A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Most olvastam, hogy 1999-ben Operation Allied Force alatt az egyik német Tornadóról indított HARM elvesztette a célt és emiatt magyar területen csapódott be.
Erről tud valaki valamit? Vagy emlékszik ilyen hírre valaki így 20 év után? Én csak arra emlékszem hogy leoldott vontatott csali okozott riadalmat.

Nem Magyarországon hanem Bulgáriában (Szófia) és nem Tornádó, hanem F-16 indította. Jereván most kivételesen nem került szóba!
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and enzo

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
Nem Magyarországon hanem Bulgáriában (Szófia) és nem Tornádó, hanem F-16 indította. Jereván most kivételesen nem került szóba!

Német forrásból olvastam a német szerepvállalásról. Szerintem ők ekkorát nem tévednek a saját dolgaikkal kapcsolatban... :rolleyes:
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Hű hatalmas tévedéseket írsz. Tájékozódnod kéne.
A németekkel igazolhatóan nagyon jó gyártási együttműködésünk volt Győrben. Nem csak magunknak gyártottunk "vadászokat" hanem a németeknek is. Ezért volt az, hogy a párduc licencét hasonlóan akarták, ami jó lett volna a németeknek is mert nekik is lehetett volna gyártani. Nem mostani szalonképes ( inkább beteges ) agyal kell gondolni az akkori politikánál. Nem volt semmi "liberáliskodás" hogy ha az egyiknek adok akkor a másiknak is kell.
A románok képtelenek voltak normálisan gyártani és hiába mentek a szép szavak feléjük mikor cselekedni kellet a németek mindig mellénk álltak. Kivétel akkor mikor Horthy alja módon trollkodot. Horty trollkodása miatt nem lett parduc licenc, ez egy bűne a "matróznak". De a románok hiába nyaltak a németeknek a bécsi 2 döntéseknél Hitler egy hatalmas fiyiszt mutatott nekik, amire a románok még jobban nyaltak Hitlernek, de szavakon kívül az oláh nem kapott semmit.

"100 évvel ezelőtt akár a cseh, akár az oláh csapatok annyival (vagy egyáltalán) minőségibbek lettek volna?"

Ez irgalmatlan hülyeség amit írsz. Az oláh harcban ISMÉTLEM harcban soha nem győzött a magyarokkal szemben háborút és ez ugyanígy vonatkozik a csehekre. Ez bebizonyosodott Balassagyarmatnál ( az elite cseh csapatok szarrá lettek verve civilek által) és akkor is mikor Mackensen tábornok agyonverte a románokat. A románok és a csehek csak fegyvertelen civileket tudtak gyilkolni és csak ellenállás nélkül tudtak bevonulni Budapestre az oláhk. Egyébként egy sima helyőrség is agyonverte volna a románokat.

Szaudi példád se állja meg a helyét. Ugyanis az arabok híresek arról, hogy nem iq képesek. Tehát hiába van modern eszköz alatuk ha nem tudják használni.
A minőség azt jelenti, hogy fejlett technika és képzett állomány. A magyarok és a németek többször is bizonyították, hogy ha ez a kettő megvan akkor esélye sincs az ellenek. A szovjeteknek szerencséjük volt a háború végénél. A németek majdnem nyertek annak ellenére, hogy sokkal kevesebben voltak. Az Árpád vonalról és Budapest ostromáról ne is beszéljünk ahol hatalmas szégyen érte a szovjeteket. Ha 1 magyar honvéd meghalt akkor vitt magával 500 szovjetet, kb ilyenek voltak az arányok.

Szóval igenis a minőség számít.

