltaláltad: egy sem a saját termékük, mindegyiket más gyártóval közösen csinálják. Ilyeneket, mint Puma, Leopard 2, Pzh 2000, ezeket gyártják, közös cégekben (PSM Puma, ATK Boxer). Saját termék csak a lynx lenne majd, amihez csak a fegyverzet, torony lesz RM. Érted biztos a nagy rutin miatt."

Ja, nincs rutinjuk, mert a Pumát is 50%-ban az ő tulajdonukban lévő cég gyártja, a Boxer gyártója 64%-ban az övék. (És akkor ne is beszéljünk arról, hogy ők szállítják a járművek fegyverzetét és a páncélzatot is. Meg korábban a BW Mardereit. De nincs gyakorlatuk.... Margit, normáááális?
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Hát figyelj.
Múltkor már betettem a Marder CCV képét, de megint beteszem. Ime:
marder_evolution.jpg

Ez először 2012-ben jelent meg. Tulajdonképpen ez a Lynx elődje. Ahhoz hogy 2012-ben működő járművük legyen, szerintem minimum 2 évet szórakoztak a Marder alvázzal. Azaz ha jóindulatúak vagyunk, akkor elmondhatjuk, hogy a Lynx KF31-hez - amit te még a Mardertől származtatsz -, 6 év kelljen, hogy egy már létező alapra létrehozzanak/átdesignoljanak egy járművet. Azért 6 év, mert 2016-ban mutatták be az első KF31-et.
Namost ha ez így van, akkor te mekkora esélyét látod annak, hogy egy vadonat új alapokon nyugvó járművet mozgóképes állapotra hozzanak, és az alapvető teszteléseket (mozás tesztek, IED tesztek, szilárdsági tesztek) el is végezzék 2 év alatt, mivel 2018-tól létezik a KF41?
Ez pedig a CCV belseje:
marder_evolution_l4.jpg

Ez tulajdonképpen a megegyezik a Lynx41 belsejével. Új ülésekkel, minusz a kék diszkófények + a légkondicionálás csövei. Érdemes megnézni a tetőn balra kifutó kábelköteget, amelyik ugyan ott fut a Lynxben is, csak ügyesen leburkolták:
Lynx_KF41~5.jpg

Ezen felül érdemes még megfigyelni a padlón a fal mellett végigfutó, hosszanti ferde burkolatot.....ami tulajdonképpen megegyező dőlésszögű, mint a CCV képén lévő szerkezeti merevítés alsó bekötése. Ha lebontanánk, akkor ezt valószínűleg fel is fedezhetnénk alatta. :rolleyes:

És igen, valószínűleg tényleg nem lódítottak túl nagyot, amikor azt állították, hogy nem a Marder alvázból csinálták. Mármint hogy fizikálisan és ténylegesen.
Ha új elemekből összeállítasz egy újat, akkor tulajdonképpen már majdnem rendben is vagyunk! :)
A jogi lépések elkerülése érdekében elmondanám, hogy teljes mértékben elhatárolódok a saját szavaimtól... :D
Azt észrevetted már hogy a Leopard2 első szériája kisértetisesen hasonlít az A7re?? Figyelj, gyanús hogy hét futógörgője van, a görgőkön megnézed a csavaranyák ugyanabban a szögben állnak, és tuti a hajtás is ott van, és képzeld ugyanaz a motor van benne mint 30éve!!! Igazából az A7 csak egy feltuningolt elsőszériás, deszarmár.....
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 165
7 963
113
Senki nem mondta, hogy a RM kispályás lenne, ugyanakkor elmondható, hogy a RM rendszeresített járművet saját maga, teljes egészében még nem tervezett.
Kétségtelen, hogy fegyverzeti téren csúcsminőségre képes, ugyanakkor a meghajtásban, és a járművek alapjainak lerakásában nem igazán jeleskedik.
Megvették a MAN védelmi divízióját, de tulajdonképpen ott is MAN alapokra építenek át járműveket.
Tulajdonképpen a Lynx az első komoly próbálkozásuk, viszont Ő maguk is azzal dicsekednek, hogy tulajdonképpen csak összelegózták az egészet. Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy a váz maga sem saját találmány, akkor inkább elkeserítő és erősen izzadtságszagú a dolog.
Szerintem nem az a lényeg, hogy szar-e vagy nem szar-e a Lynx. Inkább az, hogy nem szabad mindent készpénznek venni amit a RM beígér a Lynx-szel kapcsolatban.
Itt mindenki, aki a Lynx-et favorizálja azt hiszi, hogy ez egy olyan jármű ami a PUMA-val mindenben egyenrangú tudna lenni, amennyiben mi azt megrendeljük.
Erre csak annyit tudok mondani, hogy nézzük meg, hogy hogyan lett 3+9-fős a Lynx az amerikai tenderre. Rá kell jönni, hogy lehet, hogy specifikációkban "autóskártya" szinten egy non-plus-ultra jármű, ugyanakkor aki bele tudja magát képzelni annak a jövőbeni 9 katonának a helyébe, akiket az ülések SZÁMA szerint bele akar passzírozni a RM a járműbe, az rájöhet, hogy ez így nem lenne f@sza! o_O
Múltkor felhoztam az Ajaxot. Elvileg az angolok kérhették volna a CT40-es toronnyal is 3+6 fővel. Ők mégis a 3+4 mellett döntöttek. Hogy miért? Ezért:

Ez elvileg nem a 40-es torony, de jól látszik a koncepció. Én mondjuk kicsit nagyvonalúnak érzem ezt a helykihasználást :), de amit a RM csinál az minden csak nem életszerű kialakítás.
Különben én pontosan valami ilyen megoldásra gondoltam, amikor a Jelcin hátsó részének lehetséges átalakításáról beszéltem @dudinak. :cool:
Értem az érveidet, de azért a KMW sem csak maga gyártja a páncélosokat, meg PzH-t. És az RM-ben jobban bízom, hogy összerak valami használhatót jó minőségben, mint mondjuk az Otokar-ban. De én nem írtam, hogy a Lynxet vegyük (ez a balfék magán kívül ezt nem fogja fel), hanem azt, hogy döntsék el a katonák. Ha a Puma a jobb választás, legyen az, de a Lynxről kijelenteni, hogy szar (@dudi szerint így is a legjobb 3 IFV között van, az ausztrálok is kiválasztották döntősnek), meg a RM nem tudja összehozni a sorozatgyártást - ezt enyhén szólva is erősnek érzem. Azt nem tudom és nem is akarom megítélni, hogy a két IFV közül melyik miért jobb, mint a másik, de úgy látom, amíg nem lesz olyan próbán a Puma meg a Lynx, mint a cseheknél, addig elsősorban találgatások folynak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 235
76 796
113
https://honvedelem.hu/galeriak/amerikaba-keszulnek/
Azon gondolkodtam, hogy nagyszerű, hogy végre látom a breneket. Aztán azon gondolkodtam, hogy vajon mi az isten haragjáért a tartalékosoknál látom. Biztos öreg vagyok már, hogy megértsem az összefüggéseket.

Oda van írva!Mennek amerikába!Nem úgy működik az!Kell a parasztvakítás.Mondjuk amikor a használatot is meglátjá na akkor lessz vakulás.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
A kiegészítő markolat az ki van osztva a fegyverrel de nem mindenki használja szívesen.
...ezt nem tudtam. Én most látom igy először "élesben"...Problémás a kivitele a markolatnak, vagy ez inkább emberfüggő dolog, h. szereti-e vagy sem?