[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Gazdasági növekedés: megelőzött Magyarország a harmadik negyedévben is

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett előzetes adatai alapján Magyarország Lengyelország után a második legnagyobb negyedéves növekedést produkálta az Európai Unióban. Románia a tizedik helyre esett vissza.
A harmadik negyedévben a legnagyobb negyedéves GDP-növekedési ütemet (1,3 százalék) Lengyelország érte el a második negyedévi eredményhez képest, a második legnagyobbat pedig Magyarország 1,1 százalékkal. Észtország 1,0 százalékos negyedéves növekedéssel a harmadik lett a rangsorban. A negyedik helyen Bulgária, Horvátország és Szlovénia áll, mindhárom ország gazdasága 0,8 százalékkal nőtt. A sort Finnország, Litvánia, Cipris követi, majd ez után jön Románia 0,6 százalékos GDP-bővüléssel. A legalacsonyabb negyedéves növekedési ütemet Németország, Olaszország és Ausztria produkálta a harmadik negyedévben, 0,1 százalékosat.
gdp(1).png

Csökkent a foglalkoztatás Romániában
A foglalkoztatás Észtországban és Lettországban nőtt a legnagyobb mértékben a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, 1,0 százalékkal. Szlovéniában 0,5 százalékkal, Belgiumban 0,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatás negyedéves bázison. A legnagyobb negyedéves csökkenést Litvániában regisztrálták a foglalkoztatásban a harmadik negyedévben, 1,2 százalékosat. Romániában 1,1 százalékkal, Finnországban 0,5 százalékkal, Görögországban 0,3 százalékkal csökkent a foglalkoztatás a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest.
gdp1.png

https://www.maszol.ro/index.php/gaz...l-zott-magyarorszag-a-harmadik-negyedevben-is
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Meglett az ára a túlköltekezésnek: 9 hónap alatt 30 milliárddal nőtt az államadósság

Mindössze 9 hónap alatt 30,3 milliárd lejjel nőtt az államadósság, ezzel Románia tartozása 360,8 milliárd lejre duzzadt - tájékoztat a Ziarul Financiar.


2016-ban az akkori kormány 16 milliárd lejjel növelte az államadósságot. 2017-ban az államadósság 15,6 milliárd lejjel bővült, 2018-ban már egy jelentős ugrás történt, az összeg 29 milliárd lejre duzzadt, idén pedig mindössze 9 hónap alatt 30,3 milliárd lejjel sikerült növelnie a Dăncilă-kabinetnek az államadósságot. Ezek az összegek azt mutatják, hogy hiába nőtt robusztus mértékben a gazdaság, ennek a növekedésnek a jelentős részét az államadósság növelése felemésztette. - a Maszol.ro portálról
A Ziarul Financiar emlékeztet, a gazdasági világválság óta először történik meg Romániában, hogy a gazdasági növekedés mértéke kisebb lesz mint a költségvetési hiány. Idén 4 százalékos gazdasági növekedést vetítenek előre, a kormány pedig 4,4 százalékos deficittel számol. Az első tíz hónapban a költségvetési hiány elérte a közel 29 milliárd lejt. Az Orban-kabinet az üres államkassza és a ki nem fizetett számlák miatt további 16-18 milliárd lejjel növelte a deficitet. Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt Romániának még 16-18 milliárd lejt kell kölcsönöznie, egyre nagyobb kamattal. A megengedettnél nagyobb költségvetési hiány és az egyre duzzadó folyó fizetési mérleghiány nyomást gyakorol a lejre. A BNR hogy ellensúlyozza a lej értékvesztését, csak novemberben 1 milliárd eurót fordított erre a célra. Egy hónap alatt a BNR valutatartaléka 34,9 milliárd euróról 33,8 milliárd euróra csökkent. - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/gaz...nap-alatt-30-milliarddal-n-tt-az-allamadossag

Tehát:9 hónap alatt 30,3 milliárd lejjel nőtt az államadósság, ez cca 2100 MRD Forint.

Hogy nőtt évenként? Nos a cikk szerint:
2016 16 MRD lei 1120 MRD Ft
2017 15,6 MRD lei 1092 MRD Ft
2018 29 MRD lei 2030 MRD Ft
2019 30,3 MRD lei 2100 MRD Ft ez csak 9 havi adat és ehhez jön hogy az Orban kabinet: Romániának még 16-18 milliárd lejt kell kölcsönöznie, egyre nagyobb kamattal.
Ez még idén 1120-1260 MRD Ft. És mivel külker mérleg hiányuk van, így nem gyengíthetik a lei-t.
A BNR hogy ellensúlyozza a lej értékvesztését, csak novemberben 1 milliárd eurót fordított erre a célra. Egy hónap alatt a BNR valutatartaléka 34,9 milliárd euróról 33,8 milliárd euróra csökkent.

