[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 973
113
Jogos, bár ebben az esetben komolyan el kell fogadnod, hogy egy vízi balesetnél nagyon fontos a láthatóság.
Pikk pakk átmennek rajta, nem veszik észre, stb. Amúgy úgy látom, hogy egy nem szar minőségű polifoam béléses mellényről
beszélünk.
Versenyzünk vitorlással, így jó pár típussal volt dolgunk.

Igazad van egyébként a felvetésedben teljesen, általánosságban. Itt viszont azt mondom a vízi rendőrök is kék felfújhatót viselnek, de ők profik.
Begyakorolták amit kellett, megtanulták, levizsgáztak belőle... Itt ugyanúgy a begyakorlás folyik.
Tényleg veszélyes üzem ez. A nehéz-technika vagonírozásnál is viselnek láthatósági mellényt. Szerintem ez tényleg csak ennyi...
Csak háborúban nem visheted és meg kéne tanulni nélküle boldogulni.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Csak háborúban nem visheted és meg kéne tanulni nélküle boldogulni.
:) Akkor ott lesz az igazi...
Meg egy éles átkelésnél szerintem mindenki legkisebb gondja egy vízbe esett katona...

Megnéztem a Szolnokiak bemutatóit. Mindenkin egy sötétzöld vékony cucc van. Szerintem egy még a bocihoz való felfújos cucc... már ha jól vettem ki.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and krisss

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Mintegy 150 ezer köztisztviselő elbocsátását, a közméltóságok tiszteletdíjának befagyasztását és a kiemelt nyugdíjak eltörlését helyezte kilátásba a román kormány, hogy lefaragja a bruttó hazai termék (GDP) négy százalékát meghaladó költségvetési hiányt – írta hétfőn az Adevarul hírportál.

A központi közigazgatásban dolgozók átvilágítását Raluca Turcan, a bukaresti jobbközép kormány miniszterelnök-helyettese jelentette be az elmúlt hétvégén. Szerinte elsősorban az előző, szociáldemokrata kormány által a minisztériumokba és más állami hivatalokba megfelelő képesítés és tapasztalat nélkül felvett rokonok, szeretők és ismerősök mondhatnak búcsút állásuknak.

Turcan példaként említette, hogy a regionális fejlesztési minisztériumban a vezetői szinten a köztisztviselők 30, végrehajtói szinten pedig az alkalmazottak 20 százalékának elbocsátását tervezi a tárcavezető.

Mivel Romániában tavalyi adatok szerint 1 millió 190 ezer közszolgálati dolgozót – közülük 765 ezer köztisztviselőt – fizetnek az állami költségvetésből. az Adevarul számításai szerint a húsz százalékos leépítés a központi közigazgatás legalább 150 ezer alkalmazottját érintheti.

A bukaresti kormány takarékossági intézkedéseit ismertetve a lap kitért arra, hogy Ludovic Orban miniszterelnök a magas rangú állami tisztségviselők tiszteletdíjának befagyasztását is kilátásba helyezte. A közméltóságok juttatásait a törvény – bizonyos szorzókon keresztül – a minimálbérhez köti, amelynek emeléséről jelenleg a munkáltatókkal és szakszervezetekkel tárgyal a kormány.

A kormány beszüntetné azt a lehetőséget, hogy az állami költségvetésből működő intézmények nyugdíjasokat alkalmazzanak, és eltörölnék a kiemelt nyugdíjakat is, a katonákét, ügyészekét és bírákét kivéve, akiknek – egy korábbi hasonló takarékossági intézkedés alkalmával – alkotmányossági óvással sikerült megvédeni szerzett jogaikat.

Hozzon végre valaki egy kávét! Az sem baj ha forró... Majd szép lassan iszom, kiélvezem a zamatát... :rolleyes:
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Román sertésfajtaként ír a mangalicáról a legolvasottabb román újság

Romániába látogatott egy híres gasztrovlogger, a Youtube-on 5,2 millió követővel rendelkező Mark Wiens. Az amerikai youtubert elvitték a Prahova megyei Tohani környékén található Dákok Farmjára, írja a Szatmar.ro.
A gasztroblogger itt megkostólta a sült mangalicahúst is, ami nagyon ízlett neki. A látogatásról Románia legnagyobb példányszámú újságja, a Libertatea nevű bulvárlap is beszámolt. A lap azt írta: a mangalica húsa egészséges, és

A MANGALICA A BÁZNAI MELLETT A LEGISMERTEBB ROMÁN SERTÉSFAJTA.

A mangalica Magyaroszágon őshonos sertésfajta, de a hungarikum bizottság honlapján nem szerepel a hungarikumok listáján.
Az állatot ugyanakkor egy országgyűlési határozat védett őshonos, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajtaként nemzeti kinccsé nyilvánította.

https://index.hu/kulfold/2019/12/08...ztronomia_hungarikum_dakok_farmja_mark_wiens/

Már az Index sem a régi! Szerencsére... :oops:
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
A Standard and Poor's stabilról negatívra rontotta Románia államadós-besorolásának kilátásait

A Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását.
A leminősítés kilátásba helyezésének fő okaként a nemzetközi hitelminősítő a megemelkedett idei és jövő évi államháztartási hiányt jelölte meg. Kifejtették, hogy az októberben megbuktatott szociáldemokrata kormány túlköltekezése miatt a jelenlegi kormány kénytelen volt módosítani az idei és a jövő évi várható államháztartási hiányt, így az 2019-ben várhatóan a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékát teszi ki, míg jövő évre 3,5 százalékos deficitet helyezett kilátásba a kabinet. Emlékeztetettek, hogy korábban 3 százalék alatti hiányt vállalt Románia
Hozzátették, hogy a jövő évre betervezett nyugdíjemelés tovább mélyítheti az államháztartás hiányát, a kilátásokat pedig rontja, hogy jövő évben önkormányzati és parlamenti választások is lesznek, így attól tartanak, hogy az egyensúly visszaállítására irányuló intézkedések késhetnek. Florin Citu pénzügyminiszter szerdán kijelentette, hogy az államadós-besorolás kilátásának rontása az előző kabinet "három éves felelőtlen kormányzásának" tulajdonítható, szerinte a kormány már február óta figyelmen kívül hagyta az S&P elemzőinek figyelmeztetéseit. - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/gaz...ta-romania-allamados-besorolasanak-kilatasait

Románia államadós-besorolásának romlását a korábbi kormányok okozták


A korábbi kormányok által helytelenül összeállított költségvetés okozta azt, hogy a Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Románia államadós-besorolásának kilátásait - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben az Európai Tanács ülése előtt Klaus Johannis államfő.
Johannis szerint a hitelminősítő indoklásából világosan kiderül, hogy nem a mostani, hanem a korábbi kormányok által eszközölt túlzott kiadások és a rossz költségvetés miatt minősítették vissza az országot. Véleménye szerint a 2020-as "szolid költségvetés", valamint a "megfelelő pénzügyi magatartás" javulást eredményez majd.
Az államfő meglátása szerint a közember szempontjából "nem lesz mérhető" a hatás, de az előfordulhat, hogy "gondolkodóba ejtsen" befektetőket, hogy Romániába hozzák-e a pénzüket vagy sem, és a nemzetközi piacok kamatjaira is lehet "kevés hatása". Mint ismert, a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő az államháztartási hiány növekedése miatt stabilról negatívra rontotta szerdán Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette "BBB mínusz/A-3" szintű besorolását a hosszú és rövid futamidejű adósságok esetében helyi pénznemben és devizában.
https://www.maszol.ro/index.php/gaz...olasanak-romlasat-a-korabbi-kormanyok-okoztak
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Hát ott is él vagy kétmillió román, biztos vitték a "kultúrájukat" (amúgy meg Barcelóna ősi román föld! :hadonaszos:)
Merinói juhok. Azokból lesznek a drága pulcsik és a mégdrágább szövetkabátok. A juhászoknak a középkor vége óta törvényben garantált joguk bizonyos útvonalakon végighajtani a nyájat legelőváltáskor. Nem számít, hogy ott mit változott a világ, a jog az jogállamban szent. Pláne ha ilyen ősi.

Romániában persze csak leszarják a helyi kreszt, ha van egyáltalán!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 889
113
Merinói juhok. Azokból lesznek a drága pulcsik és a mégdrágább szövetkabátok. A juhászoknak a középkor vége óta törvényben garantált joguk bizonyos útvonalakon végighajtani a nyájat legelőváltáskor. Nem számít, hogy ott mit változott a világ, a jog az jogállamban szent. Pláne ha ilyen ősi.

Romániában persze csak leszarják a helyi kreszt, ha van egyáltalán!

Persze spanyolban ez turistalátványosság, évente egyszer, romániaban meg az unalmas hétköznapok része majd minden nap :)