A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Rendezvényszervező irodában, utazási irodában nem egy helyen mondták hogy nincs munka, kínai tapasztalatok miatt sanszosan hónapokig nem is lesz, nem tudnak nekik fizetni, viszlát!

Világgazdaság gyönyörűen kezd beleállni a földbe, tőzsdék, olaj, minden. Nyilván hol vannak a legrosszabb kilátások? Természetesen az EU-ban. Erről írtam már 5 éve is, hogy kurvára bealudt Brüsszel, itt oda vissza meg fogja őket és sajnos így velük együtt minket is forgatni a többi hatalmi centrum. Az hogy most ez a vírus direkt jött, vagy véletlen, teljesen mindegy, még konteózni sem kell hozzá, egyszerűen a többi nagy játékos a geopolitikában sokkal ügyesebben és hatékonyabban zárta sorait.

Mi meg lesünk mint hal a szatyorban, mikor épp kezdik újraosztani a világot akkor nem jó lapokkal fogunk játszani...
Három a "magyar" igazság. Első a vírus már megvan, sajnos :( A második a vírus lecsengése utáni szép békés boldog idők. (Határnyomás, no go zonák lázongások stb....... ) A 3 ik szerintem ezek együttese lesz. Mire kész lesz a vakcina meg valamilyen gyógyszer addigra vajon milyen helyzet lesz főként nyugaton.
A termelés visszaeséstől nem kell annyira parázni. Ha lesz kellő politikai és gazdasági erő plusz források be fog ismét indulni minden. Legalább megint lesz fényesítés a hasító gdp mutatókkal. Reméljük az eu ban is végre bennő a fejük lágya és jobban fogják motiválni a későbbi hadsereg fejlesztéseket az eu-n belül is. Sajnos az okok adva lesznek rá. Nem zaz oroszokra gondolok.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Én inkább tartok attól, hogy egyszerűen megáll a gazdaság. Aztán ezrével szűnnek meg a munkahelyek.
Matolcsy, szerintem, úgy érti, hogy azon múlik a dolog, hogy meddig húzódik el ez az állapot nálunk - mondjuk a szomszédainkhoz viszonyítva. Ha mondjuk pár héttel korábban lecsendesedik, akkor valamit már lehet alkotni, de akkor is szűk a mozgástér, mert ha nyitjuk a határokat, valahonnan megint behozhatják. Hacsak nem tényleg minden egyes bejövőt meg nem vizsgálnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 590
5 195
113
Más: végre hazajutottam vidékre, megkerestem hová rakják a beharangozott "lőtereket": a Tesco és a buszpályaudvar mellé :D amúgy egyenépületek lesznek állítólag mindenhol: 10lőállâs, 50 méter:

https://nogradhont.hu/helyi-hirek/2020/01/honvedelmi-sportkozpont-epul-balassagyarmaton

c82abb92e60c743f16fd80e6c941d01f.jpg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Az a baj a joronaval hogy nem ugy van mint az influenza hogy jon a joido es magatol eltunik.... Nem veszejesebb ez sem mint az influenza. Csak ez kepes ugy nez ki minden evszakban fertozmi.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Más: végre hazajutottam vidékre, megkerestem hová rakják a beharangozott "lőtereket": a Tesco és a buszpályaudvar mellé :D amúgy egyenépületek lesznek állítólag mindenhol: 10lőállâs, 50 méter:

https://nogradhont.hu/helyi-hirek/2020/01/honvedelmi-sportkozpont-epul-balassagyarmaton

c82abb92e60c743f16fd80e6c941d01f.jpg
Tok jok lesznek :) mini honvedsegi kozpontok. Ha kell oktato kepzo ha kell kulturalis ha kell sport ha kell kis kaszarnya./helyorseg.

Szerintem az eggyik legsikeresebb legjobb otletek eggyike. !!! /egyebkent a gyász korszakaba voltak hasonlok trianon utan./ vegulis azok a hagyomanyok elnek tovabb bizonyos szinten. /az oregek anno jol kitalaltak a maiak meg ujrafelfedeztek./ kicsit specifikusabb mint komunista tarsai./es hatekonyabb
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Tehat innettol kezdve ameddig nem talaljak meg az ellenszert/oltast addig a fold barmely egtajan barmely evszakba elofordulhat egy influenzahoz hasonlo virus jarvannyafejlodese... /teli influenza jarvannyal eddig szamoltak a cegek az allamok a bamkok stb.... Ezzel nem igazan tudnak majd./ ugyhogy marad az ima hogy nem igen szeret mutalodni.../amit mind bebizonyitotta irani alfajaval eleg alacsomy utemben megkezd./ tehat nincs egy eves oltas ellenne.../ha csak onmagatol le nem lassul a mutacios hajlama./...

Nyallal terjed testnedvekkel. /tudovalladekkal is./.. Ez meg akar nemi betegseghez hasonlova is teheti.... A lappangasi ido eleg nagy ahhoz hogy akar a prostik nagy esellyel tovabb terjesszek fentartcsak a vltozo utemu terjedest
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Kessz mazli hogy a magyar kamionsoforoknem nem vagy csak nehezen jutott kurvazni /a gondos haziasszonyok gondoskodasaval a fizurol./
 

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Kessz mazli hogy a magyar kamionsoforoknem nem vagy csak nehezen jutott kurvazni /a gondos haziasszonyok gondoskodasaval a fizurol./


Ez a járvány rosszabb, mint egy világválság szerintem. Páran már írták itt, hogy mi lesz ha bekövetkezik. Reméljük, megússzuk minél kevesebb emberáldozattal. A másik dolog: itt le volt írva, hogy páran türelmetlenek voltunk. A két miniszter nyilatkozott, a rakétarendszer és a szállítógép ügyében, hogy még piacot kutatunk,hát sajnos szerintem most lesz bőven idő piacot kutatni. Legalább azt a 3 db szállítógépet tudtuk volna le, ha igényeinket kicsit lejjebb adtuk volna, 3 db C27-es személyében. Én ezek után 150 db Toyota Hiluxban reménykedem. Lehet itt ábrándozni, hogy ki mit fog visszamondani, az arabok biztos semmit, ha már szó volt még plusz 44 Leo-ról, vagy netán valami csoda folytán, nem tudom mostanában kik rendeltek szállítógépeket pl: C130-at mert a KC390-et a dél- amerikai országok sorra mondták vissza. Vagy esetleg az olaszokat megsegítjük 3 C27-ös személyében? Vagy esetleg fele annyi IFV vagy APC-t berendelünk, mivel azok úgysem 1-2 éven belül érnének ide. A másik kérdés, ki tudja ezidáig mire van még szerződésünk, ami még nem lett bejelentve a török 4x4-en kívül?
 
T

Törölt tag 1586

Guest
sajnos szerintem most lesz bőven idő piacot kutatni
Teljesen nyilvánvaló hogy a védelmi célú beszerzések a közeljövőben nem fognak megtörténni.
Igazi 2008 hoz fogható gazdasági visszaesés lesz. Komplett iparágakat kell majd megmenteni a tartalékokar pedig féltve őrizni, készülve a nyár végi - őszi második hullámra (jó ez a bezárkózás de egy-két hónap múlva úgyis muszály lesz nyitni, akkor meg kezdődik előröl az egész...)

Egyszóval: bye-bye Z26...:(
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and krisss

