A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 450
113
Amit linkeltem, de elbizonytalanítasz. o_O
Amit belinkeltél, az a tavaly évvégén a kormányhatározattal lejebb vitt keretszám.
A költségvetésben ennél kevesebbel számolnak.
De az országgyűlés 37.650-ben határozta meg a MH létszámát.
Különben ez a 37.650 lehetne az ideális.
A csehek terve 40.000-es hivatásos és 10.000 tartalékos állomány. Náluk a tartalékosokkal vannak nagyon elmaradva. A 10-ből még nincs meg 2 sem....:)
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Náluk a tartalékosokkal vannak nagyon elmaradva. A 10-ből még nincs meg 2 sem....:)
Lehet, hogy van fizikai felmérő...

1288418525_2.jpg
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Naaaa.
Csúnya vagy. Nálunk is van. :rolleyes:

Kicsit kicsi, kicsit sárga és savanyú, de a miénk. ;)

Amúgy azt nem akarják megreformálni a 2026 keretein belül? Nincs róla valami hír?
Jelentkez :) és kapol egy lehetőséget arra hogy egy hangyányival jobb légy :) :D és ismét azzon filozofiláljal............

Ismerek egy pár embert akik az ÖTT böl mentek át szerződésesnek. Egyébként erre talán jó is a rendszer. Az hogy ott meddig fogják bírni? Személy szerint ketté választanám. Csinálnék egy normálisabb területvédelmi tartalékos rendszert a fiatalabbaknak (18-35 év) E felett az életkor felett a polgárvédelmi tartalékos vonalat erősítse. (Mert van ilyen is csak katasztrófa védelemhez tartozik).
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 563
113
Én nem egészen értem ezeket a létszámkereteket.Egy hh-s ho létszáma volt 20-22ezer fő.(NSZK)Ez jelentett 12-14 zl-at.Plusz tüzérség,légvédelem,műszakiak,helik,ellátósok,ho törzs.
Ezzel szemben nálunk lesz 2 dd,várhatóan egyenként 3 zl.Plusz a különleges,ami csak nevében dd.(SF amúgy sem a frontvonalba való).Ez jelent 8-9 harcoló zl-at.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113


"Kormány-belügy-honvédség
A januári fizetéssel kapják először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók

Budapest, 2020. január 17., péntek (MTI) - A januári fizetéssel kapják meg először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók, az érintettek február 5-ig megkapják emelt illetményüket - jelentette be a Belügyminisztérium, valamint a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteki közös sajtótájékoztatóján.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium képviseletében felidézte: a belügyminiszter rendelete értelmében 2020. január 1-jétől - néhány kizáró ok kivételével - a hivatásos állomány minden tagja kiegészítő juttatásra jogosult. Ennek mértéke a rendeletben rögzített pótlékok együttes összegének 10 százaléka. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hivatásos állomány rendszeres illetményelemei 10 százalékkal emelkednek - tette hozzá, megjegyezve hogy a változás az illetményalapot nem érinti.
Kontrát Károly ismertetése szerint a kormány 34 milliárd forintot fordít a belügyi tárca alá tartozó fegyveres testületek tagjainak kiegészítő juttatására, amely a hivatásos állomány 56 ezer tagját érinti.
Az államtitkár elmondta, az év végén juttatott félmillió forintos juttatással és a januártól bevezetett kiegészítő juttatással a kormány célja az, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének arányában elismerje a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők hivatástudatát. Kontrát Károly megköszönte a magyar rendőrök helytállását, amellyel biztosítják Magyarország rendjét és őrzik a határt, a tűzoltók áldozatos tevékenységét, az idegenrendészet és a TEK erőfeszítéseit és eredményeit, valamint a büntetés-végrehajtásban és a nemzetbiztonsági szolgálatoknál dolgozók napi munkáját.
Emlékeztetett arra is, hogy a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyt vállalók illetménye 2019. február 1-jétől a korábbi közalkalmazotti és munkavállalói jövedelemhez képest átlagosan 20 százalékkal emelkedett, 2020. január 1-től pedig három éven át 5-5 százalék illetményemelésben részesülnek a munkájukat a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyban ellátók. Ebben a szolgálati formában mintegy 11 ezren dolgoznak a tárca irányítása alatt - jegyezte meg.
Kontrát Károly ismertette azt is, hogy a kormány és a tárca intézkedései nyomán a cafetéria, a lakhatási támogatás, a természetbeni ellátás, a ruházati utánpótlási ellátmány, a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, az egyedülálló egészségügyi ellátás és költségtérítés intézménye, valamint az élet- és a balesetbiztosítási védelem mellett a teljesítményjuttatás rendszere nem változik, ahogy a szabadságra és a túlmunka megváltására vonatkozó szabályozás sem.
A kormány eltökélt abban, hogy az életpályamodell már bevezetett intézkedéseinek továbbfejlesztésével a rendvédelmi állomány anyagi és munkakörülményei tovább javuljanak - fogalmazott.
Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a kiegészítő juttatással a kormány célja, hogy elismerje és megbecsülje azt a munkát, amit a magyar katonák és a fegyverrel szolgálók a haza szolgálatában tesznek.
Emlékeztetett: 2015-ben indult el a honvédségnél az az életpályamodell, amely eddig 50 százalék feletti béremelést jelentett a magyar hivatásos katonák számára. Ismertetése szerint a múlt évben 7,4 százalékos illetményemelést kaptak az érintettek, amely átlagosan 30 ezer forintos emelést jelentett.
Felidézte, a parlament korábban döntött arról is, hogy a honvédelmi alkalmazottaknak 4 év alatt 35 százalékkal kell hogy emelkedjen az illetményük. A honvédelmi alkalmazottak 2019-ben 20 százalékos illetményemelésben részesültek, idén 5 százalékos emelésre számíthatnak, amely átlagosan 12 ezer forintot jelent - mondta.
Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a kormány még karácsony előtt döntött az úgynevezett fegyverpénzről, amelyet már kifizettek a fegyveres szolgálatot teljesítőknek. Ez félmillió forintot jelentett azoknak, akik védik az ország biztonságát, az emberek mindennapi életét és békéjét - tette hozzá. Ez a katonák esetében 11,5 milliárd forint kifizetését jelentette - mondta. Megjegyezte, a nemzetbiztonsági kabinet jelenleg is dolgozik annak az új juttatási elemnek a kidolgozásán, amelynek értelmében háromévente hathavi illetményben részesülnének a fegyveres testületeknél szolgálók. "


Akkor ez most hogy is van ? A beosztási , rendfokozati illetmény nem pótlék. Ergo ez így nem 10 %, hanem lóf@sz !
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 134
113
"Kormány-belügy-honvédség
A januári fizetéssel kapják először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók

Budapest, 2020. január 17., péntek (MTI) - A januári fizetéssel kapják meg először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók, az érintettek február 5-ig megkapják emelt illetményüket - jelentette be a Belügyminisztérium, valamint a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteki közös sajtótájékoztatóján.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium képviseletében felidézte: a belügyminiszter rendelete értelmében 2020. január 1-jétől - néhány kizáró ok kivételével - a hivatásos állomány minden tagja kiegészítő juttatásra jogosult. Ennek mértéke a rendeletben rögzített pótlékok együttes összegének 10 százaléka. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hivatásos állomány rendszeres illetményelemei 10 százalékkal emelkednek - tette hozzá, megjegyezve hogy a változás az illetményalapot nem érinti.
Kontrát Károly ismertetése szerint a kormány 34 milliárd forintot fordít a belügyi tárca alá tartozó fegyveres testületek tagjainak kiegészítő juttatására, amely a hivatásos állomány 56 ezer tagját érinti.
Az államtitkár elmondta, az év végén juttatott félmillió forintos juttatással és a januártól bevezetett kiegészítő juttatással a kormány célja az, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének arányában elismerje a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők hivatástudatát. Kontrát Károly megköszönte a magyar rendőrök helytállását, amellyel biztosítják Magyarország rendjét és őrzik a határt, a tűzoltók áldozatos tevékenységét, az idegenrendészet és a TEK erőfeszítéseit és eredményeit, valamint a büntetés-végrehajtásban és a nemzetbiztonsági szolgálatoknál dolgozók napi munkáját.
Emlékeztetett arra is, hogy a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyt vállalók illetménye 2019. február 1-jétől a korábbi közalkalmazotti és munkavállalói jövedelemhez képest átlagosan 20 százalékkal emelkedett, 2020. január 1-től pedig három éven át 5-5 százalék illetményemelésben részesülnek a munkájukat a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyban ellátók. Ebben a szolgálati formában mintegy 11 ezren dolgoznak a tárca irányítása alatt - jegyezte meg.
Kontrát Károly ismertette azt is, hogy a kormány és a tárca intézkedései nyomán a cafetéria, a lakhatási támogatás, a természetbeni ellátás, a ruházati utánpótlási ellátmány, a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, az egyedülálló egészségügyi ellátás és költségtérítés intézménye, valamint az élet- és a balesetbiztosítási védelem mellett a teljesítményjuttatás rendszere nem változik, ahogy a szabadságra és a túlmunka megváltására vonatkozó szabályozás sem.
A kormány eltökélt abban, hogy az életpályamodell már bevezetett intézkedéseinek továbbfejlesztésével a rendvédelmi állomány anyagi és munkakörülményei tovább javuljanak - fogalmazott.
Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a kiegészítő juttatással a kormány célja, hogy elismerje és megbecsülje azt a munkát, amit a magyar katonák és a fegyverrel szolgálók a haza szolgálatában tesznek.
Emlékeztetett: 2015-ben indult el a honvédségnél az az életpályamodell, amely eddig 50 százalék feletti béremelést jelentett a magyar hivatásos katonák számára. Ismertetése szerint a múlt évben 7,4 százalékos illetményemelést kaptak az érintettek, amely átlagosan 30 ezer forintos emelést jelentett.
Felidézte, a parlament korábban döntött arról is, hogy a honvédelmi alkalmazottaknak 4 év alatt 35 százalékkal kell hogy emelkedjen az illetményük. A honvédelmi alkalmazottak 2019-ben 20 százalékos illetményemelésben részesültek, idén 5 százalékos emelésre számíthatnak, amely átlagosan 12 ezer forintot jelent - mondta.
Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a kormány még karácsony előtt döntött az úgynevezett fegyverpénzről, amelyet már kifizettek a fegyveres szolgálatot teljesítőknek. Ez félmillió forintot jelentett azoknak, akik védik az ország biztonságát, az emberek mindennapi életét és békéjét - tette hozzá. Ez a katonák esetében 11,5 milliárd forint kifizetését jelentette - mondta. Megjegyezte, a nemzetbiztonsági kabinet jelenleg is dolgozik annak az új juttatási elemnek a kidolgozásán, amelynek értelmében háromévente hathavi illetményben részesülnének a fegyveres testületeknél szolgálók. "


Akkor ez most hogy is van ? A beosztási , rendfokozati illetmény nem pótlék. Ergo ez így nem 10 %, hanem lóf@sz !
Én kivárom már hogy mi lesz ebből, én azt várom hogy a fizum 10% ot ugrik nettóban. Ha varázsolnak akkor megint nagy hőbörgés lesz, az biztos.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113
Annyiban tévedtem, hogy nincs már rendfokozati illetmény. De a fizetés zömét akkor is a beosztási illetmény alkotja.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Van itt olyan, aki meg tudná mondani, hogy ha sikerülne feltölteni azt a 30.000. helyet, akkor hova, milyen beosztásba kerülnének a plusz emberek? Képes az a három dandár befogadni ennyi plusz főt? Esetleg irodistából van túl kevés?
Erről te soha nem fogsz információt kapni, mivel nem nyilvános. Egyéb iránt a jelenlegi állománytáblák sincsenek feltöltve, nagyrészt jelentkezők hiányában. Az új technikai eszközök bejövetele előtt, közben, után jelentős létszámnövekedés várható, amennyiben nem akarják azokat azonnal zárolni.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A HM a 2020-as költségvetésében az MH-ra, átlagos létszámra 22.068 főt számol. A kettő között van 7800 fő. :rolleyes:

Ma azt mondták a médiában, hogy a HM-nek kevesebb, mint 11,5 Mrd-be került a bruttó 500 lepedő kari ajesz. Az kb. 23 000 fő lehet. Az egy rendes háromdandáros hadosztály......:).
Majdnem sokallom, azt hittem kevesebb katonája van a HM-nek.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi