[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
317
1 560
93
valamint a hét végén elküldött hajók mivel voltak teli
nyilván valami nagy és nehézzel
talán tüzérséggel?

Ja, tüzérséggel.
A híreket figyelve egy ideig nem tűnt fel Tochka (OTR-22). Mostanában viszonylag gyakran. Egy ilyen rendszer üzemeltetése, bevetése nem a T-55 szintű technika lakatolása szintjén van. Ezek szerint a szíreknek megvan a képessége hogy használják, ha valaki ad nekik. Meg engedélyt is.
Célpont éppen lenne, egy török bázis a hegytetőn (ahogy a múltkor...), de akár a fent emlegetett csöves tüzérség is pont az a kategória, ami ellen már érdemes egyet elereszteni. A bevetése nem katonai kérdés, olyan szempontból pont erre találták ki, (OTR mint; оперативно-тактический ракетный комплекс) a magyar terminológia harcászatiként definiálja.
Viszont az a politika nyelvezetében már egy másik szint ha ballisztikus rakétákkal lőnek.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
317
1 560
93
Nem erről van szó. Panzir feladata helikopterek, vadászgépek és reaper/anka méretű komolyabb drónok és CM-ek lebokszolása az égről. Ezt gyanúsan tudja, elég jól. Extra ha nagy SAM-et véd, hogy beérkező Harmot is néhányat meg lehet vele fogni. Ezek azért nem kis és nem lassú rakéták, közük nincs madár rep profilhoz, és radarképhez. Az hogy egy pár kg-os full kompozit 60km/h val közlekedő tüzérségi felderítő drónt a szíreknél lévő változat pláne! nem derít fel pár km-ről sem, engem nagyon nem lep meg. Nem ez a fő profilja, hanem kb. tomahawk szint... Hozzáteszem még azt is ismét, hogy tüzérségi gránát ellen meg nem nagyon lenne reális önvédelmi esély akkor sem ha detektálná, még a beérkezés is kellemetlenül meredek, több egyéb probléms mellett...

A tüzérségi tüzet tüzérségi felderítő radarral kell bemérni. Bár ez a Pancir szempontjából már mindegy lesz. Az ellentevékenység módja, (és annak akadálya, különösen ha a határ túloldaláról jön) meg egyel feljebb.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 004
113
R-77 levegő-levegő rakétákat kaptak a szírek válaszul a török agresszíóra Idlib tartományban.

r-77-e-2.jpg
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 961
5 895
113
R-77 levegő-levegő rakétákat kaptak a szírek válaszul a török agresszíóra Idlib tartományban.

r-77-e-2.jpg

Minek az R-77? A oroszoknak is még minden gépén is fent van a R-27. Ha neki jó az,, Hisz még is csak jó modern fegyver az, vagy nem?....

Remélem érződik a szarkazmus
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 504
14 929
113
Azért annyi mindent meg lehetett volna előzni, ha Erdogan és a mérsékelt fejlevágó demokraták okosabbak. Leboltolhatták volna az oroszokkal, hogy Tartusz és a légibázis 99 évre az ő bérleményük legyen és akkor Asszad már véletlenül koronavírusos lett volna. Szíriában demokratikusan ölték volna egymást ezután, a menekülteket hazazsuppolták volna..... volna...volna.... :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 316
113
Azért annyi mindent meg lehetett volna előzni, ha Erdogan és a mérsékelt fejlevágó demokraták okosabbak. Leboltolhatták volna az oroszokkal, hogy Tartusz és a légibázis 99 évre az ő bérleményük legyen és akkor Asszad már véletlenül koronavírusos lett volna. Szíriában demokratikusan ölték volna egymást ezután, a menekülteket hazazsuppolták volna..... volna...volna.... :)
Hát azért az se tuti. Lásd Líbia.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
jelentem a flightradar térképén egészen jól kivehetőek a térség domborzati viszonyai:
https://www.flightradar24.com/35.98,36.83/9
pld. bennem eddig még nem is tudatosult hogy hmeimimből nagyjából semmi nem látszik a radarokon mert körbe van véve hegyekkel
akkor viszont minek hmeimimbe az s-400?
Mert nem hátrány az ha közvetlenül a gépek mellé van telepítve, másrészt így csak egyetlen komplexumot kell hermetikusan védeni (meg Tartust). Ha máshol lennének telepítve, mindenhova kiemelt védelem kellene, mindenhova kis drónok elleni védelem is, és legalább a 20x-osára emelkedne a gerillatámadás kockázata, stb. stb., rengeteg hátránya lenne a telepítési széttagoltságnak. Így csak viszonylag kis területe kell hermetikusan védeni, Tartussal együtt is. A védelmi optimalizácó és a költséghatékonyság indokolja hogy oda telepítették őket. Pld. most a "drónvadász" Gibka rendszerekből is kevesebb kellett, és relatív nagy védettséget lehet elérni sűrűbb telepítéssel, mintha ezt sok helyre kellene megtenni. Így csak Hmeimim és Tarus a kiemelt védelem helye, nem további 20 helyre kell telepíteni még egy rakást, kevesebb személyzet, jobb kényelmesebb emberi elhelyezés (minden védett, kész szállások, ellátás, egészségügyi háttér, stb. stb.),
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 211
3 557
113
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/putyin-erdogan-menekult-valsag-sziria.701383.html
"Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török államfő találkozott egymással, hogy enyhítsék szembenállásukat a szíriai polgárháború frontján, ami meglepő eredményre vezethet. Egy az eurázsiai térséggel foglalkozó szakértő szerint kölcsönösen előnyös kompromisszumot köthetnek."
Majd csak holnap találkoznak. Ez elírás. Az eszmefuttatás már érdekesebb. vajon mennyire lehet helytálló? Meglépné ezt az orosz vezetés?
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas