A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ha szutyok ruszki maradna gondolom az nem zavarná csak sok legyen belőle. Komolyan van még olyan aki elhiszi, hogy a néphadsereg krumpli pucoló kis falusi iq harcai tudtak volna háborúzni és csak azért mert sokan voltak? ( valóság: golyófogók lettek volna szalonna evés közben a fagyi bicskával és a negyedét se használták volna ki az eszközöknek)
Ha azt hiszi egyes, hogy igen tudtak volna háborúzni akkor bujanak ki a mese könyvből.
Minőségi állományt csak úgy lehet szerezni ha minőségi eszköz van alatta és a többség nem a minőséghez tartozik így nem lehet sok belőle.
Végeredmény nem lehet ocsóóóóóóóóóó kinaizni.

Ez így netto hülyeség, amit leírtál. Én voltam olyan szerencsés, vagy szerencsétlen, hogy épp a Néphadsereg várt rám még 1987-ben. Hát elárulom neked, kifogtam a szombathelyi dandárt, másfél évre. Ráadásul lövész rpk beosztásban. Nos, ott kemény kiképzés folyt és nem volt hiány akkor még alapvetően ráfordításban. Nem volt egységes az egész haderő minősége, de az a fél tucat, vagy több, első lépcsősnek nevezett magasabbegység, nem volt éppen gyengének, vagy harcképtelennek nevezhető. Ami a katonák minőségét illeti. A leghasználhatóbb emberanyag, a szakmunkás és a sima érettségizett fiúk voltak. A gyengébb, kevésbé használható pedig, a 8 osztályos, de az sem mind és az egyetemi előfelvételis, kis értelmiségi palánta. Feltéelezem, ez ma sem lenne másképp. Nem hazai jelenség ez, nagyjából máshol is így lehet. Mozgósítás elrendelésekor, megnézném, ma ki lenne az aki minden kibúvót megkeresen, hogy megússza. Feltehetően, ugyan az a réteg, mint 30 évvel ezelőtt. Neked lövésed nincs az egészről.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ráadásul a Танк pont az orosz szakkifejezés!

Amúgy a páncélos nem mindenféle páncélozott járművet jelent/ett a hk mellett? Ez magyarázza a világháborús terminológia kettősségét (pc magasabbegységnek hk alegysége)!
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 545
113
Magyarország hagyományos módon nem védhető. Túl kicsi, határ nagy, körben ellenség. Még a történelmi Magyarországnál is gond volt ez, nem hogy a main. Valóban talán marad az, hogy annyi legyen, hogy fájjon annak, aki megtámad. Bosszúállók hozzáállás :)
Kb én is ezt irtam,hogy ezzel a karcsúsitott hh-s minihadsereggel adunk a szarnak egy pofont.Különben amit propagálok nem lenne semmivel se olcsóbb.Sőt
A bekkeljük ki a dolgot félmegoldással, az valahogy nem szokott jó lenni. Szerintem az is probléma, hogy nincs igazán közepes megoldás. Vagy modern, jól használható egy harckocsi, de akkor marha drága, vagy olcsó, de akkor olyan is. Nem igazán látom, hogy mi lenne köztes megoldás harckocsik terén.
Más megoldást javallok,és szerintem a mostani a félmegoldás.Honvédelmi célokra elégtelen,de legalább jó drága.
Jópofa! Bár nem hinném, hogy felázott folyópartokhoz tervezték hídverés segítéséhez :)
Éppenséggel ezt pont arra tervezték.Hogy megven e még,nem tudom,de anno volt nekünk is a szovjet változatábol.Mintahogy többféle roham és kisérőhidunk is volt a pontonokon kivűl.
Senki , hülyeséget beszél

