[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 082
10 243
113
Édes istenem!
És azt fel tudod mérni, hogy az hogy azok a katonák ott vannak, az mennyibe kerül nekik az amerikaiaknak?
De legyél kedves ne csak a Szíriában bent lévő csapatok fizetésére, és ellátására gondolj, hanem a teljes logisztikai lánc fentartására, továbbá az amerikai harcmodorhoz elengedhetetlen légi támogatás fenntartására.
Mennyi is egy B52-es vagy egy F35-ös, esetleg egy komplett anyahajó fenntartása? Egy F-35 a legutolsó infók szerint az amerikai adófizetőknek - ha jól emlékszem - 36.000 USD/óra áron repked őrjáraton. Abban pedig biztos lehetsz, hogy vagy azokból, vagy a B-52-esekből mindig van fennt egy géppár.
Minimum 2-3 helikoptert teljes CSAR felszereléssel készenlétben kell tartani!
Ha egyetlen gépet is elvesztenek (még ha csak véletlenül is), az majdnem fél évnyi kitermelhető olaj árát vinné el.
Gondolkozzunk már!
1M dollár per nap? Aprópénz, ahhoz képest, amiket itt felsoroltam.
Megtehetné a korlátolt képességű Trump - ahogy meg is tette - hogy csapot papot otthagyva otthagyja az egész Közel-Keletet a francba. Úgy néz ki valaki mégis rádőbbentette, hogy miért nem jó, ha otthagyjPutyinnak, Erdogannak, és Assadnak Szíriát

A csapatokat, légitámogatást az adofizetők fizetik, az olajbiznisz haszna az olajlobbihoz kerül.
 

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
ezt már szeretem: Konstruktív vita! :)

"Ezt majd az idő eldönti, ha egyáltalán meglépik."

Szerintem nem lesz önálló Kurdisztán, mivel a kurdokat kivéve senkinek nem valós érdeke.
Nyugaton ez most egy meglovagolt popularista elképzelés; ugyanúgy el fogják felejteni a politikusok és média mint ahogy kb az elképzelés létezésével sem voltak tisztában korábban.
Szavazatszerzés megy, a mi és az összes többi polgár pénzével és érdekeivel rulettezve.

"Az a helyzet, hogy amíg az amerikaiak a kurdok mögött állnak, addig nem tudnak ellenük semmit sem tenni. De CSAK ADDIG!"

Igen, látjuk mennyire állnak mögöttük, inkább az olajmezők mögött állnak de ott teljes mellszélességgel. Persze a törökökkel nem állnának le lövöldözni, de a szír hadseregre nyilván nem fájna a szívük bombákat dobni.
Másrészt a dolog külön érdekessége, hogy állandóan úgy nyilatkoznak a kurdokról a sajtóban mintha egyetlen nagy boldog alakulat lenne.
A valóság meg az, hogy törzsi szinten szerveződött közösségek egysége.
Nincs mindenek felett álló központi bizottság aminek szent a szava.
Remekül látszik, hogy a többségük elfogadta, hogy vissza kell majd tagozódniuk a szír államszervezetbe, miközben van ahová nem akarnak egyes csoportjaik beengedni se szíreket, se amerikaikat.

"Erre majd térjünk vissza egy 4-5-évig elhúzódó direkt konfliktus után."
Ő területet akar. Revizionista politikus, az ő szemében Idlibtől elkezdve a fél Közel-Kelet volt török terület.
Addig a pillanatig amíg a saját hadserege helyett milíciákat küldhet a húsdaráló közepébe, semmitől nem kell tartania.
Embargózni nem fogják, maximum formális gazdasági szankciókat szavazhatnak meg ellenük, amiknek a kárát kb heteken belül tudják majd máshonnan pótolni.
Stratégiailag nem megléphető Törökország komoly szankciója.
Példátlan lenne egy NATO tagország tagságának pl felfüggesztése de akár szankciózása is.
Persze mondhatjuk, hogy a NATO egy katonai szervezet, de valójában politikai szervezetként funkciónál sok szempontból.
A görögökkel való harcoknál sem volt soha semmi következmény, egy másik NATO tag ellen. Majd pont egy amúgy jelentéktelen népcsoport miatt lesz.

