A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Hát amúgy a miniszterelnök évértekelője sz pártrendezvény vagy kormányzati esemény?
Mki értékelheti a saját szája íze szerint. Ez benne a legjobb!!!
Ez egy szimbólikus meghívás volt. Én örültem neki, mert akkor talán nem itt nyír legerősebben a fűnyíró, ha elakad a dübörgés.
Plusz volt egy üzenete is a szomszédoknak, főleg hogy a trianoni szimbólikát használta. Ez nem jelent területi revíziót, csak annyit vegyék figyelembe a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket, mert a cél hogy ne csak szavak, hanem erő is legyen mögötte. Ez a célja a haderőfejlesztésnek. Ez nem egyedi, mki ezt csinálja, csak nekünk fura most, mert korábban mi ezt az érdekérvényesítést önkéntesen dobtuk.

A tiltakozás, üzengetés meg csak politikai show.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 113
45 413
113
Te magad hívtad fel a figyelmet a magyar hadsereg szűkös forrásaira....és megjegyzem nem én vízionálom folyamatosan, hogy az EU és NATO tag szomszédaink meg akarnak támadni minket...
Hát én se! :rolleyes:
Viszont íme a feladvány: szűkös erőforrásokból olyan elrettentő képességet létrehozni, ami elveszi a kedvét a környező országoknak attól, hogy b*szakodjanak velünk...
A szűkös erőforrásokra írtam, hogy évszámok, meg költségvetési lehetőségek.
Az már most nyilvánvaló, hogy a haderőfejlesztésre folyamatos a kormányzati akarat. Mivel a honvédelmi költségvetést törvényileg a GDP-hez kötötték, továbbá minden évben kiegészítették beszerzési pénzekkel így elmondható, hogy beszerzésekre fordítható pénz összességében konstansan évről évre nő. Az a páncélozott gyalogsági harcjárműveket nem csak azért nem az elején kellett beszerezni, mert nem volt pénz, hanem mert ahogy dudi is írta ezer dologgal áll összefüggésben. Pl. Azokra meg kell venni az ATGM-et, ami külön is elég komoly tétel lesz. Annál is inkább, mert az ATGM nem csak ezekre a járművekre kell, de hordozható verzióban is elérhetővé kell tenni a páncéltörő/tűztámogató szakaszok, századok számára. De arra sem árt oda figyelni, hogy mondjuk ha már ATGM-et veszel és üzletet kötsz, akkor érdemes azt (a helikopterekhez hasonlóan) 1 cégnél beszerezni, nagy tételben.
De akkor ki, mi legyen? MBDA, Raytheon, Eurospike? vagy maga a Rafale? Neadjisten az edePro a szerbektől?
Kezdj el számolni!
Ha csak nagyságrendileg 200-250db páncélozott gyalogsági járművel számolsz (ennyi minimum lesz összesen), amire mondjuk járművenként 2 rakétát felteszel, meg még kéne minimum annyi utántölteni. Az már 1000 db-os nagyságrend. És akkor még nem vettél mobil indítókat, a hozzájuk szükséges mennyiségű rakétával. Aztán csapjuk még hozzá a helikopteres indítókat, esetleg az NLOS szárazföldi platformokat. És még nem is készleteztél/M-zároltál Ez irdatlan pénz. (ennyit egyszerre nem hinném, hogy meg is veszünk!)És ezért nincs még megadva, hogy milyen fegyverzet lesz a H145M-eken. De szerintem ezért nincs még a PKM-nek is megnevezve az utódja.
A PUMA-nak volt ugye egy olyan koncepciója az elején, hogy a harcjárműben a párhuzamosított fegyver is 5.56-os volt (MG4). Aminek megvan az az előnye, hogy esélyt ad rá, hogy megegyezzen a kaliberben a raj és a jármű lőszere. Mostanra ők is visszaváltanak MG5-re, de ez egy elég érdekes koncepció. A 7,62-es MG5 viszont felvet egy olyan opciót, hogy ha már úgy is van sok 7.62-es lőszer (mert ugye a jármű elbírja), akkor miért ne lehessen mondjuk a raj támogató fegyvere is 7.62-es, meg mondjuk kapjon minden raj egy DMR fegyvert. Ugyebár eddig nem történt meg hivatalosan 7.62 NATO kaliberű lőszeres fegyver bejelentése. Egyedül a BREN 2 BR-re történtek utalások, meg egy ráutaló kép.
És ez mind-mind összefügő dolog. Arról nem is beszélve, hogy ennyi jármű legyártása, karbantartása már a saját gazdaságunknak is GDP növelő tétel. Szerintem simán csak az több éves egyeztetést igényel, hogy ki és hogyan hajlandó idehozni részben, vagy egészben a "gyártást".

Ehhez viszont meglátásom szerint a következő irányok biztosan nem visznek közelebb:

- high tech cuccok beszerzése (nyilván jó drágán), amiknek aztán csak töredék mértékben használjuk ki a képességeit
- X helyett 3X beszerzése, úgy hogy aztán meg csak X (normális) üzemeltetésére lesz elég pénz
Hát pedig a High tech szarok (úgymint Leo2 A7+, PZH2000,) elég nagy visszhangot váltottak ki a környezetünkből, és nem biztos, hogy pozitívakat.
A Leo2, PZH pont azok a fegyverek, amik eléggé keveset tudnak, de azt nagyon. Nem olyan fegyverrendszerek, mint a Gripen, ahol pl. az AG képességek elindítása megsokszorozzák a felhasználási lehetőségeidet. Magyarul ha szükség lesz rájuk, minden képességük maximálisan ki lesz használva.
Az 3X elmélet pedig eddig nem igazán jellemző, de pl. pont a Gripen az, amit egyrészt simán leduplázhatnánk, és emiatt nem kerülne automatikusan 2x-esébe a fenntartási költségük. És azt gondolom, hogy nem is lenne akkor megterhelő az immár majdnem alapból is 600Mrd-os költségvetésből kigazdálkodni a 32-37Mrd-os díjjukat, mint korábban a 350Mrd-ból!

Azért a légierő/légvédelemet hoztam fel példának, mert azon a téren viszonylag jól állunk modern cucokkal...viszont ha az általam felvázolt képesség növeléseket végrehajtottuk volna , akkor meglátásom szerint olyan képeségekkel rendelkeznénk légierő/légvédelem terén, ami a szomszédos országokkal szemben egészen biztosan lehetővé tenné a totális légifölényt a magyar légtérben...és véleményem szerint ez:

- sokkal nagyobb elrettentő erővel bír, mint a H225/H145 vagy a CG beszerzése
Pedig én egy szomszédos ország helyében a KRD-t sokkal komolyabb elrettentő erőnek nézném, mint a nyomorult a 14db Gripenünket. Ráadásul pont a lesajnált Airbus helikopterek fogják a harcértéküket tovább növelni.

- mivel alapvetően rendszerben álló dolgok upgrade-jéről van szó viszonylag gyorsan rendelkezésre állnának
Ebben igazad van, ugyanakkor pont emiatt ezt nagyjából bármikor meg lehet - már a nagyobb költségvetés mellett - oldani. Mert annak nincs sok értelme, hogy mondjuk az IRIS-t felteszed rájuk, a Meteort meg lespórolod. Arról nem is beszélve, hogy az Arexis-szel még folynak a tesztek, a C-kbe való AESA radar meg még nincs készen
Ha összeáll a csomag, akkor szépen elfáradunk a kasszához, és egy részletben szépen a gépek aktuális nagyjavításakor elvégzik az upgrade-et.
Egy biztos: Senki nem csokizza össze a gatyáját 14 Gripentől sem a mostani állapotától, sem akkor ha "beleteszed" a sisakcélzót, IRIS-T-t, meg az SDB-t egyszerre.
Ha viszont egyszerre - minimum - megduplázod a számukat, és egyben modernizálod őket, miközben még Meteor is felkerül rájuk?... Hát ott már begörcsölne pár vastag és vékonybél! DE szerintem ezt kizárólag egyben és a bővítéssel együtt kell bejelenteni!

Viszont bejelentettük a Pzh-t meg a Leo-t. Mikor is jönnek ezek? És akkor hol vannak még az IFV-k? Ergo egy valóban korszerű német mintájú nehézdandár felállítása valójában a holdban van. Nem lett volna már akkor ésszerűbb, ha a H225 helyett inkább IFV-re költünk, hogy akkor a nehézdandárhoz meglegyen minden egyszerre?
Hát ha már így rákérdeztél, akkor idén! Az A4-eket már elkezdte a Bundeswehr kitárolni. A kiképzés már elkezdődhet. És ne felejtsük, hogy a PZH is Leo2 alapú.
Az első A4-ek megérkezésével már el is lehet kezdeni az alap kiképzést, majd pedig az alegységi gyakorlást. Lényegében az alegység szibtű gyakorlat szempontjából nem igazán jelent sokat, hogy most a harckocsikkal csak BTR-ekkel mennek a lövészek, vagy PUMA-val.;)

mivel a hadsereg eszközállománya eléggé elavult mindent is meg lehet magyarázni, hogy miért éppen az kell....
de ahogy fentebb is írtam itt arról van szó, hogy a képességeket ne ad hoc módon, saláta szerűen fejlesztd...
A Gripen upgrade+légvédelem fejlesztése csak 1 példa...tőlem lehetett volna az, hogy akkor megcsináljuk rendesen a nehézdandárt...és akkor pzh+leo+IFV egy csomagban meg jöhetett volna hozzá a CG meg valami új ATGM
De most így hiába költöttünk el egy csomó pénzt se normális légvédelem, se valódi nehézdandár nincsen...
Nem akarlak elkeseríteni, de a nehézdandár attól még nincs kész, hogy egy halomba összehordassz 44 Leo2-t, 24 PZH-t, 120-130db PUMA-t! Kell nekik saját légvédelem radarokkal, logisztika kerekes és láncos járművekkel, század/zászlóalj tüzérség (tűztámogatók), nem ártana legalább egy felderítő század, saját járművekkel, műszakiak, saját c4 rendszer, törzs, új raj- és szakasz felépítés, meg orbitális mennyiségű gyakorlás stb.
Hiába költöd el a világ minden pénzét, hogy minden egyszerre meglegyen, az időt nem spórolhatod el. A kiképzési idő viszont lehetővé teszi, az időben elnyújtott beszerzéseket.
Különben a CG azért került ilyen előre a beszerzésben, mert az már látszik, hogy majdhogynem standard fegyverré válik a NATO-n belül, ugyanakkor egy eléggé független fegyverrendszer. Nem kell semmivel sem egyeztetni.
KB olyan mint egy poroltó :p:D:
- Mérete kb. bárhol elfér,
- 1 ember használja/viszi,
- amikor kell, akkor nagyon nagy szükség van rá
- és nem igényelel másik fegyverrendszer meglétét
Mondjuk tüzet nehezen olt, ellenben okoz! :D:D

Ez eddig tök jó...de lesz hozzá olyan fegyverzet is, ami lehetővé teszi a helikopter túlélését? Egyébként meg a H145 topikban azért ment pörgés azon, hogy akkor a magyar gépek pontosan mit és hogyan kapnak...mert pl. MAWS kezelő panel nincsen a magyar gépekben
Erre meg már válaszoltak...
A pörgés azon ment, hogy a EO torony nem volt a gépeken, és ahhoz kapcsolódó monitornak csak a helye volt meg. DE MEGVOLT! Modularitás RULEZ!!! :p:D:hadonaszos:
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Hát amúgy a miniszterelnök évértekelője sz pártrendezvény vagy kormányzati esemény?
Úgy amúgy évtizedekre visszamenőleg nem mint kormányfő (mert ugye nem mindig volt az), hanem mint pártelnök tartja, ráadásul pártszervezésben.
Ez a bökkenő, amibe belekötnek. Nem is olyan kicsi baki.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
A cikkben írja hogy lehet, akkor minek sivalkodik.
"Válaszolt végül a Népszavának a Honvédelmi Minisztérium, miután a napilap arról érdeklődött, hogy kerülhettek tábornokok Orbán Viktor évértékelőjére.
Nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő” volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi beszéde – magyarázta a Honvédelmi Minisztérium.
Mi is megírtuk, a vasárnapi évértékelőn egy csoportban ülve díszegyenruhás tábornokok hallgatták Orbánt, miközben az 1993-as honvédelmi törvény kifejezetten tiltja katonáknak, hogy egyenruhában részt vegyenek politikai rendezvényeken.
A minisztérium érvelése ott sántít, hogy a Fidesz pártalapítványa, a Balog Zoltán exminiszter vezette Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) szervezi, oda kizárólag a Fidesz és holdudvara kap meghívást, más pártok résztvevői nem. „Szó sincs tehát kormányzati vagy civil rendezvényről. A kormányzati évértékelő hagyományosan a Parlamenti ülésszak nyitányán a miniszterelnöki nyitóbeszéd lenne, ám ezt az idén Orbán – a teljes üléssel együtt – kihagyta” – írja a Népszava."
Ezt a békát nyeld le...;)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 113
45 413
113
Celebra ezt írta: "Szerintem 3,régi,karcsúsitás elötti szervezetű dd-ra van szükség 1nehéz és 2,lehetőleg minden elemében(de minimum alapjármű úszóképes) közepes dd-ra.1 különleges dd/ezred,amiböl 1zl legyen légimozgékonysárú,ATV könnyűgépjárműves szervezésű.2 működő repülőbázis,egyenkémt 1vegyes ezreddel.Honi lévédelem.1helikopteres ezred.1müszaki ezred.Logisztikai rendszer.Háttérintézmények.Ez attol függően,hogy milyen a csapatok hadrendje alegységszinten,kb 40000fő.Külön haderőnemként szervezném meg svájci mintára a területvédelmi Nemzetörséget."
Nekem szimpatikus a 4 dd-os felállás, a 2 ezredes repülő erő túlzás, de települhetne 2 reptéren 1-1 század. A légvédelem jó kérdés, a NASAMS jó koncepció, de engem erőteljesen foglalkoztat a csapatlégvédelem, és az objektumvédelem is.
Pár hónappal ezelőtt arra jutottam, hogy ha honvédelemre a GDP 2,5%-át szánnánk (a korábban általam vázolt Honvédelmi Fejlesztési Alapot pedig létrehoznánk) ez elég lenne egy korszerű, jól kiképzett, jól fizetett, feltöltött állományú, profi katonaság fenntartásához.
Nem vagyok közgazdász, de annak idején Politikai Gazdaságtan címszó alatt oltották a fejünket pl. azzal, hogy a cúnya kapitalisták, ha válság van, akkor fegyverkezni kezdenek, és irdatlan mennyiségű hadi megrendelést ad a cúnya kapitalista állam az ország kapitalista vállalatainak, ami fellendíti a cúnya kapitalista gazdaságot. (Nem úgy, mint mi, cocialisták, mert mi nem költenénk fegyverre, ha a cúnya kapitalisták nem akarnának eltiporni minket.) Most aranyos kapitalisták vagyunk, lehetne pl. újraéleszteni egy kis hadiipart, nem csak szövegelni róla.
Utóbbit támogatom, és reméljük ezt Bundestag is ugyan ezt a következtetést vonja le, és von be bennünket is ebbe!
Bár nem látunk bele Celebra fejébe (gyakran én ennek kifejezetten örülök!! :p:D), ezért nem ismerjük a pontos igényeit a "karcsúsítás előtti szervezetű dd"-el szemben, de emlékeim szerint 8-9 zászlóaljjal (3lövész, 1hk, 1felderítő, 1páncéltörő zászlóalj, 1tüzér osztály, 1 logosztikai, 1 műszaki? +Áfa) képzeli el. Nekem ez saccra több mint 5000 fő /dd.
+ 1 különleges DD (3 zászlóalj 15-1800? fő) + műszaki ezred + Logisztikai ezred+rendszer (ugye nagyobb létszámmal mint ami a mostani szervezethez kell) + Háttérintézmények +Vezérkar +VV + Légierő a korábban felsorolt légvédelmisekkel, radarosokkal (12-15000fő)
Ez összesen szerintem bőven több lesz, mint 40.000Fő, és akkor a 3500-4000 fős Honvédkórházról nem beszéltünk, meg a KNBSZ-ről, amik elvileg HM intézmények.

Vááávávává!!! Majd elfelejtettem: A Svájci rendszerű területvédelem az egy akkora országra 4 HADOSZTÁLYT tartalmaz! :rolleyes:

Szerintem ha a mostani rendszert feltöltik rendesen, meg kiegészítik egy önálló tüzér ezreddel, akkor összeáll egy 30.000-es Honvédség. Olyan 10-15 év múlva meg esetleg felmegyünk 40-re, - ha ezt a költségvetés megengedi - egy 4. dandárral. De maradjunk csak a 2%-nál. Azzal is túl fogjuk teljesíteni jó pár NATO tagország "áldozatát".
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Úgy amúgy évtizedekre visszamenőleg nem mint kormányfő (mert ugye nem mindig volt az), hanem mint pártelnök tartja, ráadásul pártszervezésben.
Ez a bökkenő, amibe belekötnek. Nem is olyan kicsi baki.

Sosem érdemes annyira "rázizzeni" a belpolitikára, hogy aztán az kitakarja a szemünk elől a lényeget!
2020. lévén, ugyanis az is fontos például, hogy Bukarestből nézve milyen fénytörést kap egy magyar miniszterelnöki évértékelő!

..
Mondom, hálás köszönet az "észak-koreai hasonlatért"!
Így legalább még az is felkapja a fejét, aki azt sem tudta, hogy van olyan, hogy miniszterelnöki évértékelő!
..
Magasabbról és messzebbről gyakran többet látni a terepasztalból, mint közelről fürkészve azt!
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 008

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Utóbbit támogatom, és reméljük ezt Bundestag is ugyan ezt a következtetést vonja le, és von be bennünket is ebbe!
Bár nem látunk bele Celebra fejébe (gyakran én ennek kifejezetten örülök!! :p:D), ezért nem ismerjük a pontos igényeit a "karcsúsítás előtti szervezetű dd"-el szemben, de emlékeim szerint 8-9 zászlóaljjal (3lövész, 1hk, 1felderítő, 1páncéltörő zászlóalj, 1tüzér osztály, 1 logosztikai, 1 műszaki? +Áfa) képzeli el. Nekem ez saccra több mint 5000 fő /dd.
+ 1 különleges DD (3 zászlóalj 15-1800? fő) + műszaki ezred + Logisztikai ezred+rendszer (ugye nagyobb létszámmal mint ami a mostani szervezethez kell) + Háttérintézmények +Vezérkar +VV + Légierő a korábban felsorolt légvédelmisekkel, radarosokkal (12-15000fő)
Ez összesen szerintem bőven több lesz, mint 40.000Fő, és akkor a 3500-4000 fős Honvédkórházról nem beszéltünk, meg a KNBSZ-ről, amik elvileg HM intézmények.

Vááávávává!!! Majd elfelejtettem: A Svájci rendszerű területvédelem az egy akkora országra 4 HADOSZTÁLYT tartalmaz! :rolleyes:

Szerintem ha a mostani rendszert feltöltik rendesen, meg kiegészítik egy önálló tüzér ezreddel, akkor összeáll egy 30.000-es Honvédség. Olyan 10-15 év múlva meg esetleg felmegyünk 40-re, - ha ezt a költségvetés megengedi - egy 4. dandárral. De maradjunk csak a 2%-nál. Azzal is túl fogjuk teljesíteni jó pár NATO tagország "áldozatát".
A fontolva (tervezetten) haladás, a rendelkezésre álló pénzmag ésszerű elosztását nem látom, de bízom abban, hogy ár/értékben a legoptimálisabb megoldásokat választja a katonai vezetés. A 2,5% nem olyan eszement dolog.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
A kormányba hány ellenzéki van, miért lennének oda hivatalosak? Viszont ha az elmúlt években kultúrált viselkedést tuttak volna felmutatni, még lehet hogy kaptak volna meghívót is. Egy csürhe banda nem hiányzik senkinek egy rendezvényen.
Arról nem tehetek, hogy nem érted amit (jó esetben) elolvasol.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 507
15 689
113
Unsolved. Attól, hogy telerakod egy pártalapítvány által szervezett rendezvényen a termet magyar zászlóval, még nem lesz állami rendezvény.
Érdekes módon az újraalakult munkásőrség nem éri el sem a sajtó, sem a demokráciáért oly lelkesen aggódók ingerküszöbét. A katona mindenkor jelen lehetett kormányrendezvényen, lásd díszőrség, zászlófelvonás, bálok, stb.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 357
113

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Érdekes módon az újraalakult munkásőrség nem éri el sem a sajtó, sem a demokráciáért oly lelkesen aggódók ingerküszöbét. A katona mindenkor jelen lehetett kormányrendezvényen, lásd díszőrség, zászlófelvonás, bálok, stb.
1. Munkásőrség? Ne nevettesd ki magad, hogy komolyan veszed....
2. Pont az a lényeg, hogy nem kormányrendezvény. Ez a baki.