Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Kedves HTKA forumtársak,
Eljött a készülődés ideje nálunk, a főnököm
befogott készülődni... :rolleyes:

Boldog Karácsonyt kívánok nektek!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 462
113
egy kis lapszemle Dzsőrmeníből, avagy mik mentek(?) a Bundeswehr-ben a derék Ursula regnálása alatt:

https://www.welt.de/politik/deutsch...spitze-Papier-belegt-Ausruestungsmaengel.html

A német haderő hadrafoghatósága botrányos. 2023-ban a NATO új Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) a Bundeswehr fogja vezetni. Ez lett volna az első alkalom, hogy a Bundeswehr ezen elit egysége teljesen felszerelve hajtotta volna végre a feladatot. Eddig ez úgy működött, hogy más egységektől kellett felszerelést kölcsön kérni. A legfrissebb minisztériumi kommentárban viszont az szerepel, hogy a különleges egység felszerelése még 2023-ban is csak „minőségi és mennyiségi korlátozások hallgatólagos jóváhagyásával lehetséges”. (szó szerint: "unter Inkaufnahme von Einschränkungen in Qualität und Quantität möglich" - egyszerűen beszarok)

"der für die Aufgabe vorgesehenen Panzerlehrbrigade 9 in Munster derzeit nur neun von 44 vorgesehenen Leopard-2-Kampfpanzern zur Verfügung stehen. Von den 14 benötigten Marder-Schützenpanzern sind nur drei einsatzfähig. Gründe sind die mangelnde Ersatzteilversorgung und hoher Wartungsaufwand. Es fehlen auch Nachtsichtgeräte, Granatmaschinenwaffen, Unterstützungsfahrzeuge, Winterbekleidung und Schutzwesten."

Ez azt jelenti, hogy a feladattal megbízott, 9-es páncélos alakulat Munster-ben jelenleg a 44 előírt Leopard 2-es harckocsiból 9 van bevethető állapotban. A harckocsik mellé beosztott Marder-ekből az előírt 14 helyett jelenleg 3 bevethető. Az indokok: hiányzó pótalkatrészek (Ursula haverjai kiszervezték cégeknek, mert így "olcsóbb". Múltkor a vonaton hallgattam katonákat, hogy SAP-számért kuncsorognak valami felszerelésért, de a főnök húzza száját, mert "figyelnie kell a költséghelyre", ezért valami gyakorlaton az éleslövészet elmaradt..), illetve a megnövekedett karbantartási igény. Ezen kívül hiányoznak az éjjellátó-berendezések, gránátvetők, műszaki-támogató járművek, TÉLI RUHÁZAT és védőmellények.

Mindez egy tavaly februári cikkből. Lássuk, mi változott azóta:

https://www.spiegel.de/politik/deut...t-an-eigener-einsatzfaehigkeit-a-1302310.html

Ez egy Spiegel által megszerzett belső jelentés, a kulcsmondat:
"..die eigenen Pläne würden sich angesichts der bisherigen Finanzplanung "absehbar verzögern". Vagyis még a korábban módosított (lefelé csökkentett) vállalásait sem tudja teljesíteni a Bundeswehr.

Másik kulcsmondat:

"..Die Militärplaner verabschieden sich auch von ihrer Zusage an die Nato, bis Ende 2031 drei voll ausgerüstete Heeresdivisionen mit jeweils etwa 20.000 Soldaten aufzustellen. Der dritte Großverband werde nun nur noch in "gekaderter" Form geplant, also als Formation, die bei Bedarf mit Reservisten aufgefüllt würde..." Vagyis már azt a tervet is feladták, hogy 2031 végére 3, teljesen felfegyverzett csapatot (csapatonként 20000 katonával) felállítsanak. A harmadik egységet "elfekvőben" kívánják felállítani, ha esetleg igény van, akkor gyorsan feltöltik tartalékosokkal (muhaha...)

szóval a helyzet rosszabb..

Eközben Ursula teflonból van...


https://www.tagesspiegel.de/wirtsch...au-von-der-leyen-ist-skandaloes/24692276.html

A bizonyos tanácsadók... Nem úgy ment a lopkodás, mint Magyarországon, annál egy fokkal profibban. 2014-ben kinevezett a McKinsey tanácsadó cégtől egy katonai lobbistát - ő a Katrin Suder - a minisztériumába beszerzési államtitkárnak. A hölgyemény 6 hónap alatt 154 millió eurót (51 milliárd forintot) fordított külső szakértőkre. A német Szövetségi Számvevőszék jelentése szerint ezek a külső tanácsadó cégek óriási megbízásokat kaptak anélkül, hogy azokat megversenyeztették volna, avagy az ajánlat gazdasági értékét megítélték volna. Azóta kuss van persze erről is.

Az ellenzék persze rájuk borította az asztalt, és itt jött a csavar.

https://www.welt.de/debatte/komment...TaCyzxMOJP3UBvEpBxJ4BqKIL3CHaqUpmr1_1YgjQ9EIM

"...Schon die ressortinternen Verwaltungsermittlungen, mit denen die unrechtmäßige Vergabe von millionenschweren Aufträgen an externe Unternehmensberater aufgeklärt werden sollten, dienten in erster Linie der Verschleierung von Verantwortlichkeiten. Bei der Befragung der Zeugen aus dem engen Umfeld der früheren Ministerin Ursula von der Leyen (CDU) waren dann akute Anfälle von Amnesie zu bestaunen..."

Amikor elővették a külsős tanácsadók miatt, akkor ment a ködösíték. Amikor a tanúként kérdezték ki az Ursula-t, akkor "akut amnéziában szenvedett".

"..Dann wurden Akten, die möglicherweise Belege für Rechtsverstöße enthalten könnten, vor der Übermittlung an das Parlament geschwärzt, andere erst gar nicht archiviert. Und nun sind auch noch die Daten vom Mobiltelefon von der Leyens gelöscht worden – im August wohlgemerkt, also viele Monate nachdem der Bundestag die Sicherung des Nachrichtenverkehrs auf diesem Handy als Beweismittel beantragt hatte..."

Amikor végül az ellenzék kiperelte a dokumentumokat, akkor a Parlament vagy a kisötétített dokumentumokat kapta, vagy azt a választ, hogy ezeket a dokumentumokat "pont nem archiválták". Eddig 4 ezer dokumentumot vizsgáltak át és meghallgatott 30 tanút. A múlt héten kiderült a parlamenti képviselők számára, hogy a vizsgálat lefolytatása közben, még augusztusban, ismeretlenek a minisztériumban törölték von der Leyen LEFOGLALT hivatali mobiljáról az adatokat...

