[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 986
113
A korrektség ott kezdődik, hogy a történetet az elejétől kezdjük és nem a közepétől.
A szerző azt is elfelejti, hogy az USA egy másik állam területén hajtott végre akciót, az adott állam engedélye nélkül.
Korrektség már jó ideje nincs ezen a bolygón.....
Sose volt! Az erősebb ősember megölte bottal a gyengébbet/fegyvertelent, majd a három gyengébb megölte az erőset mikor az egyedül volt. Van ami nem változik, az igazság relatív.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 845
5 046
113
Oszt mit rak a fejbe?

Nehogy vmi olyat amit Pufi Kimtol vagy a pakiktol esetlrg beszerzett.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Kasszám Szulejmáni iráni tábornok és kémfőnök kilövése gyorsan a feje tetejére állította a Közel-Keletet 2020 első napjaiban. A régió egyik legfontosabb szereplőjét, az egész térségre kiterjedő iráni hálózat kézben tartóját egy gyors eszkalációs spirál után ölték meg az amerikaiak egy dróncsapással a bagdadi reptér mellett – ahol egyébként Szulejmáni viszonylag rendszeresen megfordult korábban is.
Az USA és Irán közötti diplomácia stílusa Trump hivatalba lépése óta inkább egy eldurvult óvodai homokozó-vitára hasonlít, csak éppen a Twitteren váltott nagybetűs fenyegetések tartalma tényleg komoly. Amióta az USA 2018 májusban kilépett az iráni atomegyezményből, majd szankciókat vetett ki Iránra, a megrendült rezsim újrakezdte a provokációkat és támadásokat az amerikaiak és szövetségeseik ellen. Ezek intenzitása viszonylag mérsékelt volt, most viszont a Trump-kormányzat egy hivatalos állami vezető (és egyben nemzeti hős) likvidálásával olyan helyzetbe hozta az irániakat, hogy szinte muszáj valami durva lépéssel válaszolniuk, hogy ne tűnjenek gyengének otthon és a nemzetközi térben.
A világot foglalkoztató kérdés most az, hogy mivel válaszolnak az irániak erre a lépésre. Ezt a legavatottabb szakértők sem merik biztosan előrejelezni. A tippek a Trump-tulajdonban álló ingatlanokkal szembeni támadásoktól az amerikai olajipari munkások túszul ejtésén át a nagyszabású terrorakciókig terjednek, de az egyik leggyakoribb és leginkább magától értetődő lépés az olaj-infrastruktúrával szembeni támadás lenne.
Irán egyik legnagyobb stratégiai fegyvere, hogy le tudja zárni a Hormuzi-szorost, amin keresztül a világ kőolaj-ellátásának negyede halad keresztül – nagyjából huszonötmillió hordó minden nap -, és még rengeteg LNG. Alig néhány hónapja sokkalta a térség legnagyobb kőolajtermelője, Szaúd-Arábia kőolaj-infrastruktúráját Irán néhány robotrepülővel és rakétával, akkor néhány napra kiesett a szaúdi finomító kapacitás jelentős része.* Ez ugyan nem okozott olyan fennakadást vagy ellátásbeli gondokat, de a befektetők figyelmét mindenképpen ráirányította a kőolaj körüli geopolitikai kockázatokra. Szulejmáni megölése óta a válaszcsapásoktól tartó amerikai olajipari szakemberek tömegesen hagyják el a régiót, aminek önmagában is lehet hatása a termelésre.
Ha Irán szétrobbantja az olajpiacot, azzal is az USA-t segíti
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
https://m.origo.hu/nagyvilag/20200106-trump-szankciokkal-fenyegette-meg-irakot.html
"Szankciókkal fenyegette meg Irakot Donald Trump amerikai elnök, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai csapatokat."
Bármi is lesz a vége, ez precedenst teremt az USA külügyi kapcsolataiban.
Erre számíthatnak azok az országok ahova behívják az USA-t védelméért és azután a baj elmúltával megkérik/felszólítják, hogy távozzon.


Irak korlátozza a koalíciós szárazföldi és légi erők mozgását, előkészítve a külföldi csapatok kivonását – jelentette be hétfőn Abdel-Karim Halaf iraki katonai szóvivő, akit az al-Mavazzín hírportál idézett.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/206885/
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Felfoghatatlanul aljas tett volt. Ahogy telik az idő, egyre kevésbé értem, hogy mit akar(hat)tak ebből kinyerni...
Ma már az iraki parlament is visszaakasztott nekik!
..
Már az is átfutott, hogy ez a cél. Otthagyni az egészet és csak Amerika!
Szíriába már úgyis odaengedték az oroszokat!
Az új rendőr orosz lesz! (??)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200106/irak-korlatozza-a-kulfoldi-csapatok-mozgasat-411663

Ez gyorsan ment!
https://sputniknews.com/middleeast/...dad-it-will-move-out-of-iraq-official-letter/
..
a) atomozás lesz
b) itt vannak az Annunakik
c) csak csel
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 834
65 430
113
Gondolom ez az ott levo 150 magyar katonara is vonatkozik. Igaz hogy ok elvileg kurd teruleten vannak, de azokkal is eleg keplekeny ujabban a viszony, csak a joindulatukon mulik hogy megturik oket maguk kozt. Aztan ha onnet ki kell valamerre mozdulniuk megis merre menjenek? Iranba csak nem mehetnek at ha baj van, Sziriaba úgyszintén nem, Irak ha bekemenyit meg jobban nekik oda sem. Szoval hova mehetnek es hogyan johetnek onnet ki? Ki tudjuk onnet hozni oket mondjuk hamar gyorsan egy nap alatt ha kell? Amugy sincs mar sok ertelme egy fortyogo katlan kozepen tartozkodniuk egy olyan dologban amihez semmi kozunk tulajdonkepp, es csak szivessegbol vagy szolgaisagbol vallaltuk.
Ezt hogyan fogja kivitelezni?
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 134
12 033
113
az azért nagyon komoly lenne "vazze ezek beszartak"
vagy commandante videoit végignézték és döntöttek: megyünk
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 462
17 790
113