Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 948
32 191
113
Csak egy youtube komment:

"My co worker is Italian and went to italy a few weeks and came back with terrible flu like symptoms and at this time italy wasnt in the situation it is in now, so he came in for a few days. I was working with him in very close contact (same van, so touching and breathing same condensed space) and I proceeded to also develop the same symptoms. I can say I have never felt so rough in my life. I had fever, I couldnt get my body temp high up despite having layers of both thermals and jumpers, blankets and heating on for days. I developed a painful dry cough which felt like my spine was coming out, my head, body and bones were acheing were in agony. This was lasted over a week. I still have a painful headache i cant seem to shift at all. I called my docs and they told me to call 111. I called 111 and they told me that they would not test me because I hadnt been to an infected area. The testing in the UK is a joke. I work in a very public job, I told 111 this and they still refused. My bosses were calling me EVERYDAY telling me basically get back to work now. I wasnt allowed to the doctors to get extended leave, 111 wouldnt test me so i couldnt say if I had COVID-19 or not and my employers were pressuring me back to work. I managed to take only a week off plus 3 extra days I had as holiday, so 10 in total. I went back at not ready and maybe still contagious. To make matters worst my employer said we arent allowed to wear masks. I feel like my situation will be the same for many people in the UK, whereby your sick, refused testing and pressure from employers."
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 060
33 245
113
Igen az arcmaszk es a lelegeztetogeo nem igenyel nagy ipari kepessegeket... A beszallitok legyartjak az alaktreszeket majd egy allami ceg osszeszereli a lelegezteto gepet... Maris penztjuttat a gazdasagba es profitot emel ki... Es a hazai igenyek helyett vilagpiacra is termelhet /csak egy csarnok kell epp tudok vagy hatot.../ uvegfatyol a dragabba szenszal fatyol belessel. A betetes meg melegpres.plusz kis ketkezimunka.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Stratégiai készlet vagy micsoda még volt sokmindenből a szovjet bábállam idején! Azonkívül volt másfél hónapjuk arra, hogy felinstallálják a gyártókapacitást! Gondoltak is rá, aztán Pintér lecsapott a bizniszre.
A kormány zárolhatott volna minden ilyen készletet. Nem is gondoltak rá! De nem ez a baj, hanem az, hogy nem szervezték meg az itthoni gyártást azóta se!

Hetek óta folyik az itthoni gyártás! Elárulom neked.
(függetlenül attól, hogy a fake-news portálokkal mit osztanak meg)
..
Sosem unod meg a hangulatkeltést, nemde?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 548
113
Ez nagyon jó oldal, a magyar statisztikával kiegészítés:
1*5CLrZODKffLpdVhRgZY4uw.png

Magyarország: mintavételek száma: 609, egymillió állampolgárra jutó mintavételek: 61, pozitív tesztek aránya: 2,1%
 

Mike

Well-Known Member
2011. március 14.
776
1 973
93
Obi áruházat pár napja telerakták (porvédő/melós) maszkokkal :) Előtte nem láttam sehol, most kb minden polc sarkán és a pénztárnál is :)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 060
33 245
113
De vannak a regi vastag textil maszkok. Meltarto varrassal... /jobb szabhatosag kedveert./ fem orcsiptetovel... Ma mar nem nagyon van foleg epitoipar hasznalta /magyar gyarto./kivul szurke filc bellul feher talan pamut vagy papirpamut mupamut ???? Vedogazas csomagolasba.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Ez nagyon jó oldal, a magyar statisztikával kiegészítés:
1*5CLrZODKffLpdVhRgZY4uw.png

Magyarország: mintavételek száma: 609, egymillió állampolgárra jutó mintavételek: 61, pozitív tesztek aránya: 2,1%

Nem jó oldal. Dél-Korea túl van a 210 000 teszten. Nagyon régi az adat.

Amúgy mi van az emberekkel?
Japán: JAPÁN! J A P Á N ! ! !
https://www.reuters.com/article/us-...riticized-coronavirus-test-plan-idUSKBN20Y0FL
1 millió ingyen teszt és nekiestek, hogy mit képzel. Szóval visszavonta az ajánlatát.
Mivan???????
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

Ainz

Member
2017. április 18.
58
88
18
OLASZORSZÁG TELJES LOCKDOWN
Csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lesznek nyitva, plusz a gyárak és a tömegközeledés, de teljes ellenőrzés és fertőtlenítés etc!
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 548
113
Még egy nagyon jó statisztika ugyanonnan:

1*-O84hhKDRHmgMVAslvgj-Q.png


Ez alapján a magyar számok így alakulhatnak legrosszabb esetben:

potenciális fertőzött rendkívül enyhe tünetekkel*: ~200 fő
feltehetően közepesen fertőzött: ~ 17 fő (néhányan az ismert fertőzöttek közül feltehetően)
feltehetősen súlyosan fertőzött: ~3 fő
nagyon súlyosan fertőzött: 1 fő

*Gabriel Leung modellje alapján, nem szerepel a fenti ábrán, ez csak feltételezés, mert máshogy nem lehet magyarázni a terjedés sebességét, de reális feltételezés, azóta tucatnyi modellt számítottak és mindenhol az jött ki, hogy hatalmas lehet a nagyon enyhe tüneteket mutató, nem regisztrált fertőzöttek száma!

