A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 778
65 117
113
https://honvedelem.hu/galeriak/amerikaba-keszulnek/
Azon gondolkodtam, hogy nagyszerű, hogy végre látom a breneket. Aztán azon gondolkodtam, hogy vajon mi az isten haragjáért a tartalékosoknál látom. Biztos öreg vagyok már, hogy megértsem az összefüggéseket.
Festett mukorom azert odabax, nagyon komoly egy felkeszites lehet ez ezek szerint. Biztos valami harci karom hogy kikaparja vele az ellenseg szemet. :D
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 482
113
Ezt a "váz nem saját találmány" dolgot megmagyaráznád, ha kérlek?
Ugyanis tegnap már leírtam, hogy tudomásom szerint a Lynx KF41-nek semmi köze nincs a Marderhez. Vagyis csupán annyi (alapvető forma, elrendezés, stb...), mint bármelyik másik modern IFV-nek, így a Pumának is.
A Lynx KF31-nél (ami a Marderre épül) meg igen nagy valószínűséggel mindenben jobb a Puma, de ezt szerintem senki nem is vitatta.

Nekünk magyaroknak szerintem elég lenne a 8+3 fős konfiguráció is. :) A 9 főssel bajlódjon csak az USA, ha az valóban akkora probléma, mint véled.


Banyek, amikor 2 éve(?) az a kretén makkenzen kirakott, csak mert betettem egy-egy grafikont a beltenyészet globális elterjedése meg az általános IQ szint nyilvánvaló összefüggéseiről - az egyik a szineseknél a legmagasabb, a másik a színeseknél a legalacsonyabb, lehet találgatni melyik melyik - úgy voltam vele, hogy ide akkor nem kell írni, mert nem érdemel meg engem ez a fórum, meg amúgy sem bírtam a sok fidesznyik köcsögöt.

Mivel van itt pár értelmes arc, néha azért olvasgattam, és hát rossz megnézni mit össze szenvedtek ezzel a Lynx-Puma témával.


Lynx KF31: Marder 1 újragondolva, modernebb anyagtechnológiával meg elektronikával, fegyverzettel

Lynx KF41: Marder 2 újragondolva, modernebb anyagtechnológiával meg elektronikával, fegyverzettel

Mindkettőnél megspórolható egy csomó fejlesztési idő, mivel az alapul szolgáló jármű alvázának konstrukciós lehetőségei már ismertek (a Marder 2 is kb. gyártásra érett volt amikor elkaszálták, max a fegyverrendszer nem)

Tessék, Marder 2:

http://www.military-today.com/apc/marder_2.htm

Lehet összehasonlítgatni a fotókat a KF41-el, szinte ugyan az, főleg az alváz. Még a fegyverzete is 35/50mm lett volna, a frontpáncél pedig már 25-30 éve is Cobham páncél volt, jobb védettséggel, mint a T55/M60 tankoknál.

Szóval jó cucc lesz az a KF41.

Amúgy a Puma is lehetne 8 személyes, csak akkor másfajta távirányítású torony kellene rá, ami nem vesz el maga alatt 2 ülést.
A 30mm-es ágyú amúgy hosszú távon szerintem kevés, még a 35mm is. A 40mm CTA a minimum, az 50 meg az ideális.

Na pá.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 886
22 295
113
Festett mukorom azert odabax, nagyon komoly egy felkeszites lehet ez ezek szerint. Biztos valami harci karom hogy kikaparja vele az ellenseg szemet. :D
Azért nem mindenhol...;)
cc9e1bd7ed1f643a099084d4e444d39c.jpg
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 619
5 337
113
Eddig semmi bejelentés a szultántól, most lett vége a sajtótájékoztatónak. Csak ez: "Erdogan szólt arról is, hogy a török és magyar üzletemberek között védelmi területen is várható tárgyalás."
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
De nem s debreceni a nehéz.
igen , pont erre utaltam hogy a nehézbe nem apc kell majd , tehát ha a debreceni dandárt nézzük ( ami ugye elvileg a közepes lesz) akkor oda minimum 3x44 apc kell (nem pedig a fent említett 5x44 vas mert a nehézzel nem kell számolni ilyen téren)
Természetesen én nem úgy gondoltam hogy akkor most mi is vegyünk 500 Boxert. :p:D
látod ez a baj ;) :D :p:p
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz and borisz

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 312
8 001
113
S akkor az országban lévő összes más alakulatnak nem lesz APC-je? Vagy az összes többi tulajdonképpen Debrecenhez, Tatához, Szolnokhoz tartozik? Kicsit fura ez nekem.. vagy legalábbis homályos...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
S akkor az országban lévő összes más alakulatnak nem lesz APC-je? Vagy az összes többi tulajdonképpen Debrecenhez, Tatához, Szolnokhoz tartozik? Kicsit fura ez nekem.. vagy legalábbis homályos...
erről nem tudni hivatalos/elérhető információt csak annyit amit most is tudunk
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 992
113
a nehézben nem APC-k lesznek , ha csak debreceni dandárt nézed akkor inkább csak 3x44 (+kiegészítők) , 150-160 vasnál nem több
Tatán két gl zászlóalj van jelenleg: az 2x44 IFV lenne.Ha a Bocskai lesz a közepes, akkor mit kap(hat)nak majd?
Egy német, közepesnek nevezhető dandárban (41. Panzergrenadierbrigade) van 2 gépesített lövész zlj (Mechanized Infantry Battalion) 2x44 Pumával, meg 1 lövész zlj (Infantry Battalion) GTK Boxer APC-kkel (gondolom az is 44 db).
Ha ezt követjük, akkor összesen 4x44 = 176 IFV és ~ 44 APC kellene/lesz. Plusz a kiszolgáló/támogató járművek.
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Én úgy látom, hogy te írtál marhaságot az RM-ről, csak azért, mert a Pumát preferálod. A PSM egyébkén, ha nem lesz megrendelésük 2020 után akár Lynxet is gyárthatna - mi az akadálya az átállásnak? És igen, csehországi gyárról fantáziálnak. Az ARTEC-ben (Boxer) van 64% részesedésük, így gondolom teljesen tapasztalatlanok a harcjármű gyártásban. Meg azt a néhányezer Mardert is legyártották valahol. Szerintem az a baromság, amit írtál:"Na mi az érdekes? Igen eltaláltad: egy sem a saját termékük, mindegyiket más gyártóval közösen csinálják. Ilyeneket, mint Puma, Leopard 2, Pzh 2000, ezeket gyártják, közös cégekben (PSM Puma, ATK Boxer). Saját termék csak a lynx lenne majd, amihez csak a fegyverzet, torony lesz RM. Érted biztos a nagy rutin miatt."

Ja, nincs rutinjuk, mert a Pumát is 50%-ban az ő tulajdonukban lévő cég gyártja, a Boxer gyártója 64%-ban az övék. (És akkor ne is beszéljünk arról, hogy ők szállítják a járművek fegyverzetét és a páncélzatot is. Meg korábban a BW Mardereit. De nincs gyakorlatuk.... Margit, normáááális?

Nekem nem engedi az asszony, hogy a közös franciaágyunkba ne mi ketten legyünk.....
Gondolkodj egy picit.....A KMW hogy viszonyul a konkurens RM termékhez .......
Még mindig nem érted?
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 312
8 001
113
Az APC, IFV-hez semmiféle tartalék nem lesz? Mármint lesz pl 88 puma oszt kezit csókolom? Nem mondjuk 88+10 tartalék, ha mondjuk 6 épp javításon van, vagy mondjuk 4db -ot meg kilőttek?
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 992
113
Nekem nem engedi az asszony, hogy a közös franciaágyunkba ne mi ketten legyünk.....
Az a te bajod..:p;)
Gondolkodj egy picit.....A KMW hogy viszonyul a konkurens RM termékhez .......
Még mindig nem érted?
De értem. Viszont, ha a Pumára nem lesz megrendelés (amire van esély), akkor szerinted mit fognak inkább gyártani: fazekat, semmit vagy az egyik tulaj termékét, a Lynxet? De megint leírom, nekem mindegy melyik lesz, csak a katonáink mondják ki a döntő szót, a politikusok ne szóljanak bele, melyik német lesz.