A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Amikor a héjákat vettük még gyártás alatt se állt, utána meg már messzerekről álmodtunk.
Csak a tények kedvért...
- a 70 db Re 2000 Héját 1939 Decemberében vettük;
- az MC 200-ok sorozatgyártása 1939 Júniusában indult.
Azért a Héjákat vettük mert az már az Olaszoknak sem kellett és volt belőle készleten...
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
A magyar katonai vezetés jó sok olasz sz@t összevásàrilt, de kiválló érzékkel, az egyetlen előremutató olasz típust - az MC 200-ast - na, azt nem vették meg...:(

Már korábban írtam, hogy én meg azt nem értettem, hogy Magyarország miért nem vette meg a Fokker GI licence-ét. Lett volna egy, kicsi Mosquito-nk, ami 3 fős kialakításban felderítő, 2 fős kialakításban gyors bombázó (400 kg bombát vihetett - vagy 450 kg-ot a Svéd verzió), és a Svédek kérésére elkészült a 4 db 13,2 mm-es gépágyús nehéz vadász változat terve is.
A Fokker GI 1937-ben repült először, Hollandia mint semleges ország hajlandó is lett volna eladni a licence-et (egyrészt ekkor már túlvoltunk 1936-on, amikor Németország, Olaszország és Lengyelország elismerték, hogy lehet Magyarországnak légiereje, másrészt a WM-21 Sólyom előd WM-16 Budapest is eredetileg Fokker licence volt, tehát már korábban sem érdekelte őket Trianon).
Járt is a háború előtt Hollandiában magas rangú Magyar küldöttség, hogy megvegye a GI licence-et, aztán mégsem lett belőle semmi, pedig a WM-21 Sólymoknál jobb lett volna nekünk, szerintem az 1000 lóerős K14 csillagmotorral az 500 Km/órát is tudta volna (830 lóerővel ment 475 km/órát ez az áramvonalas gép).
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
Hogy kicsit elszakadjunk végre a 2. világháborútól és visszatérjünk a jelenbe...

Többször volt már arról szó hogy a németek által létrehozott nemzetközi A400M szállító századhoz elsőként csatlakozott Magyarország. A németek szerint ez nem csak azt jelenti, hogy a Honvédség bérel valamennyi német szállító kapacitást, hanem azt is hogy 2020 első negyedévétől egy műszaki tisztet küldenek ki a német A400M századhoz, később pedig egy pilótát is. 2023-tól pedig már a NATO gyorsreagálású erőit támogató szállító egységében szeretnének partnerként részt venni. Hogy ez utóbbi mit jelent, az majd még kialakul.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Hogy kicsit elszakadjunk végre a 2. világháborútól és visszatérjünk a jelenbe...

Többször volt már arról szó hogy a németek által létrehozott nemzetközi A400M szállító századhoz elsőként csatlakozott Magyarország. A németek szerint ez nem csak azt jelenti, hogy a Honvédség bérel valamennyi német szállító kapacitást, hanem azt is hogy 2020 első negyedévétől egy műszaki tisztet küldenek ki a német A400M századhoz, később pedig egy pilótát is. 2023-tól pedig már a NATO gyorsreagálású erőit támogató szállító egységében szeretnének partnerként részt venni. Hogy ez utóbbi mit jelent, az majd még kialakul.
Hát tervekről volt szó, de én ilyen konkrét részletekről még nem hallottam. Erre van valamilyen forrásod?
A Lechfeldi nemzetközi repülő ezred majd csak kb. 2028-ra fog összeállni.
Addigra fogják felkészíteni a repteret a nagyobb gépek tárolására, és a kiszolgáló létesítményeket felújítani. Meg kb. addigra fogják a fennmaradó gépeiket is megkapni a németek.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus
T

Törölt tag 1586

Guest
Már korábban írtam, hogy én meg azt nem értettem, hogy Magyarország miért nem vette meg a Fokker GI licence-ét. Lett volna egy, kicsi Mosquito-nk,
A Fokker GI olyan messze volt a Mosquitotól képességekben mint az a bizonyos Makó lovag Jeruzsálemtől...
A Fokker GI már mikor megszületett egy teljesen elavult konstrukció volt.
 
