[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 687
113
Merkel sürgeti a tűzszünetet Szíria Idlibjében, és felszólít egy biztonsági zóna létrehozására a török határon
https://www.dailysabah.com/world/sy...s-idlib-calls-for-safe-zone-on-turkish-border
Mikor takarodik már el a mutti a jó édesbe?

Valószínűleg ez lesz az életképes megoldás, viszont a zóna szélessége nem lesz sokkal nagyobb az oroszok által javasolt 5-6 km-nél. Végül Erdogan nagyobb arcvesztés nélkül hazatekereghet (lelkesedve a "kiharcolt" biztonsági zónáért), Putyin mosolyogva hajtja álomra a fejét, Asszad behúzza Idlibet és a mutti is megnyugszik. Mindenki happy, csak a kurdok szopnak megint... Mint eddig mindig.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A szírek lassan átveszik a vezetést 7:6-ra a török harci drón lelövésekben a líbiaiaktól. (közben ők vasárnap nyitottak újra konzulátust Damaszkuszban, összehozta őket ez a verseny). Most már azt is jó lenne tudni, hogy hány tízmillió USD-nél tart Erdogány a drón veszteségekben a különböző háborús frontokon, de ez most már kezd nekik egyre fájdalmasabb lenni, mint presztízs tekintetében (otthon és külföldön is), mind pedig anyagilag is. De ez csak a hab a tortán a zsoldoshadseregek mellett. Én úgy látom, nagy lánggal perzseli el a lóvét, és még a bevételek is esni fognak a drón piacukon ezek után.

"Ez a második drón, amelyet a szíriai hadsereg lőtt le az elmúlt két órában, és a hetedik drón, amelyet az elmúlt két napban legyőztek"
https://www.almasdarnews.com/articl...other-turkish-drone-air-defenses-target-f-16/
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 687
113
A szírek lassan átveszik a vezetést 7:6-ra a török harci drón lelövésekben a líbiaiaktól. (közben ők vasárnap nyitottak újra konzulátust Damaszkuszban, összehozta őket ez a verseny). Most már azt is jó lenne tudni, hogy hány tízmillió USD-nél tart Erdogány a drón veszteségekben a különböző háborús frontokon, de ez most már kezd nekik egyre fájdalmasabb lenni, mint presztízs tekintetében (otthon és külföldön is), mind pedig anyagilag is. De ez csak a hab a tortán a zsoldoshadseregek mellett. Én úgy látom, nagy lánggal perzseli el a lóvét, és még a bevételek is esni fognak a drón piacukon ezek után.

"Ez a második drón, amelyet a szíriai hadsereg lőtt le az elmúlt két órában, és a hetedik drón, amelyet az elmúlt két napban legyőztek"
https://www.almasdarnews.com/articl...other-turkish-drone-air-defenses-target-f-16/

Valószínűleg megkapják a megfelelő lőelemeket az új orosz radarkezelőktől. Itt látszik, amit eddig is mondtam: a perszonális tényező. Hozzáértő kezekben az elöltöltős golyós puska is veszélyes, dilettáns araboknál meg a modern technika is csak traktor... :D
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Bejelentették milyen elvárásokkal megy Erdogan Moszkvába. Aszadnak vissza kell vonulnia a Szocsi megállapodás vonalai mögé, Putyinnak bocsánatot kell kérnie a török veszteségek miatt és kártérítést kell fizetnie.
https://www.aa.com.tr/en/politics/turkish-party-asks-russia-to-compensate-for-idlib-attack-/1752857
Szerintem ezen Putyin csak magában fog röhögni (de visszafogja majd magát), azt azért lehet hogy halvány mosollyal megjegyzi majd: ugyan mutassa már meg Erdogan úr azt a meghívólevelet, amivel behívták a hadseregét Szíriába! Mert ha esetleg nincs ilyen a birtokában, azért agresszor létére ne sírdogáljon már a veszteségei miatt, a kártérítést meg majd Allahnál lehet igényelni! A Szíriában lévő vonalakról meg ne Erdogan akarjon dönteni, azt majd Aszad és a szövetségesei eldöntik, E. meg rendezgesse csak a Törökország határain belüli vonalakat, az tartozik rá. Még Líbia sem ... szóval nem lesz túl sok és túl nagyok ezek a fák a török baltának?!!
 