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 817
117 981
113
Ez a járvány rosszabb, mint egy világválság szerintem. Páran már írták itt, hogy mi lesz ha bekövetkezik. Reméljük, megússzuk minél kevesebb emberáldozattal. A másik dolog: itt le volt írva, hogy páran türelmetlenek voltunk. A két miniszter nyilatkozott, a rakétarendszer és a szállítógép ügyében, hogy még piacot kutatunk,hát sajnos szerintem most lesz bőven idő piacot kutatni. Legalább azt a 3 db szállítógépet tudtuk volna le, ha igényeinket kicsit lejjebb adtuk volna, 3 db C27-es személyében. Én ezek után 150 db Toyota Hiluxban reménykedem. Lehet itt ábrándozni, hogy ki mit fog visszamondani, az arabok biztos semmit, ha már szó volt még plusz 44 Leo-ról, vagy netán valami csoda folytán, nem tudom mostanában kik rendeltek szállítógépeket pl: C130-at mert a KC390-et a dél- amerikai országok sorra mondták vissza. Vagy esetleg az olaszokat megsegítjük 3 C27-ös személyében? Vagy esetleg fele annyi IFV vagy APC-t berendelünk, mivel azok úgysem 1-2 éven belül érnének ide. A másik kérdés, ki tudja ezidáig mire van még szerződésünk, ami még nem lett bejelentve a török 4x4-en kívül?
Aki tudja se mondhatja meg amíg nincs bejelentés róla hivatalosan szóval nem tudom miért kérdezed egyáltalán. Igazából több hiluxra meg nem igazán van szükség, van többszáz darab. Amúgy baromira nincs értelme felezni a rendelési számokat hanem a szállítási időket kitolni illetve a fizetést átütemezni.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Teljesen nyilvánvaló hogy a védelmi célú beszerzések a közeljövőben nem fognak megtörténni.
Igazi 2008 hoz fogható gazdasági visszaesés lesz. Komplett iparágakat kell majd megmenteni a tartalékokar pedig féltve őrizni, készülve a nyár végi - őszi második hullámra (jó ez a bezárkózás de egy-két hónap múlva úgyis muszály lesz nyitni, akkor meg kezdődik előröl az egész...)

Egyszóval: bye-bye Z26...:(
Csak semmi defetizmus - a Zrínyi 2026 neve marad, egy ennyire reklámozott programot nem lehet csak úgy nyíltan dobni. "Csak" a benne lévő pénz-összegeket fogják "kissé" kozmetikázni ... meg minden darabszámot ami ebből következik.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 817
117 981
113
Csak semmi defetizmus - a Zrínyi 2026 neve marad, egy ennyire reklámozott programot nem lehet csak úgy nyíltan dobni. "Csak" a benne lévő pénz-összegeket fogják "kissé" kozmetikázni ... meg minden darabszámot ami ebből következik.
Dehogynem lehet még szavazatot is hoz ha gazdasági válság miatt bajba kerülteket támogatod a pénzből.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Aki tudja se mondhatja meg amíg nincs bejelentés róla hivatalosan szóval nem tudom miért kérdezed egyáltalán. Igazából több hiluxra meg nem igazán van szükség, van többszáz darab. Amúgy baromira nincs értelme felezni a rendelési számokat hanem a szállítási időket kitolni illetve a fizetést átütemezni.


Teljes mértékben igazad van. A szállítási határidőket ki lehet tolni, mint ahogy szerintem jó pár ország ki is fogja használni, gondolok itt a makacs szomszédainkra. Jó is lenne mert ez is valami.
 

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Teljesen nyilvánvaló hogy a védelmi célú beszerzések a közeljövőben nem fognak megtörténni.
Igazi 2008 hoz fogható gazdasági visszaesés lesz. Komplett iparágakat kell majd megmenteni a tartalékokar pedig féltve őrizni, készülve a nyár végi - őszi második hullámra (jó ez a bezárkózás de egy-két hónap múlva úgyis muszály lesz nyitni, akkor meg kezdődik előröl az egész...)

Egyszóval: bye-bye Z26...:(

Szerintem, még a szállítógépeket valahogy be lehet magyarázni a közvéleménynek, ebben reménykedem, mivel az lényegében nem fegyver. Más mindenre is fel lehet használni. Az IFV-kre visszatérve, ha jól tudom,csak az angolok rendeltek Boxereket, itt Európában, meg a csehek bohóckodnak még vele. Más országra nem emlékszem, amelyik ilyet rendelt volna mostanában.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 817
117 981
113
Szerintem, még a szállítógépeket valahogy be lehet magyarázni a közvéleménynek, ebben reménykedem, mivel az lényegében nem fegyver. Más mindenre is fel lehet használni. Az IFV-kre visszatérve, ha jól tudom,csak az angolok rendeltek Boxereket, itt Európában, meg a csehek bohóckodnak még vele. Más országra nem emlékszem, amelyik ilyet rendelt volna mostanában.
Litvánok rendeltek Vilkas néven 80 darabot.
Lithuanian_Vilkas_infantry_fighting_vehicles_tested_in_Germany.jpg
 

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Litvánok rendeltek Vilkas néven 80 darabot.
Lithuanian_Vilkas_infantry_fighting_vehicles_tested_in_Germany.jpg
Litvánok rendeltek Vilkas néven 80 darabot.
Lithuanian_Vilkas_infantry_fighting_vehicles_tested_in_Germany.jpg
Litvánok rendeltek Vilkas néven 80 darabot.
Lithuanian_Vilkas_infantry_fighting_vehicles_tested_in_Germany.jpg
Igazad van ezt elfejetettem. Ha jól emlékszem valami 400 vagy 500 millióról van szó, persze tudom, toronyfüggő, de úgy emlékszem, az olcsóbbik verziót választották, hát nem tudom. Kicsi Litvánia vehet ebből 80 db-ot , mi meg nem, hát most már végképp nem tudom. Én mindenesetre szomorú vagyok, ment itt az ábrándozás 100 vagy 200 Pumáról. Én már személy szerint az Ascod-nak is örülnék meg a Nexternek is, mivel a semminél az is több. Persze, aki katonásdira adta a fejét, az jobban tudja, mire van szükségünk, véleményem szerint. A remény hal meg utoljára.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Igazad van ezt elfejetettem. Ha jól emlékszem valami 400 vagy 500 millióról van szó, persze tudom, toronyfüggő, de úgy emlékszem, az olcsóbbik verziót választották, hát nem tudom. Kicsi Litvánia vehet ebből 80 db-ot , mi meg nem, hát most már végképp nem tudom. Én mindenesetre szomorú vagyok, ment itt az ábrándozás 100 vagy 200 Pumáról. Én már személy szerint az Ascod-nak is örülnék meg a Nexternek is, mivel a semminél az is több. Persze, aki katonásdira adta a fejét, az jobban tudja, mire van szükségünk, véleményem szerint. A remény hal meg utoljára.

Nincs légierejük, és szerintem harckocsijaik sem.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Mondjuk szerintem Leo-k meg Pzh-k mellet van vagy IFV-rol vagy APC-rol is (be nem jelentett) szerzodes. A nehez dandar meg lesz szerintem idoben.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 567
113
Mondjuk szerintem Leo-k meg Pzh-k mellet van vagy IFV-rol vagy APC-rol is (be nem jelentett) szerzodes. A nehez dandar meg lesz szerintem idoben.
Akkor ezt a bejelentést még várhatjuk 2 évig legalább.
Nagy botrány lenne , ha a gazdasági visszaesés és nagy munkanélküliség árnyékában ilyet bejelentenének.

Legalább 2 évig nem lesz itt semmilyen bejelentés szerintem.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 691
90 786
113
Teljesen nyilvánvaló hogy a védelmi célú beszerzések a közeljövőben nem fognak megtörténni.
Igazi 2008 hoz fogható gazdasági visszaesés lesz. Komplett iparágakat kell majd megmenteni a tartalékokar pedig féltve őrizni, készülve a nyár végi - őszi második hullámra (jó ez a bezárkózás de egy-két hónap múlva úgyis muszály lesz nyitni, akkor meg kezdődik előröl az egész...)

Egyszóval: bye-bye Z26...:(
Én nem vagyok ennyire pesszimista. Ha sikerül a kinai szinten stabilizálni 2 hónapon belül, akkor 1-2 év csúszásra számítok. Ha nem, akkor bye-bye