Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 402
4 422
113
Sok ország küld az űrbe dolgokat.Ez is egy piac lesz ahol nem csak az ár lesz a döntő.Az amerikaiak nem tudják kiszolgálni a világ nagy részét,ez fizikai képtelenség...
Ha valakinek sürgős nem fog válogatni.És még sorolhatnám napestig a példákat.
Felreertjuk egymast, urhajosokrol beszeltem.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Nem választottak senkit sem, bárkit fellőnek aki megfizeti, felőlük még Anettka is mehetne.

Lássuk csak sorjában és kicsit tágabb kontextusban ezeket a mostani dolgokat:

2019. november 16. Németh Sándor bedobja a "démon" témát valami miatt!
Nyilván tudja, hogy erre felkapják a fejüket majd az emberek és nagy felhördülés lesz belőle,
adott esetben nevetségessé válhat, de ennek ellenére tudatosan percekig erről értekezik!
..
Korábban egyébként a CERN és a csillagkapuk kapcsán "mondattak ki bizonyos dolgokat" a hit gyülekezetével, pontosabban annak sajtójával:
http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201607/a_tulvilagba_nyitott_kaput_a_cern
..
2019. november 27-én másfél héttel később Szíjjártó bejelenti, hogy embert küldünk az űrbe!
Csak így, lazán, hirtelen!
https://index.hu/techtud/2019/11/27/szijjarto_5_ev_mulva_ember_kuldunk_az_urbe/
..
Újabb bő két hét és már készen is van az egyezmény, a sajtónak is be lehet jelenteni!
Indulni kell a kasztingnak mert kell a kiképzett és felkészült magyar űrhajós gyorsan!
https://www.origo.hu/itthon/20191213-szijjarto-megkezdodik-a-magyar-urhajos-kivalasztasa.html
..
Egyébként csak nekem tűnt fel, hogy 2019. január 1-jétől a Magyar Kormány a Kármel-hegyről nevet kapó Karmelita Kolostorból vezeti Magyarországot,
és az, hogy ezt minden egyes napi politikai hírben is igyekeznek bennünk tudatosítani!?
(Kármel hegyén ütközött meg Illés próféta Baál papjaival!)
..

Eközben folyamatosan bombázzák a tudatunkat olyan szájenszfiksön hírekkel, hogy megtalálták már az ősi sumér csillagkapukat Irakban, Szíriában,
s ezeken át annunakik jöttek át, akiket most éppen az oroszok próbálnak meg kifüstölni!
https://www.youtube.com/channel/UCiy7dQJOlFILitze1zwv0Zg
https://www.argoteck.com/2018/06/20/annunaki-in-syria-and-iraq/
..
Na meg olyan sci-fit is kapunk, hogy egy a annunaki közelítés miatt vált olyan sürgőssé az evakuácója az amerikai tábornak Manbij közelében most ősszel!
Hivatalosan így tálalták:
..
Nem is kell moziba járni már...
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 038
113
ELl2DYkUEAAWRU-.jpg

ELl2DYOUEAAGSHj.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero
M

molnibalage

Guest
Egy igen jó összefoglaló videó a James Webb távcsőről. A videó 4 éves, azért a költségvetési dolog pontatlanok lehetnek benne.

Sajnos nincs időm most nagyon hosszú leírásra, hogy mi van benne, ezért csak tőmondatokban.

3:16-tól számokban mutatja, hogy mi is ez. A JWST projekt vezetője tartja az előadást.