Ez a phitscha lett az új nagyfőnök.... No comment.
Azt azért lássuk be, hogy ez és az ehhez hasonló írások egyetlen dologra alkalmasak. Mégpedig az erősen hadseregellenes/pacifista német közvélemény formálására.
AKK eddigi kb. fél éve másról sem szól, mint a Bundeswehr költségvetésének drasztikus emeléséről.
Ugyebár az év elején von der Leyen idején még arról szólt a fáma, hogy a 2020-as költségvetés kisebb lesz, mint az idei. Azóta minimum 2 részletben emeltek valami 6Mrd EUR összegben ezen.
Nem tisztem védeni von der Leyent, de nem tudjuk, hogy milyen állapotban lenne a Bundeswehr, ha évről évre megkapja legalább a szükséges minimumot.
Az kétségtelen, hogy alkalmatlan volt a MOD posztra.
A témához való hozzá nem értése nyilvánvaló. Nem gondolom, hogy Benkő papának pl. sok szüksége lenne külsős szakértőkre, ha katonai dolgokban próbálnák megvezetni. Hogy Merkel von der Leyent a MOD posztra rakta, szerintem nyilvánvalóan annak szólt, hogy elássa, mint politikai ellenfelét, az egyik "hátsó irodában"...
Hogy ez hogy alakul magasabb polcon, meglátjuk.
Én azt gondolom, hogy AKK ilyen irányú munkája ki fog fizetődni. Merkel benne nem lát vetélytársat, sőt, mivel ő jelenleg a lelépését intézi, AKK a lehetséges maximális támogatast meg fogja kapni...
Más kérdés, hogy látszólag tehetségesebb politikus is, mint von der Leyen.
A BW rendben lesz 2023-ra. Legalább is ami a VJTF-et illeti. 2026-ra pedig el fognak tudni érni egy általánosan elfogadható szintet. Talán még hamarabb is, ha elfajulnak a dolgok az amerikaiakkal, és azok átpakolják a csapataikat a lengyelekhez.
Akkor pedig hirtelen nagyonsürgős lesz a sarki fűszeresnek is, hogy megfelelően költsenek a BW-re.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 820
113
Azt azért lássuk be, hogy ez és az ehhez hasonló írások egyetlen dologra alkalmasak. Mégpedig az erősen hadseregellenes/pacifista német közvélemény formálására.
AKK eddigi kb. fél éve másról sem szól, mint a Bundeswehr költségvetésének drasztikus emeléséről.
Ugyebár az év elején von der Leyen idején még arról szólt a fáma, hogy a 2020-as költségvetés kisebb lesz, mint az idei. Azóta minimum 2 részletben emeltek valami 6Mrd EUR összegben ezen.
Nem tisztem védeni von der Leyent, de nem tudjuk, hogy milyen állapotban lenne a Bundeswehr, ha évről évre megkapja legalább a szükséges minimumot.
Az kétségtelen, hogy alkalmatlan volt a MOD posztra.
A témához való hozzá nem értése nyilvánvaló. Nem gondolom, hogy Benkő papának pl. sok szüksége lenne külsős szakértőkre, ha katonai dolgokban próbálnák megvezetni. Hogy Merkel von der Leyent a MOD posztra rakta, szerintem nyilvánvalóan annak szólt, hogy elássa, mint politikai ellenfelét, az egyik "hátsó irodában"...
Hogy ez hogy alakul magasabb polcon, meglátjuk.
Én azt gondolom, hogy AKK ilyen irányú munkája ki fog fizetődni. Merkel benne nem lát vetélytársat, sőt, mivel ő jelenleg a lelépését intézi, AKK a lehetséges maximális támogatast meg fogja kapni...
Más kérdés, hogy látszólag tehetségesebb politikus is, mint von der Leyen.
A BW rendben lesz 2023-ra. Legalább is ami a VJTF-et illeti. 2026-ra pedig el fognak tudni érni egy általánosan elfogadható szintet. Talán még hamarabb is, ha elfajulnak a dolgok az amerikaiakkal, és azok átpakolják a csapataikat a lengyelekhez.
Akkor pedig hirtelen nagyonsürgős lesz a sarki fűszeresnek is, hogy megfelelően költsenek a BW-re.
Senkit nem érdekel a BW, mert a sok pacifista, liberális gyerek szerint felesleges pénzkidobás, amit klímavédelemre kell költeni.

Tegnap kicsit kiakadtam a teremben, hogy beszélgetésre használják a súlyemelő részt, úgyhogy lesz szíves elhúzni innen a francba máshol dumálni. Még különben is, edzeni kellene, akkor nem így néznél ki...

A válasz az volta hogy az izom- és erőkultusz a náczikoknál volt népszerű és mint ilyen, alkalmas a félelemkeltésre.

Nálam itt lefagyott a rendszer.
 
M

molnibalage

Guest
egy kis lapszemle Dzsőrmeníből, avagy mik mentek(?) a Bundeswehr-ben a derék Ursula regnálása alatt:

https://www.welt.de/politik/deutsch...spitze-Papier-belegt-Ausruestungsmaengel.html

A német haderő hadrafoghatósága botrányos. 2023-ban a NATO új Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) a Bundeswehr fogja vezetni. Ez lett volna az első alkalom, hogy a Bundeswehr ezen elit egysége teljesen felszerelve hajtotta volna végre a feladatot. Eddig ez úgy működött, hogy más egységektől kellett felszerelést kölcsön kérni. A legfrissebb minisztériumi kommentárban viszont az szerepel, hogy a különleges egység felszerelése még 2023-ban is csak „minőségi és mennyiségi korlátozások hallgatólagos jóváhagyásával lehetséges”. (szó szerint: "unter Inkaufnahme von Einschränkungen in Qualität und Quantität möglich" - egyszerűen beszarok)

"der für die Aufgabe vorgesehenen Panzerlehrbrigade 9 in Munster derzeit nur neun von 44 vorgesehenen Leopard-2-Kampfpanzern zur Verfügung stehen. Von den 14 benötigten Marder-Schützenpanzern sind nur drei einsatzfähig. Gründe sind die mangelnde Ersatzteilversorgung und hoher Wartungsaufwand. Es fehlen auch Nachtsichtgeräte, Granatmaschinenwaffen, Unterstützungsfahrzeuge, Winterbekleidung und Schutzwesten."

Ez azt jelenti, hogy a feladattal megbízott, 9-es páncélos alakulat Munster-ben jelenleg a 44 előírt Leopard 2-es harckocsiból 9 van bevethető állapotban. A harckocsik mellé beosztott Marder-ekből az előírt 14 helyett jelenleg 3 bevethető. Az indokok: hiányzó pótalkatrészek (Ursula haverjai kiszervezték cégeknek, mert így "olcsóbb". Múltkor a vonaton hallgattam katonákat, hogy SAP-számért kuncsorognak valami felszerelésért, de a főnök húzza száját, mert "figyelnie kell a költséghelyre", ezért valami gyakorlaton az éleslövészet elmaradt..), illetve a megnövekedett karbantartási igény. Ezen kívül hiányoznak az éjjellátó-berendezések, gránátvetők, műszaki-támogató járművek, TÉLI RUHÁZAT és védőmellények.

Mindez egy tavaly februári cikkből. Lássuk, mi változott azóta:

https://www.spiegel.de/politik/deut...t-an-eigener-einsatzfaehigkeit-a-1302310.html

Ez egy Spiegel által megszerzett belső jelentés, a kulcsmondat:
"..die eigenen Pläne würden sich angesichts der bisherigen Finanzplanung "absehbar verzögern". Vagyis még a korábban módosított (lefelé csökkentett) vállalásait sem tudja teljesíteni a Bundeswehr.

Másik kulcsmondat:

"..Die Militärplaner verabschieden sich auch von ihrer Zusage an die Nato, bis Ende 2031 drei voll ausgerüstete Heeresdivisionen mit jeweils etwa 20.000 Soldaten aufzustellen. Der dritte Großverband werde nun nur noch in "gekaderter" Form geplant, also als Formation, die bei Bedarf mit Reservisten aufgefüllt würde..." Vagyis már azt a tervet is feladták, hogy 2031 végére 3, teljesen felfegyverzett csapatot (csapatonként 20000 katonával) felállítsanak. A harmadik egységet "elfekvőben" kívánják felállítani, ha esetleg igény van, akkor gyorsan feltöltik tartalékosokkal (muhaha...)

szóval a helyzet rosszabb..