Ki kér kávét? :rolleyes:

 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Felvonult az egész román haderő o_O :
Akartam már én is betenni, mert mostanában érdekel a román haderő.

A berakott videóban a 32. perctől a Piranha harcjárműbe belülről is betekinthetünk. Nem akarom lebecsülni őket de eléggé gyengusz ennek a Piranhának a fegyverzete.
Ami talán elviselhető színvonal az a MLI-84 Jderul és a LAROM rakétás sorozatvető.

Az elmúlt napokban a TR-85 Bizonulról beraktam néhány videót a megfelel harckocsik topikba. Személyes véleményem ramaty egy gép, másodvonalas harckocsinak is.
 
  • Tetszik
Reactions: Schurrer

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Akartam már én is betenni, mert mostanában érdekel a román haderő.

A berakott videóban a 32. perctől a Piranha harcjárműbe belülről is betekinthetünk. Nem akarom lebecsülni őket de eléggé gyengusz ennek a Piranhának a fegyverzete.
Ami talán elviselhető színvonal az a MLI-84 Jderul és a LAROM rakétás sorozatvető.

Az elmúlt napokban a TR-85 Bizonulról beraktam néhány videót a megfelel harckocsik topikba. Személyes véleményem ramaty egy gép, másodvonalas harckocsinak is.

Amíg nem érkeznek meg a bevásárolt dolgaink, nekünk is csak feslett lerobbanó szarjaink vannak. Utána lesz egy mag, amire építkezhetünk. Már ha lesz elég állomány, és politikai akarat. Egy modern sereg egységeit bővíteni már egyszerűbb mint új egységeket esetleg fegyvernemeket, hadrendbe állítani nulláról.
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Amíg nem érkeznek meg a bevásárolt dolgaink, nekünk is csak feslett lerobbanó szarjaink vannak. Utána lesz egy mag, amire építkezhetünk. Már ha lesz elég állomány, és politikai akarat. Egy modern sereg egységeit bővíteni már egyszerűbb mint új egységeket esetleg fegyvernemeket, hadrendbe állítani nulláról.
Én is így látom.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Én, személy szerint irigylem a szállítógépeiket, a tüzérségüket (rakéta és csöves).... A többi..... Hmm..... csak annyira jó, mint aki benne ül...
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 279
7 741
113
"Nu vor fi Abrams deloc.S a hotarat deja.Vor fi 54 de Leopard 2A7 .Deja sunt doua in teste in Romania.Vor fi impartite in trei (17 aparate batalion)si completat pana la 55 cu TR85M1.Vor mai fi cumparate 6 bucati pentru antrenament.Stirea asta cu Abrams nu are acoperire sau e aruncata ca fumigena.Eu va spun ceva concret din surse sigure.O sa vedeti ca am dreptate.S ar putea ca asta sa fie primul batalion.Vor mai urma inca doua in anii urmatori."
Szabad fordításban:
- Egyáltalán nem lesz Abrams.Már eldöntötték. 54 Leopárd 2A7 lesz. Kettő már Romániában van tesztelésre. Szét lesznek osztva 3 helyre, s felpótolva 55 db-ra TR85M1 -el. Még lesz vásárolva 6 db kiképzéshez. bla bla bla bla, majd a következő években lesz még vásárolva még egy batalion (ezred?)
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 976
113
"Nu vor fi Abrams deloc.S a hotarat deja.Vor fi 54 de Leopard 2A7 .Deja sunt doua in teste in Romania.Vor fi impartite in trei (17 aparate batalion)si completat pana la 55 cu TR85M1.Vor mai fi cumparate 6 bucati pentru antrenament.Stirea asta cu Abrams nu are acoperire sau e aruncata ca fumigena.Eu va spun ceva concret din surse sigure.O sa vedeti ca am dreptate.S ar putea ca asta sa fie primul batalion.Vor mai urma inca doua in anii urmatori."
Szabad fordításban:
- Egyáltalán nem lesz Abrams.Már eldöntötték. 54 Leopárd 2A7 lesz. Kettő már Romániában van tesztelésre. Szét lesznek osztva 3 helyre, s felpótolva 55 db-ra TR85M1 -el. Még lesz vásárolva 6 db kiképzéshez. bla bla bla bla, majd a következő években lesz még vásárolva még egy batalion (ezred?)
Zászlóalj. De mondjuk kíváncsi leszek mikor lesz ebből valami.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus