A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Hát, egyetlen ötletem van csak erre. Hogy van az a pálya, ahol haladnia kéne gránátnak. Ha mérik útközben a pályát radarral és látják az eltérések és már akkor helyesbítenek, amikor a gránát célba sem ért, akkor lehetne. Ez elméletnek szép. Van ilyen rendszer? Én nem tudom...
Van.Tüzérségi tüzfelderitő lokátor nem csak az ellen gránátját tudja nyomon követni,a sajátot is.De van direkt erre a célra tervezett lokátor is.
MAFCAS.jpg
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Azért a pocakos tartalékosokat már kicsit túlzásnak érzem :)
Egyébként minnek akarsz te 120 mm aknavetőket adni a területiseknek? Évi 20-30 napnyi kiképzésre rárakni?
Max tán egy kisebb 60 nak látnám még talán értelmét. Feltéve ha adva lenne rá idő is a felkészítésre. Meg lenne aki a munka miegymás mellett be tudja vállalni. Vannak akik örülnek annak is hogy azt a kevés napot be tudják vállalni. Nem hogy még...........
Szerintem te ezzel a tartalékos aknavető tűzérséggel eltévedtél. Max a műveleti tartalékosokra lehetne esetleg rárakni.

Nem olyan nagy kunszt egy 60 mm-es kezelését megtanulni.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
Azért a pocakos tartalékosokat már kicsit túlzásnak érzem :)
Egyébként minnek akarsz te 120 mm aknavetőket adni a területiseknek? Évi 20-30 napnyi kiképzésre rárakni?
Max tán egy kisebb 60 nak látnám még talán értelmét. Feltéve ha adva lenne rá idő is a felkészítésre. Meg lenne aki a munka miegymás mellett be tudja vállalni. Vannak akik örülnek annak is hogy azt a kevés napot be tudják vállalni. Nem hogy még...........
Szerintem te ezzel a tartalékos aknavető tűzérséggel eltévedtél. Max a műveleti tartalékosokra lehetne esetleg rárakni.

Ne érezd annak,de tisztelet a kivételnek.Keményen összeválogatott banda az már biztos.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
Kevesen tudják, de a '80-as években Magyarországon gyártották a Vasziljok automata aknavetőket, sőt, a '90-as évek elején önjáró változatot is építettünk belőle. Brutális fegyvernek tűnt, de az általános leszerelés (és elszegényedés) időszakában kukába került az egész projekt. Szerintem most ezek az elgondolások születnek újjá a SRAMS alapjain. A Vasziljok szintén hátultöltős. Bővebben a magyar fejlesztésről (a 68. oldaltól):
http://real-j.mtak.hu/11407/1/HT_2014-1_teljes_red.pdf

Volt szerencsém látni két elkészült önjáró példányt élőben.Sajnálatos hogy kukázták őket.Profitálhattunk volna belőle.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
De ezek kicsi darabszámok. Gondolom a SRAMS-t a tartalékosoknak szánják, hiszen máshol ennek hol lehetne helye! Ez egy könnyűgyalogságnak szánt eszköz. A megyei zászlóaljanként mondjuk nyolc darab az egy izmos százötven darabos megrendelést jelent majd.
Mármint őszintén remélem, hogy ezt nem a nehéz és közepes dandárokba akarják integrálni! Igaz, ahhoz képest, hogy eddig szó sem volt 120mm-es zászlóaljtüzérségről, ez már előrelépés, de ahhoz képest, hogy kell kinézzen a korszerű zászlóaljtüzérség azon a szinten, ahol Leopardok, Pumák és Boxerek szaladgálnak ez vicc lenne.
Nem akarlak elkeseríteni, de a Bundeswehrben is M113-ak hátuljából megy a kézi töltésű aknavetőzés...
Pedig ott tényleg azok a nagymacskák rohangálnak.
Hja meg van talán pár Wiesel, de ugye az csak a légi mozgékonyaknál.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Ez valójában azt jelenti, hogy értékes hadianyagot pazaroltál arra, hogy odébb megy a cél, de ha ez nem elnyomás támadáskor, akkor ez kb. elpazarolt lőszer.

Olyan felvetéseket cáfolsz, amik fel sem lettek vetve. Millió és egy olyan szituáció lehet, amikor bőven elég lehet ez is. Például valahol egy kisebb támadást megakaszt, visszavonulásra késztet, vagy arra, hogy feladjanak ott valamilyen állást. De azzal is beljebb lehetünk, ha csak lefog valamit, és a mieink tudnak valamit mozogni.