Eközben Ursula teflonból van...


https://www.tagesspiegel.de/wirtsch...au-von-der-leyen-ist-skandaloes/24692276.html

A bizonyos tanácsadók... Nem úgy ment a lopkodás, mint Magyarországon, annál egy fokkal profibban. 2014-ben kinevezett a McKinsey tanácsadó cégtől egy katonai lobbistát - ő a Katrin Suder - a minisztériumába beszerzési államtitkárnak. A hölgyemény 6 hónap alatt 154 millió eurót (51 milliárd forintot) fordított külső szakértőkre. A német Szövetségi Számvevőszék jelentése szerint ezek a külső tanácsadó cégek óriási megbízásokat kaptak anélkül, hogy azokat megversenyeztették volna, avagy az ajánlat gazdasági értékét megítélték volna. Azóta kuss van persze erről is.

Az ellenzék persze rájuk borította az asztalt, és itt jött a csavar.

https://www.welt.de/debatte/komment...TaCyzxMOJP3UBvEpBxJ4BqKIL3CHaqUpmr1_1YgjQ9EIM

"...Schon die ressortinternen Verwaltungsermittlungen, mit denen die unrechtmäßige Vergabe von millionenschweren Aufträgen an externe Unternehmensberater aufgeklärt werden sollten, dienten in erster Linie der Verschleierung von Verantwortlichkeiten. Bei der Befragung der Zeugen aus dem engen Umfeld der früheren Ministerin Ursula von der Leyen (CDU) waren dann akute Anfälle von Amnesie zu bestaunen..."

Amikor elővették a külsős tanácsadók miatt, akkor ment a ködösíték. Amikor a tanúként kérdezték ki az Ursula-t, akkor "akut amnéziában szenvedett".

"..Dann wurden Akten, die möglicherweise Belege für Rechtsverstöße enthalten könnten, vor der Übermittlung an das Parlament geschwärzt, andere erst gar nicht archiviert. Und nun sind auch noch die Daten vom Mobiltelefon von der Leyens gelöscht worden – im August wohlgemerkt, also viele Monate nachdem der Bundestag die Sicherung des Nachrichtenverkehrs auf diesem Handy als Beweismittel beantragt hatte..."

Amikor végül az ellenzék kiperelte a dokumentumokat, akkor a Parlament vagy a kisötétített dokumentumokat kapta, vagy azt a választ, hogy ezeket a dokumentumokat "pont nem archiválták". Eddig 4 ezer dokumentumot vizsgáltak át és meghallgatott 30 tanút. A múlt héten kiderült a parlamenti képviselők számára, hogy a vizsgálat lefolytatása közben, még augusztusban, ismeretlenek a minisztériumban törölték von der Leyen LEFOGLALT hivatali mobiljáról az adatokat...

Ez a phitscha lett az új nagyfőnök.... No comment.
Valaki olvassa a HTKA-t... Gyanúsan gyorsan jött ez a cikk utána...
https://index.hu/kulfold/2019/12/23...orszag_szolgalati_mobil_vedelmi_miniszterium/
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Senkit nem érdekel a BW, mert a sok pacifista, liberális gyerek szerint felesleges pénzkidobás, amit klímavédelemre kell költeni.
Az egyik másik topikban posztolt román blogbejegyzésben a legtöbb épeszű román kommentelő azt emeli ki, hogy őket amerika katonai képességei orientálják, míg minket a németeg gazdasági képességei, de hosszú távon nekünk több lehetőségünk lesz, mert nyitottak vagyunk az oroszok és kínaiak felé, míg nekik marad a remegés, hogy bár mindent feláldoznak amerikaiak oltárán, de beleszólásuk nincs az ottani stratégiai tervezésbe, míg a németekre hatással van a saját gazdasági érdekük a magyarországi befektetéseik révén (amelynek amerikai párjai hiányoznak Romániában, bár teszem hozzá, amikor meg lenne, ők maguk üldözik el, lásd Exxon).