Ez persze megint nagyon-nagyon durva becslés,a fertőzés korai fázisában a véletlenek nagyon fontos tényezők. Például az irániak felülreprezentáltsága a fertőzöttek között egy ilyen véletlen. Véletlenül egy iráni behozta és elterjedt köztük és ismerőseik között. Lehetséges, hogy az összes fertőzött száma húsz sincs, csak egy közüllük nagyon peches volt és azok közé tartozott, akik fokozott veszélynek voltak kitéve. Én úgy gondolom, hogy jelenleg a magyarországi fertőzöttek reális száma 25 és 50 között van. Erről úgy tudunk megbizonyosodni majd időben előrehaladva, hogy, ha kétszáz, akkor tíz napon belül legalább három-öt súlyos/nagyon súlyos esetnek elő kell kerülnie, itt már nem véletlenül, hanem egyszerűen statisztikai alapon. Ha nem kezd napokon belül növekedésnek indulni a nagyon súlyos esetek száma, akkor egy a 25-höz közelítő számmal számolhattunk március 11-én..

Persze ez nem örömteli, itt van, terjed és max lassíthatjuk nagyon szigorú intézkedésekkel.
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Hetek óta folyik az itthoni gyártás! Elárulom neked.
(függetlenül attól, hogy a fake-news portálokkal mit osztanak meg)
..
Sosem unod meg a hangulatkeltést, nemde?

Szerintem elbeszéltek egymás mellett. Feltételezem blogen az eü személyzetnek hasznos ffp maszkokra gondolt, míg te a sebészeti maszkokról beszélsz, mivel tudtommal itthon annak szervezték meg a gyártását, amit elvileg a fertőzött/fertőzöttgyanúsaknak kellene hordaniuk. De ha én tévednék, nagyon örülnék neki.

Én meg szorítok, mert kettős temetést már beszerveztük bő két hét múlvára, hogy addig ne tiltsák be itthon a temetéseket az olasz minta analógiájára.

Amúgy ma jártam a ground zero-nál, ahol az irániak "dolgoztak", nos "megrendelték a takarítást" talán jövő hét második felében megcsinálják. Hát addigra már desztvizes palackkal is jöhet egy haver, mert addigra a karanténban levők vírusai már rég nem fognak fertőzni, max más fertőzöttek vírusait irthatják majd. Na így haladunk a közszférában.
 

Ainz

Member
2017. április 18.
58
88
18
DÁNIA TELJES LOCKDOWN!

Angolul! Magyarul még nincs és lusta vagyok ennyit lefordítani!

Bullet Points:

Because community spread has been detected (i.e. contact tracing no longer indicates all cases are from outside of Denmark, the disease is now spreading within the Danish society), the next phase of the pandemic plan has been enacted

There are now 514 total cases, 10 in hospital, 2 of them critical

All public servants who are not performing critical functions will be sent home from Friday, March 13, 2020 for two weeks

Private businesses asked to have all workers for whom it is possible to work from home. When this is not possible they are recommended to attempt to have as few people working at the same time as possible, for instance by moving shifts around. Hospitals and nursing homes, etc. are urged to introduce stricter restrictions on visits immediately

All schools and daycare facilities will be closed from Monday, March 16, 2020 for two weeks. If at all possible it is recommended to already do this from tomorrow Thursday March 12th. Special arrangements will be made for those who do not have the possibility to watch their kids, such as workers in the healthcare system.

Work is underway to prohibit gatherings of more than 100 people indoors, legislation is expected to be passed tomorrow, March 12th, and take effect on Monday, March 16th.

We must limit the use of public transport.

Don’t travel unless you absolutely have to. Stay away from any areas in red or orange. Tyrol is now red. Parts of Germany and France are also going to be added to the list.

People who are seriously ill with the virus will from tomorrow be able to be treated at any acute hospital, compared to the 6 in use up until now. The people who are hit hardest by the coronavirus will receive treatment; those who are less hard hit should stay home.

All indoor cultural institutions, libraries, recreational facilities, etc. are now closed for two weeks from Friday the 13 of March Students of higher institutions should go home starting now, and for two weeks from Friday March 13, 2020
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Azért pletyka szinten hallottam pár fő COVID-19 érintettről a hivatalosan bejelentetteken túl, és nincsenek központilag kommunikálva. Az adott kórházak több száz km -re vannak Bp -től, de nem ragozom, mert pletyka, de azért terjed hivatalosnak minősülő körökből. Kíváncsi vagyok tényleg igaz-e, vagy csak a túlpörgött pánikreakció babrált ki pár kormánytisztviselővel?!
 
T

Törölt tag 2361

Guest
na itt szerbiaban +6 az utolso par oraban..

tegnap meg 5 vot, mostma 18..

szep.. mostma a vucic es a orvosi seggnyaloi nem hulyeskednek hogy igya csak a nep a palinkat meg menyen milanoba bevasarolni mert a virus olyen mint az influenza..

ma a tvn nyilvanosan letagadta azt amit mondot par nappal ezzelott es az ujsagirokat hazugnak nevezte.. az internet meg tele van videokkal arrol mit mondot, ezek tenyleg azt gondoljak hogy az emberek tok hulyek (a tobbi politikus is ilyen).
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and SilvioD

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az viszont nagykeres ismerősön keresztül kb. 99% -ban tutibiztos, hogy a nem élelmiszerben utazó kereskedelem nagykereskedelmi részét már megkeresték egy kb. 2 hétre történő tevékenység felfüggesztés, és munkabeszüntetés lehetőségének felvetésével. Nem, nem tudom mikortól léphet ez hivatalosan életbe, ha meglépik!
 

Ainz

Member
2017. április 18.
58
88
18
Azért pletyka szinten hallottam pár fő COVID-19 érintettről a hivatalosan bejelentetteken túl, és nincsenek központilag kommunikálva. Az adott kórházak több száz km -re vannak Bp -től, de nem ragozom, mert pletyka, de azért terjed hivatalosnak minősülő körökből. Kíváncsi vagyok tényleg igaz-e, vagy csak a túlpörgött pánikreakció babrált ki pár kormánytisztviselővel?!

Itt Gyulán pletykálnak 2 embert.
De erre azért nem fogadnék.