Érdekességek a világ országaiból

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Ott a pont, Putyin menesztese egy Marshall segellyel erne fel az orosz gazdasag es a joravalo orosz nep szamara. A kalandorpolitika megbukott, a Kreml hejai tompa karddal hadonasznak.

Klasszikus sz*rkavaró módszer a nép jólelkűségére alapozni az érveidet.Ez olyan, mint amikor a ballibek kimennek tüntetni és elkezdik skandálni a "magyar rendőr velünk van" szöveget, mintha még 2006 lenne és reménykednek, hogy így majd nem kapnak a gumibottal.

Ahogyan az összes magyar örülne annak, ha visszakapnánk akár csak egy falut, úgy örül az orosz nép a Krímnek Szocsitól Murmanszkig, Szentpétervártól Vlagyivosztokig.Hidd el, egy nacionalista nemzetnek nacionalista vezető kell, nem egy Merkel.Az orosz márpedig nacionalista nép, amivel nincs baj.Sőt, ez az egyik legnagyobb oka annak, hogy nem hullottak ezer darabra a SZU-val együtt.Merthogy akkor minden lenne ott csak stabilitás nem, az is fix.Ja, és ugye egy atomhatalomról beszélünk, ami nem hullhat szét érthető okokból.Putyin ellen érvelni az orosz gazdaságra hivatkozva meg azért hülyeség, mert elérhetők az adatok: azóta létezik egyáltalán orosz gazdaság, hogy Putyin és sleppje vezeti az országot.Lopnak?Persze, hogy lopnak, de hol nem lopnak?Még a dánoknál, svédeknél, finneknél is lopnak, pedig ezeken a helyeken nem van korrupció, hiszen megírta a transzparenszi.Ahogyan megírta azt is, hogy Ukrajnában jóval nagyobb ma, mint a forradalmaskodáskor volt, pedig már "nem is putyin pincsijei", hanem az EU felé megállíthatatlanul törtető kultúrnép. 4 év múlva lesz 10 éve, hogy behülyítettétek szegényeket és csak buknak és buknak rajta.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 504
14 929
113
Ezerszer megfogadtam, hogy nem fogok Ladagrant agymenéséhez asszisztálni. Nem bírom ki...... :)
Miből gondolod, hogy Putyin menesztése jó lenne az orosz népnek? Melyik a jóravaló orosz nép?
Sokkal valószínűbb, az orosz viszonyokat ismerve, hogy ha Putyint menesztenék, a "demokrácia" kb. öt percig tartana.
1. az oligarchák kvázi háborúja a hatalomért és a pénzért.
2. a nemzetközi támogatásokat kapó oligarchák harca, lásd mint fent...
3. a kommunisták támogatottsága, némi birodalmi nosztalgiával.
4. a tízezer féle "demokratikus" tömörülés harca egymás ellen, demokatikusan, tehát géppisztollyal.
5. stb.
6. a káoszból előbb-utóbb kiemelkedne egy vezető, aki hasonlóan kormányozna, mint a Putyin-Medvegyev páros.
7. NINCS olyan orosz ember, aki azt mondaná, hogy a Krím ukrán.
8. Szedj valami enyhébbet, mert rossz vége lesz... :)
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 315
4 655
113
6. a káoszból előbb-utóbb kiemelkedne egy vezető, aki hasonlóan kormányozna, mint a Putyin-Medvegyev páros.
Mindenben egyetértünk, ezt kivéve. Sokkal valószínűbb ugyanis, hogy ez a vezető inkább Sztálinra hajazna egy, a Putyin-kormányzat bukása után kialakuló káoszt követően, ami persze messze nem csak ehhez a problémához vezetne, lenne ott ennél nagyobb baj is. (Ez több millió halottat jelentene konkrétan, valamint közvetlen veszélyt az egész bolygóra.)

Nem állítom, hogy az amúgy agyhalott és egyben netto rasszista (avagy oroszgyűlölő, egykutya) ladagrant-ulippo-dinamo-stb NATO-s bérkommentelők Oroszországgal kapcsolatos hülyeségeinek helyenként nincs némi igazságtartalma, azonban az totál nyilvánvaló, hogy alapvetően úgy szólnak hozzá az Oroszországgal kapcsolatos témákhoz, hogy fogalmuk sincs, miről pofáznak, másrészt meg "csak" azt az "apróságot" hagyják ki a számításból, hogy az orosz elnöknek nem más országok politikai-gazdasági-biztonsági érdekeit kell figyelembe vennie, hanem Oroszország és polgárainak érdekeit, a többiekére max. tekintettel lehet, ha van miért. Ennek ellenére az orosz diplomácia jelenleg fényévekkel veri színvonalban és korrektségben az összes többit. Szvsz. Putyinnal baromi nagy mákja van a nyugatnak, mert félő, hogy bármilyen más (valóban orosz) elnök már régen odab*szott volna a helyében, aminek nyilvánvalóan nem lenne jó vége senki számára. Másként úgy is mondhatnám, hogy Putyin szvsz. "puhap*cs", de ez mindenki másnak (így nekünk, magyaroknak is) kifejezetten jó. Ha ebbe időnként belehal egy-két újságíró vagy ún. "ellenzéki" Oroszországban, az az amerikai terminológia szerint is csak collateral damage: sajnálatos, de semmi jelentősége.

(Bár nem vagyok nacionalista, de ulippot és bandáját még én sem vagyok hajlandó semmiféle körülmények között magyarnak tekinteni, mert "Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan." by Tamási Áron Jobban belegondolva embernek sem. :D)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az orosz márpedig nacionalista nép, amivel nincs baj.
Szóval ha az orosz nacionalista az nem baj, ha az ukrán nacionalista az baj, ha a magyar nacionalista az nem baj, ha a román nacionalista az baj. Ebben rejlik a nacionalizmus feloldhatatlan ellentmondása.

Ha a nacionalisták egyszer összefognának hatalmas pusztítást vihetnének végbe. Még az a szerencse, hogy soha nem fognak összefogni, mert egymást gyűlölik a legjobban. :p

És persze mindig ott van a másik sarokban a másik zavaros fejű nacionalista, aki ugyanolyan ellentmondásosan látja a dolgot csak fordítva: ha az orosz nacionalista az rossz, ha az ukrán nacionalista az jó, ha a magyar nacionalista az rossz, ha a román nacionalista az jó.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Szóval ha az orosz nacionalista az nem baj, ha az ukrán nacionalista az baj, ha a magyar nacionalista az nem baj, ha a román nacionalista az baj. Ebben rejlik a nacionalizmus feloldhatatlan ellentmondása.

Ha a nacionalisták egyszer összefognának hatalmas pusztítást vihetnének végbe. Még az a szerencse, hogy soha nem fognak összefogni, mert egymást gyűlölik a legjobban. :p

És persze mindig ott van a másik sarokban a másik zavaros fejű nacionalista, aki ugyanolyan ellentmondásosan látja a dolgot csak fordítva: ha az orosz nacionalista az rossz, ha az ukrán nacionalista az jó, ha a magyar nacionalista az rossz, ha a román nacionalista az jó.

Valószinü KoviUbi megtévedt. Oo-ban nincsenek hatalmon nacionalisták. Nincsenek fáklyás(SS) felvonulások. Nem fenyegetik a jogállamiságot. Ezek Ukrajnáról nem mondhatók el.
 