Akkor újra , egyik szomszédunk se képes arra amit Te leírtál , NEM képesek támadó hadműveletek kialakítására , egyik se
Valon mégis miért is nem?
Ez szép meg jó csak a valóság az,hogy minden szomszédos ország ugyan olyan papírhadsereg mint a miénk.Papiron van ez meg az a gyakorlatban mog kb kó ha a fele megvan annka működöképesen ami megvan papíron...
Mi már annak is örülnénk,ha a fele működne annak ami a papiron van....
Olyan "apróságokról" elfeledkezel, hogy a honvédő harcban nem 2 dd hanem a Honvédség egésze valamint a behívott tartalékosok (mindenki aki kapott kiképzést) és a hazájukat szerető ökéntesek (pl. akik ezt a fórumot olvassák) is részt vennének. Nem az a kérdés, hogy lenne-e 80.000 kiképzett magyar katona, hanem az, hogy tud-e adni a Honvédség 80.000 embernek egyenruhát, felszerelést, fegyvert, járművet Abban egyébként igazad van, hogy egyetlen nehézdandár nagyon kevés, de nyilvánvalóan pénzügyi okai voltak, hogy csak 44+12 Leót tudtunk rendeli, de azt azért látni kell, hogy az új tankok (nem szeretem a hk. megnevezést, szovjet terminológia) és a Pzh teljesen más minőség mint a mivel a szomszédok rendelkeznek. Arról nem beszélve, hogy egy sikeres támadás alapfeltétele a légifölény kivívása amit egyetlen (talán még az ukránok sem) szomszéd sem tudna velünk szemben elérni. Nem véletlenül veszünk 36 modern helikoptert. Abban viszont igazad van, hogy mindent meg kell tennünk, hogy felkészüljünk a következő fegyveres konfliktusra. A történelem háborúk története, ami különösen igaz a magyar történelemre. Egy évszázadban legalább 3 háborút vívtunk. Nem az a kérdés, hogy lesz-e háború, hanem az, hogy mikor és fel leszünk-e rá készülve. Nem szabad elaltatni magunkat azzal, hogy csupa szövetséges vesz bennünket körül. A románoknak sose leszünk a szövetségesei.
Bocsás meg,de ez úgy hülyeség ahogy van.
Hk,az harckocsi.Ennél magyarabbul mégis mit mondjak?
Valójában 2 értelmes dd harccsoportot sem tudnál kiálitani a tervezett erőkböl,ha az itt spekulált hadrend valósul meg.
80000?????????Ki?Milyen felszereléssel?Milyen kiképzetséggel?
Lelombozlak.Ha bejön a 24 PzH,semmiféle tüzérségi fölényünk attol nem lesz.Csak valamelyest csökken a hátrányunk.Szlovák Eva,szerb B-52,román Atrom tüzcsapáskészség tekintetében ugyanazt a szinvonalt képviselik nagyjábo,mint a PzH2000l.Rakétatüzérségüket meg meg se emlitem.Csak a szlovák rakétatüzérség egymagában elég lenne ellenünk.
Milyen szinű légi fölényünk van nékünk?Hát valószinütlen.....
önbizalom dicséretes dolog.De az önhittség az önbecsapás.Annak árát meg nagyon sok vérrel kell megfizetni
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 545
113
A németek bebizonyították, hogy a minőség a mennyiség felett áll. Az oroszok azt bizonyították be, hogy a mennyiséghez szerencse kell.
Ha mind a két félnek megvan a minőség akkor a mennyiség lehet döntő szempont de nem feltétlenül. Egy háború nem úgy működik, hogy valakinek kettővel több embere van akkor az biztosan győz.
Elég megnézni a Pozsonyi csatát. Magasan létszámfölényben volt az ellenség még is totális vereséget szenvedett. A kinaiak sem véletlenül fejlesztik a haditechnikájukat mert szimpla ember mennyiséggel, és szar szovjet haditechnikával semmit nem érnének el, és tisztába vannak vele, hogy a hadseregük állományának többsége a saláta szintjét sem éri el, ezért kompenzálni kell technikával. Az amerikaik ugyanez tele vannak hamburger zabáló idiótákkal, persze úgy beállítva mintha hősök lennének és nélkülözhetetlenek :D
http://mek.oszk.hu/14600/14671/14671.pdf
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Kb én is ezt irtam,hogy ezzel a karcsúsitott hh-s minihadsereggel adunk a szarnak egy pofont.Különben amit propagálok nem lenne semmivel se olcsóbb.Sőt

Más megoldást javallok,és szerintem a mostani a félmegoldás.Honvédelmi célokra elégtelen,de legalább jó drága.

