[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
gy igaz, a román állam kisebb részét vonja el és ossza szét a jövedelmeknek, mint a magyar. Viszont ez nem meghatározó
azért behozzák azt ők máshol de amint mondtad jelen esetben ez nem meghatározó
Amit leírtál szerintem igaz, de olyan dologra akarsz következtetni, ami nem biztos, hogy bekövetkezik, illetve nem biztos, hogy olyan hatása lesz, mint a mi esetünkben. Én az elmúlt két évtized folyamataiból, meg a román politikai elit gondolkodásáról beszéltem. Szerintem kisebb az esély a nagy összeomlásra.
Ha példával szemléltethetem, mi a pofon ládát becsuktuk, ők most feszegetik, de hogy ki kap/kapott nagyobbat azt majd csak később tudjuk meg.
az elmúlt két évtizedet ha nézzük szerintem picit hamis képet kapunk mintha csak az elmúlt 5-6 évet néznénk, miért? mert annó csináltak nagyobb szarságot is a románok mint most és így azt látjuk hogy ahh ez nem olyan vészes mert már volt ilyen, sőt, szarabb helyzet is. Ha viszont az elmúlt 5 évet nézzük és hasonlítjuk össze (lásd a kimutatások , lásd a cikkek , ha szeretnéd ha hazaértem picit utána keresek ) akkor az látszik hogy ha ténylegesen nem kezdenek el változtatni valamin akkor bizony ebből tényleg nagy parádé lehet , mondtam már itt párszor hogy 21-22 fele már nem lesz pénzük , főleg nem haderő fejlesztésre ,a gazdaságuk olyan szinten túlfűtött hogy az normálisan már nem tud lehülni csak hirtelen (ezért volt hogy pl az előző évi 7%-os növekedésről következő évben hirtelen droppoltak egyet 3,5%-ra az előrejelzésekben) és ezt ők is tudják , főleg hogy már akkor lehetett sejteni a következő éves költségvetésből hogy megint nem fogják betartani a 3%-os hiánycélt , ha jól emlékszem akkor is már ilyen 4-5% között mozogtak (2015 vagy 16-ről beszélek kb) , ami meglepő hogy ezt már ők is "elismerik" és látják és pontosan tudják hogy baj lesz ha nem változtatnak , annyi a problémájuk hogy rettegnek Putyintól , velünk versenyeznek , az amik seggét nyalják/nyalnák illetve azért valamilyen szinten eu nyugati országai felé is közelednének és ezek bizony komoly pénzbe kerülnek ami nekik már csak úgy van meg hogy a hiány elszáll , ez még mondhatjuk hogy visszafordítható egy pár komoly reform sorozattal de mint írtam az egyre növekvő hiány egyre növekvő adósságot az pedig növekedő kamatkiadásokat jelent a költségvetésnek ( nálunk ez 2019-ben a ksh szerint 989 milliárd forint volt , tehát picivel több mint 3 milliárd USD) , ami szerintem nekik "bizakodásra" adhat okot azaz hogy az államadósságuk viszonylag alacsony , így van tér ezzel játszani DE a mi 2006-2010ig tartó hiba sorozatunk megmutatta hogy az adósságmutató rohadt hamar megtud lódulni ha beindul a biznisz , főleg ha az új hiteleket (amiket egyre nagyobb kamattal kap meg az ország) foltozásra használják fel mivel így tényleges haszna nincs csak csökkenti a bajt
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 179
20 133
113
2019-02-18-20190218_1.png

Ezen az ábrán még egy dolgot érdemes jól megnézni. Mikor tört meg a magyar fejlődés lendülete? 2006 körül. Mikor állt helyre? 2012-től.
Készültek olyan európai elemzések a 2000 utáni időkről, hogy ki hol lehetne ha nem kúr el valamit. Miránk azt hozták ki, hogy Gyurcsány kb. évi 1,5%-al rontotta a lehetséges fejlődést.
Mivel Gyurcsány 2004 őszén lett kormányfő, a 2005-ös évtől írhatjuk a rovására. 2009 tavaszán tették lapátra, Bajnai utána már kényszerpályán volt, ahogy egy darabig Orbán is.
2005-2010, az 6 év. A fenti eszmefuttatás alapján ez 6 x 1,5 = 9%. Ennyivel magasabb lehetett volna a GDP 2011-ben.
-------------------------------------------------------------------------

Egyébként a nem eurós országok mindig drágábban kapnak kölcsönt mint az eurósok, az árfolyamkockázat miatt. Ez önmagában nem meglepő, a mértéket kell nézni.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
2019-02-18-20190218_1.png

Ezen az ábrán még egy dolgot érdemes jól megnézni. Mikor tört meg a magyar fejlődés lendülete? 2006 körül. Mikor állt helyre? 2012-től.
Készültek olyan európai elemzések a 2000 utáni időkről, hogy ki hol lehetne ha nem kúr el valamit. Miránk azt hozták ki, hogy Gyurcsány kb. évi 1,5%-al rontotta a lehetséges fejlődést.
Mivel Gyurcsány 2004 őszén lett kormányfő, a 2005-ös évtől írhatjuk a rovására. 2009 tavaszán tették lapátra, Bajnai utána már kényszerpályán volt, ahogy egy darabig Orbán is.
2005-2010, az 6 év. A fenti eszmefuttatás alapján ez 6 x 1,5 = 9%. Ennyivel magasabb lehetett volna a GDP 2011-ben.
-------------------------------------------------------------------------

Egyébként a nem eurós országok mindig drágábban kapnak kölcsönt mint az eurósok, az árfolyamkockázat miatt. Ez önmagában nem meglepő, a mértéket kell nézni.

A valóság még ennél is rosszabb, mi 2002-től lényegében hitelből tudtunk csak nőni, 2004-5-6 már korrekció volt, de egymás után jöttek a 100 napos programok, nyugdíj emelések (ahhoz nem mertek nyúlni, a 2006-os választás miatt), persze e mellett ment a lopás, az EU-s pénzek elsíbolása. A 2008-as válság már sebzett vadként érte a magyar gazdaságot, a bukás nagy volt és látványos. A kamatok elszálltak, a bevételek zuhantak, iszonyat hitelt kellett felvenni, valójában csődbe mentünk, mert az IMF, valutaalap mentőöve nélkül a piac nem finanszírozott volna minket.
Az elpazarolt lehetőségek sokkal látványosabban megmutatkoznak, ha a cseh, szlovák, lengyel gazdasághoz nézzük a lemaradásunkat. Ez az időszak a magyar történelembe egy szomorú fejezet lesz majd, EU és NATO csatlakozás ide vagy oda. Lemaradtunk a versenytársainkhoz képest.
A válság és a magyar politika kudarcának legszomorúbb következménye ez:
untitled_2-20170426.png

Ez a veszteség több tíz ezer meg nem született magyart jelent, aminek súlyos történelmi következményei lehetnek. Csak ezért 100 évre börtönbe csuknám az összes barmot. Háborús emberveszteséggel vetekszik a bűnük.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 994
53 887
113
A GDP-nek van egy deflátora, amit minden évben kiszámolnak. Az az a szám ami miatt eltérés van. Ennek segítségével számolják a szakemberek a különböző időpontban, különböző árfolyamokkal keletkezett adatokat. A statisztikusok általában nem tévednek, a cikk statisztikai adatokon alapul.
Hidd el, nem nő az államadósság aránya a románoknál, azért amit mondtam: tanultak a mi hibánkból. Mi nem tanultunk az argentin, meg egyéb példákból.


Khhmmm,ki az a "mi" akik nem tanultak az argentin példából?
Ne csináljunk már úgy,mintha bárkinek is beleszólása lett volna a köznépből a feltóizmusba,vagy a módszerváltáskori szabadrablásokba,a köznép csak elszenvedi ezt,és állhatja a cehhet,ennyi a szerepe a demokráciában.
Csak kis kiegészítés,no offense.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Khhmmm,ki az a "mi" akik nem tanultak az argentin példából?
Ne csináljunk már úgy,mintha bárkinek is beleszólása lett volna a köznépből a feltóizmusba,vagy a módszerváltáskori szabadrablásokba,a köznép csak elszenvedi ezt,és állhatja a cehhet,ennyi a szerepe a demokráciában.
Csak kis kiegészítés,no offense.
Sajnos a megválasztott magyar kormány volt. Mindegy, hogy fogalmazunk, történelmi bűnt követtek el, a nép felhatalmazása alapján. A nép ellen.
 