  • Mennyiért, milyen távol, miért. Langrange pontban a Földtől távolabb, mint bármi valaha is stabil pályán.
  • Ez infravörös, nem mint a Hubble, ami főleg látható fényben dolgozik. Ezért kell árnyékolni és hűteni is. -233 fokon fog üzemelni.
  • 8 mrd USD-ből kellett volna megcsinálni. Ezen asszem túl vannak már.
  • 40 db fő részt kell majd "kihajtogatni". 178 db single-point failure hely van a szerkezetben, amiket nem lehet többszörözéssel biztonságosabbá tenni, ilyenek pl a zsanérok. Ha csak egy nem működik megfelelően, akkor sanszosan semmire sem lesz jó az egész.
  • 5 éves élettartamot vártak el, 10-re tervezik hűtéssel. Azután is működhet, de már csak csökkentett képességgel. (Ha jól emlékszem.) Említi, hogy vannak olyan műholdak, amik 15-20 év után is még üzemképesek.
  • A nevét azért James Webbről kapta, mert nagy mértékben neki köszönhető, hogy a holdraszállás program nem csak zászló kitűzésről szóljon, hanem tudományos kutatásokról is. (Kennedy eredetileg csak egy utat és a zászló kitűzést akarta.)
  • Magyarázata annak, hogy miért kell több darabból álló fő tükör. Mert ekkorát nem is lehet építeni és felvinni egy darabban.
  • 19:19-nél egy áttekintő kép a teleszkópról. Utána magyarázata fotókkal az egyes fő részek működéséről.
  • 25:00 táján az árnyékoló rendszerről, rétegek, kihajtogatás.
  • 27:00 Ütemterv, ez még 2018-as indítással számolt. Hát igen...
  • 100 millió feletti mérnök és munkaóra volt 2015-ben az építés és tervezésben.
  • 33:45-től animáción órával, hogy a küldetés főbb eseményei az indítástól számolva mikor történnek meg. Indítás, pályára állás, kihajtogatás, teszek. Minimum ezt a részét érdemes megnézni. Ez 38:30-ig tart.
  • Kérdések jönnek ezután. Vannak közte jók is. Mennyire automata a kicsomagolás, stb.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
33:45-től animáción órával, hogy a küldetés főbb eseményei az indítástól számolva mikor történnek meg. Indítás, pályára állás, kihajtogatás, teszek. Minimum ezt a részét érdemes megnézni. Ez 38:30-ig tart.
Azt hiszem addig amíg a JW el nem jut az űr kijelölt pontjára és ez az eszement bonyolult kihajtogatós játék meg nem történik, addig nagyon sokaknak - ahogy mifelénk mondják - a rizsszemet nagykalapáccsal sem lehet majd beverni a se..ébe.:)
Ahogy egyre többször látom a szimulációkat, úgy tűnik egyre hajmeresztőbbnek ez a küldetés.
Millió "mission critical" dolognak kell hiba nélkül működnie ahhoz hogy működjön a teleszkóp. Javításra nincs lehetőség.
Érdekes lesz...:rolleyes:
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Ha már héjelmélet... Látszik, hogy az akkori szovjet számítástechnika mennyire hátul kullogott az amerikai mögött. Szilárdságtanilag egy gömböt számolni nagyon egyszerű, mert az egyenletrendszer leegyszerűsődik. Akinek a szilárdsági tenzorok valamit mondanak: A szilárdságtani főirányokban lesz csak feszültség, vagyis csak a tenzor főátlójában lévő tagok élnek, a mellékátlóban lévő deviációs tagok kiesnek, lényegében mezei héjelméleti kérdés, abból is az egyszerűbb verzió:
- mivel gömbről van szó, így a hengernél lerajzolt hossz- és kerületi irány csak kerületi iránnyá módosul, vagyis csak 2 ismeretlen marad: a kerületirányú komponens és az anyagvastagság irányában ható erő. Mivel viszont űrjárműről van szó, a vastagság olyan nagy nem lehet, ezért ez is elhanyagolható. Amit figyelembe kell venni, az a nyomáskülönbségekből fellépő eltérő erő (kint majdnem vákuum, bent túlnyomás). Mivel ez "klasszikus" megoldást eredményezett, a vastagságok szembetűnőek. A klasszikus héjelméletből nehéz volt a kivágások (kabinnyílások) feszültségnövelő hatásával mit kezdeni. Ezért az anyagvastagságot növelték. A távolságok kiosztásán látszik amúgy, hogy az elhalási hosszt már ismerték (ez az a távolság, ahol egy kivágás feszültségnövelő hatása leesik annyira, hogy ott már a hatása nem jelentkezik). A körbefutó vonal a gömb közepén a hegesztési varrat.

