[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
a mérsékelten kannibáloknak eddig - saa ide vagy oda - nem volt olyan képességük hogy intenzív ruszki bombázás közepette előrefelé haladjanak
inkább csak hátra, és futva
most meg két napja lett ilyen képességük
ha mégse történt csoda akkor itt nem a kannibálok táltosodtak meg hanem lépett a török, ami a jövőre nézve aggasztó
különös tekintettel a mai erdogán beszédre a skopjétól krímig koncepcióval meg hogy nem érdekli az áldozatok száma, a korábban már elhangzott aleppo ősi török város gondolatra, vagy a tavaly őszi kurdtalanítás alkalmából javasolt török rakka projektre merthogy oda milyen sok menekültet el tudnának tenni, ha addig lejöhetnének
saraqib meg ott van rakka vonalában, ha elindulnak keresztbe az saa meg délen van akkor mégis ki védi meg aleppót
Nem hallottam még sehol Erdogány mai beszédét, de egyre nyilvánvalóbban kibújik az egész világ számára a szög a zsákból, hogy Erdogány tulajdonképpen egy a szultáni időket idéző területfoglaló háborúban van, és egész eddig hazudott... :eek::rolleyes: Ezzel végleg elvágja maga alatt a fát, és ha kell, durvább katonai válaszokat is kaphat, mert a világon senki nem fog már kiállni érte, értsd külföldön EGY TÖRÖK TERÜLETI HÓDÍTÓ HÁBORÚBAN a NATO VÉDELMI OPCIÓJA ÉRVÉNYTELEN. Nem jönnek a PATRIOT-ok sem... érdekes... csak arra szólítják fel nyugatról, hogy álljon meg azonnal a hódítással. (képzeld el, ez lett volna tavaly EU tag ??? Na neee...:rolleyes::)) Szerintem Erdogány nem szedi a gyógyszereit... :eek::rolleyes::D (vajon elgurultak neki ??? :rolleyes::D:D mert innen nagyon úgy néz ki...:rolleyes::)) Viccet félretéve, ez az állat a lefejezős bandával együtt az eddig visszatartott lakosságot használja élő pajzsnak, és sokan meghalnak. Szóval... remélem szervezik már azt a puccsot valahol...:rolleyes: Ja, és még úgy 80-100 atomtöltet kéne neki a szeptemberi cirkusza szerint, mert az neki "megjár"... Szerintem meg egy taposóakna az jobban feldobná mint az atomtöltetek.:cool: (hogy is van a szlogen ? "mert megérde....")
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and jimkirk

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
.
A modern orosz Pancirt meg egy F16.
.
.
És ezt nem azért irom, hogy itt bárkit bosszantsak, és trollkodni sem szeretnék, csak az volt a célom hozzászólásokkal, hogy a topicot belengő orosz szimpátia és hurráoptimizmus maradjon a realitás keretei közelében. Az F-16 a rakétáival egy sokszor élesben is bizonyitott, nagyon erős ellenfél.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
.
A modern orosz Pancirt meg egy F16.
Azt a nem mellékes "tényezőt" elfelejtetted, hogy szír Pancir egy rakétákból kiürült és a személyzet által elhagyott (dohányoztak mellette) Pancir volt, ami NEM HASZNÁLTA a légvédelmi gépágyúit sem, amivel ez a malőr nem következhetett volna be. Akkor sem történhetett volna meg, ha védett helyre viszik a kiürült Pancir-t !!! Vagyis ez nem a technika hibája, hanem a személyzet súlyos hibája volt !!! (gondolom az életben maradtaknak a "dicséreteket és a kitüntetéseket" is kiosztották a súlyos mulasztások miatt...:eek::rolleyes:) Egy kiképzett orosz egységgel ez nem fordult volna elő, hogy kilövik a Pancir-t... :)

Egyébként meg ha egy F-16 sem védekezik és "kirakatba teszi magát", azt is simán ki lehet lőni, szóval ez egy nagyon rossz példa volt amit hoztál. :):p

Az meg köztudomású itt a fórumon, hogy eléggé meg vagyok orrolva Assadra, és SEMMILYEN "OLDALHOZ" VAGY "SZEKÉRTÁBORHOZ" NEM TARTOZOM, tehát nem elfogultságból írom, és már orosz fannak is mondtam szembe az eltérő véleményemet, mert szerintem akkor nem volt igaza. Szóval a Pancir (szerintem) egy triviálisan rossz példa volt az F-16 harcértékének igazolására.
 