Felvázoltam a szórást. Egy kisebb városrészt tudsz vele eltalálni megbízhatóan 30 km felett.
Akkor még mindig a nem irányított lövedékek. Jó, van szórás. De az a "kisebb városrész" kb a Fővárosi Állatkert mérete. Vagy a Belvárosban Duna, Erzsébet-híd, Kis Körút József A. utca. Te sem szívesen sétálnál ott, ha közben pont erre a területre pottyanna percenként néhány 155-ös. Meg kit nyugtatnál meg vele, hogy "durván 200*400 méteres a CEP, no para!" :D Főleg, ha nem városban vagy.


Ki jelöli meg a célt a lövegtől 60-70 km-re a célt? Ha nem drón vagy heli vagy replőgép, akkor mélységi felderítők. Az meg kvázi az...

Létesítményt miért kéne megjelölni? Az fix helyen van. És úgy tudtam, hogy irányítatlan lőszerről beszélünk. Akkor eleve nem kell megjelöljék, elég egy figyelő is valahol. Ha viszont irányított lövedéket lövünk, és jelölünk itt, akkor a fenti ellenvetés sántít, mert a csapatok a fronton tudnának jelölni, és akkor nem 6 focipályányi szórással számolunk.


Valahogy mindig pislogok, akár SAM, akár tüzérségről van szó. Lehet szép nagy köröket rajzolgatni, de a reakció időt is tessék már mellé tenni...
És ez a fő baj. Ha nagyon sok idő van reagálni, akkor ez nem pusztítás, legfeljebb kiszámított kockázat vagy elnyomás.
Ezért álltak át a repcsik is a közepes magasságra. Mert a MANPAD-ra reagálás rohadt nehéz vagy MAWS nélkül szinte lehetetlen is. Az kiszámított kockázat, hogy mennek magasan és, ha kell, akkor süllyednek és eltűnnek és aztán kitalálják, hogy mit vállaljanak fel.

Én meg visszapislogok, hogy mit nem értesz. Miféle reakcióidő? Eltolják a raktárat? Beburkolják az akármilyen létesítményt? Felszedik a hidat, csomópontot? Vagy orvul felhagyják az állásukat és addig sem lőnek? Kiszámított kockázat szemüveg nélkül Airsoftozni is, mert jobban látsz, és csak minden N. lövés talál, fejre meg még annyi sem, a szemed meg jóval kisebb.

Egy olyan tüzérség, ami ellő 60-70 km-re, de pontatlanul az valójában nem komoly fenyegetés. Szerintem. 20 km-en? Ott az. Mert a pontosított tűzzel rohadt gyorsan és pontosan árasztanak el PGM nélkül is.

Anno volt linkelve egy anyag, hogy a jenki JTAC milyen védőtávolságokkal kell, hogy dolgozzon. Tüzérségnél a min távolság asszem 400 yard táján volt. Ha annál közelebb van a cél, akkor nincs arty support...

Ha van egy eszközünk, ami el tud lőni 60-70 km-re is, az szerintem komolyabb, mint ha csak 40-re tudna. Azt meg mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban. Egyik végén a légicsapás pgm-el, másik végén nagyobb távolságra tüzérséggel irányítatlan lőszerrel. Valahol ott van még a mátrixban a diverzáns akció, meg hogy Mészáros megveszi az egészet. Vagy lőhetünk valamilyen irányított tüzérségi lövedékkel is. (A rakétát meg fel se hozzuk.) Mi van, ha valamit, példának okáért egy nagyobb transzformátor állomást 50 lövésből találunk el úgy, hogy legalábbis hosszabb időre kiessen a munkából? Szerintem olcsóbb, mint egy Gripent ezért reptetni. Vagy ha időérzékenyebb valami, akkor menjen rá irányított lövedék.

Lehet hogy rosszul értelmezted, én nem azt írtam, hogy ez aztán minden bajra orvosság lesz, hanem azt, hogy jóval több, mint a semmi. Mérlegelni kell, hogy az okozott kár, pusztítás vagy zavarás megér-e 3-10-15-50 tüzérségi lövedék árát, illetve akarjuk-e közvetlenül az esővonal mögé tolni a tüzérséget?
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 835
113
PGM és kazettás gránát.Tüzérségi felderitő dronok nem csak célt keresnek/jelölnek,időjárási adatokat is adnak.Meterológiai raj,direkt időjárás felderitő radarral és dronnal.Modern tüzvezető berendezések.Jobb gyártástechnológia.
Ne a HM 60éves technológiáját vedd alapul.A "béketeremtő" műveletek területellenörző tüzbázis rendszere meg egy másik dolog,bár ott is terjednek a pgm gránátok.Mármint abban a feladatkörben,mert a löveg lehet ugyan az a PzH2000,Denel T5-52,K9,stb,amit a korszerű manőverező harcra terveztek

A kazettás gránát az vagy jó valamire vagy nem,nem univerzális dolog.Az irányított gránát soha nem fog tömegesen elterjedni mert a világ összes pénze kevés rá.Ne abból indulj ki,hogy Afganisztánban nap 50-100 gránátot ellő egy üteg hanem abból,hogy ugyan ezt a mennyiséget ellövi egy tűzfeladatra...
 
M

molnibalage

Guest
Akkor még mindig a nem irányított lövedékek. Jó, van szórás. De az a "kisebb városrész" kb a Fővárosi Állatkert mérete. Vagy a Belvárosban Duna, Erzsébet-híd, Kis Körút József A. utca. Te sem szívesen sétálnál ott, ha közben pont erre a területre pottyanna percenként néhány 155-ös. Meg kit nyugtatnál meg vele, hogy "durván 200*400 méteres a CEP, no para!" :D Főleg, ha nem városban vagy.
Ekkora szórás esetén beszállnak az APC/IFV-be és odébbgurulnak. Annyira ritka és pontatlan a repeszfelő ,hogy ez nem komoly fenyegetés mással összevetve.

Létesítményt miért kéne megjelölni? Az fix helyen van. És úgy tudtam, hogy irányítatlan lőszerről beszélünk. Akkor eleve nem kell megjelöljék, elég egy figyelő is valahol. Ha viszont irányított lövedéket lövünk, és jelölünk itt, akkor a fenti ellenvetés sántít, mert a csapatok a fronton tudnának jelölni, és akkor nem 6 focipályányi szórással számolunk.
Nem létesítményről beszéltem, mozgó célt. Bár PGM esetén, ha nem GPS-es, akkor meg kell jelölni.

Én meg visszapislogok, hogy mit nem értesz. Miféle reakcióidő? Eltolják a raktárat? Beburkolják az akármilyen létesítményt? Felszedik a hidat, csomópontot? Vagy orvul felhagyják az állásukat és addig sem lőnek? Kiszámított kockázat szemüveg nélkül Airsoftozni is, mert jobban látsz, és csak minden N. lövés talál, fejre meg még annyi sem, a szemed meg jóval kisebb.
Most akkor döntsed már el, hogy mire tüzelünk. Fix. cél az általában infrastruktúra, amit legtöbbször nem célszerű feleslegesen rombolni.
Mozgó cél esetén meg a leadok egy lövést, 1+ percig repül a gránát, eredmény megfigyel és majd jön a helyesbítés és majd a pergőtűz, ez ellen egy normálisan felszerelt konvencionális haderő régen odébbáll úgy, hogy sanszosan semmiféle kárt nem okoztál a szórás miatt. Ergo lőszerpazarlás az egész. ---> Nagy távolságon PGM vagy semmi. Mert úgyis sokáig tart és pontatlan. 15 km-en gyorsan lemegy a ciklus, nincs idő reagálni.

Ha van egy eszközünk, ami el tud lőni 60-70 km-re is, az szerintem komolyabb, mint ha csak 40-re tudna. Azt meg mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban.
Ez így van. Ebből jön ki, amit írtam. Ekkora távra hagyományos lőszerrel tüzelni szerintem semmi értelme. Pénzpazarlás.

Lehet hogy rosszul értelmezted, én nem azt írtam, hogy ez aztán minden bajra orvosság lesz, hanem azt, hogy jóval több, mint a semmi. Mérlegelni kell, hogy az okozott kár, pusztítás vagy zavarás megér-e 3-10-15-50 tüzérségi lövedék árát, illetve akarjuk-e közvetlenül az esővonal mögé tolni a tüzérséget?
Pont erről beszéltem. Lásd fent.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nem akarlak elkeseríteni, de a Bundeswehrben is M113-ak hátuljából megy a kézi töltésű aknavetőzés...
Pedig ott tényleg azok a nagymacskák rohangálnak.
Hja meg van talán pár Wiesel, de ugye az csak a légi mozgékonyaknál.
Talán azért, mert ez egy mérhetetlenül elavult hidegháborús örökség, ami kizárólag azért maradhatott fenn, mert a német politika ebek-harmincadján hagyta a hadsereget ott is.

