[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Azért Izrael megszállva tartja a Golán fensíkot,
Ezzel kapcsolatban nem ártana ha a teljes múltját tanulmányoznád az esetnek a kezdetektől, pld. az arab-izraeli háborúktól és még korábbról. Izrael megelőzés céljából tartja megszállás alatt a Golant, mert onnan kényelmesen lehet támadni az országot. Izrael nem hódító háborúk során szállta meg, hanem védekező háborúban, amelyben majdnem el is esett a támadó arab túlerő ellen. Namost ezért volt roppan kínos Assad interjújában múltkori vehemensen ellenséges nyilatkozatai Izraellel kapcsolatban (Izrael ellen), mert az mutatják, hogy az eredeti megszállási okok a mai napig változatlanul fennállnak Szíriai oldalról. Kínos. Hasonlóan Irán és Jemen folytonos fenyegetéseihez hasonlóan Izraellel szemben.
A Golanról kicsit bővebben (az angol wiki oldala) https://en.wikipedia.org/wiki/Golan_Heights
Jelenleg Erdogany hasonlóra "szeretne" hivatkozni a szír területek megszállásával mint izrael, csakhogy itt NEM VOLT törökország elleni háború, SŐŐŐT, a törökök pátyolgatták és segítették az iszlám államot is, egy rakás pénzt keresve az üzletelésen. Köszönőviszonyban sincs a két megszállás egymással.
Nem ártana ha alaposan a közel-kelet Izraelhez tartozó és környékbeli területeinek történelmét, ami több ezer évre nyúlik vissza, de az sem ártana neked, ha Egyiptomtól Iránig terjedő területről vennél alapos leckéket több ezer évre visszamenően, mert különben sosem fogsz érteni semmit a közel-keletből. Ezt nem lehet ilyen "faék" egyszerűségű egymondatos kritikával elintézni ahogy azt te gondoltad. A közel-kelet már nagyon régóta (nem csak pár-száz éve) a világ egyik puskaporos hordója, és ez nem is fog megváltozni egyenlőre.

Javaslom neked elolvasni a wikipédia magyar és angol nyelvű oldalát is (nem azonosak), hogy nagyobb rálátásod legyen a témára.
A magyar oldala - "Arab–izraeli konfliktus" https://hu.wikipedia.org/wiki/Arab–izraeli_konfliktus
A angol oldala - "Arab–Israeli conflict" https://en.wikipedia.org/wiki/Arab–Israeli_conflict
De van még erről további 82 !!! wikipédia oldalon különböző nyelveken írva, nyilván a maga nyelvén sokan más prioritásokat is írnak, mint ahogy az angol és a magyar változat sem egyforma. Ahány ház, annyi saját igazság ? Könnyen lehet... :rolleyes::)
Az orosz oldala - "Арабо-израильский конфликт" https://ru.wikipedia.org/wiki/Арабо-израильский_конфликт
Az arab oldala - "الصراع العربي الإسرائيلي" https://ar.wikipedia.org/wiki/الصراع_العربي_الإسرائيلي
A perzsa oldala - "ستیز عرب‌ها و اسرائیل" https://fa.wikipedia.org/wiki/ستیز_عرب‌ها_و_اسرائیل
A török oldala - "Arap-İsrail savaşları" https://tr.wikipedia.org/wiki/Arap-İsrail_savaşları
A héber oldala - "הסכסוך הישראלי-ערבי" https://he.wikipedia.org/wiki/הסכסוך_הישראלי-ערבי

Nekem nem gond hogy beszélünk róla, sőt ez jó is. Soha nem lesznek egyforma álláspontok a kérdésről, ezért is tart már 100 éve a cirkusz Izraellel kapcsolatban, ezért voltak a háborúk, ezért tart még ma is az egész konfliktus.

Hogy konkrét felvetésedre is reflektáljak"rendszeresen bombázza Damaszkuszt" - nos ez nem egészen így van. Irán egyre több bázist telepít Szíriába, például Damaszkuszba is, ahonnét Irán könnyen csapást tudna mérni Izrael állam területére. Világosan megmondta Izrael milliószor, semmilyen Iráni bázist és fegyvereket nem tűr meg az Izraeli határhoz közel (ez több száz km), és mindig megsemmisíti az ilyen bázisokat, fegyverzetet. Ezért vannak az Izraeli csapások Szíriára és Damaszkuszra, nem a polgári lakosság ellen.

Most már így is túl sokat írtam, úgy hogy ezzel lezártnak tekintem a válaszomat végleg. Egy példa még: mi magyarok is rendszeresen csapást mérnénk egy másik ország bázisaira, ha az pld. folyamatosan Magyarország eltörlésével fenyegetőzne, és pld. Románia tárt karokkal fogadva bázisok építését engedné neki a magyar határ szomszédságába. Majd hülyék lennénk megvárni, amíg komoly fegyverrendszereket telepítene, amitől folyamatosan félhetnénk. Na ezért lő ki minden ilyen Izrael még időben, és ebből sosem csináltak titkot. Mondjuk pont ezért nem szólnak az oroszok sem, amikor jön egy csapás ? Csak amikor polgári gépet is veszélyeztetett ? Mindennek oka van... :eek: Az oroszok sosem fogják megakadályozni az ilyen izraeli csapásméréseket, eddig sem akadályozták meg, ami egyáltalán nem "véletlen"... :)
 
  • Tetszik
Reactions: aamen

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 986
113

a hét eseményei részletes elemzés.

nem tudom mivel lőtték ki a páncélosokat de nagyon célzott volt, Irányított tüzérség vagy rakéta....
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
SAA T-72 a török megszállók bázisánál

EQ2HfHJW4AgOUrV
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Mint ahogy szegcsab az előbb linkelt térképe is jól mutatja, a szír hadsereg orosz légi-támogatással készül kb. a piros nyilakig jelzett részig elfoglalni és/vagy bekeríteni és felőrölni az Aleppotól északra elterülő Ananadan - Haritan "lázadó" beékelődést, ahova anno nagyon beásták magukat. Elképzelhető, hogy a kurdoktól a híreknek megfelelően komoly segítséget kapnak ehhez, hogy az északi kurd részeket könnyebben elérjék az így felszabaduló főútvonalon. Várhatóan hamar elfoglalják a térséget, mert 0-24 órában még most éjjel is folynak a lázadók elleni légicsapások. Ha időben nem távoznak törökország irányába a nagyonzöld lázadók, akkor "zsák" szájának bezáródásával fogságba is eshetnek.

Politika

A török oldalon mindössze 2 órája megjelent cikk az Idlib ügyében folytatott elmúlt 24 óra politikai eseményeit, nyilatkozatait, telefonos tárgyalásokat beszéli át az összes résztvevőt tárgyalva. Mint török oldal természetesen a török oldalról tárgyalja főként az eseményeket, de minden fontos dolgot tárgyalnak ami a politikai egyezkedésben történt. Észrevehető a törökök sértettsége is, már nincs az a fenyegetőzés sem ami korábban volt. Az US nem száll be a törökök mellett.
Erdogan, Trump megvitatja, hogy miként lehet véget vetni a válságnak Szír Idlibben
https://www.trtworld.com/turkey/erdogan-trump-discuss-ways-to-end-crisis-in-syria-s-idlib-33825
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Továbbra is folytatódik megállás nélkül a már tegnap is jelzett hadművelet Aleppo északi részén, "a nagyonzöld lázadó" teljes beékelődésének felszámolása. (Anadan, Haritan és környéke) A hírekből úgy találom, hogy ez most kiemelt prioritást élvez. Az orosz légierő nagy erejű folyamatos csapásméréséket hajt végre a területen. A hadműveleti végcél valószínűleg nyugat-Aleppótól a kurd területek (jelenlegi) nyugati határáig a terület visszafoglalása, ahogy azt tegnap a szegcsab által linkelt térképen a piros hadműveleti irány nyilak is mutatják. (némi stratégiai pszichológiai szerepe is van az ilyen előre nyilvánosságra hozott műveleti térképeknek)
---------------------------------------------------------------------------------------

Aleppo, kb. 13:00

Dozens of Russian air strikes hit the villages of north countryside of Aleppo (Anadan, Hereytan, Kaferhamra, Hayan, Koptan Al Jabal)
https://syria.liveuamap.com/en/2020/16-february-dozens-of-russian-air-strikes-hit-the-villages

Több tucat orosz légi csapás érkezett Aleppo északi vidékének falujába (Anadan, Hereytan, Kaferhamra, Hayan, Koptan Al Jabal)
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
"A török külügyminiszter bejelenti, hogy tájékoztatta orosz kollégáját a Szíria északi részén elkövetett támadások azonnali leállításáról"
https://syria.liveuamap.com/en/2020/16-february-turkish-foreign-minister-announces-that-he-informed

Ehhez képest az oroszok egy másik "béketervet" hajtanak végre, amelyet már Lavrov tegnap ismertetett futólag mindenkivel, ez röviden így hangzott:
"A győzelem az Idlibi terrorista csoportok felett elkerülhetetlen"
Ez a béketerv ha jól tudom egybeesik a Szocsi megállapodásban foglaltakkal is. Putyin tegnap folytatott telefonos egyeztetést Truppal a jelenlegi Idlibi helyzetről, lehet ezt a béketervet is ismertette vele. A béketerv rövid lényege és összefoglalása: "nincsenek nagyon zöld lázadók és az ezek által megszállt (Idlibi) területek, így azonnal béke lesz" Kb. ennyi.

Röviden még ennyi hírt akartam írni. Közben már folyik az észak-Aleppói nagyon zöldek által megszállt zseb lezárása, már csak kb. 12 (7) km van hátra a zseb bezárásáig. Eközben a török hadsereg és a TFSA nehézfegyverekkel támadó hadműveletbe kezdett Azaz-tól délre a kurd területek ellen. (ez egyfajta bosszú)

Ja, a szírek felhagytak a helikopterezéssel a területen. Úgy néz ki, Erdogan burkoltan a "kályhacsövek" átadásáról beszélt a múltkor.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
ez egy érdekes nap volt
reggel még azon ment a vita hogy hány nap fog kelleni az aleppói zsák bezárásához
ehhez képest úgy néz ki hogy már meg is történt

Viszont az offenzívától északra, AZAZ várostól délre SAA és Kurd állásokat lőtt a török tüzérség. Bár ildib tartományban fét tucat közepes méretű és ugyan ennyi kisebb város maradt, lázadó kézen a többi csak kisebb falvak. Ha a törökök továbbra sem mennek nagy erőkkel teljes szélességben a tartományba, akkor ez lényegében eldőlt. Ildib város ami komolyabb ellenállással rendelkezik meg a latakiai hegyek.
Innentől azon múlik, a törökök mennyire akarnak tényleg belemenni, nem csak szavak szintjén.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
ez egy érdekes nap volt
reggel még azon ment a vita hogy hány nap fog kelleni az aleppói zsák bezárásához
ehhez képest úgy néz ki hogy már meg is történt
A nyilvánosságra hozott stratégiai műveleti térképen előre jelezték a szírek, hogy mi vár a terültre. Mivel a nagyon-zöldek is nézik ezeket a térképeket, ezen kívül a művelet akkor már megindult a légicsapásokkal és a földön is abba az irányba, ezért ezért pontosan tudták, hogy hatalmas erővel fogják végrehajtani a zseb lezárását, és aki belül marad, az vagy fogságba fog esni, vagy megsemmisül. (szépen írtam) Két választásuk maradt - ellenállás (és rövid úton távoznak pár nap alatt távoznak erről a világról), vagy kivonulnak maguktól a területről, és csak pár tucat fanatikus marad, akik ellenőrizni szeretnék, hogy a 72 szűz az igaz-e, vagy csúnyán át vannak verve. Várható volt a gyors előre haladás. A terület megtisztítása az hosszú időt fog igénybe venni, mert vagy 6 éve beásták magukat, így olyan lehet a legtöbb hely, mint egy nagyon sok lyukkal teli ementáli sajt.:)
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
A nyilvánosságra hozott stratégiai műveleti térképen előre jelezték a szírek, hogy mi vár a terültre. Mivel a nagyon-zöldek is nézik ezeket a térképeket, ezen kívül a művelet akkor már megindult a légicsapásokkal és a földön is abba az irányba, ezért ezért pontosan tudták, hogy hatalmas erővel fogják végrehajtani a zseb lezárását, és aki belül marad, az vagy fogságba fog esni, vagy megsemmisül. (szépen írtam) Két választásuk maradt - ellenállás (és rövid úton távoznak pár nap alatt távoznak erről a világról), vagy kivonulnak maguktól a területről, és csak pár tucat fanatikus marad, akik ellenőrizni szeretnék, hogy a 72 szűz az igaz-e, vagy csúnyán át vannak verve. Várható volt a gyors előre haladás. A terület megtisztítása az hosszú időt fog igénybe venni, mert vagy 6 éve beásták magukat, így olyan lehet a legtöbb hely, mint egy nagyon sok lyukkal teli ementáli sajt.:)

Meg minden is alá van aknázva. Szinte biztos. D így Ildib városon kívül kevés helyük van ahol nem a nyílt terepen lesznek.
De lehet a török átdobja a kurdokhoz őket harcolni, ha már ildibnek lassan vége a számukra.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Meg minden is alá van aknázva. Szinte biztos. D így Ildib városon kívül kevés helyük van ahol nem a nyílt terepen lesznek.
De lehet a török átdobja a kurdokhoz őket harcolni, ha már ildibnek lassan vége a számukra.
Hiányzik az a pár ezer ember meg technika, amit Líbiába átdobtak. Valószínű stratégiai hiba volt a törököktől.