  • Tetszik
Reactions: cinikus

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Egy dolgot kell megérteni Oo-al kapcsolatban. Oroszokat kezdve az Orosz Birodalmtól a SZU-ig mindig egy erős kéz vezette. Hívták azt cárnak, vagy később a KB főtitkárának. Azért van ma is elnöki (prezidenciális) demokrácia nem pedig parlamenti. Oroszország nagy ország több mint 120 nemzet és nemzetiséggel, keresztény ortodox, zsidó, muzulmán, budhista és egyéb valással . Nincs olyan sablon , illetve nyugati demokrácia típus ami ráerőszakolható lenne Oo-ra. Nem müködne és nem müködött a 90-es években Jelcin alatt sem(pedig akkor nyugati típusu liberális demokrácia volt)
Más kultúra, más mentalitás. Hagyjuk az orosz emberekre, hogy mit szeretnének, majd ők eldöntik...
 

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
Egy dolgot kell megérteni Oo-al kapcsolatban. Oroszokat kezdve az Orosz Birodalmtól a SZU-ig mindig egy erős kéz vezette. Hívták azt cárnak, vagy később a KB főtitkárának. Azért van ma is elnöki (prezidenciális) demokrácia nem pedig parlamenti. Oroszország nagy ország több mint 120 nemzet és nemzetiséggel, keresztény ortodox, zsidó, muzulmán, budhista és egyéb valással . Nincs olyan sablon , illetve nyugati demokrácia típus ami ráerőszakolható lenne Oo-ra. Nem müködne és nem müködött a 90-es években Jelcin alatt sem(pedig akkor nyugati típusu liberális demokrácia volt)
Más kultúra, más mentalitás. Hagyjuk az orosz emberekre, hogy mit szeretnének, majd ők eldöntik...

Sikeresen meghatároroztad hogy a Szovjetunió/Oroszország gyarmatbirodalom,ahol az oroszok elnyomják/kifosztják a maradék 119 nemzetet.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Jelcin alatt sem(pedig akkor nyugati típusu liberális demokrácia volt)
Jelcin alatt nyugati típusú liberális demokrácia, te benned egy komédiás veszett el :D
Az nem nyugati típusú liberális demokrácia volt, hanem a döglött szovjet diktatúra után hasító kommunista kijózanodás.

Hagyjuk az orosz emberekre, hogy mit szeretnének, majd ők eldöntik...
Ja, dönthetnek Putyin mellett, vagy Putyin valamelyik bohóca mellett, vagy a rabomobil mellett...
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

Berzin

Active Member
2017. november 16.
163
124
43
Kedves Ulippo! Kinek gondolog magad? Benned olyan foku az orosz gyulolet,hogy nem látsz mást csak amit szeretnél!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Jelcin alatt nyugati típusú liberális demokrácia, te benned egy komédiás veszett el :D
Az nem nyugati típusú liberális demokrácia volt, hanem a döglött szovjet diktatúra után hasító kommunista kijózanodás.

Pedig az volt(csak a helyes algoritmus szerint kell gondolkodni). Szabad mozgás, szabad tőke, szabad áru. Mindenki azt csinált amit akart. Loptak, raboltak, csaltak, hazudtak, gyilkoltak. Semmi szabályozás nem volt.

Akkor jó volt mindenkinek(nyugatnak) egy gyenge, jelentéktelen, káoszba süllyedt Oroszország.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Kedves Ulippo! Kinek gondolog magad? Benned olyan foku az orosz gyulolet,hogy nem látsz mást csak amit szeretnél!
Én szeretem az oroszokat, azért kívánom nekik, hogy mielőbb szabaduljanak meg Putyintól, ha azt kívánnám nekik, hogy a vén KGB-s a haláláig üljön a nyakukon, akkor lennék oroszgyűlölő.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant
T

Törölt tag 1526

Guest
Pedig az volt(csak a helyes algoritmus szerint kell gondolkodni). Szabad mozgás, szabad tőke, szabad áru. Mindenki azt csinált amit akart. Loptak, raboltak, csaltak, hazudtak, gyilkoltak. Semmi szabályozás nem volt.

Akkor jó volt mindenkinek(nyugatnak) egy gyenge, jelentéktelen, káoszba süllyedt Oroszország.
Akkor nem értették meg mi az a nyugati demokrácia. Putyin se érti. Talán majd az utóda.