"Az elmúlt 1-2 hónapban már egészen durva kijelentéseket tett az iraki elnök az amerikaiakra.
Ami pedig az amerikai-kurd viszonyt illeti. Egészen addig egyáltalán nem foglalkoztak a kurdok létezésével, amíg egyedül rájuk támaszkodva sikerült visszaszorítani az ISIS-t. És látszik, hogy az amerikai közvélemény nem felejt. (legalább is nem ilyen rövid idő alatt). Trump gyakorlatilag a belpolitikai (és a fegyveres erőktől visszajött nagyon kemény) visszhang miatt táncolt vissza a kivonásból. Az az igazság, hogy az impeachment eljárás mellé nem hiányzott még ez is neki."

Pénz beszél, a kutya meg ugat. Nincs erejük bármit is lépni, Samu bácsi majd eldönti mikor megy el.
Amerikai-kurd viszony valóban sekélyes, gyalogok voltak a sakktáblán. Egy szerepük volt, hogy ne a texasi srácok vére fesse a földet.
Így addig foglalkoztak velük amíg az ISIS és az SAA ellen fel lehetett őket használni, lassan teljesen lejár a szavatosságuk.
Az amerikai közvélemény memóriája é j
hozzáállása pont olyan, mint a hazai.
Szekértáborok és nem elvek alapján működik.
Lesz ahogy eddig is volt; egy republikánus világ és egy demokrata párti világ - egyiknél ott voltak a kurdok felszabadítani Európát, a másiknál nem.

"Mert nincs más választásuk. Amint, bármilyen okból kivonulnak az amerikai csapatok, azonnal bukták az államukat. És ez így lenne még több száz évig."
Ezért írtam, hogy proxy lenne és nem önálló állam.
De mint feljebb is írtam nem mindegyik csoportjuk örül bármilyen jelenlétnek.
Illetve ebből még mindig nem derül ki miért is rendezné ez a török-kurd viszonyt?
Most is mögöttük vannak az amerikaik, de politikailag nem teheti meg még az USA sem hogy közvetlenül nekimenjen a törököknek.
Másrészt most is milíciák/megmosdatott terror-szervezetek mennek a forróbb gócokba, kapnak támogatást a török reguláris erőktől és kész.
Semmi akadálya ezt kisebb intenzitással és bújtatottabban folytatni, max nem lesz török tüzérségi vagy légicsapás.

"Az oroszoknak lehet hogy érdekük a kikötő, a baráti/alárendelt Szíria, és ezekkel együtt Assad hatalma, de nem vagyok benne biztos, hogy még szeretnének 4-5-10-évig szeretnének olyan magas létszámot háborús körülmények között tartani, és ezt finanszírozni. Másrészről egy kisebb, és nem teljes győzelmet aratott Assadot könnyebb a későbbiekben kézben tartani."
Persze, hogy nem szeretnének a következő egy évtizedet ott háborúzni. És USA igen? Vagy a többi hiéna?
.
Sokkal könnyebben eladják ők odahaza a sztorit mint bárki más. Mert a tartuszi bázis miatt tényleg van ott érdekük, és őket tényleg hívták a nemzetközi joggal egyetértésben.
Másrészről van egy Szíria már jelenleg is ami gyakorlatilag orosz hiteleknek és segítségnek köszönheti a létét, így kb a gazdasági vonalon pórázon vannak.
Egy nem teljes győzelmet aratott szövetségest max akkor tudsz könnyebben kézben tartani, ha kizárólagos befolyást gyakorolsz akár egy proxy államon keresztül arra a dologra ami neki a teljes győzelemhez hiányzik.
Oroszország nem rendelkezik jelentős befolyással az övezetben, és korlátozott a befolyása a török aggresszió kapcsán.
A kézben tartás más oldalról megvan, a most elvesztett területek visszaszerzését az oroszok önmagukban nem érhetik el -> ergo nem segít nekik semmit jobban kordában tartani.

