Mesterlövész fegyverek, távcsöves puskák, romboló puskák

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Vannak írásos feljegyzések mesterlövészekről abból a korból? Ezek szerint akkor technikailag lehetséges volt.[

Mar Matyas idejeben is rendeztek loveszversenyeket, amiken rendkivuli teljesitmeny volt a 200 m-en a kb 90 cm es celba bevitt talalat. Es ezek a fegyverek a hadivaltozatoktol eltero "finomitott" szerkezetek voltak.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
A huzagolast nagyon regota ismerik.
Az elterjedese ahogy emlitette Kurfürst a Minie fele lovedekekig a 19 ik szazadig varatott. Vadaszfegyvereken joval korabban elterjedt volt.Napoleonnak is voltak mar ilyennel felszerelt "spec" alakulatai. De a harceljarasok miatt inkabb kuriozumok voltak mindenhol.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
A videón egy Investarms/Lyman Great Plains Rifle van, .50-.54 kaliberben jellemző, az kb olyan 7-800 dodo újonnan, egy közepes árfekvésű puska. Malcolm replikak olyan 3 kilo korul mozognak itthon, de használtan vagy valami akcióban lehet beszerezte fele ennyiért.

Az 1000 yardos lövésekrol nekem is voltak kétségeim, bár ezek a puskák meglehetősen pontosak, és a Whitworth már egy kései darab konikalis lövedékekkel, alapvetően hasonlo ahhoz, amit ma is használunk.

Mindenesetre kivételes loveszt feltételez egy ilyen erdemény. Én megítélni nem tudom, mert nem vagyok jo lövész és ilyen távolságú lőtér se nagyon van, 150 méteres civil lőtér már egzotikum itthon.

Viszont ra kerestem YT-on és egy faszi siman eltalálja nehány belövés után a célt 1300 yardról, ami olyan majdnem 1200 méter...


Puska tudja, altalaban mögötte van a probléma forrása !
Azért tegyük hozzá, hogy a fickó elég sűrűn nézegeti a távcsövet és a puska is rögzítve van.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 762
14 692
113
Azért tegyük hozzá, hogy a fickó elég sűrűn nézegeti a távcsövet és a puska is rögzítve van.

Hosszútávú lövészetnél mai is így lőnek, meg máshogy nagyon nem is lehet. Annyi eszük meg hidd régen is volt hogy nem szabadkézből lőjenek messzire, mert az akármilyen fegyverrel hülyeség.

Ez már nem annyira a helyes tartásról, mint inkabb a fegyver képességeinek intim ismeretéről szólhat.. milyen távon merre hord, szelet mennyire kell figyelembe venni stb. Modern fegyvereknél leginkább csak a lőszer teljesítménye és az optikák minősége valtozott, az elv ugyanaz. Mesterlövésznél is van spotter a lövések megfigyelésre.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Steyr IWS2000 protó 15,2x169mm kaliber, hosszú hátrasiklásos rendszerű, simacsövű puska.
tumblr_pi96eiOZUi1ujnyjl_500.jpg

tumblr_pi96eiPgAA1ujnyjl_500.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Vojennaja prijomka ma reggeli adása az orosz és amerikai mesterlövész fegyverekkel foglalkozik. Egy párbaj ki tud lőni a legmesszebre. A videóban látható az orosz világcsúcs kísérlet 4100m-es távolságra.
RUS vs USA
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113


Amint látom az .50-es BMG hüvelyét "vállasították " meg így egy pár grainnel több lőpor fér bele . Hogy mi értelme van akkor amikor minden nyugati nehéz mesterlövész puska az .50BMG-hez van kamrázva azt nem tudom . Persze lehet érvelni a minimálisan laposabb röppályával meg a nagyobb energiával de ezen a szinten már fingdarálás kategória . Főleg úgy , hogy minden szinten bevált kaliber kategóriájában indul ! A lövedék az már más tészta az minden tekintetben modern kialakítású ránézésre is nagyon jó lehet a ballisztikai együtthatója (kiváló légellenállás , csónak far , huzag kímélő gyűrűs test) . Szerintem értelmetlen mint a legtöbb wildcat lőszer de majd az idő megmutatja .
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Arra azért kíváncsi lennék , hogy az a bordázott cső mié lehet ? Illetve milyen távcső az ami bírja ezt az erőhatást ?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 458
113
Arra azért kíváncsi lennék , hogy az a bordázott cső mié lehet ? Illetve milyen távcső az ami bírja ezt az erőhatást ?
Csak tippelek, de a cső lehet eredetileg egy 30 mm gépágyúé volt és azért martak bele, hogy azzal is csökkentsék a tömegét.