Ez csak azért érdekes, mert hosszú távon nem biztos, hogy mi olyan jó lóra tettünk a németekkel. Katonai képességeik (értsd: expedíciós akárcsak közelkülföldre) már most sincsenek, gazdaságukat a zöld bolsevizmus végül csak megroggyantja, kezdve az energetikai szektorral, folytatva az autógyártással, míg politikailag nincs egy épkézláb, legalább Orbán színvonalát elérő vezetőjük és nem is néz ki úgy, hogy lesz! Az amerikaiak nyilvánvalóan nem egy reális partner, mert gyakorlatilag nincsenek közös érdekeink, a V4 nem létezik és soha nem is fog az alapvető érdekellentétek miatt, pusztán marginális kérdésekben van egyetértés a négy ország között és gyakorlatilag az is véletlenszerűen és azzal az alapszabállyal, hogy a négyből egy, mindig radikálisan eltérő különvéleményt fogalmaz meg, az oroszok nem lehetnek partnerek, mert nincs semmilyen gazdasági erejük hozzá, Kína pedig még nagyon messze van attól a globális gazdasági hatalomtól, ami potenciális alternatívává tenné. Szóval a németek ugyan most a helyes választás nekünk, mert más választásunk nincs, de ahogy a románok az amerikai külpolitika irányultságától, úgy mi a német gazdaság teljesítőképességétől függünk. A románoknak nincs politikai mozgásterük, csak fanarióta engedelmességük, nekünk nagy politikai mozgásterünk van, cserébe gazdasági elkötelezettséggel fizetünk. Ez egy jobb kádári kompromisszum, a legvidámabbat a legszabadabb barakkra cseréltük. Egyelőre.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Az egyik másik topikban posztolt román blogbejegyzésben a legtöbb épeszű román kommentelő azt emeli ki, hogy őket amerika katonai képességei orientálják, míg minket a németeg gazdasági képességei, de hosszú távon nekünk több lehetőségünk lesz, mert nyitottak vagyunk az oroszok és kínaiak felé, míg nekik marad a remegés, hogy bár mindent feláldoznak amerikaiak oltárán, de beleszólásuk nincs az ottani stratégiai tervezésbe, míg a németekre hatással van a saját gazdasági érdekük a magyarországi befektetéseik révén (amelynek amerikai párjai hiányoznak Romániában, bár teszem hozzá, amikor meg lenne, ők maguk üldözik el, lásd Exxon).

Ez csak azért érdekes, mert hosszú távon nem biztos, hogy mi olyan jó lóra tettünk a németekkel. Katonai képességeik (értsd: expedíciós akárcsak közelkülföldre) már most sincsenek, gazdaságukat a zöld bolsevizmus végül csak megroggyantja, kezdve az energetikai szektorral, folytatva az autógyártással, míg politikailag nincs egy épkézláb, legalább Orbán színvonalát elérő vezetőjük és nem is néz ki úgy, hogy lesz! Az amerikaiak nyilvánvalóan nem egy reális partner, mert gyakorlatilag nincsenek közös érdekeink, a V4 nem létezik és soha nem is fog az alapvető érdekellentétek miatt, pusztán marginális kérdésekben van egyetértés a négy ország között és gyakorlatilag az is véletlenszerűen és azzal az alapszabállyal, hogy a négyből egy, mindig radikálisan eltérő különvéleményt fogalmaz meg, az oroszok nem lehetnek partnerek, mert nincs semmilyen gazdasági erejük hozzá, Kína pedig még nagyon messze van attól a globális gazdasági hatalomtól, ami potenciális alternatívává tenné. Szóval a németek ugyan most a helyes választás nekünk, mert más választásunk nincs, de ahogy a románok az amerikai külpolitika irányultságától, úgy mi a német gazdaság teljesítőképességétől függünk. A románoknak nincs politikai mozgásterük, csak fanarióta engedelmességük, nekünk nagy politikai mozgásterünk van, cserébe gazdasági elkötelezettséggel fizetünk. Ez egy jobb kádári kompromisszum, a legvidámabbat a legszabadabb barakkra cseréltük. Egyelőre.

