[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 015
113
Azért ne felejtsük el , volt ennél sokkal több USA katona irakban mégis kivonultak. Amikor kellettek volna akkor meg a fülünk botját sem mozgatták.
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
Háborúban? Persze, vagy akkor az összes II. vh-s partizán is terrorista volt? (Más kérdés, hogy nem védte őket a hadijog, ha nem egyenruhában harcoltak, a helyszíni "felkoncolásuk" ez esetben teljesen "jogszerű" volt) Miért, az USA korlátozza magát, hogy hol támadhatja az ellenséges fegyvereseket? Mint látod, nem.
Irakban, Afganisztánban az amerikai/egyéb külföldi csapatok egyenruhás turistaként tartózkodnak vagy közös hadgyakorlatokon vesznek részt, vagy harcoló erők, egyes nézőpontból megszállók?


Milyen háborúban? Irán és USA közt nincs háború, Irak és USA közt sincs háború! Miről beszéltek???
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Izrael érdeke természetesen a konstans vérfürdő és káosz a közel-keleten, véletlenül se legyenek olyan funkcionáló államok a környékén, amelyek velük szemben ellenségesek lehetnek. Lásd Oded Yinon terv. Hogy minket "basztatnának" az irániak vagy irakiak? Hát nem is tudom. Muszlimból utoljára törökök "basztattak" minket, mint állam. Aztán jöttek a migránsok, akiket a törökök engedtek Európára, és az USA és Izrael (többek között) által destabilizált és polgárháborúba süllyedt Szíriából jöttek többek között (meg máshonnan is, ahol hallottak róla, hogy Merkel asszony mindenkit tárt karokkal, házzal, Mercedessel és szőke német feleséggel vár, aki eljut odáig:))

Izrael mindig kesz volt leulni es targyalni (foleg 73 utan) azokkal akik komolyan bekeben akartak vele elni. Lasd Egyiptom Jordania Mrokko Szaudi esetet. Nincsenek mar fegyveres villongasok sem sot egymast segitik a Sinain . Csak komolyan kell gondolni azt a beket es mindent lehet.

Persze vannak prszagok akik meg a letezeset sem akarjak elismerni sot mai napig deklaraltan a tengerbe akarjak szoritani a zsidokat. Pl Sziria Iran. Inkabb ezeknek kene elgondolkodni a hogyan tovabbon. Iran helyeben meg melyseges bunbanatot tartanek hogy azutan hogy az irakkal vivott elet halal harcban az izraelik mikent es mennyi fegyvert szallitottak nekik megis hogy a csudaban jutottak el oda egyik naprol a masikra ( a bekekotes utan irakkal) hogy ja akkor most mara zsidokat akarjuk eltorolni.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az amerikai sajtóban részletek jelentek meg Szulejmáni likvidálásának előzményeiről, eszerint a döntés nem csütörtökön, sőt még a bagdadi amerikai követséget ért támadás előtt született.
WSJ: Pompeo még decemberben beszélte rá Trumpot Szulejmáni megölésére


A Donald Trump elleni alkotmányos vádemelési eljárásról akartunk beszélni a Fülke első ez évi kiadásában, de egy rakéta közbeszólt. Szulejmáni iráni tábornok likvidálása után elkerülhető a háború? Volt Trumpnak más oka, mint a belpolitikai haszonszerzés? És hányasra emeljük a pánikszintet mi, magyarok?
Hogyan úszhatjuk meg a háborút, amikor forrófejűek feszülnek egymásnak?
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A támadást egy amerikai Reaper drónról hajtották végre, amely négy rakétát lőtt ki két gépkocsira a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében. Szulejmáni Szíriából érkezett 12.30-kor az iraki fővárosba, a repülőtéren várták a Népi Mozgósítási Erők katonái, és a konvoja a városba vezető út betonkerítése mellett haladt el, amikor a támadás érte. A támadás tíz halottat követelt, Szulejmáni és Muhandisz mellett a Forradalmi Gárda két tábornoka, egy ezredese és egy kapitánya is a halottak között van. Valószínűleg életét vesztette még Muhandisz veje és a a Népi Mozgósítási Erők több magas rangú tagja is.
https://index.hu/kulfold/2020/01/03/videon_is_latszik_szulejmani_kilovese/
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Izrael mindig kesz volt leulni es targyalni (foleg 73 utan) azokkal akik komolyan bekeben akartak vele elni. Lasd Egyiptom Jordania Mrokko Szaudi esetet. Nincsenek mar fegyveres villongasok sem sot egymast segitik a Sinain . Csak komolyan kell gondolni azt a beket es mindent lehet.

Persze vannak prszagok akik meg a letezeset sem akarjak elismerni sot mai napig deklaraltan a tengerbe akarjak szoritani a zsidokat. Pl Sziria Iran. Inkabb ezeknek kene elgondolkodni a hogyan tovabbon. Iran helyeben meg melyseges bunbanatot tartanek hogy azutan hogy az irakkal vivott elet halal harcban az izraelik mikent es mennyi fegyvert szallitottak nekik megis hogy a csudaban jutottak el oda egyik naprol a masikra ( a bekekotes utan irakkal) hogy ja akkor most mara zsidokat akarjuk eltorolni.

Na látod, ezeket az országok ezért voltak Izrael célpontjai. Ne legyen kétséged, hogy Szulejmáni megölésének is Izrael volt a kezdeményezője, nem az amcsik. Persze ellenségük volt, nem vitás.
Irán pedig akkor is Izrael-ellenes volt, amikor a zsidók érdekből segítettek nekik Szaddám ellen, nyilván tudta mindkét oldal, hogy mit gondol a másik, és miért segít mégis, illetve fogadja el. Szulejmáni pedig harcolt az ISIS ellen kvázi az amerikaiak oldalán (korábban pedig a tálibok ellen is felkínálta a segítségét az amerikaiaknak). "Hálából" most megölték (korábban kvázi eltűrték, hogy mozogjon Irakban, használhassa a gépe a repteret stb., aligha számított ott és akkor támadásra), mert valami tolmács haláláért őt okolták most, meg a követségük megtámadásáért tüntetők által, ami kisebb károkat okozott az építményekben.
Izrael orra alá viszont valóban sok borsot tört Szulejmáni korábban a Hezbollahnak nyújtott kiképzéssel, fegyverekkel, iráni katonákkal.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
Azért engem érdekelne hogy ha mondjuk ezt az iszlám forradalmi vezető réteget akarná az usa likvidálni, ez esetben, megvan e Iránban a többsége azoknak akiknek már nagyon tele van a padlás a vallás károsultakkal és az abból eredő gazdasági-társadalmi problémákkal, vagy úgy járnának ők is mint Afganisztán, hogy be kéne menniük szárazföldön ami "gyors"siker de ha kijönnek rögtön vége, vagy pedig megtudnák tenni azt amit Oroszország Szíriában, ahol az emberek többsége, Assadot támogatta a szélsőségesekkel szemben, és így nem ragadtak úgy bele mintahogy ezekbe a muszlim országokba ezelőtt sikerült.

Mert ha nincs meg a helyi támogatottság akkor az egyetlen cél a káoszba taszítás lehet, amivel nyernek is meg veszítenek is a résztvevők. Magam részéről nem bánnám ha a cél az lenne hogy Irán marad erős csak elűzik a vallási alapú vezetést és ez jó lenne az iszlám ellen tehát jó lenne nekünk, igaz ez ott sántít hogy ők síták és a fő bajunk nem velük van. Viszont ha van iráni imperializmus az lehet perzsa imperializmus nem kell hogy síta legyen, ez esetben folytathatják harcukat a térségbeli fő riválissal. Annak már Izraelből és Amerikából is csak tapsolnak mert pörög a gazdaság
Túl szép forgatókönyv lenne ugye? o_O:)
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 504
14 929
113
Azért engem érdekelne hogy ha mondjuk ezt az iszlám forradalmi vezető réteget akarná az usa likvidálni, ez esetben, megvan e Iránban a többsége azoknak akiknek már nagyon tele van a padlás a vallás károsultakkal és az abból eredő gazdasági-társadalmi problémákkal, vagy úgy járnának ők is mint Afganisztán, hogy be kéne menniük szárazföldön ami "gyors"siker de ha kijönnek rögtön vége, vagy pedig megtudnák tenni azt amit Oroszország Szíriában, ahol az emberek többsége, Assadot támogatta a szélsőségesekkel szemben, és így nem ragadtak úgy bele mintahogy ezekbe a muszlim országokba ezelőtt sikerült.

