• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Egy optimistább hangvételű videó a sik világvéde összeesküvéselméletes után.
 
  • Tetszik
Reactions: Python

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113

RNS vírusnak aminek ilyen változatos a felszíni fehérjekészlete, az sajnos ilyen. Ezért genyó nagyon a koronavírusok családja, mert könnyen mutálódik, azaz hamar hatástalan lehet egy elölt vírusokat, vagy fehérjealkotókat tartalmazó vakcina. Nehéz ellenük jó vakcinát készíteni, mert hamar változhatnak.
Nem véletlen pont Proteáz inhibítorok kombinációjával próbálkoznak kezelni a fertőzöttekket. Mert a vírus genom összeszerelésében a vírusfehérjék a CYP450-3A4 enzimet használják, és ezt gátolva a vírus szaporodását lehet gátolni. (Bár sokszor ez sem jön be, de reméljük a koronavírus esetében nagy%-ban működni fog.)
 
T

Törölt tag 008

Guest
Az ázsiai ember meg szeret maszkot hordani, ami elég hatékony a cseppfertőzés ellen. Nem illik kifújnia az orrát (a szemükben az az undorító, ha valaki kitrombitálja és a műsoros zsebkendőben zsebre vágja a tanyát), inkább szívogatja. .....
Ez áll koreára és japánra. Ott nem is fog terjedni.
Kínában a nyilvános kézmosókban nincs szappan, de otthon sem nagyon használnak. Bizony a taknyukat kiverik az utcán, köpködnek és pont a napokban volt egy videó, hogy a használt maszkokat összeszedik, kimossák és újra eladják élelmes vállalkozók.

Ezt a streamet javaslom. A két fickó 14 évet élt kínában, beutazták az egészet és kínai feleségeik vannak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113

Mindig mutálódik. Újabb fogalom, amit a civilek megtanulnak feltehetően a járvány kapcsán: mutációs ráta

Semmilyen életforma nem stabil ezen a bolygón, mindegyikben megjelennek a mutációk. Minnél komplexebb, annál ritkábban. Egy vírus és az ember mutációs rátája között akár milliószoros különbség is lehet. A mutációk többsége sehova nem vezető zsákutca.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Ez áll koreára és japánra. Ott nem is fog terjedni.
Kínában a nyilvános kézmosókban nincs szappan, de otthon sem nagyon használnak. Bizony a taknyukat kiverik az utcán, köpködnek és pont a napokban volt egy videó, hogy a használt maszkokat összeszedik, kimossák és újra eladják élelmes vállalkozók.

Ezt a streamet javaslom. A két fickó 14 évet élt kínában, beutazták az egészet és kínai feleségeik vannak.

A köpködés valóban Kínára a legjellemzőbb, de némileg kisebb mértékben megy az Koreában, sőt az idősebbek körében Japánban is. A szappannal pedig az a helyzet, hogy sok nyilvános mosdóban nálunk sem töltik megfelelő ütemben a folyékony szappan adagolót. Kínában sem ez van mindenhol és Magyarországon sem. De példát lehet rá találni mindkét országban. Még le is lehet videózni. Azután oda lehet mondni, vagy írni alá, hogy ezek a szörnyű magyar állapotok...
Én is szoktam ott élők/tanulók/dolgozók videóit nézegetni. Én is tudok olyan példát mondani, hogy a kínai kisgyerekek egy részénél még mindig divat a hátul nyitható gyorstüzelő nadrág és az, hogy ott guggol le a gyerek, ahol éppen rájön (mondjuk közparkban).
Szerintem lehet videót csinálni bármilyen irányban elfogultan. Amit ők csinálnak az erősen elfogult, kemény Kína ellenes propaganda. Nem véletlenül lett Winston Sterzel finoman kitessékelve Kínából. Érdemes lenne más forrást is használni.

Nekem alapvetően az a gondom Kína vég nélküli fikázásával, amit néhányan itt előszeretettel csinálnak, hogy most pont a Kínai kormány teszi azt, amit tenni kell:
- Nagyon gyorsan lezárták a városokat. Európában, Amerikában nem tették volna.
- Mindenkit haza küldtek. Számomra pozitív, hogy üresek az utcák. Járvány ellen így kell védekezni.
- Pedig ott most holdújév van, de magasról tesznek rá.
- Majdnem mindenki hordja a maszkot. Az egyszer használatos (papír)maszkot nem lehet kimosni, mert szétmegy és az a legolcsóbb, legelterjedtebb.. De még a kimosott szövet maszk is nagyon sokat használ. Összehasonlíthatatlanul jobb, mint a nálunk jellemző semmi. Ha jó hőfokon, vagy szerrel mossák ki, akkor fertőtlenítik. Egyébként meg mindenhol vannak ügyeskedők és mindenhol lehet rossz példát is találni, de nem kellene úgy beállítani, mintha ez lenne az általános és mindenki ezt csinálná.
- Bevetették a hadsereg orvosait. Minden erőforrást felhasználnak, mozgósítanak. És ezt a döntést is gyorsan hozták meg.
- Fenntartják a rendet, bevetvén a különleges rendőri erőket is, ahol szükséges.
- Átvizsgálják az embereket, mérik a lázukat. Aki betegnek látszik azt orvoshoz parancsolják. Nem tökölnek azzal, hogy ezt sértheti-e az illető érzékeny lelkét és jogait.
- A tőlük megszokott viharos gyorsasággal építenek kórházat. Európában hét év alatt nem épülne fel az, amit ők 1 hét alatt építenek meg.

Ugyanaz a helyzet, mint a csernobili katasztrófánál. A szovjeteket is divat ócsárolni. A baleset miatt lehet is hibáztatni őket. De melyik ország lett volna képes olyan gyorsan, olyan szervezetten és olyan léptékben az elhárításra, mint ők? Pánik nélkül.

Az EU-ban nem korlátozták a kínai repülő és hajó forgalmat. De megköszönhetjük a kínaiaknak, hogy a városok lezárásával maguk korlátozták a vírus kijutását. Pedig nem kis kiesést jelent ez nekik gazdaságilag. Csak ők magasról tesznek a részvény árfolyamokra és azt teszik, amit kell, nem pedig a pillanatnyi profitot nézik.
A SARS-ot sem Európában fogták meg.

Szerintem inkább meg kellene nekik köszönni, hogy vesztegzár alá veszik saját magukat és segíteni nekik, hogy a lehető legnagyobb mértékben ott tudják tartani a vírust és kezelni tudják a helyzetet. Valamint tanulni tőlük. Átvenni azokat a szokásokat és intézkedéseket, amik működnek. Nyilván nem a köpködésre gondolok.

A hozzászólásodban, amire válaszoltam a fehér ember szokásainak felsőbbrendűségéből, vagy a kínaiak szokásainak alsóbbrendűségéből vezetted le, hogy nem lesz itt az EU-ban baj. Szerintem ez hibás hozzáállás. A kínaiak nem fekete afrikai népség. Most is úgy össze kapták magukat, ahogy az EU nem lett volna képes. Sajnos tartok tőle, hogy ha ők nem tudják megállítani a járványt és ha csak fikázzuk és lenézzük őket és nem tanulunk a tapasztalatikból, akkor fehér ember nagyon meg fog lepődni.

Csak egy ide nem illő adalék: A fehér ember tisztálkodási szokásairól is megvan a véleménye több ázsiai ország szállodáihoz tartozó mosodásoknak. Náluk csak a turistákra jellemző a vonalkódos alsónemű. A helyiek ugyanis mossák a feneküket és nem törlik.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Ha ez igaz, és tényleg ennyien elmenekültek, akkor óriási a félelem!
És ennek sajnos olyan vetülete is lesz majd, hogy újabb kirajzási hullám fog indulni.
Százezrek, ha nem milliók kelnek majd útra Kanadába, Ausztráliába.
Akik eddig csak eljátszottak a gondolattal, most megkapták a végső lökést.
(az 1997-óta tartó hong-kongi hajcihő is kétélű, fél Vancouver mára innen odavándorolt kínaiból áll össze)
https://sputniknews.com/asia/202001...-people-left-city-since-coronavirus-outbreak/
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
Most mondták be a híradóban,hogy már bukarestben is van 1 fertőzött személy,meg azt is,hogy ne aggódjunk,mert a Magyar egészségügy felkészült a fertőzöttek kezelésére,vidéken,és a nagyfaluban is.:cool:
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
351
2 015
93
Kínai miniszter sajtótájékoztatója a koronavírus okozta helyzetről ....
https://www.rt.com/news/479211-china-virus-grown-stronger/

A koronavírus egyre gyorsabban terjed és a vírusról magáról még mindig kevés az információ.
Ami különösen meglepett, jelenleg napi 100 000 eü. védöruhára lenne szükségük Hupej tartományban.
A tartomány (kb.60 millió lakos) székhelye és legnagyobb városa Vuhan.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Erőteljesen ajánlott ismétlésként megint megnézni, ezt a nagyjából reális, és inkább többé mint kevésbé tudományosan hiteles filmes alkotást: Fertőzés 2011 -ből. ;)

A legbeszaratósabb vírusos film, amit életemben (konkrétan gyerekkoromban) láttam ez: Az Androméda törzs (The Andromeda Strain), 1971-ből. Iszonyatos (mert még a hidegháború borzalma is benne van).
https://videa.hu/videok/film-animacio/az-andromeda-torzs-1971-the-strain-amerikai-r0OibUcP73DbVNCR
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Andromeda_Strain_(film)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 342
113
A legbeszaratósabb vírusos film, amit életemben (konkrétan gyerekkoromban) láttam ez: Az Androméda törzs (The Andromeda Strain), 1971-ből. Iszonyatos (mert még a hidegháború borzalma is benne van).
https://videa.hu/videok/film-animacio/az-andromeda-torzs-1971-the-strain-amerikai-r0OibUcP73DbVNCR
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Andromeda_Strain_(film)

WoW!

Ez a film viszonylag megmaradt bennem, de nem annyira, hogy akárcsak a címére emlékezzek:(

Köszönet!
Azon sápítozok, hogy mennyi film formálta gyerekkoromban a gondolkodásomat/világképemet/értékrendemet, de nem igazán tudom rekonstruálni - itt nyilván azokra gondolok, amik a film címének emlékezete nélkül égtek be - akár csak egy snittjükkel.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Erőteljesen ajánlott ismétlésként megint megnézni, ezt a nagyjából reális, és inkább többé mint kevésbé tudományosan hiteles filmes alkotást: Fertőzés 2011 -ből. ;)

A legbeszaratósabb vírusos film, amit életemben (konkrétan gyerekkoromban) láttam ez: Az Androméda törzs (The Andromeda Strain), 1971-ből. Iszonyatos (mert még a hidegháború borzalma is benne van).
https://videa.hu/videok/film-animacio/az-andromeda-torzs-1971-the-strain-amerikai-r0OibUcP73DbVNCR
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Andromeda_Strain_(film)

Teljesen ne vaduljunk már meg...
:D
 
  • Tetszik
Reactions: Loken