  • Tetszik
Reactions: vata and jimkirk

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 445
113
Ha a törökök lezárnák a Boszporuszt orosz hajók elött, akkor gondoklennének az utânpótlâssal. Tudom, hogy az "jogtalan" lenne, de rendkivüli idöket èlünk.:)
Ès senki ne âlmodozzon a Boszporusz áttörésèröl.....
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
a mérsékelten kannibáloknak eddig - saa ide vagy oda - nem volt olyan képességük hogy intenzív ruszki bombázás közepette előrefelé haladjanak
inkább csak hátra, és futva
most meg két napja lett ilyen képességük
ha mégse történt csoda akkor itt nem a kannibálok táltosodtak meg hanem lépett a török, ami a jövőre nézve aggasztó
különös tekintettel a mai erdogán beszédre a skopjétól krímig koncepcióval meg hogy nem érdekli az áldozatok száma, a korábban már elhangzott aleppo ősi török város gondolatra, vagy a tavaly őszi kurdtalanítás alkalmából javasolt török rakka projektre merthogy oda milyen sok menekültet el tudnának tenni, ha addig lejöhetnének
saraqib meg ott van rakka vonalában, ha elindulnak keresztbe az saa meg délen van akkor mégis ki védi meg aleppót

Amit itt felvázolsz, az akkor ülne, ha a török hadsereg nyíltan nagyszabású támadást indítana Szíria ellen. Viszont ilyenről nincs szó, és nem is valószínű, hogy lesz, legalábbis ha Erdogán nem kergült meg tényleg teljesen. Egyelőre amit látunk, hogy a törökök ellátják modernebb fegyverekkel, ellátmánnyal, hírszerzési információkkal és valószínűleg műholdas megfigyelési adatokkal az általuk támogatott milíciákat. Ez kevés lesz hosszabb távon az SAA + orosz támogatás kombóval szemben. Most azért tudják elfoglalni északon Saraqib környékét és esetleg majd ezt a várost, mert az SAA főerői délen vannak, a teljes frontvonalat nem tudják olyan erővel védeni, ami egy koncentrált támadást helyben visszaver. De amint délen elérik a célt, és ismét az északi rész kapja a fókuszt, úgy fogják kivetni ezekről a területekről a zöldeket, mintha ott sem lettek volna. Ugye az a gond, hogy az SAA-nél is elég vékony az elit (vannak a tigrisek és még egy-két kisebb egység talán), így a szír kormánycsapatok is ott érnek el igazán eredményt, ahol ezek az egységek ott vannak. Régebben is így volt, ha visszaemlékszel, és most sincs másképp.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
Szóval a Pancir (szerintem) egy triviálisan rossz példa volt az F-16 harcértékének igazolására.

a pancir esete és a ma (és a tegnap is meg már fene se tudja hányadjára) "elvesztett" T-90 vagy a mai "ottfelejtett" nagyrakás orosz atgm (miért nem indulnak ezek maratonon? olimpiát nyernének úgy futnak) kifejezetten jó példák
a technika és a humán erőforrások viszonyának bemutatására a csatatéren
az f16 egy sokszorosan bizonyított technika, kérdés hogy mi igaz a török pilóták megrostálásából bebörtönzéséből, kik vezetik azokat az f16-okat
mert a szír s200 s300 és pancirokat már tudjuk hogy milyen mentalitású szakemberek kezelik
a ruszki kezelésű technika nyilván nem tartozik ebbe a példázatba, tehát arról itt ne essék szó
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
Beszélni sok mindent lehet, de megtenni már egy egészen más téma

igen, ez lehetséges, hogy ez csak a török belpolitikának szólt
valamint az általános nagyarányú letámadás ellen szól a hirekben szereplő mindösszesen tizenvalahányezres létszám
azzal csaknem gondolják megszállni fél szíriát
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Jó hogy ide tetted, most legalább látom a szultánt "a birodalom építés" utolsó szakaszában. (ne kérdezze senki miért az utolsó, lehet ezt tudni már előre... :)) Ez egy olyan beszéd, ami meghatározza a jövőjét. (nincs olyan hülye ország, vagy csak pár, aki ezek után szóba áll vele)
Beszélni sok mindent lehet, de megtenni már egy egészen más téma. Trump is vagy háromszor vonult már ki teljesen Szíriából szavakban, aztán még mindig ott vannak. Csak hogy egy témába vágó példát hozzak :)
Ilyeneket nem lehet mondani, hogy valaki birodalmat épít, és elfoglalja más országok területeit. Trump egy triviálisan rossz példa, ő senkinek a megszállásáról nem beszélt, hanem a szír háborúból kiszállásról. Trump és Erdogány ezekben a témákban fényévekre van egymástól. Erdogány a mai beszédével végleg aláásta a saját helyzetét.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Jó hogy ide tetted, most legalább látom a szultánt "a birodalom építés" utolsó szakaszában. (ne kérdezze senki miért az utolsó, lehet ezt tudni már előre... :)) Ez egy olyan beszéd, ami meghatározza a jövőjét. (nincs olyan hülye ország, vagy csak pár, aki ezek után szóba áll vele)