B

b4l4g3

Guest
Bár arra kiváncsi lennék, hogy az irániakat, irakiakat, bangladesieket, pakikat, egyéb észak afrikai hordákat akik a zömét adják annak a mordori gyülekezetnek, amelyik a görög határon tombol, hogy a retkes csába fogják tudni letelepíteni idlibben...
A fizimiska alapján a felvételeken eléggé látszik, hogy nagyrészük nem echte szír agysebész...
Itt sima terület szerző háború folyt és folyik török részről a kezdetektől.
Csak mostanra szinte teljesen elfogytak a proxy háborúhoz szükséges "demokratikus lefejező ágyútöltelékek". Most jön a "magad uram ha szolgád nincs"....
Meg gondolom elfogyott az úniótol kapott 3,2 milliárd euró, amit javarészt szintén ennek a területszerző háborúnak a finanszírozására fordítottak a törökök. Kellene a muttitól a maradék 2,8 milliárd, ezért is megy a zsarolás a zozókkal.
Bár a német így is, úgy is jól jár, ha közösen fejleszt a törökökkel, ilyen olyan hadiipari cuccot (mint ahogy fentebb szó volt róla), mert ez a pénz ugyanúgy visszavándorol a német cégek zsebébe, mint pl. a nálunk elköltött bizonyos uniós támogatások.

Több száz migráns próbált erőszakkal áttörni délelőtt Görögországba
Ezekről beszéltem, a mai termés.... Ezeket milyen biztonsági zónába telepítik vissza Szíriába, Idlibbe? Full fekete középafrika... Margit nóóórmális?
2020030361.jpg

Őrizetbe vett illegális bevándorlók a rendőrség épülete előtt a görögországi Evrosz régióban lévő Neo Heimonio faluban 2020. március 3-án. Menekültek ezrei próbálnak átjutni a török-görög szárazföldi határon Görögországba azóta, hogy február 28-án Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. Görögország egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősítette meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépéstFORRÁS: MTI/AP/JÁNISZ PAPANIKOSZ
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 898
113
a liveuamap szerint utoljára 4 napja volt a déli fronton olyan légicsapás ami lehetett ruszki is
azon a részen csak a szírek erőlködnek, lődözik is le onnan a gépeiket a törökök
a ruszkik vajon miért nem támogatják ezt a frontszakaszt? vagy csak a liveuamapról maradtak ki ezek?
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Nem én voltam. Én azt mondtam, a törökök ott maradnak, nem bántják őket. Aztán elkezdték lőni a szíreket, azok meg visszalőttek. Így lett egy rakás török katona halott, meg kilőve egy rakás fegyverzetük.

Amúgy az egész világ elemzői azt harsogják amit én előre megmondtam, vagyis Erdogan elbukta a megszállást !!! :) Azt mondják hogy vesztett ! (vezető szakértők... oppá... :rolleyes:) Én viszont úgy emlékszem, hogy te közben a dicsőséges győzelméről és jogi, erkölcsi, politikai nagyságáról zengtél himnuszokat, ja, meg hogy megvédi az EU-t az illegális bevándorlóktól. Vagy nem ? Erre az EU-n bosszút állva a semmiért (mert fizettek neki rendesen a menekültekért) ráengedte az EU-ra a menekülteket ? Zsarolási céllal ? :eek::rolleyes:
Te melyik műsort nézted? Mert a 33 megölt török katonára válaszul több száz technikát és több ezer embert lőttek ki. Ha a te vezető szakértőid szerint ez Erdogan veresége, akkor én arra azt mondom, hogy Erdogan kibírna még több száz ilyen vereséget, de Aszad még vagy 1-2 ilyet bírna ki.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
316
1 556
93
A szírek lassan átveszik a vezetést 7:6-ra a török harci drón lelövésekben a líbiaiaktól. (közben ők vasárnap nyitottak újra konzulátust Damaszkuszban, összehozta őket ez a verseny). Most már azt is jó lenne tudni, hogy hány tízmillió USD-nél tart Erdogány a drón veszteségekben a különböző háborús frontokon, de ez most már kezd nekik egyre fájdalmasabb lenni, mint presztízs tekintetében (otthon és külföldön is), mind pedig anyagilag is. De ez csak a hab a tortán a zsoldoshadseregek mellett. Én úgy látom, nagy lánggal perzseli el a lóvét, és még a bevételek is esni fognak a drón piacukon ezek után.

"Ez a második drón, amelyet a szíriai hadsereg lőtt le az elmúlt két órában, és a hetedik drón, amelyet az elmúlt két napban legyőztek"
https://www.almasdarnews.com/articl...other-turkish-drone-air-defenses-target-f-16/

Egyes hírek szerint a líbiaiak a drónok mellé behúzhattak még egy drónvezérlő állomást, valamint egy Hawk SAM-ot is a tripoli reptéren.