"Azt te átgondoltad, hogy mekkora arcvesztés az minden egyes alkalommal az oroszoknak, hogy az általuk ellenőrzött területeken időről időre hajt végre az izraeli légierő bevetéseket a Hezbollah ellen az F-35-öseivel, miközben nem tud ellene semmit sem tenni? Sokkal egyszerűbb a kisebb problémát jelentő (mármint neki) Hezbollahot hazazavarni Libanonba, és az Iráni fegyverszállítmányokat nem átengedni."
Azt átgondoltad, hogy Szíria légtere nincs az oroszok kizárólagos ellenőrzése alatt? Nem hogy gyakorlatilag, de még csak formálisan sem.
Vagy ezt akkor hozzuk fel érvként a USA ellen, hogy az általuk IS "ellenőrzött" légtérben miért engedik hogy izraeli gépek támadásokat hajtsanak végre?
Egyáltalán nincs arcvesztés; nem lett lezárt légtér amiben mindenre tűzparancs van amit felkap a szél.
A NEM TUD és NEM AKAR között elég komoly különbség van.
Másrészt a Hezbollah megvédését ne kérjük számon az oroszokon, mert nem azért vannak ott.
A szír légtérvédelmi alakulatok próbálkoznak a csapások meghiúsításával, nem az oroszok.
Az SAA-nak vannak ott segíteni, azt pedig remekül meg is oldják. Ahol nem az oroszok védik a bázisokat, ott mernek csak ugrálni.

Lehet megzavart a tény, hogy az arra alkalmas szír légvédelmi technikát bevonták egy közös hálózatba az orosz egységekkel.
Ennek felderítési adatok megosztásából van jelentősége, meg hogy ne orosz gépeket lőjenek le. Az nem lett és biztosan nincs is megtiltva hogy a dávid-csillagos gépekre indítsanak.

"Ha megszűnik az átjáróház Szírián, akkor csökken a fegyver mennyisége a Hezbollahnál. Kevesebb Izrael elleni akció. Kevesebb válaszcsapás. És ez öngerjesztő feladat. Mert Izrael - ne legyen kétséged felőle - minden szívbaj nélkül le fogja bombázni a fegyverszállítmányokat, amik a tudomására jutnak, legyenek azok akár az oroszok bábállamában is."
Ez miért segít Izraelt izolálni? Mert így fogalmaztál.
Ez max megzavarja kicsit az izraeli vezetést.
Mert ne legyen kétséged felőle, ők preventatív módon fognak bombázni továbbra is - ha van Hezbollah, ha nincs.
Ha nem tetszik majd nekik egy graffiti a ház oldalán, megy majd rá egy szalvó.
Amire talán gondolsz, izolálni egymástól Iránt és Izraelt.

És hogy miért fontos Kurdisztán, és hogy önkéntes Amerikai zónává váljanak? Mert eddig az észak-iraki, dél-kelet törökországi, szíriai útvonal volt a legnyilvánvalóbb fegyverszállítási útvonal a Hezbollahhoz.
(Erdogan meg még meg is tol(d)hatta a szállítmányt). Na pont ebbe az útvonalba ülne bele Kurdisztán.

Eddig is megvolt a módja a fegyvercsempészetnek és meg lesz ezután is. Max 1 héttel tovább utazik a szállítmány.
Ez egyáltalán nem igazolja Kurdisztán létrehozását, se azt hogy amerikai zóna legyen - max annyit hogy ne irán-barát legyen.