Ehhez képest a Gemini modul egy számolási rémálom, de mégis ki tudták számolni. Ebből aki egy kicsit tovább gondolkodik és olvas, akkor kiderül, hogy bár a szovjet tudósok nagyon pengék voltak a szilárdságtanban is. viszont ehhez hiányzott az alap, amit ma lineáris algebrának hívnak és a végeselemes analízis alapja.

Szintén érdekes adalék, hogy a korabeli Gemini-ben már voltak szálerősített anyagok, illetve kezdetleges berillium ötvözetek. Az a durva, hogy már ekkor volt számolási háttér a szálerősített anyagokra. A modulon használt anyagok vastagsága 3-7mm között mozgott... Részben ez is az ok arra, hogy a szovjet éra miért volt ennyire "titánbuzi".

Azért a Gemini és a Vosztok/Zenyit összevetés eléggé fals, hiszen a Vosztokhoz inkább a Mercury-t kellene mérni.
A szovjetek is szépen áttértek a csonkakúpra (Szojuz és TKSz) az 1960-as és 70-es években.

140_b3c7e304fd44f4a41d10a3c63578f760.jpg

A TKSz felépítése (1960-as években tervezve, 1970-es években megépítve, 1980-as, 90-es években használva)​
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and fishbed

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 027
10 055
113
Csapásra ellencsapás!
https://kuruc.info/r/6/206180/
A Magyarországról is látható Herkules csillagképben Hunor névre kereszteltek el egy csillagot, Magor névre pedig annak exobolygóját!
A Herkules csillagkép közvetlenül a Sárkány (Draco) csillagkép szomszédja! Nem véletlenül!
A mondabeli hős Herkules, - aki eredetileg szkíta volt csak a görögök görögösítették a szkíta hagyományból a magukéba, s amúgy a szkíta nép is egyik fiáról, Scytháról kapta a nevét - többször is legyőzte a Sárkány(kígyó)t. Először még gyerekkorában, amikor Héra küldött kígyókat a bölcsőjébe, hogy megölje, de ezeket puszta kézzel megfojtotta! Majd később, immár felnőtté válva, a 11. munkája során levágta és megölte a heszperiszek almáit őrző sárkányt, Ladónt is!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Héraklész
..
Ez a mostani hír csak azért roppant érdekes, mert éppen 2019. december 9-én a múlt héten nyelte el a Drake(Sárkány)-átjáró a chilei Hercules C-130-as repülőgépet! A Drake-átjáró ugye Sir Francis Drake nevét viseli, akit a spanyolok „El Draque” néven emlegettek, amelynek jelentése sárkánykígyó!
Gondolom nem kell megmagyarázni az "átjáró" szavunk mélyebb jelentéstartamait sem, illetve annak jelentőségét, hogy újra visszakapcsolták ezzel a keresztelővel Herkulest a szkíta-magyar néphez!
..
A zajló (világ)háború egy multidimenzionális harc, nem csak fizikai síkon vívják!
Ez egyre nyilvánvalóbb kell, hogy legyen azok számára is, akik még mindig a materializmusba vannak letapadva!
Hát kemény, ami folyik!!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hercules_csillagkép
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sárkány_csillagkép

Sir Francis Drake
https://hu.wikipedia.org/wiki/Francis_Drake
1623660_696122717074815_2053435944_n_1390944908.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and milagro

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Csak amit ideraktál az nagyrészt max az asztrológia címszó alá fér be...


Minden mindennel összefügg!
Vagy holisztikusan szemléled a világ eseményeit, vagy nem. De, ha az utóbbi szerint jársz el csak rész(let)eket láthatsz meg!
Amúgy azt hiszed egy valamire való "szolgálatnál" nincs asztrológia? ;)
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 027
10 055
113
Minden mindennel összefügg!
Vagy holisztikusan szemléled a világ eseményeit, vagy nem. De, ha az utóbbi szerint jársz el csak rész(let)eket láthatsz meg!
Amúgy azt hiszed egy valamire való "szolgálatnál" nincs asztrológia? ;)
Holisztikus szemlélte meg asztrológia? Jeszus fasza, te hülye vagy.. mint mindenki aki hisz az asztrológiában.