• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2020/01/03/bagdad_iran_katona_legitamadas_amerika/
"Az Egyesült Államok hadserege légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. Az NBC televízió szerint a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el. Ezt a Pentagon is megerősítette. A tárca tájékoztatása szerint Trump arra adott utasítást, hogy az Egyesült Államok hadereje "határozott lépést tegyen a külföldön élő amerikaiak biztonságának védelmében".
Irán kemény válaszlépést ígér
Az MTI a helyi médiára hivatkozva azt írta, a légicsapások egyik célpontja a bagdadi nemzetközi repülőtér volt, ahol életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz (a fotón), a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője...
...Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Kászim Szulejmáni meggyilkolása erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást a térségben és világszerte. Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője pedig azt közölte,
kemény válaszlépés várható. ... könyörtelen bosszú vár az ő és más mártírok vérét kiontókra.
Minden ellenségünknek tudnia kellene, hogy az ellenállás dzsihádja kettős motivációval folytatódni fog, és harcosainkat végső győzelem várja a szent háborúban.
Iránban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el. Az iráni külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok érdekeit is képviselő bagdadi svájci nagykövetet Szulejmáni megölése miatt.
A Pentagon közleményben szögezte le, hogy a továbbiakban is „minden szükséges lépést" megtesz az amerikai emberek és érdekek védelmében "bárhol legyenek is a világban". A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy "e csapásmérés célja az volt, hogy elrettentse Iránt a jövőbeni támadásoktól". A Pentagon információi szerint ugyanis Kászim Szulejmáni aktívan dolgozott azon, hogy újabb támadásokat intézzenek amerikai diplomaták és katonák ellen a térségben.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/irannal-szovetkezve-kiuznek-az-amerikaiakat-7634618/
"...– Megismételjük: addig nem nyugszunk, amíg minden külföldi csapat el nem hagyja szent földünket – üzente tegnap harcias közleményében a Katáib Hezbollah. Ahhoz képest, hogy az Iránhoz közeli síita szervezet támogatói a minap még behatoltak Bagdad szigorúan őrzött zöld zónájába, és valósággal ostrom alá vonták az Egyesült Államok nagykövetségét, ezúttal békésebb módszereket vetnének be.
Ígéretük szerint fegyverek helyett az alkotmányos lehetőségeket kihasználva, elsősorban az iraki parlamentre hagyatkozva ebrudalnák ki az országból a külföldi erőket. Ugyanakkor figyelmeztettek: ha az amerikaiak ellenszegülnek az iraki nép akaratának, akkor nekik is minden joguk megvan az ellenálláshoz...
...Kérdéses tehát, hogy egy amerikai kivonulás esetén keletkező hatalmi és biztonsági vákuum milyen hatással lenne Irakra. Az ország autonóm régiójában, Kurdisztánban magyar csapatok is szolgálatot teljesítenek."
 
  • Tetszik
Reactions: zolkas

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/kem...egrehajtott-amerikai-legitamadasokra-7636739/
'...Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el pénteken Teheránban Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője Kászim Szulejmáni tábornok halála miatt....
...Irán számára a tábornok nemcsak egy harctéri parancsnok volt, de a nemzeti büszkeség és az amerikai szankciók elleni szembenállás jelképe is. Az al-Kudsz támogatta Szíriában Bassár el-Aszad elnököt és az iraki kurdokat a Szaddám Huszein néhai diktátor elleni harcukban. Brigádjai Ali Hamenei ajatolláhnak, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének vannak alárendelve, akié az utolsó szó minden stratégiai ügyben az iráni alkotmány értelmében."

Az amerikaiak egyik fő stratégiája, hogy az ellenség jelképeit kiiktatják. Ez általában csak részben kontraproduktív, mert ezek a jelképek igen nagy részben tényleg kiemelkedő harctéri parancsnokok és vezetők, gyakran kvázi állam vezetők ...(lásd Ukrajna- bár ott csak erősen gyanítható az ezekben az akciókban való részvételük. Ők tagadják, (vagy még csak nem is reagálnak)mások meg állítják a szálak meglétét)
 