Azért azt árnyalnám annyival, hogy a románok a franciáknak is kegyeltje, és hogy a németek határai és népessége nem volt szinte sosem egységes a történelem folyamán. Szóval korai leírni a németeket, pláne úgy, hogy nyílt titok, de Ausztria és Svájc lényegében 1-1 kis Németország. A németek még sokáig nagyon meghatározó szereppel rendelkeznek Európában. És a gazdaságuk lehetővé teszi a 4-5 év alatt az Orosz után Európa legerősebb hadseregét elő tudják állítani, pusztán akarat kérdése az egész.
Az Usa meg ugyanúgy távoli ahogy Kína csak a nyugati irányba 12.000km nem keletibe. Szóval a románokat cserbe hagyják, amint jobb ajánlatot kapnak, vagy forró lesz a talpuk alatt a környéken a talaj. Meg látványosan az Usa áthúzódik a csendes óceáni térségre, mert neki az fontosabb. És hiába világhatalom az egész bolygón teljes erőbedobással nem tud jelen lenni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 141
113
Boldog karácsonyt :D!

80009508_571198276760637_3821995206622838784_n.jpg
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 141
113
Nem azért támogatta "ész nélkül"a vajda mert őegy alkalmas vezető hanem azért mert pont nem az és így könnyebben tudja a mostani pololitikáját folytatni.(Egyre inkább az az érzésem,hogy lassan Európában se nagyon van tehettségesebb politikus a vajdánál,azbugye már bebizonyosodott,hogy itthon biztosan nincs sőt még abközelében se nagyon vannak.)
Szerintem meg azért támogatta, mert kb. egyet értek UvDL alkalmasságával kapcsolatban, NINCS/nem volt jobb számunkra.
Elég elkeserítő az EU-s helyzet ezért is, pláne hogy az olaszoknál is háttérbe szorult az egyetlen értelmes vezető, Salvini...
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Szerintem meg azért támogatta, mert kb. egyet értek UvDL alkalmasságával kapcsolatban, NINCS/nem volt jobb számunkra.
Elég elkeserítő az EU-s helyzet ezért is, pláne hogy az olaszoknál is háttérbe szorult az egyetlen értelmes vezető, Salvini...
Szerintem meg azért, mert a Hm-et a Pintérék felügyelete alá rendelték. Ő pedig katonaként bírja a függelmet... Meg természetesen hozzáértő szakminiszter.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113

Elég kamunak tűnik, inkább azért terjeszthették el, hogy elégedetlenséget szítsanak egyrészt a rendőrök között, akik majd csalódottan tudják meg, hogy kamu volt az egész, másrészt más szervezetek (honvédség, katasztrófavédelem, mentők) tagjai között, hogy ők miért nem. Az ünnepek között nyilván szinte mindenki szabadságon van a minisztériumban, aki ezt intézné, ugyanakkor cáfolni sem fogják a "szivárogtatást" legalább holnapig stb. szóval elég kétséges a valóságtartalma. Gyanús, hogy mely médiák kezdték el nyomni a hírt, kormánypárti egy sincs köztük.
 

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
Elég kamunak tűnik, inkább azért terjeszthették el, hogy elégedetlenséget szítsanak egyrészt a rendőrök között, akik majd csalódottan tudják meg, hogy kamu volt az egész, másrészt más szervezetek (honvédség, katasztrófavédelem, mentők) tagjai között, hogy ők miért nem. Az ünnepek között nyilván szinte mindenki szabadságon van a minisztériumban, aki ezt intézné, ugyanakkor cáfolni sem fogják a "szivárogtatást" legalább holnapig stb. szóval elég kétséges a valóságtartalma. Gyanús, hogy mely médiák kezdték el nyomni a hírt, kormánypárti egy sincs köztük.

A hirt a Zsaruellátó nevü FB oldal hozta le,mindenki onnan vette át az infót.
 
  • Tetszik
Reactions: honved