Ilyeneket nem lehet mondani, hogy valaki birodalmat épít, és elfoglalja más országok területeit. Trump egy triviálisan rossz példa, ő senkinek a megszállásáról nem beszélt, hanem a szír háborúból kiszállásról. Trump és Erdogány ezekben a témákban fényévekre van egymástól. Erdogány a mai beszédével végleg aláásta a saját helyzetét.

Hogyne lehetne mondani, most láthattad :) Az, hogy végülis mit fog csinálni, az más kérdés :)
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Hogyne lehetne mondani, most láthattad :) Az, hogy végülis mit fog csinálni, az más kérdés :)
:D:D:D Persze, ebben igazad van !:) Rosszul fogalmaztam, "normális embernek ilyeneket nem lehet mondani" !!!! :rolleyes::D:D:D

Kocsmai alkeszek, kocsmatöltelékek, dilifflepnisek szintjén még elmegy ez amiket mondott, de onnan felfelé már sehol nem viselik el. :) Mindegy hogy mit fog csinálni utána - ez tudod olyan mint a kártyában, hogy "ami fekszik az nyugszik", itt meg amit kimondott azt nem lehet többé visszaszívni.

Ez klasszikusban így hangzik: "Két dolgot nem lehet visszacsinálni: a kilőtt golyót és a kimondott szót." (Gengszterosztag c. film) Hát így járt...:D
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
Kocsmai alkeszek, kocsmatöltelékek, dilifflepnisek szintjén még elmegy ez amiket :Dmondott

voltak már eddig is hírek törökország átmenetéről a radikális iszlám és nacionalizmus irányába
meg a pancserpuccs utáni megtorlásokról, tisztogatásokról
nekem mégis megdöbbentő volt amikor múlt héten együtt láttam a török és isis zászlót, török és isis fleppnis katonákat, rutinszerűen allahuakbározó török katonákat
és akkor érthetővé válik a liveuamap török kommentszekciójának a véresszájúsága
itt nagyobb a baj, nem az erdogan személye vagy személyes dilinyója vagy ambíciói
és ha megnézzük megintcsak a twittert és szűrünk pld. a #idlib-re, és megállapítjuk hogy a brit/usák propagandagépezet még mindig a "gonosz aszadrezsim a civileket bombázza" történetet nyomja a hasznos idiótáknak hogy bármikor meg legyen a támogatottsága hogy beszállnak a törökök mellé, akkor azt kell mondjam még nagyobb a baj
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
:D:D:D Persze, ebben igazad van !:) Rosszul fogalmaztam, "normális embernek ilyeneket nem lehet mondani" !!!! :rolleyes::D:D:D

Kocsmai alkeszek, kocsmatöltelékek, dilifflepnisek szintjén még elmegy ez amiket mondott, de onnan felfelé már sehol nem viselik el. :) Mindegy hogy mit fog csinálni utána - ez tudod olyan mint a kártyában, hogy "ami fekszik az nyugszik", itt meg amit kimondott azt nem lehet többé visszaszívni.

Ez klasszikusban így hangzik: "Két dolgot nem lehet visszacsinálni: a kilőtt golyót és a kimondott szót." (Gengszterosztag c. film) Hát így járt...:D

Ez valóban így van, mindenki a helyén kezeli a palit, ezzel együtt valószínűleg ha a hódító terveivel nem lép túl a retorika szintjén, bántani nem fogják, legalábbis nem jobban, mint eddig. Szíriával kapcsolatban azért nyugaton sok mindent elnéznek neki, mert Asszad amúgy is szálka a szemekben arrafelé, az oroszokkal meg mindig szeretnek kicsit civódni, jól veszi ki magát a tengerentúlon, de ha Erdogán komoly erőkkel támadást indítana megszállási célzattal, akkor azért már más lenne a leányzó fekvése. Épp ezért valószínűtlen, hogy tényleg meglépi ezt, hacsak nem ment el teljesen az esze.