https://iz.ru/982284/anton-lavrov-b...astroli-pochemu-turtciia-neset-poteri-v-livii
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Te melyik műsort nézted? Mert a 33 megölt török katonára válaszul több száz technikát és több ezer embert lőttek ki. Ha a te vezető szakértőid szerint ez Erdogan veresége, akkor én arra azt mondom, hogy Erdogan kibírna még több száz ilyen vereséget, de Aszad még vagy 1-2 ilyet bírna ki.
Megny
Megnyert mindent Erdogan ??? Líbiát, szíriát, az EU-t, a NATO-ban is, mindenhol győzött ??? Akkor miért is van egyedül ? És miért is alázza le mindenki ??? El vagy te varázsolva Aladin, lázálmaid vannak a sivatagban. Szerződtettek, hogy itt szórakoztasd a népet ? :rolleyes::) De nagy hiba volt hozzád szólni...:p
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Egyes hírek szerint a líbiaiak a drónok mellé behúzhattak még egy drónvezérlő állomást, valamint egy Hawk SAM-ot is a tripoli reptéren.

https://iz.ru/982284/anton-lavrov-b...astroli-pochemu-turtciia-neset-poteri-v-livii
Akkor Assadék siethetnek, mert elég hamar visszavették a líbiaiak a vezetést. Erdogan meg finanszírozza a versenyt, adja az "anyaggalambokat". Azért így tisztább a verseny, mintha csak célgépekre kellene lőniük. Az USD égetés is látványosabb amikor esik le.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Egyes hírek szerint a líbiaiak a drónok mellé behúzhattak még egy drónvezérlő állomást, valamint egy Hawk SAM-ot is a tripoli reptéren.

https://iz.ru/982284/anton-lavrov-b...astroli-pochemu-turtciia-neset-poteri-v-livii
Erről beszéltem, a szír kormány azonnal felvette a kapcsolatokat Haftarékkal, és kértek a drónok kilövéséhez segítséget. Meg is kapták. És valóban így nyílt meg a konzulátus, pedig csak tippeltem, de minden klappol.
"A szíriai és líbiai szakértők tapasztalatot cserélhetnek a támadó drónok elleni küzdelemben - jegyezte meg Dmitrij Boltenkov katonatörténész."
Ennyi. Érdemes elolvasni a cikket. Rossz idők jönnek Erdoganra.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 567
113
6uWiQ9NPphI.jpg


Valószínü AIM-120 -al lőtték le ,Boeing 737 AEW&C Peace Eagle. segítségével.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Erről beszéltem, a szír kormány azonnal felvette a kapcsolatokat Haftarékkal, és kértek a drónok kilövéséhez segítséget. Meg is kapták. És valóban így nyílt meg a konzulátus, pedig csak tippeltem, de minden klappol.
"A szíriai és líbiai szakértők tapasztalatot cserélhetnek a támadó drónok elleni küzdelemben - jegyezte meg Dmitrij Boltenkov katonatörténész."
Ennyi. Érdemes elolvasni a cikket. Rossz idők jönnek Erdoganra.

Biztos beszeltek a libia tapasztalatokrol is, de a markans valtozast szerintem az orosz segitseg hozta meg dron ugyben.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Biztos beszeltek a libia tapasztalatokrol is, de a markans valtozast szerintem az orosz segitseg hozta meg dron ugyben.
Meg talán korábban líbiában is ? :rolleyes: Mondjuk elég "markáns változás" két TU-154-es telerakva radaros légvédelmis szakértővel, meg + 6 teherszállító gép megpakolva légvédelmi cuccokkal. Már jön egy hajó is megpakolva. Páncélosok ? Légvédelmi mobil egységek ? Vagy vegyesen minden ?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 687
113
6uWiQ9NPphI.jpg


Valószínü AIM-120 -al lőtték le ,Boeing 737 AEW&C Peace Eagle. segítségével.
Ez nem lesz túl jó tárgyalási alap Moszkvában... A szultánnak lesz egy helye a szőnyeg szélén, vagy esetleg finoman megjegyzik neki, hogy ha a szírekre török légtérből lő akkor a szírek is belőhetnek török légtérbe... (Természetesen oroszok nem :D )
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
6uWiQ9NPphI.jpg


Valószínü AIM-120 -al lőtték le ,Boeing 737 AEW&C Peace Eagle. segítségével.
.
.
Az L-39 harcban reménytelen, se radar, se RWR érzékelő, se zavarótöltet szóró, se manőverezni nem igazán tud, az egész egy MiG-19/korai MiG-21 elektronikai szinvonal. Preciziós fegyverzet sincs, igy vagy magasan repülve nem talál el semmit a kis bombáival, vagy alacsonyra lejön, de akkor meg tuti lelövi manpads is. Teljesen suicid dolog volt ezzel támadni. Eddig lehet, hogy légvédelem nélkül ment a dolog, Hofi mondta a Trabantra, hogy támadni lehet vele, de menekülni.... :)
De most amikor látták, hogy a török oldal légvédelmi rakétákkal kezdett az oroszokra is lőni, meg F-16-ok járőrözgetnek, kemény hülyeség volt ezt a csotrogányt odaküldeni ilyen helyzetben. Ha a földről nem szóltak nekik rádión, lehet, észre se vették, hogy rájuk lőttek.