• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 2361

Guest

+34 utas...mostma a hajon 175 van :(
https://hvg.hu/vilag/20200212_Mar_175_utas_kapta_el_a_koronavirust_a_japan_partoknal_allo_udulohajon

alitolag 9 napig is kibirja a virus gazdatest nelkul...Allitolag a legjobb módszer a kórokozó elpusztítására az, ha a szennyeződésnek kitett felületet egy percen belül etanol 62–72-es, hidrogén-peroxid 0,5 százalékos és nátrium-hipoklorit 0,1 százalékos oldatával tisztítják meg.
https://hvg.hu/vilag/20200211_koronavirus_fertozes_fertotlenites_vedekezes
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113
Ma egy német cikkben azt olvastam, hogy néhány kínai doki szerint nem 14nap a lappangási idő, hanem 24.......bár az ott linkelt cikk már nem elérhető. Van erről most friss infó?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113
Bár ahogy olvasom ez nagyon ritka és nem teljeskörűrn igazolt. Ez a tipikus.

"A fertőzés és az első tünetek közötti időszak átlagosan valószínűleg három nap, tehát rövidebb, mint az előzőleg feltételezett öt nap, a híres szakértő Zhong Nanshan értékelése szerint, a hétfőn megjelenő "China Daily" szerint. A nemzeti tüdőbetegség-kezelő testület vezetője és csapata 1 099 esetet vizsgált meg 552 kínai kórházból. Ezek azonban olyan előzetes eredmények, amelyeket további megerősítésre van szükség."
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ma egy német cikkben azt olvastam, hogy néhány kínai doki szerint nem 14nap a lappangási idő, hanem 24.......bár az ott linkelt cikk már nem elérhető. Van erről most friss infó?

Én tegnap 25 napot olvastam. De nagyon erről még nincs tényleges információnk. De olyasminek tűnik, hogy tán hosszabb a lappangási ideje, mint eddig hitték; nem pár órát, hanem akár kb. 9 napot is fertőzőképes maradhat a külvilágban, és nem csak cseppfertőzéssel, hanem talán aeroszolizált formában is fertőzőképes lehet az új hivatalos nevén COVID-19 / SARS-CoV-2 vírus. Szerintem megy a kínaiaknál az agyalás, hogy miért nem sikerül megfogni a járványt, vagy többet tudnak már, mint amit hivatalosan elmondhatnak. Hallgasd meg a fentebb linkelt kint élő magyar zeneszerző telefonos bejelentkezését. Nem véletlen az a ma reggel a karantén mellé Vuhanban életbe léptetett kijárási tilalom!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and SilvioD

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Telefonos interjú Keresztes Zoltán, Vuhanban élő magyar zeneszerzővel. (Tegnap délután kapták Vuhanban a lakosok a központi SMS -t, hogy ma reggeltől kijárási tilalom lépett életbe, nem hagyhatják el a lakásaikat.)
http://www.atv.hu/videok/video-20200212-koronavirus-egyre-tapinthatobb-a-felelem-vuhanban

A kijárási tilalom + fertőtlenítés és imádkozás a jó időért talán elérhet valamit. A probléma az, hogy nem az egész várost fertőtlenítik, az összes lakóházat, minden falat, kilincset, ablakot, fát, járművet, mindent, beleértve a lakások belsejét is az összes városlakó letesztelésével és a fertőzöttek begyűjtésével, így tartós eredményt nem fog hozni szerintem.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 265
13 647
113
Valaki mesélte, hogy annó, hogy mikor járvány volt, akkor az iskolában az volt a bevett gyakorlat, hogy a takarítónéni minden kilincset befáslizott és átitatott hipermangános vízzel. Volt neki egy üvege is, amivel időnként végigjárta az iskolát és itatta a rongyokat a kilincsen.
Persze az egyik eredménye az volt, hogy mindenkinek lila lett a tenyere és ezet nagyon mókásnak tartották.
Ezen agyalok most, is, hogy ez egy pótcselekvés volt, vagy lehetett gyakorlati haszna is?
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 014
113
Azert sokat mond erröl az atkozott kinai partallami diktaturarol, hogy amikor egy megfekezhetetlennek tunö jarvany van az orszagban, a legfontosabb bajuk meg akkor is Tajvan provokalasa, es a vilaguralmi törekveseik....
.
"Following the combat-readiness patrol on February 9, the Chinese People's Liberation Army (PLA) Eastern Theater Command organized its naval and air forces to conduct a joint drill in waters off the southeast coast of Taiwan island on Feb. 10, said Senior Colonel Zhang Chunhui, spokesperson for the Chinese PLA Eastern Theater Command on Tuesday. China says the flights ‘demonstrated the PLA's capabilities to solve the Taiwan question by force.’ "
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 014
113
A kijárási tilalom + fertőtlenítés és imádkozás a jó időért talán elérhet valamit. A probléma az, hogy nem az egész várost fertőtlenítik, az összes lakóházat, minden falat, kilincset, ablakot, fát, járművet, mindent, beleértve a lakások belsejét is az összes városlakó letesztelésével és a fertőzöttek begyűjtésével, így tartós eredményt nem fog hozni szerintem.
.
.
Ha tenyleg igaz, amit irnak, hogy a virus targyakon akar 9 napig (!) tulelhet, akkor ezek a tisztogatasi intezkedesek max lassithatjak a dolgot, de felö, hogy meg nem oldjak. Persze a semminel több azert, de föleg sokat segit fenntartani a moralt es megelözni az anarchiat es a panikot, mert legalabb van terv, vannak intezkedesek, a lakossag latja, hogy a központ iranyit, stb.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A koronavírus miatti megbetegedések első nagy hulláma mostanában „érik be” abban az értelemben, hogy a tömeges fertőzéseket néhány hét elteltével követi a tömeges halálozás. A következő 10–15 nap sorsdöntő lesz a jövőre nézve.
Az új koronavírusról az elmúlt napokban érkezett hírek többeket összezavarhatnak. Kínában szombaton 89, vasárnap 97, hétfőn 108 ember vesztette életét a 2019-nCoV nevű vírus következtében. Az áldozatok száma kedd éjfélig 1114, a kórokozó ezzel több ember halálát okozta eddig Kínában, mint a 2002–2003-as SARS-járvány világszerte. A hatóságok eközben arról is beszámoltak, hogy az újonnan megerősített esetek száma csökken. Az egy adott napon regisztrált fertőzések száma múlt szombaton esett először 3000 alá február 1-je óta, és azóta is mérséklődik: hétfőn már „csak” 2097, kedden pedig 1638 új fertőzés történt. A betegek száma megközelíti a 45 ezer főt, és több mint 4700-an hagyhatták el gyógyultan a kórházat. A halálesetek számának folyamatos növekedése aggodalommal töltheti el a laikust, hiszen ezek szerint a helyzet egyre rosszabb. Ezzel szemben az új megbetegedések csökkenő tendenciája azt sugallja: talán túl vagyunk a járvány csúcspontján. Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársát kérdeztük, mit jelentenek a látszólag ellentmondó adatok, és mit lehet belőlük kiolvasni a folytatást illetően?
Százak halnak meg naponta: ez a járvány első köre
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Valaki mesélte, hogy annó, hogy mikor járvány volt, akkor az iskolában az volt a bevett gyakorlat, hogy a takarítónéni minden kilincset befáslizott és átitatott hipermangános vízzel. Volt neki egy üvege is, amivel időnként végigjárta az iskolát és itatta a rongyokat a kilincsen.
Persze az egyik eredménye az volt, hogy mindenkinek lila lett a tenyere és ezet nagyon mókásnak tartották.
Ezen agyalok most, is, hogy ez egy pótcselekvés volt, vagy lehetett gyakorlati haszna is?

Mindenre nem jó, de van némi értelme. Bár csak ha nem rézötvözet a kilincs. Mert réz/bronz kilinccsnél a réz aszeptikus hatása az egyik legjobb. Ezért is az újabb, és a mostanában felújítandó kórtermeknél erősen ajánlott az építtetőnek sárgaréz kilincseket felszerelni.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 265
13 647
113
Mindenre nem jó, de van némi értelme. Bár csak ha nem rézötvözet a kilincs. Mert réz/bronz kilinccsnél a réz aszeptikus hatása az egyik legjobb. Ezért is az újabb, és a mostanában felújítandó kórtermeknél erősen ajánlott az építtetőnek sárgaréz kilincseket felszerelni.
Fogalmam sincs miből lehetett a kilincs. Gondolom valamilyen olcsó iskolai kilincsek lehettek :)
De a kilincs az amit a leggyakrabban fognak meg. Az egyik kölyök tüsszent és a szája elé tartja a kezét. Kimegy az osztályból és megfogja a kilicset. A másik aki meg bejön szintén megfogja a kilincset és előveszi az uzsonnáját...
És már kész is a fertőzés.
Ha a kilincseket sikerül ezzel az egyszerű és olcsó módszerrel vírustalanítva tartanod, akkor egy elég komoly lépést sikerült tenni a víus terjedése ellen.
Persze az igazán tuti az, ha beszünteted a tanítást.
Azt nem tudtam eldönteni, hogy ez a valóságban is hatékony vagy csak egy amolyan kirakatcselekvés lehetett a vezetőség részéről?
Ha meg hatékony, miért nem maradt meg? Ha ez az ára annak, hogy megúszom a betegséget, hogy néhány napig lila a tenyerem, ez igazán semmiség.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Fogalmam sincs miből lehetett a kilincs. Gondolom valamilyen olcsó iskolai kilincsek lehettek :)
De a kilincs az amit a leggyakrabban fognak meg. Az egyik kölyök tüsszent és a szája elé tartja a kezét. Kimegy az osztályból és megfogja a kilicset. A másik aki meg bejön szintén megfogja a kilincset és előveszi az uzsonnáját...
És már kész is a fertőzés.
Ha a kilincseket sikerül ezzel az egyszerű és olcsó módszerrel vírustalanítva tartanod, akkor egy elég komoly lépést sikerült tenni a víus terjedése ellen.
Persze az igazán tuti az, ha beszünteted a tanítást.
Azt nem tudtam eldönteni, hogy ez a valóságban is hatékony vagy csak egy amolyan kirakatcselekvés lehetett a vezetőség részéről?
Ha meg hatékony, miért nem maradt meg? Ha ez az ára annak, hogy megúszom a betegséget, hogy néhány napig lila a tenyerem, ez igazán semmiség.

Manapság már van jobb is. Ezért kikopott. Meg nem volt minden ellen hatásos, szelektívebb volt. Manapság vannak fertőtlenítő kendők külön kézre, meg felületre. Az olcsóbb és hatékonyabb, és nem hagy maradékot. (Nem ragad, nem színez.)
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 090
113
Fogalmam sincs miből lehetett a kilincs. Gondolom valamilyen olcsó iskolai kilincsek lehettek :)
De a kilincs az amit a leggyakrabban fognak meg. Az egyik kölyök tüsszent és a szája elé tartja a kezét. Kimegy az osztályból és megfogja a kilicset. A másik aki meg bejön szintén megfogja a kilincset és előveszi az uzsonnáját...
És már kész is a fertőzés.
Ha a kilincseket sikerül ezzel az egyszerű és olcsó módszerrel vírustalanítva tartanod, akkor egy elég komoly lépést sikerült tenni a víus terjedése ellen.
Persze az igazán tuti az, ha beszünteted a tanítást.
Azt nem tudtam eldönteni, hogy ez a valóságban is hatékony vagy csak egy amolyan kirakatcselekvés lehetett a vezetőség részéről?
Ha meg hatékony, miért nem maradt meg? Ha ez az ára annak, hogy megúszom a betegséget, hogy néhány napig lila a tenyerem, ez igazán semmiség.

Szerintem azért nem maradt meg ez a szokás, mert a takarítást a legtöbb helyen kiszervezték és nem mennek végig az épületen pár óránként járvány idején sem, csak napi egyszer. Drága a takarító. Persze ilyenkor akár csinálhatnák a gyerekek, tanárok, dolgozók, is az oktatási intézményeken és a munkahelyeken, de mindenki hozzászokott, hogy a takarítást megcsinálják helyette. Ma már a lépcsőházak többségét sem a lakók takarítják.
A kilincs vagy bármilyen sokat fogdosott felület rendszeres fertőtlenítése hasznos, Nem kell hozzá bebugyolálni és azt megitatni. Elég rendszeresen letörölni fertőtlenítős kendővel, vagy ronggyal, lefújni fertőtlenítővel. Lehet akár erős UV fénnyel is fertőtleníteni (azt akár tömegközlekedési járműveken is lehetne használni a végállomáson, a forduló ideje alatt). Csak mindennek ára van, amit nem szeret senki kifizetni, amíg nincs egy nagy és veszélyes járvány.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 456
23 921
113
Valaki mesélte, hogy annó, hogy mikor járvány volt, akkor az iskolában az volt a bevett gyakorlat, hogy a takarítónéni minden kilincset befáslizott és átitatott hipermangános vízzel. Volt neki egy üvege is, amivel időnként végigjárta az iskolát és itatta a rongyokat a kilincsen.
Persze az egyik eredménye az volt, hogy mindenkinek lila lett a tenyere és ezet nagyon mókásnak tartották.
Ezen agyalok most, is, hogy ez egy pótcselekvés volt, vagy lehetett gyakorlati haszna is?
A hipermangán fertőtlenítőszer, szóval látok benne rációt.