T

Törölt tag 008

Guest
A románok akármit csinálhatnak, bukni nem fognak. A nyugati hatalmak torzszülött fattya. Amikor létrehozták magyar és bulgár testből etették. Elvittek mindent, földet, népet, gyárakat, vasúti kocsikat mindent ami mozdítható.
Ha megint összeomlik a nyugati hatalmak majd odaadják nekik moldovát meg a tiszántúlt.
:(
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 994
53 887
113
A románok akármit csinálhatnak, bukni nem fognak. A nyugati hatalmak torzszülött fattya. Amikor létrehozták magyar és bulgár testből etették. Elvittek mindent, földet, népet, gyárakat, vasúti kocsikat mindent ami mozdítható.
Ha megint összeomlik a nyugati hatalmak majd odaadják nekik moldovát meg a tiszántúlt.
:(



Kivéve, ha az Oroszok elfoglalják, ukrajna után, és szétkapják mindkettot,,így, becsuletes alkuval visszakerul, ami visszajár.
;):)
A móstani szovetségi rendszerben, amiben vagyunk, ez kizárható, mármint, hogy felosszák,ésvisszajon, ami visszajár.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Kivéve, ha az Oroszok elfoglalják, ukrajna után, és szétkapják mindkettot,,így, becsuletes alkuval visszakerul, ami visszajár.
;):)
A móstani szovetségi rendszerben, amiben vagyunk, ez kizárható, mármint, hogy felosszák,ésvisszajon, ami visszajár.

Az orosz azért, hogy Moldova, Magyarország, meg Bulgária örüljön nem fog háborúzni a román ellen. Ezt a problémát ennek a 3 országnak kell megoldania.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 994
53 887
113
Az orosz azért, hogy Moldova, Magyarország, meg Bulgária örüljön nem fog háborúzni a román ellen. Ezt a problémát ennek a 3 országnak kell megoldania.


Mondom becsuletes alku, nem ajándék, és nem lenne ott háború, max ha az USA 1/1-ben beleállna, de nem áll a bele az Oroszokkal sé miért, Max há Iván Partraí szállna New Jersey en, pl.
Meddig tartan a "háború" ha Putyin 2kézre fogja a csitt botot?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 852
91 322
113
Az orosz azért, hogy Moldova, Magyarország, meg Bulgária örüljön nem fog háborúzni a román ellen. Ezt a problémát ennek a 3 országnak kell megoldania.
Én azért bízok a románokban, hogy győz a kapzsiság és az oroszokkal szemben nyomolni fognak keményen Moldovában. Reméljük az USA még biztatja is őket.
Ekkor meg könnyű hibázni és rámehet a román gazdaság.
Az egy jó alap....
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 381
23 092
113
Volt a múltkorában egy cikk a román iskolákról, most itt a folytatás

az országban jelenleg is 301 olyan tanintézet működik, amely nem rendelkezik egészségügyi engedéllyel.
Ebből 233 falusi iskola.

55 iskolában a diákok nem jutnak vízhez (!), míg 77 tanintézetben a víz nem alkalmas fogyasztásra.

https://foter.ro/cikk/a-sulikban-bo...a-ma-is-egeszsegugyi-engedely-nelkul-mukodik/

Bezzeg románia :eek:
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Arra hivatkozva fújta le az atomerőmű-építést Orban Romániában, amivel Orbán idehaza igazolja

780

Arra hivatkozva fújta le az atomerőmű-építést Orban Romániában, amivel Orbán idehaza igazolja
A román kormány úgy határozott, visszamondja azt a szerződést, amely alapján egy kínai energetikai vállalat bővítette volna a cernavodai atomerőművet. Meglepő, mivel indokolják a döntést.

A román kormány kihátrált a China General Nuclear Power Corporationnel (CGN) kötött megállapodásból, amelynek alapján a kínai vállalat telepítette volna a cernavodai atomerőmű 3. és 4. reaktorát - idézte az IntelliNews Ludovic Orban miniszterelnök bejelentését. A kormányfő - meglepő módon - nem a beruházás várható kapitális költségével, illetve a biztonsági kockázatokkal indokolta a kormány döntését.
Noha a szakértők erre számítottak, Orban azzal magyarázta a román kabinet lépését, hogy az atomenergia használata nem része az EU fejlesztési terveinek.

Az IntelliNews azt írta, hogy az atomenergiát kizárják az uniós pénzosztásból, nem részese az "igazságos átmeneti mechanizmusának", ami az európai Green Deal egyik legfontosabb pénzügyi alkotóeleme. Mindez azért érdekes, mert a magyar kormány viszont éppen azért lobbizik Brüsszelben, hogy az atomenergia mégiscsak bekerülhessen e körbe.