Ugyanakkor kifejlesztették a XX. századi hulladékjaik leváltására szánt automata aknavetőrendszerüket (LePzMrs):

A XXI. században az automata aknavető a minimum. Az, hogy sokan megragadtak itt Magyarországon a hidegháborúban, néhányan meg egyenesen a világháborúkban egy súlyos probléma és egyik következménye a nyolcvanas évek óta elmaradt hadseregmodernizációnak.A sorkatonai élmények és a Néphadseregnek a maga idejében is inkább elavult hidegháborús technikájához köthető illúziók döntően meghatározzák e fórum javának gondolkodását. Itt tömegek vannak, akik T-72-est nem a kohóba küldenének, ahol egyedül hasznát lehet venni, így nem meglepő, hogy van aki szerint létezik még olyan, hogy nem automata és önjáró aknavető, mint reális opció! Egy ilyen SRAMS jellegű rendszer tipikusan a könnyűgyalogság eszköze, ez nem csúcstecnika korunkban, hanem alaptechnika, amit a legegyszerűbb embereknek adunk a kezébe, a legegyszerűbb fegyverzetű egységeknél. Egy rendes gyalogság aknavetője úgy néz ki, mint a NEMO, vagy az AMOS!

Hahó, XXI. század!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 835
113
Hát, egyetlen ötletem van csak erre. Hogy van az a pálya, ahol haladnia kéne gránátnak. Ha mérik útközben a pályát radarral és látják az eltérések és már akkor helyesbítenek, amikor a gránát célba sem ért, akkor lehetne. Ez elméletnek szép. Van ilyen rendszer? Én nem tudom...

Ha billiárdasztalon háborúzol ez működhet a baj csak az,hogy a tüzérség úgy szeret települni,hogy au ellenség közvetlenirányzású fegyverei ne érjék el értsd gomb/hegy stb mögé.Szóval radarral nehéz követni a pályát mert a terep úgy is kitakarja egy részét.Vagy alkalmazol sok radart de az meg sokba kerül.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 359
113
Megjegyzem, hogy a németeknél a páncéloshadosztályoknál a 16/24 PzH2000 és 8 MLRS alkotta tüzérosztály az hadosztály közvetlen (1. és 10. pc ho). Csak a francia/német vegyes dandárban van egy tüzérosztály, de az a dd öszvér.
igen ez oké de a németeknél nincs dandár közvetlen tüzérség, náluk azért van ott , a kérdés még áll , hova kéne akkor őket rakni? (ha lennének nyilván)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 835
113
Rögzítőpont lövése semleges területre, majd a kapott javítási értékekkel tűzáthelyezéssel. Így a cél kapásból a hatástüzet kapja.
A villázás csak egy lehetőség, a legrégebbi, hagyományos módszer, ami a tűz megfigyeléséhez nem igényel mást, mint egy tájolóműszert vagy rosszabb esetben távcsövet kézi tájolóval. Itt megy a villázás meghatározott szabályok szerint (fix távolságra számolt irányzékugrással). Ez esetben simán lehet 6 lövés, mire befogják a célt.
Azonban ma már minimum kell, hogy legyen valami lézertávmérője az előretolt figyelőnek, mellyel a belövéskor a robbanópontot helyzetét a célhoz viszonyítva pontosan meg tudja határozni, tehát konkrét számokkal tud korrigálni. Akár a másodikra is meg lehetnek a hatástűzelemek és mehet az áldás az egész ütegből.
Ha pedig a löveg fel van szerelve kezdősebesség mérő radarral, mellyel mérhető a belső ballisztikai adatok által összeadódott eltérés a lőtáblázati értékektől, akkor még az első lövedék becsapódása előtt mehet a korrigált második lövés. Ez a műszer jelentősen lecsökkenti a szórásból eredő hibát így nagyban javul a pontosság is.
Csak megjegyzem, a szórást a belső ballisztikai tényezők (cső állapot, hőmérséklet; töltet súly, hőmérséklet; gránát súly; irányzási hibák stb) és a külső ballisztikai tényezőkből (légköri paraméterek) áll össze. Szabályzat szerint (L/39-es csőnél) kb. 15 km alatt a belső tényezők a hangsúlyosabbak, míg felette a külső. Tehát a kezdő eb. mérő radarral jelentősen csökkenthető a standard szórás, főleg kisebb lőtávon. A külsőre vannak létrehozva a meteo állomások, bár tény, hogy a lőtáv növekedésével egyre pontatlanabbak. A tüzérek iyenkor -ha tudják- azt csinálják, hogy az időjárástól függően (mondjuk fél óránként) jól ismert pontra lövéseket adnak le és figyelik az eltérést. Ezek szoktak az óvodák, iskolák és kórházak lenni a média szerint, plusz egy kis terror.
Ha hirtelen bejön egy tűzfeladat, akkor a legutóbbi adatokkal tudnak számolni. A nyilvánosan megadott CEP értékek mindig a belövés szórásképének felelnek meg, nem pedig a hatástűzelemek szórásának, melybe már egy halom javítást beleszámolnak.

Bár a 70 km-es lőtávra én sem gondolnám, hogy spec gyújtó nélküli hagyományos gránátokat kell lőni, hacsak nem egy nagy kiterjedésű cél zavarása, zaklatása a feladat. De kíváncsi lennék a szórásra ekkora távon.

De lőni akkor is kell.Nem úgy működik ahogy ő érti:megáll a gép lő és talál.Marpedig ha te lősz(rögzitőpontra vagy villázol)az ellenség bemér.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ha billiárdasztalon háborúzol ez működhet a baj csak az,hogy a tüzérség úgy szeret települni,hogy au ellenség közvetlenirányzású fegyverei ne érjék el értsd gomb/hegy stb mögé.Szóval radarral nehéz követni a pályát mert a terep úgy is kitakarja egy részét.Vagy alkalmazol sok radart de az meg sokba kerül.

Ez szép és jó, csak egyrészt a radarok ezt már rég áthidalták:
Giraffe_AMB_Radar.jpg


Másrészt a radarok és az átlaluk kiszolgált eszközök se települnek már egymás mellé feltétlenül, ugye a hálózat alapú hadviselés korát éljük, azt amit NASAMS néven a légvédelemben meg lehet csinálni, azt simán a tüzérségnél is!
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage
M

molnibalage

Guest
Ha billiárdasztalon háborúzol ez működhet a baj csak az,hogy a tüzérség úgy szeret települni,hogy au ellenség közvetlenirányzású fegyverei ne érjék el értsd gomb/hegy stb mögé.Szóval radarral nehéz követni a pályát mert a terep úgy is kitakarja egy részét.Vagy alkalmazol sok radart de az meg sokba kerül.
  1. Nem kötelező a radarnak pontosan a löveg mellett állnia. A célt kell ismernie és ennyi. km-erekkel odébb is tudmérni.
  2. A gránát sok km-rel megy a táj fölé, ergo még úgy is tudod követni, ha a célpont és radar között nincs LOS, a gránátot kell követni.
Hogy értsd a példát. A Sas hegy mögül is lőhet a löveg kelet felé úgy, hogy a radar km-kel délebbről méri hogyan repül a gránát és hol kellene repülni és az eltérést mérni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 835
113
Ez szép és jó, csak egyrészt a radarok ezt már rég áthidalták:
Giraffe_AMB_Radar.jpg


Másrészt a radarok és az átlaluk kiszolgált eszközök se települnek már egymás mellé feltétlenül, ugye a hálózat alapú hadviselés korát éljük, azt amit NASAMS néven a légvédelemben meg lehet csinálni, azt simán a tüzérségnél is!

Hogy látsz át egy hegyen egy ilyen radarral tudod egy hegy minimum 500 méter magas?
Sehogy hacsak fel nem mész a tetejére de azt nem nagyon fogják hagyni mert nem hülye senki és a hegytetők mindenki által belőtt pontok.

  1. Nem kötelező a radarnak pontosan a löveg mellett állnia. A célt kell ismernie és ennyi. km-erekkel odébb is tudmérni.
  2. A gránát sok km-rel megy a táj fölé, ergo még úgy is tudod követni, ha a célpont és radar között nincs LOS, a gránátot kell követni.
Hogy értsd a példát. A Sas hegy mögül is lőhet a löveg kelet felé úgy, hogy a radar km-kel délebbről méri hogyan repül a gránát és hol kellene repülni és az eltérést mérni.

Értem az elvet csak ezt vagy meg tudod csinálni vagy nem.Sehová nincs leírva,hogy mindig optimálisan olyan helyre tudod rakni a radart ahonnan rálát a teljes röppályára(pl ellenséges vonalak úgy húzódnak,hogy ez nem lehetséges)