Mert ha nincs meg a helyi támogatottság akkor az egyetlen cél a káoszba taszítás lehet, amivel nyernek is meg veszítenek is a résztvevők. Magam részéről nem bánnám ha a cél az lenne hogy Irán marad erős csak elűzik a vallási alapú vezetést és ez jó lenne az iszlám ellen tehát jó lenne nekünk, igaz ez ott sántít hogy ők síták és a fő bajunk nem velük van. Viszont ha van iráni imperializmus az lehet perzsa imperializmus nem kell hogy síta legyen, ez esetben folytathatják harcukat a térségbeli fő riválissal. Annak már Izraelből és Amerikából is csak tapsolnak mert pörög a gazdaság
Túl szép forgatókönyv lenne ugye? o_O:)

Nem. Van igazság-alapja, mert az iráni átlagéletkor asszem 26 év. Nagyon sok a fiatal, akinek a hócipője tele a vallással és szeretne "nyugati" módon élni, dolgozni. Ugyanakkor a hetvenes évek óta megy az agymosás ék-szinten, valszeg az USA-hoz nagyon bizalmatlanok lennének. A Forradalmi Gárda kinőtte magát, ma a hivatásos hadsereg csak asszisztál a Gárdának. Minden technikai vívmány a Gárdához megy. Kérdés, hogy a bent lévő orosz, amerikai, európai és kínai ügynökök és a helyi Gondolatrendőrség mit tudnak tenni.
 
S

Shektor11

Guest
Azért engem érdekelne hogy ha mondjuk ezt az iszlám forradalmi vezető réteget akarná az usa likvidálni, ez esetben, megvan e Iránban a többsége azoknak akiknek már nagyon tele van a padlás a vallás károsultakkal és az abból eredő gazdasági-társadalmi problémákkal, vagy úgy járnának ők is mint Afganisztán, hogy be kéne menniük szárazföldön ami "gyors"siker de ha kijönnek rögtön vége, vagy pedig megtudnák tenni azt amit Oroszország Szíriában, ahol az emberek többsége, Assadot támogatta a szélsőségesekkel szemben, és így nem ragadtak úgy bele mintahogy ezekbe a muszlim országokba ezelőtt sikerült.

Mert ha nincs meg a helyi támogatottság akkor az egyetlen cél a káoszba taszítás lehet, amivel nyernek is meg veszítenek is a résztvevők. Magam részéről nem bánnám ha a cél az lenne hogy Irán marad erős csak elűzik a vallási alapú vezetést és ez jó lenne az iszlám ellen tehát jó lenne nekünk, igaz ez ott sántít hogy ők síták és a fő bajunk nem velük van. Viszont ha van iráni imperializmus az lehet perzsa imperializmus nem kell hogy síta legyen, ez esetben folytathatják harcukat a térségbeli fő riválissal. Annak már Izraelből és Amerikából is csak tapsolnak mert pörög a gazdaság
Túl szép forgatókönyv lenne ugye? o_O:)

Most ölték meg a nemzeti hősüket. Szerinted mire van esély ezek után? Idáig megvolt rá a csipetnyi esély, hogy megbukik a teokrata rendszer Iránban, most ez a kevés esély is elszállt. Az erős Irán egyébként akkor se érdeke senkinek, ha esetleg végbe menne a szekularizáció ott. Ha meg háborút indítanak Irán ellen, akkor nem csak Iránban lenne káosz, hanem az egész világban, mert véleményem szerint eszkalálódna és kitörne a harmadik világháború. Ami a XX. században a Balkán, az a XXI. században a Közel-Kelet.
Ezért vagyok háború-ellenes.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
355
2 061
93
A hírek szerint az iráni tábornokot elpusztító fegyver egy Hellfire R9X típusú kinetikus fejjel és 6db pengével ellátott rakéta volt.
(lásd csatolt link).
Ezt a típusú rakétát 2017-ben titokban állították hadrendbe, létezéséről először 2019-ben adtak hírt, amikor is a járulékos veszteségek csökkentése miatt Jamal Ahmad Mohammad Al Badawit az USS Cole elleni robbantás kitervelőjét illetve az Al Qaeda vezért Abu Khayr Al Masrit likvidálták vele.

https://gulfnews.com/world/mena/killing-soleimani-how-was-the-operation-carried-out-1.1578063347074
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 986
113
A hírek szerint az iráni tábornokot elpusztító fegyver egy Hellfire R9X típusú kinetikus fejjel és 6db pengével ellátott rakéta volt.
(lásd csatolt link).
Ezt a típusú rakétát 2017-ben titokban állították hadrendbe, létezéséről először 2019-ben adtak hírt, amikor is a járulékos veszteségek csökkentése miatt Jamal Ahmad Mohammad Al Badawit az USS Cole elleni robbantás kitervelőjét illetve az Al Qaeda vezért Abu Khayr Al Masrit likvidálták vele.