Rég nem sikertörténet

A cernavodai atomerőmű, mely a román áramtermelés mintegy tizedét adja, természetes uránnal is működő úgynevezett CANDU tipusú reaktorokkal működik. Az egyetlen román atomprojektet még 1978-ban indították el, a blokkokat a kanadai Atomic Energy of Canada Limited tervezte, és az olasz Ansaldóval közös vállalattal építette meg. A eredetileg tervezett öt blokkból a Ceauºescu-rezsim bukásáig két darab, egyenként 650 megawattos egység épült meg. A további munkát, illetve a román nukleáris álmok szövögetését a csernobili katasztrófa társadalmi utóhatása csak lelassította, azt a rendszerváltás részeként, csak 1990. december 1-jén állították le.

A 3. és 4. blokk megépítésének szükségességét az ezredfordulót követően kezdték központilag hangoztatni; azt követően, hogy az erőművi termelésben egyre több zavar támadt. A blokkokat a 2000-es évek elejétől különböző rendszerproblémák és meghibásodások miatt többször is hosszú időre le kellett kapcsolni a hálózatról. Az ennek ellensúlyozására elővett építkezésből azonban sem a 2008-ban tető alá hozott Energonuclear konzorcium (ami az állami Nuclearelectrica, az ArcelorMittal, a CEZ, a GDF Suez, az Enel, az Iberdrola és az RWE közös projektcége volt 2011-ig), sem pedig a 2013 óta tárgyaló kínai CGN nem valósít meg semmit.

A kétszer 720 megawattos blokkok építésének még a kezdetéig sem jutottak el. A Nuclearelectrica 2015-ben aláírt ugyan egy szándéknyilatkozatot a CGN-vel, és a felek 2019. május 8-án eljutottak odáig, hogy előzetes megállapodást írtak alá a két új reaktor telepítéséről és üzemeltetéséről, de az üzlet azonnal bizonytalanná vált, amikor Klaus Iohannis román és Donald Trump amerikai elnökkel találkozott tavaly augusztusban.
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazd...ban_amivel_orban_idehaza_igazolja.698910.html

Kína: légy a levesben?

A washingtoni találkozón a két politikus közösen deklarált, hogy erősítik országaik együttműködését a nukleáris energetikában. Ezt követően szeptemberben a korábbi román kormányfő, Viorica Dancila és Rick Perry, az USA energiaügyi minisztere memorandumban erősítette meg ezt a szándékot. Mivel az amerikai kormány 2016-ban nukleáris technológiai kémkedéssel vádolta meg a CGN-t, a kínaiak román üzlete bukott.

Tavaly nyáron a Business Review adott hírt arról, hogy a román állami atomenergetikai társaság (Nuclearelectrica) akár egyedül is késznek mutatkozik arra, hogy belekezdjen az új cernavodai rektorblokk építésébe. Akkor Doru Visan (az energiaügyi minisztérumi államtitkára) annak kapcsán közölte, hogy a kínaiakkal kötendő megállapodás megfeneklett.

Legalább egy vagy két új nukleáris blokkot kell Romániában építenünk, ha a China General Nuclear Power Corporationnal folytatott tárgyalások eredményre vezetnek. Ha nem, vezetnek, akkor is megfontoljuk egy új reaktor megépítésének lehetőségét - mondta bő fél éve román politikus.

Most meg az a helyzet, hogy mivel a nukleáris energia kimaradt az úgynevezett Just Transition Mechanismből - amely az Európai GreenDeal kulcsfontosságú finanszírozási eleme - gyakorlatilag lefújták a cernavodai projektet. Orban most azt közölte, hogy a jövőben a román energiaszektorban minden fejlesztést ahhoz kötnek, hogyan kívánja csökkenteni az EU a szén-dioxid-kibocsátást a Green Deal keretében.

Az Európai Green Deal célja, hogy a kontinens gazdasága 2050-re karbonsemlegessé váljon, azaz ne kerüljön a több üvegház hatású szén-dioxid a levegőbe, mint amennyit onnan kivonnak.

Románia egy újabb barátot szerzett magának. A kínaiak kevésbé felejtenek, mint az oroszok. Ráadásul az utolsó előtti pillanatban az ortodox testvériségre sem hivatkozhatnak náluk.
Majd jó drága amerikai reaktor fejlesztésük lesz kevésbé barátságos finanszírozással és árral, meg egy ellenséggel többel.