Mikor kezdték el gyártani a Messereket Győrben? 1942-ben, de csak a következő évben kezdet felfutni a termelés. (Ebből mennyi is maradt itthon?) Valahogy nem akartak azok a fránya németek se nálunk gyártatni, se eladni addig, amíg nem kezdett szorulni a hurok a nyakuk körül. Ha jól emlékszem, még BMW motorokat sem tudtunk tőlük venni a fegyverkezés időszakában, nem, hogy komolyabb technikát. Mellesleg a svéd hadiipar nem az alja volt a merítésnek.
A II. bécsi döntés csak azért volt, mert nem akartak háborút Közép-Európában, ugyanis már mindkét fél mozgósított, a sínek alá voltak aknázva, a csapatok elfoglalták a támadó körleteket. Tehát nem szívjóságból. Nem kaptak a románok semmit?
"A román diplomácia minden lehetőséget kihasznált annak érdekében, hogy a gazdasági érdekeire hivatkozva Erdélyben a lehető legnagyobb területet tartson meg. Ilyen szempontból nem lehet véletlennek tekinteni, hogy a MICA bányavállalat aranybányainak 80%-a Romániában maradt, ugyanis a vállalkozás részvényeit még a bécsi tárgyalások előtt Hitler helyettesének, Herman Göringnek a testvére kapta meg. A Torda környéki gázlelőhelyekkel kapcsolatban is hasonló szempontok érvényesültek. A döntőbírósági ítélet meghozatalánál a „döntőbírák” a német gazdasági érdekek miatt megnyugtatóbbnak látták, ha a tordakissármási földgázmező továbbra is román fennhatóság alatt marad. A később ezt a területet a magyar közvélemény nagyon gyorsan „Göring-öbölnek”, vagy „Göring hasnak” nevezte el." hadmernok.hu És mi meg építhettünk új vasútvonalat, mert Székelyföldet elvágták a "semmiért".

Pont a Te példáid azok amik azt bizonyítják, hogy a technikai fölény nem mindenható. Egy háború végkimeneteléhez számtalan egyéb tényező is hozzájárul, amik közül a technika minősége csak egy dolog, és érdekes, mert eddig ezzel érveltél, holott az egész -mint mostmár írtad- jóval komplexebb dolog és a magyar haderő fejlesztését is ebben a komplexitásban kell kezelni.

Bizonyítottak e valamit is a németek, vagy sem, a háború végkimenetele ismert.
A háborúk végkimenetelét nem feltétlen a heroikusan küzdő nyeri meg. Se fair play, se szépségdíjat nemigen osztogatnak a háborúkban.
És végül van egy rossz hírem, értelmezhetetlen, hogy "majdnem nyertek".
 
W

Wilson

Guest
Mikor kezdték el gyártani a Messereket Győrben? 1942-ben, de csak a következő évben kezdet felfutni a termelés. (Ebből mennyi is maradt itthon?) Valahogy nem akartak azok a fránya németek se nálunk gyártatni, se eladni addig, amíg nem kezdett szorulni a hurok a nyakuk körül. Ha jól emlékszem, még BMW motorokat sem tudtunk tőlük venni a fegyverkezés időszakában, nem, hogy komolyabb technikát. Mellesleg a svéd hadiipar nem az alja volt a merítésnek.
A II. bécsi döntés csak azért volt, mert nem akartak háborút Közép-Európában, ugyanis már mindkét fél mozgósított, a sínek alá voltak aknázva, a csapatok elfoglalták a támadó körleteket. Tehát nem szívjóságból. Nem kaptak a románok semmit?
"A román diplomácia minden lehetőséget kihasznált annak érdekében, hogy a gazdasági érdekeire hivatkozva Erdélyben a lehető legnagyobb területet tartson meg. Ilyen szempontból nem lehet véletlennek tekinteni, hogy a MICA bányavállalat aranybányainak 80%-a Romániában maradt, ugyanis a vállalkozás részvényeit még a bécsi tárgyalások előtt Hitler helyettesének, Herman Göringnek a testvére kapta meg. A Torda környéki gázlelőhelyekkel kapcsolatban is hasonló szempontok érvényesültek. A döntőbírósági ítélet meghozatalánál a „döntőbírák” a német gazdasági érdekek miatt megnyugtatóbbnak látták, ha a tordakissármási földgázmező továbbra is román fennhatóság alatt marad. A később ezt a területet a magyar közvélemény nagyon gyorsan „Göring-öbölnek”, vagy „Göring hasnak” nevezte el." hadmernok.hu És mi meg építhettünk új vasútvonalat, mert Székelyföldet elvágták a "semmiért".