Éppenséggel ezt pont arra tervezték.Hogy megven e még,nem tudom,de anno volt nekünk is a szovjet változatábol.Mintahogy többféle roham és kisérőhidunk is volt a pontonokon kivűl.

Valon mégis miért is nem?

Mi már annak is örülnénk,ha a fele működne annak ami a papiron van....

Bocsás meg,de ez úgy hülyeség ahogy van.
Hk,az harckocsi.Ennél magyarabbul mégis mit mondjak?
Valójában 2 értelmes dd harccsoportot sem tudnál kiálitani a tervezett erőkböl,ha az itt spekulált hadrend valósul meg.
80000?????????Ki?Milyen felszereléssel?Milyen kiképzetséggel?
Lelombozlak.Ha bejön a 24 PzH,semmiféle tüzérségi fölényünk attol nem lesz.Csak valamelyest csökken a hátrányunk.Szlovák Eva,szerb B-52,román Atrom tüzcsapáskészség tekintetében ugyanazt a szinvonalt képviselik nagyjábo,mint a PzH2000l.Rakétatüzérségüket meg meg se emlitem.Csak a szlovák rakétatüzérség egymagában elég lenne ellenünk.
Milyen szinű légi fölényünk van nékünk?Hát valószinütlen.....
önbizalom dicséretes dolog.De az önhittség az önbecsapás.Annak árát meg nagyon sok vérrel kell megfizetni

Ha most a kajli felszereltségű hadseregünkel nem támad meg minket senki,akkor a fejlesztések után ki fog?
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 545
113
Ha most a kajli felszereltségű hadseregünkel nem támad meg minket senki,akkor a fejlesztések után ki fog?
Ki tudja,mit hoz a holnap?II vh-ban pár hónappal az örök barátsági szerződés aláirása után támadtuk meg a jugókat,románok meg egyik naprol a másikra váltak szövetségesböl ellenséggé.
A véderő fejlesztés célja elvileg az elrettentés.Hogy a hadszervezetünk olyan a valószinűsithető ellenség számára hihető ellenálló és veszteségokozó képességgel rendelkezzen,hogy ne érje meg egy ellenünk való támadás.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Ki tudja,mit hoz a holnap?II vh-ban pár hónappal az örök barátsági szerződés aláirása után támadtuk meg a jugókat,románok meg egyik naprol a másikra váltak szövetségesböl ellenséggé.
A véderő fejlesztés célja elvileg az elrettentés.Hogy a hadszervezetünk olyan a valószinűsithető ellenség számára hihető ellenálló és veszteségokozó képességgel rendelkezzen,hogy ne érje meg egy ellenünk való támadás.
Azér az feltünne nekünk is,ha ultra-nacionalista erők vennék át a hatalmat valamely szomszédos országban.
Én nem tartok háborútól a közeljövőben.
Nem érné meg senkinek.
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Ez így netto hülyeség, amit leírtál. Én voltam olyan szerencsés, vagy szerencsétlen, hogy épp a Néphadsereg várt rám még 1987-ben. Hát elárulom neked, kifogtam a szombathelyi dandárt, másfél évre. Ráadásul lövész rpk beosztásban. Nos, ott kemény kiképzés folyt és nem volt hiány akkor még alapvetően ráfordításban. Nem volt egységes az egész haderő minősége, de az a fél tucat, vagy több, első lépcsősnek nevezett magasabbegység, nem volt éppen gyengének, vagy harcképtelennek nevezhető. Ami a katonák minőségét illeti. A leghasználhatóbb emberanyag, a szakmunkás és a sima érettségizett fiúk voltak. A gyengébb, kevésbé használható pedig, a 8 osztályos, de az sem mind és az egyetemi előfelvételis, kis értelmiségi palánta. Feltéelezem, ez ma sem lenne másképp. Nem hazai jelenség ez, nagyjából máshol is így lehet. Mozgósítás elrendelésekor, megnézném, ma ki lenne az aki minden kibúvót megkeresen, hogy megússza. Feltehetően, ugyan az a réteg, mint 30 évvel ezelőtt. Neked lövésed nincs az egészről.
De, és te igazolod. Lényegében ugyanezt írtad amit én, csak te mentegetni probálod a loser krumpli pucolokat.
A tényeken nem változtat az, hogy szimpla tömeg hadsereg nem ér semmit technika és rendes elite egységek nélkül.
Horthy rendszer és háborúja ez méltán bizonyította ahol szintén a krumpli pucolokra építettek és meg is lett az "eredménye". A néphadseregnél meg ha akarták ha nem az elavult és nem magyarokhoz köthető hülyeséget erőltették ( minél több legyen aztán lesz valami) örökké nem lehet mákja az oroszoknak.
Az osztály dumák meg nem mond el semmit. Az iskolák pont nem az intelligenciákra tanítják a kölyköket. Tehát az, hogy valaki diplomás maximum azt jelenti jó rabszolga, jó követi a parancsokat, de nem egyenlő az intelligenciával.
Intelligenciát pedig nem lehet tanulni, az genetikai örökség és kurvára nem mindenkiben van meg. A társadalom max 1% intelligens és ebbe nem tartoznak bele az értelmiségnek nevezettek. ( max 1-2 kivétel ott is)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 416
113
Hoppá!
Bár ez a hír nem teljesen friss, és elég ritkán olvasok el olyan cikket, hogy a lengyelek éppen milyen felderítő radarokat szereznek be, mert az ilyen irányú beszerzéseik bennünket nem igazán szoktak érinteni, azonban ma beleakadtam, hogy pont a fenti ügyben az egyik még talpon maradt pályázó a 3-ból, a magyar Pro Patria Electronics Kft.
Persze annyi esélyük van, mint gyertyalángnak a tornádóban, de azért ez rohadt nagy dolog szerintem! :hadonaszos:
A talpon maradt jelentkezők:
  1. Konzorcium: KenBIT Koenig i Wspólnicy Sp.J. az ELTA Systems Ltd.-vel (Lengyel+izraeli, szerintem az ELTA-t nem nagyon kell bemutatni, most vásároltak be ugye a csehek náluk légtérfelderítő multiradart)
  2. Konzorcium: WB Electronics SA és az SRCTec LLC (Lengyel+amerikai, többek között a US Army beszállítója).
  3. Pro Patria Elektronics Kft.
    :rolleyes:
Ahhoz mondjuk mekkora önbizalom (és bizalom a termékben), vagy hülyeség kell, hogy egy lengyel tenderen ne helyi vegyesvállalattal induljon? :p:D
DE ha ennyire jó - márpedig versenyben van egy 93+11 db-os tenderen, nem kis nevek mellett - akkor gondolom idehaza is használják már az eszközeiket...

Forrás
 
M

molnibalage

Guest
De, és te igazolod. Lényegében ugyanezt írtad amit én, csak te mentegetni probálod a loser krumpli pucolokat.
A tényeken nem változtat az, hogy szimpla tömeg hadsereg nem ér semmit technika és rendes elite egységek nélkül.
Horthy rendszer és háborúja ez méltán bizonyította ahol szintén a krumpli pucolokra építettek és meg is lett az "eredménye". A néphadseregnél meg ha akarták ha nem az elavult és nem magyarokhoz köthető hülyeséget erőltették ( minél több legyen aztán lesz valami) örökké nem lehet mákja az oroszoknak.
Az osztály dumák meg nem mond el semmit. Az iskolák pont nem az intelligenciákra tanítják a kölyköket. Tehát az, hogy valaki diplomás maximum azt jelenti jó rabszolga, jó követi a parancsokat, de nem egyenlő az intelligenciával.
Intelligenciát pedig nem lehet tanulni, az genetikai örökség és kurvára nem mindenkiben van meg. A társadalom max 1% intelligens és ebbe nem tartoznak bele az értelmiségnek nevezettek. ( max 1-2 kivétel ott is)
Ennyi tömény hülyeség leírása után azért az érdekelne, hogy te magad hova sorolod...
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Hoppá!
Bár ez a hír nem teljesen friss, és elég ritkán olvasok el olyan cikket, hogy a lengyelek éppen milyen felderítő radarokat szereznek be, mert az ilyen irányú beszerzéseik bennünket nem igazán szoktak érinteni, azonban ma beleakadtam, hogy pont a fenti ügyben az egyik még talpon maradt pályázó a 3-ból, a magyar Pro Patria Electronics Kft.
Persze annyi esélyük van, mint gyertyalángnak a tornádóban, de azért ez rohadt nagy dolog szerintem! :hadonaszos:
A talpon maradt jelentkezők:
  1. Konzorcium: KenBIT Koenig i Wspólnicy Sp.J. az ELTA Systems Ltd.-vel (Lengyel+izraeli, szerintem az ELTA-t nem nagyon kell bemutatni, most vásároltak be ugye a csehek náluk légtérfelderítő multiradart)
  2. Konzorcium: WB Electronics SA és az SRCTec LLC (Lengyel+amerikai, többek között a US Army beszállítója).
  3. Pro Patria Elektronics Kft.
    :rolleyes:
Ahhoz mondjuk mekkora önbizalom (és bizalom a termékben), vagy hülyeség kell, hogy egy lengyel tenderen ne helyi vegyesvállalattal induljon? :p:D
DE ha ennyire jó - márpedig versenyben van egy 93+11 db-os tenderen, nem kis nevek mellett - akkor gondolom idehaza is használják már az eszközeiket...

Forrás

Attól, hogy te kishitű vagy más még lehet echte magyar.
Mellesleg főleg a magyar-lengyel kapcsolatnál nem egyedülálló a haditechnikai próbálkozások.
A lengyelek egy ideig elég keményen kampányoltak a pzh2000 copyjuk miatt, de a német nyert.
Emelett ott van a KUB esete közös koperációval készült a modernizáció.

Lengyelek már csak a jó kapcsolat miatt is és a v4 igazi két úrának ( magyar és lengyel, a cseh és a tót csak dísznek van) miatt sem fogják elutasítani egy magyar céget, hanem minimum tiszteletből legalább a legjobbak között lesz mégha esetleg nem fut be.
 
Last edited by a moderator:

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Attól, hogy te kishitű vagy más még lehet echte magyar.
Mellesleg főleg a magyar-lengyel kapcsolatnál nem egyedülálló a haditechnikai próbálkozások.
A lengyelek egy ideig elég keményen kampányoltak a pzh2000 copyjuk miatt, de a német nyert.
Emelett ott van a KUB esete közös koperációval készült a modernizáció.

Lengyelek már csak a jó kapcsolat miatt is és a v4 igazi két úrának ( magyar és lengyel, a cseh és a tót csak dísznek van) miatt sem fogják elutasítani egy magyar céget, hanem minimum tiszteletből legalább a legjobbak között lesz mégha esetleg nem fut be. Így megy ez faji alapon
Jah és az oldaluk fasza:
https://propatria-inc.com/
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 565
113
Fel
Azér az feltünne nekünk is,ha ultra-nacionalista erők vennék át a hatalmat valamely szomszédos országban.
Én nem tartok háborútól a közeljövőben.
Nem érné meg senkinek.
Feltűnne, de mit tehetünk ellene?
Ha egy évre előre tudnánk. hogy meg fognak minket támadni, nagyjából semmit sem tudnánk tenni ellene a sorozást leszámítva. De új technikát venni reménytelen.

Amíg Trumpnaz USA elnöket, addig nagyjából biztonságban vagyunk. De utána vagy egy liberálfasiszta demokrata, vagy egy republikánus héja következik.

Mivel egyedül mi akadályozzunk Ukrajna NATO csatlakozasát, ezért az USA stratégiai érdeke, hogy minket kiiktasson. Természetesen túl nyilvánvaló lenne ha ezt közvetlenül ők intézni, a piszkos munkát lehetőleg proxikkal intézik.

Lazán benne van, hogy a Tiszántúlért felbérelik a románokat, ÉK-Magyarországért cserébe az ukránokat. Utóbbiaknakamúgy is nagyon szüksége van sikerélményre

Legjobb esetben van tehát 5 évünk a felkészülésre, feltéve ha Trumpot nem buktatják meg és megnyeri a következő választást.
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Fel

Feltűnne, de mit tehetünk ellene?
Ha egy évre előre tudnánk. hogy meg fognak minket támadni, nagyjából semmit sem tudnánk tenni ellene a sorozást leszámítva. De új technikát venni reménytelen.

Amíg Trumpnaz USA elnöket, addig nagyjából biztonságban vagyunk. De utána vagy egy liberálfasiszta demokrata, vagy egy republikánus héja következik.

Mivel egyedül mi akadályozzunk Ukrajna NATO csatlakozasát, ezért az USA stratégiai érdeke, hogy minket kiiktasson. Természetesen túl nyilvánvaló lenne ha ezt közvetlenül ők intézni, a piszkos munkát lehetőleg proxikkal intézik.

Lazán benne van, hogy a Tiszántúlért felbérelik a románokat, ÉK-Magyarországért cserébe az ukránokat. Utóbbiaknakamúgy is nagyon szüksége van sikerélményre

Legjobb esetben van tehát 5 évünk a felkészülésre, feltéve ha Trumpot nem buktatják meg és megnyeri a következő választást.

Béreljék fel az oláhkat nagyon szépen elbuknák Erdélyt is és legalább az orosz is becsatlakozna, hogy moldovát védje a csunya agressor oláhktól. Ukránok meg nem jöhetnek át, mert Usa nem tudná kimagyarázni, hogy a nato mizériájuk miért nem avatkozik be.

Jah és nem tudom honnan jön, hogy csak ultra nacionalista erő támadna. Ha Hilleri boszorkány nyert volna már rég harmadik világháború lenne, pedig ő libsi.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ha egy évre előre tudnánk. hogy meg fognak minket támadni, nagyjából semmit sem tudnánk tenni ellene a sorozást leszámítva

Jó felvetés egyébként, hogy háborús helyzetben mi a hadműveleti tartaléka a Honvédségnek. Ma feltehetően némi kézifegyver, régi aknavető, valamennyi D-20. Más nem nagyon lehet. Mert mindent kidobtak, szétvágtak, semmit nem konzerváltak. Mondjuk egyenruha, felszerelés ? Na jó tudom, Mofém sisak, műbőr tártáska, százezerszám lehet még a raktárak mélyén. :)
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Mindenből a legjobbat a legkomolyabb oktatással

Páran attól fosunk, hogy a látványos beszerzések, és azok fenntartása elviszi a pénzt. Könnyen előállhat megint egy olyan helyzet, hogy nincs miből. Picit megreccsen a gazdaság, elmúlik a lelkesedés, másik garnitúra jön.
Nagyon jó, hogy lesznek új harckocsik meg helikopterek, de ameddig a katonának azon kell izgulni, hogy télen ki tudja-e fizetni a gázszámlát, nem jut pénz lövészkesztyűre, optikára a fegyverre, mindenkit kiképezni a rajból a páncéltörő magabiztos kezelésére, egy háromnapos bozóttúrás után csak az első pár ember tudja meleg vízben megmosni a pöcsét, addig nem tudom elhinni, hogy ezek voltak a legfontosabbak. Azt igen, hogy ezek a látványosak. Mert azon a pár ezer szerencsétlenen kívül kit izgat, hogy nincs normális lövedékálló mellény rendszerben. A tankot meg lehet mutogatni meg mellette pózolni.
És mondom még egyszer, senkinek sem lenne egy büdös szava sem, ha közben a lövészeknek osztanák a hátizsákot, orvérzésig gyakorolhatnának az optikával felszerelt Brenekkel, a Lőrinc és társai építőipari bt. megfeszített munkával pattintaná ki a laktanyákat mert az új életpálya modellnek köszönhetően pár éven belül szükség lesz a helyekre, eltüntetnék a rendszerből azokat akik csak melegedni járnak be és mindenféle előremutató változást megpróbálnak csírájában elszabotálni.


JMondjuk egyenruha, felszerelés ? Na jó tudom, Mofém sisak, műbőr tártáska, százezerszám lehet még a raktárak mélyén. :)

Nem vagyok benne biztos. Én magam láttam olyat, hogy vadonatúj null kilométeres zöld gyakorlónadrágoknak késsel kellett bevagdosni a derekát, miközben szinte mindenki 20x kiosztott már fényesre kopott szarokban nyomult. 2 vagy 3 darab még most is van belőle a "játszós" szekrényben. Azokban szoktam fát vágni, kertet ásni, kocsit buzerálni.
Nagyon jó barátom azt mesélte, hogy nekik csákánnyal kellett leselejtezni a raktárban lévő alumínium kulacsokat. Gondolom van tipped, hogy hova kerültek a lyukas kulacsok.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 125
93
Nem vagyok benne biztos. Én magam láttam olyat, hogy vadonatúj null kilométeres zöld gyakorlónadrágoknak késsel kellett bevagdosni a derekát, miközben szinte mindenki 20x kiosztott már fényesre kopott szarokban nyomult. 2 vagy 3 darab még most is van belőle a "játszós" szekrényben. Azokban szoktam fát vágni, kertet ásni, kocsit buzerálni.
Nagyon jó barátom azt mesélte, hogy nekik csákánnyal kellett leselejtezni a raktárban lévő alumínium kulacsokat. Gondolom van tipped, hogy hova kerültek a lyukas kulacsok.
Szentesen meg jópár éve az eredeti zsírpapírban tartott, bontatlan kanálgépek ezreit flexelték ketté, úgy selejtezték őket. Ezt a részét soha nem értettem. Inkább osztották volna el a katonák között, vagy adták volna el pénzért.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Páran attól fosunk, hogy a látványos beszerzések, és azok fenntartása elviszi a pénzt. Könnyen előállhat megint egy olyan helyzet, hogy nincs miből. Picit megreccsen a gazdaság, elmúlik a lelkesedés, másik garnitúra jön.
Nagyon jó, hogy lesznek új harckocsik meg helikopterek, de ameddig a katonának azon kell izgulni, hogy télen ki tudja-e fizetni a gázszámlát, nem jut pénz lövészkesztyűre, optikára a fegyverre, mindenkit kiképezni a rajból a páncéltörő magabiztos kezelésére, egy háromnapos bozóttúrás után csak az első pár ember tudja meleg vízben megmosni a pöcsét, addig nem tudom elhinni, hogy ezek voltak a legfontosabbak. Azt igen, hogy ezek a látványosak. Mert azon a pár ezer szerencsétlenen kívül kit izgat, hogy nincs normális lövedékálló mellény rendszerben. A tankot meg lehet mutogatni meg mellette pózolni.
És mondom még egyszer, senkinek sem lenne egy büdös szava sem, ha közben a lövészeknek osztanák a hátizsákot, orvérzésig gyakorolhatnának az optikával felszerelt Brenekkel, a Lőrinc és társai építőipari bt. megfeszített munkával pattintaná ki a laktanyákat mert az új életpálya modellnek köszönhetően pár éven belül szükség lesz a helyekre, eltüntetnék a rendszerből azokat akik csak melegedni járnak be és mindenféle előremutató változást megpróbálnak csírájában elszabotálni.




Nem vagyok benne biztos. Én magam láttam olyat, hogy vadonatúj null kilométeres zöld gyakorlónadrágoknak késsel kellett bevagdosni a derekát, miközben szinte mindenki 20x kiosztott már fényesre kopott szarokban nyomult. 2 vagy 3 darab még most is van belőle a "játszós" szekrényben. Azokban szoktam fát vágni, kertet ásni, kocsit buzerálni.
Nagyon jó barátom azt mesélte, hogy nekik csákánnyal kellett leselejtezni a raktárban lévő alumínium kulacsokat. Gondolom van tipped, hogy hova kerültek a lyukas kulacsok.


Mi egy 3 köböst töltöttünk meg így gumicsizmákkal,kesztyűkkel,zoknikkal.
Bár ez 2001ben volt. Még arra is emlékszem kecskeméten az eü központ mellett.:rolleyes:


Beégett az agyamba. Teljesen értelmetlen volt. Csak valamiért selejtet kellett gyártanunk.