https://gulfnews.com/world/mena/killing-soleimani-how-was-the-operation-carried-out-1.1578063347074

Azt már használták az orosz ISIS vezér ellen de az nem robban csak darabol pont a másodlagos károk elkerülésére véget.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
A hírek szerint az iráni tábornokot elpusztító fegyver egy Hellfire R9X típusú kinetikus fejjel és 6db pengével ellátott rakéta volt.
(lásd csatolt link).
Ezt a típusú rakétát 2017-ben titokban állították hadrendbe, létezéséről először 2019-ben adtak hírt, amikor is a járulékos veszteségek csökkentése miatt Jamal Ahmad Mohammad Al Badawit az USS Cole elleni robbantás kitervelőjét illetve az Al Qaeda vezért Abu Khayr Al Masrit likvidálták vele.

https://gulfnews.com/world/mena/killing-soleimani-how-was-the-operation-carried-out-1.1578063347074
Ketlem!

Itt a raketa kipucolta a celpontot teljesen. Ott a repteren belul nem kelett jarulekos vesztesegtol tartaniuk. Szerintem termofejes Hellfire
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A hírek szerint az iráni tábornokot elpusztító fegyver egy Hellfire R9X típusú kinetikus fejjel és 6db pengével ellátott rakéta volt.
(lásd csatolt link).
Ezt a típusú rakétát 2017-ben titokban állították hadrendbe, létezéséről először 2019-ben adtak hírt, amikor is a járulékos veszteségek csökkentése miatt Jamal Ahmad Mohammad Al Badawit az USS Cole elleni robbantás kitervelőjét illetve az Al Qaeda vezért Abu Khayr Al Masrit likvidálták vele.

https://gulfnews.com/world/mena/killing-soleimani-how-was-the-operation-carried-out-1.1578063347074


Ezt olvastam én is, de mind két kocsi darabokra robbant és kiégett. Egy kinetikus energiájú pengés rakétától nem robban szét egy gépjármű, még ha kigyulladna az üzemanyag valahogy, akkor sem.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 986
113
Lehet hogy sok mindent olvastam azért van érzésem, meg sokat HTKA-ztam, de egy valami hiányzik nekem a IR vagy normál kamerás felvételek drónból (földi van)
eddigi tapasztalatom ha amerikai valami komoly célpontot támad arról élő vagy felvet és utólag lejátszott felvétel van a bejelentés pillanatában vagy nem sokkal utána.
Itt nincs.
És mindenki megy a történet után. és felkészületlen.

Én most egy kicsit távolabbról ill máshonnan kezdtem megközelíteni a kérdést.

Mit tudunk(tények):
-3-4 db rakéta
-Drónról
-irányított precíziós csapás

Kinek van ilyen lehetősége a környező országokból:
-IRÁN
-USA
-IZRAEL
-"Törökország" hatótávon kívül
-"JEMEN"-szoros iráni kapcsolatok
-OROSZORSZÁG-Nem érdeke
-Szaúd-Arábia
-Kína-Nem érdeke

Kinek fűződhet érdeke hozzá?: - és miért nem.
-USA Ekkora szarba épeszű vezető nem viszi az országát, katonáit, sem katonai sem politikai sem gazdasági érdekei nem fűződnek hozzá.
-IZRAEL ua mint az USA
-Szaúd-Arábia

Kit fednének az érdekeltek:
USA-IZRAEL-Szaúd-Arábia egymást.

Számomra sokáig és most is kétséges az amerikai csapás és a hozzá fűzött magyarázat.
Néz meg mi van most Irakban ill a arab világban.
Izrael nem itt és így már rég elintézhette volna, elintézte volna. Ennyire nem akar kibaszni az USA-val

Szaúd-Arábia

Jemeni háború kész katonai, anyagi, erkölcsi katasztrófa lett számára, Aramko fiaskó. óta minden szövetségese elpártolt vagy folyamatban van a kifarolás a koalícióból. Stratégiai létesítményeit senki nem szeretné hasonló képen látni, védeni meg irgalmatlan drága 24/24-ben.
Ez Irán és föleg a stratégiai zseni Soleimani munkája, érdeme. Irak és a síiták helyzete teljes kudarc számára ISIS és az abba fektetett pénz dettó.
Aramko fiaskó.

Mind képesség mint politikai ill vallási és társadalmi érdek és stratégiai infantilizmus megvan hozzá (újságíró)


img-586eb208916b02a1bb774864000bf8f1-jpg.564355