Pont a Te példáid azok amik azt bizonyítják, hogy a technikai fölény nem mindenható. Egy háború végkimeneteléhez számtalan egyéb tényező is hozzájárul, amik közül a technika minősége csak egy dolog, és érdekes, mert eddig ezzel érveltél, holott az egész -mint mostmár írtad- jóval komplexebb dolog és a magyar haderő fejlesztését is ebben a komplexitásban kell kezelni.

Bizonyítottak e valamit is a németek, vagy sem, a háború végkimenetele ismert.
A háborúk végkimenetelét nem feltétlen a heroikusan küzdő nyeri meg. Se fair play, se szépségdíjat nemigen osztogatnak a háborúkban.
És végül van egy rossz hírem, értelmezhetetlen, hogy "majdnem nyertek".[/QUOTE


Teljes mértékben egyet értek veled,mindig elcsodálkozok amikor egyesek romantikus elképzeléseket táplálnak a németekkel kapcsolatban a II világháború kapcsán.
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Mikor kezdték el gyártani a Messereket Győrben? 1942-ben, de csak a következő évben kezdet felfutni a termelés. (Ebből mennyi is maradt itthon?) Valahogy nem akartak azok a fránya németek se nálunk gyártatni, se eladni addig, amíg nem kezdett szorulni a hurok a nyakuk körül. Ha jól emlékszem, még BMW motorokat sem tudtunk tőlük venni a fegyverkezés időszakában, nem, hogy komolyabb technikát. Mellesleg a svéd hadiipar nem az alja volt a merítésnek.
A II. bécsi döntés csak azért volt, mert nem akartak háborút Közép-Európában, ugyanis már mindkét fél mozgósított, a sínek alá voltak aknázva, a csapatok elfoglalták a támadó körleteket. Tehát nem szívjóságból. Nem kaptak a románok semmit?
"A román diplomácia minden lehetőséget kihasznált annak érdekében, hogy a gazdasági érdekeire hivatkozva Erdélyben a lehető legnagyobb területet tartson meg. Ilyen szempontból nem lehet véletlennek tekinteni, hogy a MICA bányavállalat aranybányainak 80%-a Romániában maradt, ugyanis a vállalkozás részvényeit még a bécsi tárgyalások előtt Hitler helyettesének, Herman Göringnek a testvére kapta meg. A Torda környéki gázlelőhelyekkel kapcsolatban is hasonló szempontok érvényesültek. A döntőbírósági ítélet meghozatalánál a „döntőbírák” a német gazdasági érdekek miatt megnyugtatóbbnak látták, ha a tordakissármási földgázmező továbbra is román fennhatóság alatt marad. A később ezt a területet a magyar közvélemény nagyon gyorsan „Göring-öbölnek”, vagy „Göring hasnak” nevezte el." hadmernok.hu És mi meg építhettünk új vasútvonalat, mert Székelyföldet elvágták a "semmiért".

Pont a Te példáid azok amik azt bizonyítják, hogy a technikai fölény nem mindenható. Egy háború végkimeneteléhez számtalan egyéb tényező is hozzájárul, amik közül a technika minősége csak egy dolog, és érdekes, mert eddig ezzel érveltél, holott az egész -mint mostmár írtad- jóval komplexebb dolog és a magyar haderő fejlesztését is ebben a komplexitásban kell kezelni.

Bizonyítottak e valamit is a németek, vagy sem, a háború végkimenetele ismert.
A háborúk végkimenetelét nem feltétlen a heroikusan küzdő nyeri meg. Se fair play, se szépségdíjat nemigen osztogatnak a háborúkban.
És végül van egy rossz hírem, értelmezhetetlen, hogy "majdnem nyertek".


"Pont a Te példáid azok amik azt bizonyítják, hogy a technikai fölény nem mindenható. Egy háború végkimeneteléhez számtalan egyéb tényező is hozzájárul, amik közül a technika minősége csak egy dolog, és érdekes, mert eddig ezzel érveltél, holott az egész -mint mostmár írtad- jóval komplexebb dolog és a magyar haderő fejlesztését is ebben a komplexitásban kell kezelni."

Ez a mondat nagyon gáz és a semmiről írsz hosszasan...

Sehol nem írtam, hogy a technika kell csak, hanem a minőségi fölényről beszéltem. A minőségi fölénybe bele tartozik a személyzet amire kifejezetten jellemző volt a magyar és a német is. Don a kivétel, mert ott a magyar vezetés is tudta vágó hídra küldik az embereket és olyanokat is küldtek, ami azt jelenti olyanokat, hogy tudták ha elvesznek még pótolhatóak. Ennek ellenére a szar felszerelések révén is helyt álltak a barbár szovjetekkel szemben. A magyar elite egységek ellen akik jól felvoltak szerelve a szovjeteknek esélyük sem volt, ezek tények. Nem véletlenül említettem az Árpád vonalat ahol kifejezetten és igazolhatóan olyan arányok voltak, hogy 1 honvéd meghalt akkor 500 szovjet halt meg. Tordai csatánál is kööpni nyelni nem tudott az ellen. Budapest ostrománál pedig a szovjetek majdnem beledöglöttek a harcokba. A magyar elite egységekről meg rettegtek az ellenségek bele értve a Pumásokat. Az amerikaiak azt hitték, hogy a pumások a németek titkos elite egysége.... A németek bizonyítottak többször is és a magyarok is. Tudod főleg a magyar értékrendszerben nem az a lényeg, hogy minél cigányosabban nyerjél hanem becsülettel kell nyerni. Ilyenek ezek a felsőbbrendű értékrendszerek. Az nem erény, hogy a szovjetek ingyen kaptak amcsitől fegyvereket és utána majdnem a teljes országukat feláldozták a "sikerért" és még így is alig győzték le a németeket és magyarokat. Tény, hogy a minőségi fölény bizonyított csak a hadi szerencse más mellé állt.

Egyébként tudom neked nagyon fáj de ez a te bajod, hogy 1943-ban megköttetett magyar-német fegyveregyesítési egyezmény, és ebbe benne foglaltatott a párduc, a mauser puskatöltény, a luger pisztolytöltény a bf 109 és me 210 es vadász valamint az mg42 es géppuska. Részben az említett Horthy miatt a nagy része nem sikerült és a háború vége miatt, de ha Horthy nem akadékoskodik felvidék teljes elfoglaláslás esetében, vagy Hitler ajánlatát bunkó módon nem utasítja el előbb lett volna ez a egyezmény uzsora kamatos Párduc nélkül. Szóval akármennyire is fáj neked az, hogy a németek nem adtak volna fegyvert egy rendkívül alja hazugság.
 
W

Wilson

Guest
"Pont a Te példáid azok amik azt bizonyítják, hogy a technikai fölény nem mindenható. Egy háború végkimeneteléhez számtalan egyéb tényező is hozzájárul, amik közül a technika minősége csak egy dolog, és érdekes, mert eddig ezzel érveltél, holott az egész -mint mostmár írtad- jóval komplexebb dolog és a magyar haderő fejlesztését is ebben a komplexitásban kell kezelni."

Ez a mondat nagyon gáz és a semmiről írsz hosszasan...

Sehol nem írtam, hogy a technika kell csak, hanem a minőségi fölényről beszéltem. A minőségi fölénybe bele tartozik a személyzet amire kifejezetten jellemző volt a magyar és a német is. Don a kivétel, mert ott a magyar vezetés is tudta vágó hídra küldik az embereket és olyanokat is küldtek, ami azt jelenti olyanokat, hogy tudták ha elvesznek még pótolhatóak. Ennek ellenére a szar felszerelések révén is helyt álltak a barbár szovjetekkel szemben. A magyar elite egységek ellen akik jól felvoltak szerelve a szovjeteknek esélyük sem volt, ezek tények. Nem véletlenül említettem az Árpád vonalat ahol kifejezetten és igazolhatóan olyan arányok voltak, hogy 1 honvéd meghalt akkor 500 szovjet halt meg. Tordai csatánál is kööpni nyelni nem tudott az ellen. Budapest ostrománál pedig a szovjetek majdnem beledöglöttek a harcokba. A magyar elite egységekről meg rettegtek az ellenségek bele értve a Pumásokat. Az amerikaiak azt hitték, hogy a pumások a németek titkos elite egysége.... A németek bizonyítottak többször is és a magyarok is. Tudod főleg a magyar értékrendszerben nem az a lényeg, hogy minél cigányosabban nyerjél hanem becsülettel kell nyerni. Ilyenek ezek a felsőbbrendű értékrendszerek. Az nem erény, hogy a szovjetek ingyen kaptak amcsitől fegyvereket és utána majdnem a teljes országukat feláldozták a "sikerért" és még így is alig győzték le a németeket és magyarokat. Tény, hogy a minőségi fölény bizonyított csak a hadi szerencse más mellé állt.

Egyébként tudom neked nagyon fáj de ez a te bajod, hogy 1943-ban megköttetett magyar-német fegyveregyesítési egyezmény, és ebbe benne foglaltatott a párduc, a mauser puskatöltény, a luger pisztolytöltény a bf 109 és me 210 es vadász valamint az mg42 es géppuska. Részben az említett Horthy miatt a nagy része nem sikerült és a háború vége miatt, de ha Horthy nem akadékoskodik felvidék teljes elfoglaláslás esetében, vagy Hitler ajánlatát bunkó módon nem utasítja el előbb lett volna ez a egyezmény uzsora kamatos Párduc nélkül. Szóval akármennyire is fáj neked az, hogy a németek nem adtak volna fegyvert egy rendkívül alja hazugság.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 322
113
Volt itt helytallasra is pelda nem is keves... Az hogy idegenbe nem sokat ertunk... Sajnos... Nem jelenti egy cdeppet sem hogy olcson vagy konyen adtuk volna a gyozelmet...
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
390
1 002
93
A németek adtak el, ill., adtak át fegyvereket a magyar királyi honvédségnek, ha többet vagy korábban adnak az sem változtatott volna semmin. Nem kell elvakulni a német fegyverek korabeli és mostani vélt mindenhatóságától.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 322
113
Tetszik nem tetszik ez van... /tudjatok hany duna folyami atkelesi kiserlet volt szovjet oldalrol?.../ ide oda lokdostek egymast... Volt part ami vagy 6x cserelt gazdat.... Ez nem epp a magyar "elit" hianyat bizonyitja... Csak nem volt kommandonk.../regiesen szolva./ rohamcsapatok...kulomleges gardank /testorseg...

De ez nem jelenti azt hogy az oda esetleg kivalogatni kivant emberek ne leteztek volna.... Csak epp alegysegeket erositettek sokan sokhelyen./nem egybeszervezve.../ de ettol voltak elit szakaszok ezreden bellul vagy elit dzazadok... Volt ami nevesitve se volt ak tudtak hogy az.... /egyebkent jol mukodott az is.../ezen erdemesebb vitatkozni.../
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 322
113
Nem a helytallas tagadasat ertettem en se. /arra nem igy reagalnak :D/

Mas volt a szervezeti struktura.... Teruleti rendszerbe voltak az egysegek es nem teljesitmeny rendszerbe rangsorolva a benne szolgalo ilyen teren.... Az szamitott hol lak na annak az egysegnek legyen kivallo katonaja ha valaki kivallo volt... /alegysegbe szervezve...// es nem egy gsujto elitkulubb katonaja /mint a garda ss tengereszgyalogsag...stb../ katonai rendeszek voltak kivetelek..a tobbi mindenki ott teljesitett szolgalatot ahol lakhelye szerint besoroltak /ha csak nem kervenyezte athelyezeset.../ de nem igen volt egy kulon elitt egyeeg ahova az orszag javat gyulytik megfosztva. Adott trrulet tobbi katonajat egy kovetendo oeldatol. Jo pk tol jo harcostol.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 322
113
Nem is szabad tulzasba esni elit egyseg teren. Jobb az hogyha alegyseg szinten marad meg. Legalabb nem pusztul egyhelyen a szine viraga hogy igy irlyam
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
A németek adtak el, ill., adtak át fegyvereket a magyar királyi honvédségnek, ha többet vagy korábban adnak az sem változtatott volna semmin. Nem kell elvakulni a német fegyverek korabeli és mostani vélt mindenhatóságától.
Az akkori német találmányok fontos szerepet játszottak a győztes hatalmak fejlődésében.