  • Tetszik
Reactions: emel

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 565
113
Már csak kronológiailag sem lehetett a Donnál a párduc.
Ez a lényeg!
És pont ezért vág ide az egész beszélgetés a témához. Mert a történelemből tanulni kellene. Ezért mondom a jó irányt mert páncélos tekintetében lesz a legjobb német harckocsi, gustafok beszerezve, valószinűleg Puma is lesz. Pont azt erősítik amit régen nem tett meg a honvédség Horthy hülyeségei miatt.
A magyar hadsereg nem akkor volt erős mikor sok krumpli pucolója volt, hanem ha fejlett és elite egységei voltak.
Például ha donál lett volna párduc ha nem is győztek volna, de a szovjetek kivéreztek volna, és alig maradt volna erejük az Árpád vonalra vagy Budapestre.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Óóó!
Németek a 30as években nem adtak el semmit.A kapacitást lekötötte a saját hadseregük újrafegyverzése.Csak érdekességként,42ig békebeli módon üzemelt a gazdaságuk.Csak utána álltak át a hadigazdálkodásra.Az olaszok meg adtak el fegyvert,ezért tőlük vettünk.Meg a svédektöl.
A Szent László hadosztály csak nevében volt ejtőernyős.
Folyt magyar "Mosquito",vagy inkább Me410 fejlesztés,csak beletört a bicska.A világ első gázturbinás-propelleres harci gépe lett volna,de.....A turbina sosem lett kész,és nem is tudtuk volna sorozatban gyártani.Megpróbálták a gépet DB605 motorokkel befejezni,de azzal már nem volt olyan jó.Me410 lett helyette.
Valójában amit a magyar iparbol ki lehetett hozni,azt ki is hozták.Voltak igen előremutató fejlesztések,pl Buzogányvető,SAS távolfelderitó lokátor,17cm tarackágyú,stb,de a fejlesztő és gyártó kapacitásunk egyszerűen kevés volt a feladathoz.
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Ide beteszem. Amúgy sem pörög ez a topik.:) Nem ide való de a Tek légiképpeség megteremtéséről is szó van a videóban. Kiváncsi vagyok hogy ehhez ők is az Airbus vonalat, vagyis a honvédség álltal vásárolt tipus, tipusok lesznek-e ehhez kivállasztva.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Ezt a "haditechnikát használjuk háttérnek politikai eseményekhez" dolgot a lengyelektől vették át.
Gondolom volt mit megbeszélni velük. Különben én most egy legalább akkora összeborulást várok a lengyelekkel, mint amit eddig előadtunk a németekkel. Valami másfél év alatt 3x találkoztak Benkő és Baszczak. Az utolsó tematikája meg kimondottan arra lett kihegyezve, hogy a magyarok 1920-ban mekkora királyak voltak, hogy fegyvert és hadianyagot szállítottak a lengyeleknek a bolsevikok ellen. Érzek én itt a levegőben némi emberes "rozsomák szagot"! :p:D
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Ezt a "haditechnikát használjuk háttérnek politikai eseményekhez" dolgot a lengyelektől vették át.
Gondolom volt mit megbeszélni velük. Különben én most egy legalább akkora összeborulást várok a lengyelekkel, mint amit eddig előadtunk a németekkel. Valami másfél év alatt 3x találkoztak Benkő és Baszczak. Az utolsó tematikája meg kimondottan arra lett kihegyezve, hogy a magyarok 1920-ban mekkora királyak voltak, hogy fegyvert és hadianyagot szállítottak a lengyeleknek a bolsevikok ellen. Érzek én itt a levegőben némi emberes "rozsomák szagot"! :p:D
Ha már, akkor a finnek technológiai transzferét támogatnám - azaz a hazai gyártást.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Ha már, akkor a finnek technológiai transzferét támogatnám - azaz a hazai gyártást.
Hja én ezt most nem annyira amolyan "lengyel-magyar 2 jóbarát" alapon gondoltam (ilyenekben én nem hiszek), hanem mert egyszerűen túl sokallom a találkozókat. Ha jól számoltam a 3 találkozó csak a dedikált "randik" voltak. Ezen felül vannak még a V4-es védelmi összeröffenések.
Egy finn együttműködés nem zárja ki a lengyel kapcsolatot sem.:rolleyes:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
https://honvedelem.hu/cikk/kecskemeten-ulesezett-a-honvedelmi-es-rendeszeti-bizottsag/

"A Falconok kapcsán a honvédelmi miniszter szintén a képességek növekedését, a 11 ezer kilométeres hatótávolságot és a több mint 15 ezer méteres repülési magasságot hangsúlyozta. Mint mondta, a gépeket olyan speciális katonai berendezésekkel szerelték fel, amely rendkívül hatékonnyá és többfunkcióssá teszik azokat."