Válaszaim a kiemelt szövegrészeid alatt.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 425
7 002
113
a kurdok két hónappal ezelőtt még gondolhatták azt hogy az amerikai ernyő örökkön örökké ki fog tartani felettük, tehát miért is ne lehetne rojava egyszer önálló ország
szerencsére volt annyi eszük hogy ne kiáltsák ki
és a mostani események után ha az usák haderő vissza is szivárog, már nem lesz olyan amerikai politikus aki elhiteti velük hogy az az önálló állam nekik jó leend
mert már tudják hogy az usákok bármikor egy hét alatt összepakolhatnak
szíria (és a török) meg ott marad
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
A nemzetközi jog szerint orosz csapatoknak semmi keresnivalója nincs sem a Krímben, sem kelet Ukrajnában. Nem?
A nemzetközi jog szerint a kurdok foglalták el a jelenlegi területeiket az ISIS-től (amerikai segítséggel). Elvileg az ISIS kikiáltotta saját magát államnak. Tehát jog szerint az már nem Assadhoz és a Szíriához tartozó terület volt, amikor a kurdok elfoglalták. Hogy a kurdok innentől kezdve kit bíznak meg az olajkútjaik őrzésével az az Ő dolguk! ;)
Te kikiáltod az ötödik keröleti köztársaságot, attól még ez semmit nem jelent. A jog szerint akkor vagy, amikor téged a többi állam elismer, addig csak kiáltozásról van szó.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 154
113
a kurdok két hónappal ezelőtt még gondolhatták azt hogy az amerikai ernyő örökkön örökké ki fog tartani felettük, tehát miért is ne lehetne rojava egyszer önálló ország
szerencsére volt annyi eszük hogy ne kiáltsák ki
Szomorúan alacsony itt a színvonal.
- Egyetlen érdemi hatalommal rendelkező szíriai kurd szervezet sem beszélt soha önállóságról. Te honnan veszed ezt?
- A kurd vezetés tisztában volt azzal, hogy az amcsi jelenlét nem örök. Ezért is tárgyaltak az elmúlt évek alatt Asszadékkal jó párszor. Az viszont nem megegyezési alap, hogy visszatérnek ahhoz ami 2011 előtt volt.
- Augusztus közepén - tehát cirka 1,5 hónappal a török támadás előtt - a Szíriában lévő amcsi politikai és katonai vezetés a kurd vezetőkkel való személyes találkozókon biztosította őket, hogy nem lesz kivonulás 1 éven belül.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 248
113
Te kikiáltod az ötödik keröleti köztársaságot, attól még ez semmit nem jelent. A jog szerint akkor vagy, amikor téged a többi állam elismer, addig csak kiáltozásról van szó.
Ez így van, de ha az ötödik kerületi köztársaság meg is tudja védeni a területeit, akkor már állam lehet. Ha ebben segít neki az USA, akkor úgy kicsit könnyebb.
Az Iszlám állam több évig megvédte a területeit, adóztatot, államszervezete volt, dedikált miniszterei, kereskedett, sőt biztos vagyok benne, hogy diplomáciai tárgyalásokat is végrehajtott, mert különben nem lehetett volna annyi pénze, amiből eddig fennmaradt. Sőt állampolgárai is, akik most hontalanná váltak. Ha megkérdeztél volna valakit az uralmuk alatt az utcán, akkor szerinted mit mond, hogy Szíriában vagy, vagy hogy az Iszlám Állam területén...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 248
113
Szomorúan alacsony itt a színvonal.
- Egyetlen érdemi hatalommal rendelkező szíriai kurd szervezet sem beszélt soha önállóságról. Te honnan veszed ezt?
- A kurd vezetés tisztában volt azzal, hogy az amcsi jelenlét nem örök. Ezért is tárgyaltak az elmúlt évek alatt Asszadékkal jó párszor. Az viszont nem megegyezési alap, hogy visszatérnek ahhoz ami 2011 előtt volt.
- Augusztus közepén - tehát cirka 1,5 hónappal a török támadás előtt - a Szíriában lévő amcsi politikai és katonai vezetés a kurd vezetőkkel való személyes találkozókon biztosította őket, hogy nem lesz kivonulás 1 éven belül.
Mit gondolsz, hogy a jelenleg kialakult status quo-t valamint patthelyzetet hogyan lehet feloldani?
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 339
10 706
113
Dzsízösz! :eek:

Pár napig nem nézek rá a topikra, erre azt látom, hogy zajlik az élet!

Első gondolatok az elolvasás előtt hirtelen:
- Törökország, USA kivonult a szíriai területekről
- Izrael a Golánról
- Szíria meg bevonul, de az olajkutakat azért otthagyja...
- Megalakul Kurdisztán

Erre kiderül, hogy Nevedben a Sorsod pörög...:D
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 154
113
Mit gondolsz, hogy a jelenleg kialakult status quo-t valamint patthelyzetet hogyan lehet feloldani?
Feloldani többféleképp is lehetne, de nincs olyan megoldás amivel mindenki elégedett lenne.

Tippelni meg felesleges.
- Mi van akkor ha Trump megint hoz máról holnapra egy döntést ami teljesen szembemegy a korábbiakkal?
- Mi van akkor ha kiéleződik az EU-török ellentét - akár a ciprusi gázmezők kapcsán - és Erdogan kinyitja a kaput, érkezik napi 5-10 ezer ember?
- Mi van akkor ha Irakban kitör egy új polgárháború az Irán párti és Irán ellenes milíciák között, akik egyformán utálják az amcsikat?
- Mi van akkor ha Izrael bombázni kezdi Iránt és válaszul több ezer rakétát kap Libanonból a Hezbollahtól?
- ...