Last edited:
  • Tetszik
Reactions: zolkas

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
754
1 913
93
Joe Biden ezzel kommentálta Trump akcióját: "President Trump just tossed a stick of dynamite into a tinderbox ... We could be on the brink of a major conflict across the Middle East" - vagyis "az elnök úr most vágott bele egy dinamitrudat a lőporos hordóba (angol nyelvterületen taplósdoboz); nagyon közel kerültünk egy egész közel-keletet érintő nagy konfliktushoz."
Ezzel szemben Marco Rubio és Lindsay Graham szenátorok helyeslik Trump ténykedését:
Rubio: "THE PRESIDENT DOESN'T NEED CONGRESSIONAL APPROVAL TO RESPOND TO ATTACKS AGAINST OUR FORCES"
Lindsay: "THE PRICE OF KILLING AND INJURING AMERICANS HAS BECOME VERY COSTLY, THIS IS A MAJOR BLOW TO THE IRANIAN REGIME"

Közben USAF gépek köröznek a Zöld Zóna fölött, az amerikai nagykövetség védelmében. Kíváncsi vagyok, mi lesz, ha leszednek egyet-kettőt a helyiek...
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
754
1 913
93
Az Egyesült Királyság is emelte a készültségi szintet Közel-keleti bázisain. Meg nem erősített hírek szerint a Szíria és Libanon határán állomásozó izraeli erőket fokozott készültségbe helyezték. 4 db KC-135-ös szállt fel Mildenhall-ból, és a mediterrán térség felé tart.
Meg még egy pár elgondolkodtató gépmozgás itt: https://twitter.com/GDarkconrad
Izraelben korlátozásokat vezettek be az internet és mobilhálózatokon.
A husziktól kezdve a Hezbollahon át a mindenféle szélsőségesekig kegyetlen bosszút, kemény választ, karóbahúzást, stb. helyeztek kilátásba Soleimani megölése miatt.

Irán vezetője (most nem tudom, hogy az ajatollahra gondolnak-e) is részt vesz a Legfelsőbb nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amire évtizedek óta nem volt példa. "Iran's Leader has for the first time in decades attended the country's Supreme National Security Council meeting in person"- forrás BBC
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
754
1 913
93
Lehetne kicsit hosszabb a kommentszerkesztési idő...
Közben felszállt egy Sentinel R1 felderítőgép is Akrotiri-ből, nagy valószínűséggel Irak felé megy. A Királyi Haditengerészet egységeit is készültségbe helyezték a Perzsa-öbölben Az ELINTnews tweetje szerint az iráni F-14-esek felszálltak és a nyugati határ mentén járőröznek (más kérdés, hogy mire mennek velük szvsz...)
Az amerikai madarak is erősen röpködnek https://twitter.com/Intel_Sky
A Foreign Oil Company dolgozóit evakuálják Irakból.
A Holland külügyminiszter azt tanácsolja, hogy az állampolgárok minél előbb hagyják el Irakot.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 079
11 757
113
https://www.moonofalabama.org/2020/...o-when-iraq-asks-us-troops-to-leave.html#more


Egyrészletes elemzés Michael Knights, a Washington Intézet „senior munkatársa” válaszolt:
Jan 2-i elemzés.

Részletes elemzés pár dolgot kihagyva ill mismásolva.

https://www.moonofalabama.org/2020/...s-assassination-of-qassim-soleimani.html#more

Soleimani normál /diplomáciait ért/ repüléssel Libanonból érkezett Bagdadba. Nem titokban utazott.
Fogadta: Abu Mahdi al-Muhandes, az al-Hashd al-Shaabi parancsnok helyettese, ez egy hivatalos iraki biztonsági erõ, amely az iraki miniszterelnök parancsnoka alatt áll. A két autót, amelybe utaztak, elpusztították az amerikai támadás során. Mind a sofőrök és az őrök meghaltak.

Ezt hívhatnánk vad kacsa vadászatnak is.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and enzo

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
754
1 913
93
Iránban tömegesen vonulnak az utcára az emberek a légicsapás miatt.
John Bolton közben szintén örvendezik az események miatt: "Congratulations to all involved in eliminating Qassem Soleimani. Long in the making, this was a decisive blow against Iran's malign Quds Force activities worldwide. Hope this is the first step to regime change in Tehran."
Szerintem ez inkább egy újabb lépés egy minden mindegy háború felé Amerika ellen.
Élő közvetítés iránból: https://www.presstv.com/Live
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
754
1 913
93
Újabb jele, hogy a britek kissé berágtak: Dominic Raab külügyminiszter ma beszélni fog Mike Pompeoval az iraki események miatt. (bár a kommentelők nincsenek tőle elszállva: "I’m so glad that we have intellectual heavyweight Dominic Raab at the helm during this possibly pivotal moment of crisis. What could POSSIBLY go wrong."-írta valaki

