A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 358
113
Annyit elárulhatnál hogy idén lesz-e bejelentés,vásárlás stb.
minden IS lesz :D türelem türelem
Annál is inkább, hogy bár a mark IV elég komoly fejlődés, de állítólag a cseheknél elég rossz árat adtak meg a tenderen. Ez nem predesztinál semmire, csak egy plusz infó.
érdekesség hogy a cseheknél nem a vasak alap ára volt a baj hanem a plusz dolgokért (logisztika stbstb) számoltak fel elég szép összeget és ez nem nagyon tetszett a cseheknek
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
86725552_2785933638128018_4008058970911539200_o.jpg

Ezen a képen minden svéd egyenruhás, a légierőhöz tartozik. :)
De azért eléggé kezdünk szánalmasba átcsúszni! :p:D
Ha egy pöttyet levágtak volna a kép széléből, akkor pont nem látszódna, hogy tatarozzák az épületet. Így még inkább olyan, mint egy nemzetközi kalauz találkozó....
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
A vezénylést civil munkaszerződéssel is meg lehet oldani.Vagy tartalékosi szerződéssel,amit szökség esetén lehet aktiválni.Viszont ha a HM létszámkeretbe akármit betehetek,mondván úgyis minden állami,jol el lehet bármit kenni,felelős meg sehol.
Ugyanez vonatkozik a pénzügyi elszámolásra.Szervezeti rendszert pont ezért kéne helyrerakni,hogy ne lehessen keverni a feladatokat és költségkereteket.Hogy áttekinthető,elszámoltatható legyen a rendszer,egyértelmű felelőségi körökkel.
Mert nálunk pont az a probléma,hogy soha nincs felelős,minden el van kenve az állami rendszerben.Igy jönnek létre a felesleges párhuzamos rendszerek,mig más területen meg a sok bába között elveszik a gyerek.Nert a párhuzamos szervezetekből éppen ott egyiksem csinált semmit-felelős meg nincs,mert mindegyik kibőjik,hogy nincs rálátása az egészre a felelőségi kör szervezeti megosztás miatt.
És az elszámolás ugyan ez.Nem az a probléma,hogy a Légierő üzemelteti a kormánygépet.Az természetes.A probléma az,hogy a véderő fejlesztési keretéből,annak terhére van véve,mint harcászati szállitógép.Ha szabadon lehet az egyik feladatkörre kiutalt pénzt más feladatkörre elkölteni,anélkül,hogy a könyvelésbe máshova kerülne a tétel,akkor gyakorlatilag felesleges könyvelni is.Minek,ha úgyis arra költik,amire akarják.Az elszámoltatás értelmetlenné,és feleslegessé válik.
Szerintem pont ezért kéne a szervezeti rendszer helyrerakásával kezdeni.Az egyértelmű hatás és felelőségi körök kialakitésával.
És ha a szervezeti rendszer kész,el kéne azt is dönteni,hogy mire,milyen feladatra kondicionáljuk a katonaságot.Mert jelenleg ebben is elkenést látok.Önálló országvédelmi erőröl beszélnek,de egy NATO szovetségi rendszerre kialakitott haderő képe körvonalazódik.
Márpedig a hadrend kialakitása erősen attol függ,hogy milyen várható harcformában,és milyen viszonyok között tervezik a csapatok lehetséges alkalmazását.
Nem bántásként szólok hozzá. Te valószínűleg drukker vagy, aki kívülről nyonja a véleményét. Nem értem, mit gondolsz a munkaszerződéssel kapcsolatban. Alapvetően a HM, és az MH állományában alig van szerződéses polgári alkalmazott, hiszen rájuk nem vonatkozik a MT, honvédelmi alkalmazottak vannak. Egyéb iránt a légierőről írt véleményed erősen zavaros. A HM költségvetését törvény szabályozza, nem úgy működik, mint egy háztartás, hogy a december végén megspórolt pénz megmarad januárra. A haderő szervezése arról szól, hogy bizonyos ideig, míg a NATO csapatok be nem érkeznek, nekünk kell állni a sarat. Szerintem kérdezz meg a fórumon hozzáértő szakembert, mert ez ismét csak külső drukkolás.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
Ugyanez kicsit hosszabban...

Google fordításban:

"Február 19-én, szerdán Peter Hultqvist svéd honvédelmi miniszter kétoldalú találkozóra fogadta Benkő Tibor magyar honvédelmi minisztert a Karlberg kastélyban.

Az ülésen a miniszterek többek között megvitatták a regionális biztonságot, az aktuális európai védelmi kérdéseket, valamint Svédország és Magyarország kétoldalú védelmi együttműködését. Svédország és Magyarország hosszú ideje stratégiai együttműködést folytatnak. Magyarország fontos partner a Gripen programban.

Magyarország hozzájárulása és jelenléte a balti-tengeri térségben, nem utolsósorban a balti légiforgalmi misszióban való részvételük, hozzájárul a stabilitáshoz Európánkban. Ez egy fontos biztonsági jel, mondja Peter Hultqvist.

Magyarország részt vesz egy védelmi együttműködésben is, ami azt jelenti, hogy az ország stratégiai légi szállítási képességet biztosít. Pápán mintegy 20 svéd légierős tiszt van. Ez jó példa arra, hogy az országok miként támogathatják egymást a katonai erőforrások megosztásával - mondta Peter Hultqvist.

A miniszterek megvitatták az országok közötti védelmi eszközökkel kapcsolatos együttműködést is. 2006-ban Magyarország tízéves bérleti megállapodást kötött a svéd állammal 14 db JAS 39 Gripenről, beleértve az oktatást és a támogatást. A megállapodást 2012-ben megújították és 2026 márciusáig érvényes."


Meglepően bőven írnak a svéd-magyar találkozóról a honvedelem.hu-n:

https://honvedelem.hu/cikk/svedorszagban-targyalt-benko-tibor-honvedelmi-miniszter/
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
igen régi , igen valamelyik német, csak arra utaltam hogy a semminél kb minden jobb lenne :D de hála égnek normálisan akarják összerakni azt a nehéz dandárt

A 44, a 24 meg a 98 is biztos überszuper nehézdandárt eredményez de remélem hoszútávon nem maradnak meg ezeknél a számoknál. :rolleyes:
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
nem tudom hogy a 98-at honnan vetted de még ezekkel a számokkal is agyonver akármilyen dandárt egy az egy ellen a környezetünkben

Valaki itt írta a 98-at - ha a német struktúrából indulunk ki akkor ez vagy esetleg még 132 körül lehet reális, a 4x 44-ben nem hiszek bár szívesen csalódnék kellemesen. Egy az egy ellen nem is vitatom.:p :D
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
  • Tetszik
Reactions: anonim999

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 424
113
A vezénylést civil munkaszerződéssel is meg lehet oldani.Vagy tartalékosi szerződéssel,amit szökség esetén lehet aktiválni.Viszont ha a HM létszámkeretbe akármit betehetek,mondván úgyis minden állami,jol el lehet bármit kenni,felelős meg sehol.
Mi a tökömről beszélsz?
A HM-nek intézményei, szervezetei vannak előre megszabott alkalmazotti keretszámokkal, állománytáblával és költségvetéssel. Csak úgy Te semmit nem tehetsz be!
Viszont minden hadseregnek van egészségügyi részlege, ami a katonaorvosokat, ápolókat, stb. magában foglalja. Aki majd háborús, vagy katasztrófa helyzetekben a hadsereg segélyhelyein, Role 2-3-4 kórházaiban a hadszíntéren vagy a hátországban el fogják látni a sérülteket, sebesülteket. Ezek az emberek speciális képzést kapnak, ugyanakkor nekik van egy rendes polgári orvosi szakvizsgájuk, eü-s szakmájuk is. És mivel szerencsére viszonylag ritkán van itthon háború, és fellázadna minden katonai eü-s, ha őket folyamatosan háborús zónában tartanák, ezért amikor nem gyakorlaton vannak, vagy nem misszióban, akkor itthon a Honvédkórház kötelékében látnak el civil embereket IS (mert mellesleg minden katonának jár, hogy a Honvédkórház ellátását "élvezze", még ha Szolnokon, vagy Debrecenben is él, és körzetesen a helyi kórházba kellene mennie). Akármilyen furcsán hangzik is ez neked, de ezeknek az orvosoknak mindkét képzettségére szüksége van az országnak, és óriási pazarlás lenne, ha békeidőben nem gyógyíthatnának civileket. Így hát létrehozták a Honvédkórházat vegyes finanszírozással, de elsősorban a HM felügyeletével, mert KELL lennie egy dedikált katonai eü intézménynek. Hogy miért vonták az addig civil alkalmazottakat HM "kezelésbe"? Gondolom, hallottál már az orvos és nővérhiányról szerte "kishazánkban".
Ha ezt nem lépik meg, akkor pillanatok alatt elszipkázták volna az ország más intézményei ezeket az embereket. És akkor nincs akit kivigyenek magukkal a katonák Misszióba. Hogy mégis miért mentek bele? Hát gondolom, egyrészt becsületből, másrészt mert a különlegesé alakított státuszuk miatt kaptak egy elég komoly béremelést. De aki esetleg ott dolgozik, az úgy is meg fog engem ebben erősíteni/cáfolni

Ugyanez vonatkozik a pénzügyi elszámolásra.Szervezeti rendszert pont ezért kéne helyrerakni,hogy ne lehessen keverni a feladatokat és költségkereteket.Hogy áttekinthető,elszámoltatható legyen a rendszer,egyértelmű felelőségi körökkel.
Miből gondolod, hogy jelenleg nem tiszták a felelősségi területek, költségkeretek? Mert szerintem fingod sincs róla!
Az, hogy mi itt a nyilvános költségvetési törvényekből (mellékletekből), zárszámadásokból mit olvasunk ki, az valahol fél úton van a találgatás és a kávézaccból vagy csirkebélből jóslás között. Persze vannak irányvonalak, sarokszámok, de te sem láthatod át a téged alkalmazó logisztikai cég könyvelési trükkjeit (biztos lehetsz benne, hogy vannak!!! :rolleyes:) a nyilvános mérlegből, vagy a saját fizetési papírodból (ez utóbbiból max. sejtéseid lehetnek ;)).

És az elszámolás ugyan ez.Nem az a probléma,hogy a Légierő üzemelteti a kormánygépet.Az természetes.A probléma az,hogy a véderő fejlesztési keretéből,annak terhére van véve,mint harcászati szállitógép.Ha szabadon lehet az egyik feladatkörre kiutalt pénzt más feladatkörre elkölteni,anélkül,hogy a könyvelésbe máshova kerülne a tétel,akkor gyakorlatilag felesleges könyvelni is.Minek,ha úgyis arra költik,amire akarják.Az elszámoltatás értelmetlenné,és feleslegessé válik.
Szerintem pont ezért kéne a szervezeti rendszer helyrerakásával kezdeni.Az egyértelmű hatás és felelőségi körök kialakitésával.
Le vagy maradva! A MH kötelékében repülő összes szállítógépnek percre/km-re pontos kimutatása van arról, hogy melyik minisztérium mikor mennyit használta a gépeket.
Majd hülye lenne nem behajtani a többieken a javakért folyó harcban az ilyen tökéletesen dokumentált költségeket. A keretszámokat pont mostanában adták ki valamelyik ellenzéki adatigénylésre. De nem a HM, mert Ő minden gépekkel kapcsolatos utat alapból titkosít. Hanem az érintett egyes (de nem az összes) minisztériumok válaszolták meg a hozzájuk benyújtott kérdéseket. Hogy miért nem kezeli a HM nyilvánosan a gépek mozgását? Hát mert katonai lajstromban vannak! Eszedbe jutna, hogy kikérd, és hogy ki is adják neked mondjuk a 42-es oldalszámú JAS 39 -es könnyű vadászbombázó tavalyi repüléseinek a listáját. Na ugye! :cool:

És ha a szervezeti rendszer kész,el kéne azt is dönteni,hogy mire,milyen feladatra kondicionáljuk a katonaságot.Mert jelenleg ebben is elkenést látok.Önálló országvédelmi erőröl beszélnek,de egy NATO szovetségi rendszerre kialakitott haderő képe körvonalazódik.
Márpedig a hadrend kialakitása erősen attol függ,hogy milyen várható harcformában,és milyen viszonyok között tervezik a csapatok lehetséges alkalmazását.
Te magad ismerted el, hogy per pillanat nem menne a 40.000-es Honvédség. Országvédelmi erőnek meg még az sem lenne elég önmagában.
Hogy Orbán kijelenti, hogy mit szeretne, az egy dolog, de a kérdés az, hogy mikorra jön az össze - ha egyáltalán.


(Nekem mondjuk meggyőződésem, hogy nem engedték még el ezt az önvédelem kérdését, és valamilyen formában, ösztönzőkkel, trükkökkel fel fognak duzzasztani egy tartalékot. A formája attól fog függeni - szerintem -, hogy mennyire lesz sikeres, és hatékony a mostani tartalékos rendszer. Amennyiben nem válik be, akkor valamelyik működő sorosos rendszert vesszük át. De ebből most nem akarok megint egy sorozásos vitaagymenést o_O )
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 840
113
OMG - most jön a sorozási "lemez" :rolleyes::p
Szerintem pont a Skandináv országokban működik normálisan a rendszer Európában. Nem tömeg hadsereg alapon. Ezt ne felejtsük el. Nem is lenne értelme tömeg hadsereg alapon itt se. Viszont normális svéd vagy skandináv rendszerben max pár ezer fővel 6-9 hónapra itt is lehetne nyugodtan. Legalább a végén több jutna szerződésesnek meg tartalékosnak is :)
Részemről a théma továbbiakban lezárva. Ne ecseteljük szét a topikot oldalakon keresztül.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 840
113
Még egy off a végére. Utánna a thémat elengedem.
Szerintem egy online szavazáson fel kellene tenni a kérdést. Normálisan érthetően megfogalmazni. A skandináv mintát mint jó vonal kiemelni. És a legfontosabb szerintem. Maximum évi 3-4 ezer főbben lekorlátozni. 3-4 ezret még el tudsz fogadtatni. Ahhoz a számhoz pár év alatt ki lehetne egy ép kéz láb rendszert építeni. Továbbá szerintem még az a 3 ezres létszám fogvicsorítva se lenne meg. Max évi pár száz talán 1-2 ezer fő. De sok kicsi sokra megy alapon idővel.......
Na részemről ennyi........... jó éjt.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 424
113
Szerintem pont a Skandináv országokban működik normálisan a rendszer Európában. Nem tömeg hadsereg alapon. Ezt ne felejtsük el. Nem is lenne értelme tömeg hadsereg alapon itt se. Viszont normális svéd vagy skandináv rendszerben max pár ezer fővel 6-9 hónapra itt is lehetne nyugodtan. Legalább a végén több jutna szerződésesnek meg tartalékosnak is :)
Részemről a théma továbbiakban lezárva. Ne ecseteljük szét a topikot oldalakon keresztül.
Ezért írtam, hogy "valamelyik" rendszer. Mert többféle is létezik, és lehet, hogy az egyik csak az adott társadalomban működik, a másik meg akár több felé is.
DE ez Pandora szelencéje! :)
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 509
15 699
113
Ott van neked a masírozó szélsőjobb, örvendezzél. Egyébként a fehérterror sokkal durvább volt, az elkövetőket pedig mind felmentették. De ez itt már off.
Töri egyest jegyezze azért be magadnak Szélsőjobb meg azthiszem pont a baloldallal hál. Nem vagyok náci sem, így higgadj le.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
Mert a ruszkik leszarták az aszfaltot nem csináltak hozzá gumibetétes talpat és a t-72-esnek sokkal keskenyebb a lánctalpa és emiatt rosszabbak a talajnyomás mutatói.
Terveztünk olyan vasúti keresztezést amit sokat használnak a katonák, az általánoan használt STRAIL gumielemes vágányburkolat gyártója nem vállalta hogy átmehetnek rajta a T72-vel, helyette egy cseh gyártó elemeit kellett betenni. (az én javaslatom a sima zúzottkővel való feltöltés volt, mivel 40 éve úgy üzemel és mindenki elégedett vele, de a beruházó közölte hogy az egy "nem elegáns" megoldás)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Nem bántásként szólok hozzá. Te valószínűleg drukker vagy, aki kívülről nyonja a véleményét. Nem értem, mit gondolsz a munkaszerződéssel kapcsolatban. Alapvetően a HM, és az MH állományában alig van szerződéses polgári alkalmazott, hiszen rájuk nem vonatkozik a MT, honvédelmi alkalmazottak vannak. Egyéb iránt a légierőről írt véleményed erősen zavaros. A HM költségvetését törvény szabályozza, nem úgy működik, mint egy háztartás, hogy a december végén megspórolt pénz megmarad januárra. A haderő szervezése arról szól, hogy bizonyos ideig, míg a NATO csapatok be nem érkeznek, nekünk kell állni a sarat. Szerintem kérdezz meg a fórumon hozzáértő szakembert, mert ez ismét csak külső drukkolás.
Bocs,de nekem véges az időkeretem amit erre forditok.Ti itt általában elég jol összeszeditek a hireket,és többnyire én csak azt olvasom,ha éppen ráérek.Itt lett leirva,hogy a Falconok a Z2026 keretében beszerzett könnyű harcászati szállitógépek.Hát azok?
Miniszterelnöki nyilatkozat.Önálló országvédelmi képességet épitünk ki.Én meg leirtam,hogy szerintem ehez mi kéne alsóhangon.Biocs,hogy komolyan vettem egy kormányfői nyilatkozatot.Tényleg nagyfokú naivitás volt.(gondolom hihetetlen,de én személyesen beszéltem is a vajdával,fröccsözés közben.Na nem mostanában.90ben.És akkor a FIDESZre is szavaztam.Ellenben soha nem szavaztam az MSZPre)
Hogy a szervezeti rendszerrel bajok vannak,az számomra nem vitaalap,hanem ténykérdés.Azért erről nagyritkán benfentesektől is jelennek meg cikkek-miután az iró nyugdijba vonult.Legutóbb én raktam be a Mihukrol a frissiben nyugdijba vonult szakértő elemzését,hogy ebben a formában pénznyelő,katonai célra használhatatlan PR gépek(persze nem ilyen nyiltan.Öreg harcos,ért még a sorok közötti iráshoz).De azt már nyugállománybol se ildomos hozzátenni,hogy jobb helyeken az ilyen dolgok felelőseit felelőségra is szokták vonni.És a számonkérés végén tábornoki csillag helyett végkielégités nélküli obsitlevéllel jutalmazni.
Ez azért van,mert nem csak a seregben,hanem úgy általában az állami szférában a felelőségi rendszer,és az ellenőrzési rendszer is elkent.Az intézményi rendszer ösztönzői nem a hatékonyság irányába hatnak.Ezt valahogy helyre kell tenni.A hogyanra,mint fentebb is megirtam,nem tudom a választ.Sajnálom,de nem vagyok Mcnamara.
Pedig szerintem nagyon fontos lenne helyre tenni a dolgokat.Mert én még emlékszem Orbán korábbi dolgaira is.Még az első vajdasága idején sikerúlt már úgy beszereznie harceszközt,hogy az szép is volt,modern is volt,éppen csak arra nem jó,mire be lett szerezve.Sok pénzt kellett még utána rákölteni a Gripenekre,hogy jók is legyenek arra a feladatra,mire szánták őket.
És némileg figyelmeztető jel,hogy a Mihukkal most ugyan ez a helyzet.
A Leokkal is járhatunk ugyan igy.Idejönnek szépen,újan és fényesen-éppen csak APS,harcvezető infórendszer,meg korszerű lőszer nélkül.És lehetne folytatni a sort.Örvendetes,hogy van Bren,de kéne már hozzá a tártáska is.Mert hiába a jó fegyver,ha a lövész nem tudja a harcban idejében előrángatni hozzá a műbör tártáskábol a lőszert.Stb.I tak dalse.Unszowieter.Etcetera.Angolul nem tudom.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Bocs,de nekem véges az időkeretem amit erre forditok.Ti itt általában elég jol összeszeditek a hireket,és többnyire én csak azt olvasom,ha éppen ráérek.Itt lett leirva,hogy a Falconok a Z2026 keretében beszerzett könnyű harcászati szállitógépek.Hát azok?
Miniszterelnöki nyilatkozat.Önálló országvédelmi képességet épitünk ki.Én meg leirtam,hogy szerintem ehez mi kéne alsóhangon.Biocs,hogy komolyan vettem egy kormányfői nyilatkozatot.Tényleg nagyfokú naivitás volt.(gondolom hihetetlen,de én személyesen beszéltem is a vajdával,fröccsözés közben.Na nem mostanában.90ben.És akkor a FIDESZre is szavaztam.Ellenben soha nem szavaztam az MSZPre)
Hogy a szervezeti rendszerrel bajok vannak,az számomra nem vitaalap,hanem ténykérdés.Azért erről nagyritkán benfentesektől is jelennek meg cikkek-miután az iró nyugdijba vonult.Legutóbb én raktam be a Mihukrol a frissiben nyugdijba vonult szakértő elemzését,hogy ebben a formában pénznyelő,katonai célra használhatatlan PR gépek(persze nem ilyen nyiltan.Öreg harcos,ért még a sorok közötti iráshoz).De azt már nyugállománybol se ildomos hozzátenni,hogy jobb helyeken az ilyen dolgok felelőseit felelőségra is szokták vonni.És a számonkérés végén tábornoki csillag helyett végkielégités nélküli obsitlevéllel jutalmazni.
Ez azért van,mert nem csak a seregben,hanem úgy általában az állami szférában a felelőségi rendszer,és az ellenőrzési rendszer is elkent.Az intézményi rendszer ösztönzői nem a hatékonyság irányába hatnak.Ezt valahogy helyre kell tenni.A hogyanra,mint fentebb is megirtam,nem tudom a választ.Sajnálom,de nem vagyok Mcnamara.
Pedig szerintem nagyon fontos lenne helyre tenni a dolgokat.Mert én még emlékszem Orbán korábbi dolgaira is.Még az első vajdasága idején sikerúlt már úgy beszereznie harceszközt,hogy az szép is volt,modern is volt,éppen csak arra nem jó,mire be lett szerezve.Sok pénzt kellett még utána rákölteni a Gripenekre,hogy jók is legyenek arra a feladatra,mire szánták őket.
És némileg figyelmeztető jel,hogy a Mihukkal most ugyan ez a helyzet.
A Leokkal is járhatunk ugyan igy.Idejönnek szépen,újan és fényesen-éppen csak APS,harcvezető infórendszer,meg korszerű lőszer nélkül.És lehetne folytatni a sort.Örvendetes,hogy van Bren,de kéne már hozzá a tártáska is.Mert hiába a jó fegyver,ha a lövész nem tudja a harcban idejében előrángatni hozzá a műbör tártáskábol a lőszert.Stb.I tak dalse.Unszowieter.Etcetera.Angolul nem tudom.
Angolul and so on.

Kovács elvtárs akkor is sírna, ha norvég szinten lenne a hadsereg,ezért nem releváns.
Egy építkezés közepén vagyunk, nem állt le a haderőfejlesztés,kár lenne előre temetni. Kicsit pozitívabban is láthatnád a dolgokat.
Ami engem kiakaszt, az a titkolózás.
A Gripen használható volt. Gépágyú csere, légiutántöltés,stb., MSZMP okosság volt.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 823
113
Angolul and so on.

Kovács elvtárs akkor is sírna, ha norvég szinten lenne a hadsereg,ezért nem releváns.
Egy építkezés közepén vagyunk, nem állt le a haderőfejlesztés,kár lenne előre temetni. Kicsit pozitívabban is láthatnád a dolgokat.
Ami engem kiakaszt, az a titkolózás.
A Gripen használható volt. Gépágyú csere, légiutántöltés,stb., MSZMP okosság volt.

Kovács elvtárs komcsi aki még mindig meg van sértődve,hogy bezárták Pécset.Bizony-bizony neki még a szar is ízetlen.