A helyben erővel (is) rendelkező hatalmak érdekérvényesítő iszapbirkózásából sok minden kijöhet. Sokszereplős játék sokféle lehetséges kimenetellel.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 425
7 002
113
- Egyetlen érdemi hatalommal rendelkező szíriai kurd szervezet sem beszélt soha önállóságról. Te honnan veszed ezt?

nem érdekes mit beszéltek, az az érdekes mit csináltak
és berendezkedtek államnak az államban, egészen sajátos őskomenista tanácsrendszerben kommunákkal és rendvédelemmel és közigazgatással
és lehet hogy elmentek volna jövőre is tárgyalni az asszaddal meg két év múlva is és lehet hogy harminc év múlva is, bár az akkorra felnövő generációk már megkérdezték volna hogy honnan is származik ez a furcsa régi szokás
és ebbe a történetben xart bele a trampli amikor egyik napról a másik napra kivonult, aztán most éppen visszaszivárog, de már nem oda ahol lőnek hanem oda ahol olaj van, hogy még jobban leamortizálja az usák renomét a térségben
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 425
7 002
113
ez a komenista vonal egyébként érdekes
minden újságíró aki odament tényfeltárni, kiemelte sajátosságként az öcalan portrékat és a komenista berendezkedést
valamelyik amerikai katona is nyilatkozta, hogy legkülönösebb sajátossága a kurdisztáni szolgálatának az volt hogy őt ottan elvtársnak szólították
ehhez képest a médiában erről egy szó nem ment át, a zemberek 99 %-ának fogalma nincs erről a körülményről
és a kifelé irányuló komenikációban vélhetően tudatosan a kurdok se utaltak erre
amióta kimentek az usákok, ez ügyben változott a helyzet, az sdf parancsnoka itt már a twitter bejegyzésében is elvtársazik:
pedig a twitter elsősorban az amerikai szimpatizánsoknak szóló komenikációs csatorna
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
ez a komenista vonal egyébként érdekes
minden újságíró aki odament tényfeltárni, kiemelte sajátosságként az öcalan portrékat és a komenista berendezkedést
valamelyik amerikai katona is nyilatkozta, hogy legkülönösebb sajátossága a kurdisztáni szolgálatának az volt hogy őt ottan elvtársnak szólították
ehhez képest a médiában erről egy szó nem ment át, a zemberek 99 %-ának fogalma nincs erről a körülményről
és a kifelé irányuló komenikációban vélhetően tudatosan a kurdok se utaltak erre
amióta kimentek az usákok, ez ügyben változott a helyzet, az sdf parancsnoka itt már a twitter bejegyzésében is elvtársazik:
pedig a twitter elsősorban az amerikai szimpatizánsoknak szóló komenikációs csatorna


Szövegkörnyezetben ez itt inkább jelent bajtársat és nem elvtársat. 182 bajtársunk /arra utal, hogy fegyveres szervezet tagja/ és több tíz civil...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
ez a komenista vonal egyébként érdekes
minden újságíró aki odament tényfeltárni, kiemelte sajátosságként az öcalan portrékat és a komenista berendezkedést
valamelyik amerikai katona is nyilatkozta, hogy legkülönösebb sajátossága a kurdisztáni szolgálatának az volt hogy őt ottan elvtársnak szólították
ehhez képest a médiában erről egy szó nem ment át, a zemberek 99 %-ának fogalma nincs erről a körülményről
és a kifelé irányuló komenikációban vélhetően tudatosan a kurdok se utaltak erre
amióta kimentek az usákok, ez ügyben változott a helyzet, az sdf parancsnoka itt már a twitter bejegyzésében is elvtársazik:
pedig a twitter elsősorban az amerikai szimpatizánsoknak szóló komenikációs csatorna
Ebben a szövegben a 10 civiltől áldozattól való megkülönböztetésként fegyverrel harcolót, vagyis inkább bajtársat jelent. A német "kamerád" is katonai/fegyveres/harcoló környezetben inkább bajtársat jelent, csak a politikai/pártbeli értelmezése elvtárs.