Most jött, hogy meg nem erősített hírek szerint Törökország megtagadta, hogy az USA használja a légterét. Remélhetőleg hamarosan jön megerősítés/cáfolat.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 079
11 757
113
mit tehet IRÁN?
Hívatalosan háborút hirdet az USA-val.
Ami már eddig is volt. következésképpen blokkolja lezárja a Hormuzi szoros IRAN-i részét. (nah ez az igazí szopóág).
KINA és Oroszország ott vannak a közelben még. (ez érdekes lehet.)
Valami fontosat megtámad/elpusztít. USA érdekeltség.
Nem IRAK és nem a szomszédos országok területén fogja megtenni szerintem.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Pár év (vagy hónap...) múlva lehet hogy így hivatkoznak majd erre. -És így kezdődött a Drónok háborúja...
Talán nem lesz egy teljes háború (még egy ideig), de ezután könnyen lehet hogy "boldog-boldogtalan" drónokkal fogja "vadászni az "ellenfél" vezetőit, katonai stratégáit... világszerte. De az USA után Irán vélhetőleg tömegesen vadászhat az amerikai katonákra, politikusokra legalábbis szerte a Közel-Keleten. Irán képessége erre nagy valószínűséggel alkalmas.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
754
1 913
93
mit tehet IRÁN?
Hívatalosan háborút hirdet az USA-val.
Ami már eddig is volt. következésképpen blokkolja lezárja a Hormuzi szoros IRAN-i részét. (nah ez az igazí szopóág).
KINA és Oroszország ott vannak a közelben még. (ez érdekes lehet.)
Valami fontosat megtámad/elpusztít. USA érdekeltség.
Nem IRAK és nem a szomszédos országok területén fogja megtenni szerintem.

A szoros lezárásával kapcsolatban amerikai fórumokon is megy az agyalás, de konkrétan senki nem tud semmit. Az a kb. általános vélemény, hogyha Irán ezt meglépi, durva amerikai válaszlépésekre/csapásokra számíthat. Legjobb esetben valahogy kitart addig, amíg a nemzetközi közösség nem szól Amerikának, hogy vegyen vissza az arcából, mert ez a helyzet senkinek nem lesz jó.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 079
11 757
113
Pedig eléggé adja magát,
Mondjuk nem lennék kémrepülőgép pilóta sem most arra felé.
Drónokkal arra felé repkedni sem tanácsos.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Amerika ezzel a lépéssel nagyon nagyot kockáztatott, főleg Trump, hiszen egy Közel-Keleti háború kb megpecsételi az újraválasztási esélyeit.
Irán pedig válaszúthoz érkezett szerintem...Amerika merész húzása lehet, hogy jól is jött a rendszernek, hiszen a tüntetések és zavargások után, most egységbe forrhatnak a közös ellenség ellen...De vajon mit fognak lépni? Ha megtorlatlanul hagyják ezt a támadást, akkor azzal hiteltelenítik magukat a síták jelentős része előtt, és az eddigi kemény harcias retorikáról hamar kiderül, hogy csak blöff volt.

Ha lesz válaszcsapás, arra valószínűleg az USA is ismét válaszol és kitörhet egy háború, amiben Iránnak nincs esélye, de nem adná olyan "olcsón" a bőrét...
A válasz lehet egy egyszeri csapás valamilyen amerikai érdekeltség ellen (bár ezzel aligha elégítenék ki az Amerika ellenes síta tábor akaratát), de lehet egy összehangolt támadás is Iránból, Szíriából, Irakból, Libanonból és Jemenből egyszerre, bár ez biztos háborúhoz vezetne!

Irán vezetése most nincs könnyű helyzetben, ha semmit sem csinál, akkor fogatlan oroszlán lesz, akiket kb senki sem vesz komolyan és itt most hamar és gyorsan "kell" látványos csapást mérniük, amire a másik oldal is számít, ha odacsap keményen akkor pedig könnyen lehet, hogy kitör a háború, ami igazából sem Iránnak sem az Usának nem érdeke szerintem.

Persze az is lehet ,hogy lesz itt-ott kisebb csetepaté és leülepszik a dolog mint már sokszor (Palesztin Iszlám Dzsihád vezetőjének izraeli likvidálása, Hezbollah médiájának bombázása Bejrútban,iráni célpontok folyamatos izraeli bombázása sem robbantott ki háborút pedig sokan számítottak rá...)

A következő 24-48 óra sorsdöntő lehet a Közel-kelet jövőjére nézve!