[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

S

Shektor11

Guest
Az az aprosag nem zavar hogy irakban az amerikai csapatok az iraki parlament jovahagyasaval vannak ott? A szunni irakiak tudjak hogy ha az amik kimennenek akkor iran mar masnap hozzafogna az iszlam forradalom exportjanak.

Persze, Szaddam jóváhagyta. Ja, nem.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Csak azoka védi meg akikből haszna van. Koncentrálja asereget így a kiadásokon csökkenteni tud. Ő is rájött, hogy az egész világon nem éri meg csendőrködni, de ahonnan haszon van ott fokozottan kell a sereget bevetni. A többiből meg romhalmazt lehet csinálni így legalább más erőforrását viszi el.

ezzel csak az a baj hogy o nem akarja csokenteni a kiadasokat hanem evrol evrol minel nagyobbak.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Ezzel ugy vannak mint anno az irakival. Egyertelmu hogy lesz nekik es csak ido kerdese szoval talaljunk ki valamit hogy ne igy legyen. Csak a feladat sokkal sokkal bonyolultabb.
Elég lett volna korrekt módon betartani az atomalkut és hagyni kereskedni Iránt olajjal.... De ami most csinálnak évek óta az a totális ellehetetlenítés ami hosszú távon csakis erőszakhoz vezet!! Sarokba szorított, rühes, éhes, reményvesztett kutya most IRÁN, és már nincs sok vesztenivalója, ha a belső feszültségei nem ölik meg maga megy a dzsihádba és visz mindent amit tud! Mi meg nézünk majd mint olló a fiókba....
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 344
10 719
113
Elég lett volna korrekt módon betartani az atomalkut és hagyni kereskedni Iránt olajjal.... De ami most csinálnak évek óta az a totális ellehetetlenítés ami hosszú távon csakis erőszakhoz vezet!! Sarokba szorított, rühes, éhes, reményvesztett kutya most IRÁN, és már nincs sok vesztenivalója, ha a belső feszültségei nem ölik meg maga megy a dzsihádba és visz mindent amit tud! Mi meg nézünk majd mint olló a fiókba....

Nem így volt valahol a Japán elleni embargóval is Pearl Harbor előtt?

A különbség az, hogy azóta sokat változott a világ, kiteljesedett "a házhoz visszük a terrorizmust" és ezt akár online nézheti (és látja!) a nagyérdemű.

Gyorsabb és másabb a reakció minden oldalon.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 383
23 113
113
Érik a vihar:

Az IRA részvétüzenete:

07c74e6a52b3d58730922dd08c1eb2d6.jpg
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Irán vezetői fogadkoznak, hogy ezúttal tényleg maga Irán fog bosszút állni Kasszem Szulejmani haláláért. Arányos bosszút emlegetnek, de talán még Trump meggyilkolását se éreznék annak. Ez nyílt amerikai-iráni háborút jelentene. De egyelőre nem követik tettek a fenyegetéseket. Talán mert Szulejmani halála rég nem látott egységbe kovácsolta az utóbbi hónapokban egyébként békétlenkedő iráni népet, és még némi nemzetközi szimpátiát is kiváltott. De ez a kegyelmi állapot nem tarthat örökké. Hogy mi jöhet, azt nehéz megjósolni, de aligha lesz jó vége.
„Nincs ember, akivel beszéltem, és meg tudná mondani, hogy Trump mit akar Iránnal” – nyilatkozta a New York Timesnak Ellie Geranmayeh, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) elemzője a Kasszem Szulejmani meggyilkolása után kialakult helyzetről. Márpedig az efféle bizonytalanság a nagypolitikában egészen szélsőséges eredményekre vezethet. „Ha nekünk is nehezünkre esik megérteni, képzelhetik milyen nehéz az irániaknak” – erősített rá a már idézett cikkben ugyanerre az érzületre Dalia Dassa Kaye, a neves amerikai elemzőközpont, a RAND Corporation közel-kelettel foglalkozó központjának igazgatója.
Kaye szerint azok a kevert jelzések, amiket Trump az elmúlt hónapokban küldött, „rendkívül hatástalanok” egy ellenfél viselkedésének alakításában. Anélkül ugyanis, hogy pontosan értenék, mivel lehetne rávenni az Egyesült Államokat a feszültség enyhítésére, az iráni vezetők csak a sötétben tapogatóznak. Sötétben tapogatózva pedig könnyen átléphetnek egy olyan vörös vonalat, aminek talán még a létezéséről se tudnak. „Ez az, ami rendkívül veszélyessé teszi a mostani helyzetet” – magyarázta a Timesnak Kaye. Szerinte most a legfontosabb annak tisztázása volna, hogy milyen lépésekkel vehetné rá egyáltalán Irán Trumpot a visszább vonulásra. Mert most „nem tudjuk, hogy mi az Egyesült Államok célja, mit akar elérni, és mi tenné boldoggá Trumpot és kormányát”.
„Attól tartok, hogy a kevert jelzések, és az, hogy Irán egzisztenciális fenyegetésként értékelheti a helyzetet, olyan drámai lépésekhez vezethet, melyeket ezidáig elképzelhetetlennek tartottunk” – mondta Kaye. Hogy milyen kevert jelzésekről beszélt? Donald Trump 2018 májusában azzal az indokkal mondta fel az Iránnal még 2015-ben kötött atomalkut, hogy Irán megsértette annak előírásait, és a küszöbén áll annak, hogy atomhatalommá váljon. Ezt az állítását a megállapodás betartásán őrködő nemzetközi megfigyelők mellett saját hadserege is cáfolta. Az egyezmény felmondására Irán - magához mérten mindenképp - visszafogottan reagált, de egy év elteltével, 2019 tavaszától egyre komolyabb provokációkkal tesztelte az amerikaiak elszántságát. Erre az is felbátoríthatta őket, hogy Trump már az elnökválasztási kampánya óta összevissza beszél. Egyrészt folyamatosan hangoztatja, hogy a szíve szerint leginkább kivonna minden amerikai csapatot a Közel-Keletről, másrészt újra és újra katonai csapással fenyegeti Iránt. Fenyegetései azonban rendszeresen üresnek bizonyultak:
„Ha minden amerikai bázist megtámadunk, ha meggyilkoljuk magát Trumpot, az sem elég bosszú”
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Arról nem is beszélve hogy ez a haditett amerikai részről inkább tekinthető egy oriási provokációnak mint stratégiai előnynek.... ugy senki nem gondolta hogy ez az ember egyedül csinálja mindazt amivek vádolták, már ha igazak ezek a vádak egyáltalán.... e mögött az Iráni politikai vezetés áll, és attól hogy kilőttek egy ismert és népszerű katonát, lesz más aki folytatja.... 2xes lendülettel ezek után...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 988
113
Nem vettétek még észre, hogy amerika nem akar békét sehol? ÉK-DK haverkodás elkezdődik, jön amerika beleköp, eu rendezi sorait, oroszokkal is békülnének, jön amerika köp, irán atomalku és egyéb enyhítések, na ki jön? hát az a önjelölt "világcsendőre" köcsög és köp.
Érdekük a káosz a világban, így minden belső problémáról amik látszódnának, sőt kicsattannának akkor, ha nyugi lenne el tudja terelni a figyelmet, úgy, hogy szépen fedve marad.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Alig telt el pár nap 2020-ban, hogy máris valami olyantól retteghessen a világ, amitől eddig nem igazán: attól, hogy vajon háború alakul-e majd ki Irán és az Egyesült Államok között. Az internetet azután árasztották el az ezt találgató cikkek és a harmadik világháború kitöréséről szóló mémek, hogy az amerikai hadsereg Donald Trump elnök parancsára január 3-án egy dróntámadással likvidálta Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb vezetőjét, az eddigi nemzeti hősből nemzeti mártírt faragva. Azóta a perzsa vezetők és Trump egymást túllicitálva fenyegetőznek, az amerikai politikusok és jogászok pedig azt elemezgetik, hogy egyáltalán legális volt-e egy másik ország – ugyan hivatalosan terroristának nyilvánított – katonai vezetőjét csak úgy lebombázni.
Lesz háború Irán és Amerika között?
 

Ainz

Member
2017. április 18.
58
88
18
Irán több amerikai bázisra ballisztikus rakétákat lőtt ki.
Twitter úgy pörög mint ha itt lenne a vég.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat