A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113
Az amcsi nagykövet bizakodó.

"És milyen konkrét politikai eredményeket értek el vele?

Elsősorban a katonai együttműködést, ami Magyarországnak, a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is jó. Nagyon nehéz volt letárgyalni ezt a megegyezést, de azt látjuk, hogy a magyarok komolyan veszik, és a GDP két százalékát fogják honvédelemre költeni. Ráadásul új katonai beszerzéseket is terveznek, és optimista vagyok, hogy az Egyesült Államokat fogják választani, hiszen mi gyártjuk a világ legjobb haditechnikáját.

Ez meg érdekes, főleg a vége de inkább biztpol.

"Ezek mind nyilvános események, de vannak nem nyilvános ügyek is. Amikor kapok egy hívást Washingtonból, hogy tudnék-e beszélni a magyar kormánnyal, mert szeretnénk, ha valamiben segítenének az EU-n belül, ami jó lenne Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is. Vagy amikor a magyar kormánytól keresnek, hogy fel tudom-e hívni Washingtont, tudnak-e segíteni egy bizonyos ügyben. Ezek közül egy sem kerül be a sajtóba. Privát ügyek, el vannak intézve. Ha nincs meg a kapcsolat, senkinek eszébe sem jutna felvenni a telefont.

Mondana néhány példát ilyen ügyekre?

Nem mondhatok.

Ez is egy oka annak, hogy nem kerülnek be a hírekbe.

Ha el is mondhatnám, biztosíthatom, hogy nem kerülnének be a hírekbe."
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 822
113
Angolul and so on.

Kovács elvtárs akkor is sírna, ha norvég szinten lenne a hadsereg,ezért nem releváns.
Egy építkezés közepén vagyunk, nem állt le a haderőfejlesztés,kár lenne előre temetni. Kicsit pozitívabban is láthatnád a dolgokat.
Ami engem kiakaszt, az a titkolózás.
A Gripen használható volt. Gépágyú csere, légiutántöltés,stb., MSZMP okosság volt.
Gripen A modelt rendelt,ami nem volt NATO kompatibilis.(különben megsértve a saját kormánypárti parlamentjének a gépbeszerzésre vonatkozó határozatát,ami előirta a NATOkompatibilitást)
A Mihu jelenleg ugyanúgy használhatatlan.
A nagy Airbuszok még mindik lényegében szürkére festett utasszállitók.A beigért kiegészitők sehol.
Minden titkos,előlünk,adófizető állampolgárok elől.És nem indok,az ellen előli rejtés.Lehetséges ellenfeleink a NATOn és a hirszerzéseiken keresztül alighanem minden infót tudnak.
Az egész haderő alapjának a gyalogos katonát tekintem.CG és a CZ fegyverek örvendetesek,de egységes rendszerként kéne tekinteni a gyalogsági felszerelést.
Hosszabb a memóriám.Ez az ember már nem az a lekes ifjú,ki 30éve volt.Szemrebbenés nélkül vált hitet,ideológiát,szövetséget,bármit,ahogy a pillanatnyi önérdeke diktálja.
És hát nem ez lenne az első haderő modernizációs program,ami se szó,se beszéd,egy pillanat alatt törölve lenne.Szocik is,Orbán is csinált már ilyet.
Szóval nincs itt semmi kőbe vésve,és nem felhőtlen az ég sem
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
Angolul and so on.

Kovács elvtárs akkor is sírna, ha norvég szinten lenne a hadsereg,ezért nem releváns.
Egy építkezés közepén vagyunk, nem állt le a haderőfejlesztés,kár lenne előre temetni. Kicsit pozitívabban is láthatnád a dolgokat.
Ami engem kiakaszt, az a titkolózás.
A Gripen használható volt. Gépágyú csere, légiutántöltés,stb., MSZMP okosság volt.

Gépágyú csere?
Ez mi volt? Erre most így hirtelen nem emlékszem.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 822
113
Az pont nem volt.Csak az egész törzsé.A mi gépeink a C törzsét,és az A model szárnyát kapták.
A röhej különben az,hogy ezzel a szocik az első fityisz kormány alatt hozott parlamenti határozatnak tettek eleget.Amit a vajda hozatott,hogy aztán tegyen rá.Abszurdisztán.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 149
119 585
113
Bocs,de nekem véges az időkeretem amit erre forditok.Ti itt általában elég jol összeszeditek a hireket,és többnyire én csak azt olvasom,ha éppen ráérek.Itt lett leirva,hogy a Falconok a Z2026 keretében beszerzett könnyű harcászati szállitógépek.Hát azok?
Miniszterelnöki nyilatkozat.Önálló országvédelmi képességet épitünk ki.Én meg leirtam,hogy szerintem ehez mi kéne alsóhangon.Biocs,hogy komolyan vettem egy kormányfői nyilatkozatot.Tényleg nagyfokú naivitás volt.(gondolom hihetetlen,de én személyesen beszéltem is a vajdával,fröccsözés közben.Na nem mostanában.90ben.És akkor a FIDESZre is szavaztam.Ellenben soha nem szavaztam az MSZPre)
Hogy a szervezeti rendszerrel bajok vannak,az számomra nem vitaalap,hanem ténykérdés.Azért erről nagyritkán benfentesektől is jelennek meg cikkek-miután az iró nyugdijba vonult.Legutóbb én raktam be a Mihukrol a frissiben nyugdijba vonult szakértő elemzését,hogy ebben a formában pénznyelő,katonai célra használhatatlan PR gépek(persze nem ilyen nyiltan.Öreg harcos,ért még a sorok közötti iráshoz).De azt már nyugállománybol se ildomos hozzátenni,hogy jobb helyeken az ilyen dolgok felelőseit felelőségra is szokták vonni.És a számonkérés végén tábornoki csillag helyett végkielégités nélküli obsitlevéllel jutalmazni.
Ez azért van,mert nem csak a seregben,hanem úgy általában az állami szférában a felelőségi rendszer,és az ellenőrzési rendszer is elkent.Az intézményi rendszer ösztönzői nem a hatékonyság irányába hatnak.Ezt valahogy helyre kell tenni.A hogyanra,mint fentebb is megirtam,nem tudom a választ.Sajnálom,de nem vagyok Mcnamara.
Pedig szerintem nagyon fontos lenne helyre tenni a dolgokat.Mert én még emlékszem Orbán korábbi dolgaira is.Még az első vajdasága idején sikerúlt már úgy beszereznie harceszközt,hogy az szép is volt,modern is volt,éppen csak arra nem jó,mire be lett szerezve.Sok pénzt kellett még utána rákölteni a Gripenekre,hogy jók is legyenek arra a feladatra,mire szánták őket.
És némileg figyelmeztető jel,hogy a Mihukkal most ugyan ez a helyzet.
A Leokkal is járhatunk ugyan igy.Idejönnek szépen,újan és fényesen-éppen csak APS,harcvezető infórendszer,meg korszerű lőszer nélkül.És lehetne folytatni a sort.Örvendetes,hogy van Bren,de kéne már hozzá a tártáska is.Mert hiába a jó fegyver,ha a lövész nem tudja a harcban idejében előrángatni hozzá a műbör tártáskábol a lőszert.Stb.I tak dalse.Unszowieter.Etcetera.Angolul nem tudom.
Gripen A modelt rendelt,ami nem volt NATO kompatibilis.(különben megsértve a saját kormánypárti parlamentjének a gépbeszerzésre vonatkozó határozatát,ami előirta a NATOkompatibilitást)
A Mihu jelenleg ugyanúgy használhatatlan.
A nagy Airbuszok még mindik lényegében szürkére festett utasszállitók.A beigért kiegészitők sehol.
Minden titkos,előlünk,adófizető állampolgárok elől.És nem indok,az ellen előli rejtés.Lehetséges ellenfeleink a NATOn és a hirszerzéseiken keresztül alighanem minden infót tudnak.
Az egész haderő alapjának a gyalogos katonát tekintem.CG és a CZ fegyverek örvendetesek,de egységes rendszerként kéne tekinteni a gyalogsági felszerelést.
Hosszabb a memóriám.Ez az ember már nem az a lekes ifjú,ki 30éve volt.Szemrebbenés nélkül vált hitet,ideológiát,szövetséget,bármit,ahogy a pillanatnyi önérdeke diktálja.
És hát nem ez lenne az első haderő modernizációs program,ami se szó,se beszéd,egy pillanat alatt törölve lenne.Szocik is,Orbán is csinált már ilyet.
Szóval nincs itt semmi kőbe vésve,és nem felhőtlen az ég sem
Igazából a beígért kiegészítőkről csak nem tudsz :) neked sincs információd nagyon sok mindenről és kerekíted belőle a saját tetszésednek megfelelő történetet, de a valóság hála istennek valami csoda folytán pozitívabb.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 822
113
Igazából a beígért kiegészítőkről csak nem tudsz :) neked sincs információd nagyon sok mindenről és kerekíted belőle a saját tetszésednek megfelelő történetet, de a valóság hála istennek valami csoda folytán pozitívabb.
A kor teszi.Kinőttem már a hurráoptimista korbol.De sosincs ellenemre,ha kellemes meglepetés ér.Még akkor se,ha a vajda okozza.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 992
113
Töri egyest jegyezze azért be magadnak Szélsőjobb meg azthiszem pont a baloldallal hál. Nem vagyok náci sem, így higgadj le.
Töriből megbuktál, de értem az érzelmi mozgatórugóidat. A szélsőjobb már régen összeolvadt a narancsosokkal, a retorikát is átvették.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 822
113
Szép dolog, bár a gyerekes csúfolódást is kinőhetted volna.
Ó,ez nem csúfolódás,hanem jellemzés.Az ürgében minden adottság,tehetség,képzettség,karizma,meg van,hogy nagy államférfi legyen.2x is lett volna rá lehetősége,hogy kimozditsa az országot a mucsajröcsögei posványbol.Hogy megszabaduljon a kommunista államszervezettöl.De a mohósága és hatalomvágya nagyobbnak bizonyult.De Gaulle helyett inkább Mussolini lett.IV.Béla helyett Köprülü nagyvezir.Az elöbbiek a történelem egy újabb szakaszára,elöbbre mozditották a hazájuk fejlődését.Az utóbbiak rövid tündöklés után összeomló,zsákutcába futott birodalmakat hagytak maguk után.
Ne legyen úgy,mint régen volt.Én nem kivánom se önkényes királyok,se főméltóságú ellentengernagyok,se illetékes elvtársak visszatértét.Előre keressünk utat,ne vissza a múltba.
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff
T

Törölt tag 467

Guest
Ó,ez nem csúfolódás,hanem jellemzés.Az ürgében minden adottság,tehetség,képzettség,karizma,meg van,hogy nagy államférfi legyen.2x is lett volna rá lehetősége,hogy kimozditsa az országot a mucsajröcsögei posványbol.Hogy megszabaduljon a kommunista államszervezettöl.De a mohósága és hatalomvágya nagyobbnak bizonyult.De Gaulle helyett inkább Mussolini lett.IV.Béla helyett Köprülü nagyvezir.Az elöbbiek a történelem egy újabb szakaszára,elöbbre mozditották a hazájuk fejlődését.Az utóbbiak rövid tündöklés után összeomló,zsákutcába futott birodalmakat hagytak maguk után.
Ne legyen úgy,mint régen volt.Én nem kivánom se önkényes királyok,se főméltóságú ellentengernagyok,se illetékes elvtársak visszatértét.Előre keressünk utat,ne vissza a múltba.
Látom, próbálod kikerülni a dolgot, de a vajda ez nem jellemzés, hanem gyerekes csúfolódás, meg szép tiszta rasszizmus. Nagy hagyománya van hazánk múltjában, de látom te nem vissza a múltba nézel, hanem előre keresed az utat.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 822
113
Látom, próbálod kikerülni a dolgot, de a vajda ez nem jellemzés, hanem gyerekes csúfolódás, meg szép tiszta rasszizmus. Nagy hagyománya van hazánk múltjában, de látom te nem vissza a múltba nézel, hanem előre keresed az utat.
A vajda eredetileg magyar tisztség.Hunyadi és Szapolyai Jánosok Erdély vajdái voltak.Valmink a gyalogos hadnagynak megfelelő katonai rang.
De Orbán tényleg úgy viselkedik,mint egy cigány vajda.Teljhatalmú birtokosként.Egy miniszterelnöknek az országot kell szolgálnia.Nem az országnak őt.
Különben Duditol vettem át.Nagyon találónak találtam.
Töriből megbuktál, de értem az érzelmi mozgatórugóidat. A szélsőjobb már régen összeolvadt a narancsosokkal, a retorikát is átvették.
Pedig igaza van.Tényleg összeérnek.Mussolini eredetileg szocialista agitátor.Hitler a bajor munkásmozgalombol nőtte ki magát(német nemzetszocialista munkáspárt az NSDAP).Orbán meg kommunista ifjúbol lett vajda.
Szerintem inkább körként képzeld el a dolgot.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 992
113
Látom, próbálod kikerülni a dolgot, de a vajda ez nem jellemzés, hanem gyerekes csúfolódás, meg szép tiszta rasszizmus. Nagy hagyománya van hazánk múltjában, de látom te nem vissza a múltba nézel, hanem előre keresed az utat.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vajda
Ha az 5. pont értelmében használja, akkor igazad lenne, de a hsz tartalma miatt szerintem inkább a 2. a megfejtés.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 992
113
A vajda eredetileg magyar tisztség.Hunyadi és Szapolyai Jánosok Erdély vajdái voltak.Valmink a gyalogos hadnagynak megfelelő katonai rang.
De Orbán tényleg úgy viselkedik,mint egy cigány vajda.Teljhatalmú birtokosként.Egy miniszterelnöknek az országot kell szolgálnia.Nem az országnak őt.
Különben Duditol vettem át.Nagyon találónak találtam.

Pedig igaza van.Tényleg összeérnek.Mussolini eredetileg szocialista agitátor.Hitler a bajor munkásmozgalombol nőtte ki magát(német nemzetszocialista munkáspárt az NSDAP).Orbán meg kommunista ifjúbol lett vajda.
Szerintem inkább körként képzeld el a dolgot.
1. Látom hamarabb megválaszoltad fél perccel. ;)
2. Attól, hogy benne van a szocialista (vagy magyar, nemzeti, keresztény, stb.) egy párt nevében, nem lesz az eszme, elv gyakorlója. Pl. - hogy jelenkori példát mondjak - mitől szocialista a bajor, erősen jobboldali és konzervatív CSU?